Jongeren adviseren ministerie SZW over schulden

25-04-2018 16:50 | 4 jaar geleden Binnenland

Dit is een origineel bericht van
Save The Children Nederland

Elke MBO in Nederland zou verplicht een Financieel InformatiePunt (FIP) moeten hebben waar jongeren terecht kunnen met hun vragen over geldzaken, studiefinanciering en schulden. Ook zou de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) direct al maandelijks het schoolgeld in kunnen houden, of het geld storten op dezelfde dag dat de studiefinanciering wordt afgeschreven. Dat voorkomt dat leerlingen en studenten in de verleiding komen het geld aan andere zaken uit te geven.

Dat zijn twee van de aanbevelingen die veertig leerlingen van MBO’s in Rotterdam en Heerlen vanochtend meegaven aan staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). De jongeren onderzochten de afgelopen weken in het project Speaking Minds op verzoek van het Ministerie van SZW de vraag: ‘Wat kan het ministerie doen om ervoor te zorgen dat jongeren geen schulden (meer) maken?’ Daarvoor spraken ze met leeftijdsgenoten, hielden een enquête onder jongeren en spraken met professionals van onder meer het ministerie, de kredietbank en sociaal maatschappelijk werk.

Chelsey (18) uit Heerlen is een van de jongeren die meedeed aan het project: “Je gaat anders kijken naar armoede en naar schulden. Sommige jongeren zitten voor duizenden euro’s in de schuld, dat had ik niet verwacht. Je komt het best veel tegen, maar er wordt niet echt over gepraat. Met voorlichting op scholen kun je al veel bereiken, denk ik. Dat is echt heel belangrijk.”

Het resultaat is een adviesdocument dat ze vanochtend overhandigden aan staatssecretaris Van Ark. Enkele andere adviezen zijn: doorbreek het taboe op schulden door voorlichting over geld, schulden en armoede standaard op te nemen in het lespakket op basisscholen, middelbare scholen en MBO’s. Ook zou Nederland toe moeten naar een minimum stagevergoeding, zodat leerlingen tijdens hun stage een basisinkomen hebben. Dat kan voorkomen dat ze zich in de schulden moeten steken om rond te komen. Staatssecretaris Van Ark: “Leven met schulden maakt het leven moeilijk. Je kan er echt helemaal van in de stress raken en soms niet meer functioneren op het werk of tijdens de studie. Dat willen we voorkomen! De adviezen van de studenten helpen daarbij zeer.”

Het project Speaking Minds is inmiddels in 16 gemeenten afgerond, op woensdag 25 april kwam een einde aan het eerste landelijke traject. In het project geven jongeren die in hun omgeving te maken kunnen krijgen met armoede, advies aan de overheid over waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen en waar het beleid beter kan. Speaking Minds liep eerder in onder meer Utrecht, Kerkrade, Almelo, Aalsmeer, Kampen en Rotterdam. Het project is erop gericht om jongeren uit de doelgroep zelf een stem te geven in het armoedebeleid en hen vanuit eigen ervaring mee te laten praten.

Speaking Minds is opgezet door Save the Children, Defence for Children en Stimulansz; zij begeleiden de overheid en de jongeren in het contact. “In Nederland krijgen bijna driehonderdduizend kinderen en jongeren te maken met armoede. Het blijkt dat overheden en jongeren elkaar vaak moeilijk weten te vinden en dat beleid niet altijd aansluit bij wat de jongeren nodig hebben”, zegt projectleider Marinke Ros. “Terwijl ze vaak juist een heel sterke mening hebben over wat er anders zou kunnen.”

Save The Children Nederland
plaats:
Den Haag
website:
https://www.savethechildren.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Laetitia Griffith nieuwe bestuursvoorzitter Save the Children Nederland

EMBARGO tot maandag 20 december  00:01

Per 1 februari 2022 wordt Laetitia Griffith voorzitter van de Raad van Toezicht van kinderrechtenorganisatie Save the Children Nederland. Zij volgt Corien Wortmann – Kool op die deze functie ruim 6 jaar heeft vervuld. Griffith is vooral bekend als Tweede Kamerlid voor de VVD. In 2010 verruilde ze de landelijke politiek voor bestuurlijke en toezichthoudende functies in de publieke en private sector, waaronder de Nederlandse Veiligheidsbranche, KPMG en de Nationale Postcode Loterij. 

Griffith: “Het gezegde ‘It takes a whole village to raise a child’ zegt in een paar woorden hoe ik mijn rol en verantwoordelijkheden zie ten opzichte van kinderen. Betrokkenheid bij de zorg, het welzijn en de toekomst van kinderen zijn een belangrijk onderdeel van mijn leven. Kinderen zijn onze toekomst en wij kunnen er met z’n allen voor zorgen dat zij uitgroeien tot wijze volwassen mensen die weloverwogen keuzen kunnen maken en de wereld beter achterlaten dan ze die hebben aangetroffen. Ik verheug mij er zeer op om mijn liefde en aandacht voor kinderen via Save the Children Nederland verder invulling te geven.”    

Directeur Pim Kraan is erg blij met Griffith als voorzitter van de Raad van Toezicht: “Haar juridische, financiële en maatschappelijke kennis, haar brede ervaring als bestuurder en toezichthouder in diverse organisaties en sectoren, zijn van grote waarde voor kinderrechtenorganisatie Save the Children.”

Griffith is commissaris bij onder meer ABN AMRO en Tennet Holding. Haar voorzitterschap bij de Nationale Postcode Loterij zal zij vanwege einde van haar zittingstermijn eind januari 2022 neerleggen. De functie bij Save the Children is onbezoldigd.

Laetitia Griffith. Fotograaf: Gregor ServaisLaetitia Griffith. Fotograaf: Gregor Servais

 

1 maand geleden

Iedere dag worden 25 kinderen kindsoldaat

In 2020 werden ondanks de coronapandemie ongeveer 25 kinderen per dag gerekruteerd tot kindsoldaat. Schokkende cijfers volgens Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland. Een recordaantal van bijna 200 miljoen kinderen leeft in de meest gevaarlijke oorlogsgebieden ter wereld en loopt daardoor risico te worden gerekruteerd, zo staat in een nieuw onderzoek van Save the Children. Dat aantal steeg met bijna 20 procent ten opzichte van een jaar eerder (162 miljoen).

In totaal leven er wel 337 miljoen kinderen leven in de buurt van gewapende groepen en regeringstroepen die kinderen rekruteren, blijkt uit het rapport ‘Stop the War on Children: A Crisis of Recruitment’. Ook het aantal landen waar kinderen worden gerekruteerd, en waar meer dan de helft van de kinderen ter wereld leeft, steeg van 30 in 1999 naar 39 in 2020. 

Pim Kraan, directeur Save the Children Nederland: “Dit zijn schokkende cijfers. Miljoenen kinderen groeien op met oorlog en kennen niets anders dan geweld. Dit heeft een grote impact op hun geestelijke gezondheid. Zelden wordt er iemand verantwoordelijk gehouden voor de wreedheden tegen deze kinderen. Dit is een smet op de internationale gemeenschap en kan niet langer doorgaan.”

Uitbarstingen van geweld

De enorme toename werd deels veroorzaakt door uitbarstingen van geweld in Mozambique, maar ook door aanhoudende conflicten in Afghanistan, de DRC, Syrië, Nigeria en Jemen. De wereldwijde coronapandemie en de oproep van de Verenigde Naties voor een wereldwijd staakt-het-vuren waren niet genoeg om deze conflicten te beëindigen.

Arm en schoolverlater kwetsbaar voor rekrutering

Wie niet naar school gaat of wie arm is, is kwetsbaarder voor rekrutering door gewapende groepen en strijdkrachten. Door de coronapandemie hebben meer kinderen school verlaten zonder diploma. En is de armoede groter geworden. Kinderen lopen een groter risico op letsel dan volwassenen. Handicaps, chronische psychische of lichamelijke ziekten, Post-Traumatisch Stress Syndroom (PTSS), seksueel geweld en het risico te overlijden zijn groter voor kinderen. Kindsoldaten worden onder meer ingezet om te vechten aan frontlinies en het bemannen van checkpoints. Veel kinderen voelen zich daarnaast tot dit soort groepen aangetrokken omdat ze op zoek zijn naar een gevoel van verbondenheid, status of wraak. Soms zoeken ze in een gewapende groep bescherming tegen andere vormen van misbruik.

Meisjes extra kwetsbaar 

Hoewel meisjes veel minder vaak worden gerekruteerd (in 2020 ging het om 15 procent tegenover 85 procent jongens), zijn ze extra kwetsbaar omdat ze vaak worden gebruikt als spion, om mijnen of geïmproviseerde explosieven te leggen of om op te treden als zelfmoordterroristen omdat ze minder snel de aandacht trekken. Hun kwetsbaarheid, lage status en geslacht maakt hen vatbaar voor wijdverbreid misbruik.

Kraan: “De coronapandemie heeft laten zien dat landen de grootste uitdagingen aan kunnen gaan wanneer we samenwerken. Laten we nu samenwerken om kinderen te beschermen tegen de verschrikkingen van conflicten, door bijvoorbeeld toegang tot onderwijs te garanderen zodat kinderen beter worden beschermd tegen risico's als gedwongen rekrutering.” 

2 maanden geleden

Honger onder vluchtelingen en asielzoekers in Griekenland

Stopzetting van de hulp aan vluchtelingen en asielzoekers zorgt voor grote gezondheidsproblemen, waarschuwen 27 maatschappelijke organisaties vandaag. Voedsel en water worden hen onthouden.

Al bijna twee maanden heeft tot 60% van de huidige bewoners van de Griekse vluchtelingenkampen op het vasteland geen toegang tot voldoende voedsel. Dit komt omdat de Griekse regering alle dienstverlening aan statushouders in oktober 2021 heeft stopgezet. Een op de vier bewoners van deze voorzieningen is vrouw en twee op de vijf zijn kinderen.

“De vrouwen in het kamp van Eleonas blijven ons vertellen dat hun kinderen 's nachts huilen van de honger. Moeders hebben nu geen geld voor babymelk, dus doen ze in plaats daarvan koekjes in water”, zegt Emily Wilson van Project Elea. Een chronisch zieke vader van drie kinderen uit Afghanistan zei: "Als ik niet eet, is het prima, maar ik kan mijn baby's niet hongerig achterlaten."

Bovendien krijgen ongeveer 34.000 asielzoekers al twee maanden geen geld. Tot 1 oktober verstrekte de UNHCR financiële bijstand, maar dat is nu door de Griekse instanties overgenomen. Na klachten van ngo’s verzekerden de Grieken dat het op orde zou komen, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd. Pim Kraan, directeur van Save the Children: “Deze passieve houding van de Griekse regering veroorzaakt honger onder vluchtelingen en asielzoekers in het land. Het is onwettig, onnodig en totaal onaanvaardbaar dat dit in de EU gebeurt.”

Stopzetting van de uitkeringen berooft asielzoekers van hun waardigheid. Ze nemen hun toevlucht tot bedelen en andere negatieve overlevingsmechanismen. Ana Liz Chiban van de organisatie Fenix: “Onder de getroffenen bevinden zich afgewezen asielzoekers die geen toegang hebben tot huisvesting of gezondheidszorg en geen recht hebben op werk. Dat zijn vooral afgewezen Afghaanse en Syrische vluchtelingen die terug moeten naar Turkije, terwijl Turkije geen terugkeer uit Griekenland accepteert.”

Sommige asielzoekers die buiten de kampen wonen als begunstigden van het programma Emergency Support to Integration and Accommodation (ESTIA) zijn bijzonder kwetsbaar. Ook zij krijgen geen geld, maar tegenstelling tot de mensen in de kampen, krijgen zij helemaal geen voedselhulp. 

Oproep ngo’s: hervat de uitkeringen 

Hervat de uitkeringen in contant geld en/of geef vouchers voor gebruik in winkels of voor vervoer. Betaal het achterstallige geld uit zodra het nieuwe systeem wordt ingevoerd. Zorg voor voldoende en voedzaam voedsel voor álle mensen die in kampen verblijven, ongeacht of ze erkende vluchtelingen of asielzoekers zijn of dat hun aanvraag is afgewezen. Volgens de EU- en Griekse wetgeving (artikel 17 van Richtlijn 2013/33/EU en artikel 55 van Wet 4636/2019) is Griekenland verantwoordelijk voor het waarborgen van minimale materiële opvangvoorzieningen voor asielzoekers. Vorig jaar nam de Griekse regering een wet aan die bepaalt dat alle materiële opvangondersteuning binnen 30 dagen na ontvangst van hun positieve beslissing (Artikel 114 van Wet 4636/2019 gewijzigd door Artikel 111 van de wet 4674/2020) stopgezet moet worden. Dit treft dus statushouders. De wet is voor het eerst op 1 oktober uitgevoerd. 27 organisaties sloegen direct alarm. Het ministerie van Asiel en Migratie verklaarde categorisch dat asielzoekers eind oktober hun geld zouden krijgen, maar dat is tot op heden niet gebeurd. 

2 maanden geleden

88.500 handtekeningen voor levensreddende hulp Afghaanse kinderen

Het is deze week 100 dagen geleden dat de Taliban de controle over Kabul en de rest van het land claimden. De omstandigheden in Afghanistan zijn inmiddels verder verslechterd. Ruim 88.500 mensen ondertekenden afgelopen weken de petitie van Save the Children voor levensreddende hulp aan Afghaanse kinderen en families. Hiermee roepen zij het demissionaire kabinet op alles op alles te zetten om de eerder toegezegde hulp terecht te laten komen bij Afghaanse kinderen en hun families, daar waar hulp het hardst nodig is. De Afghaanse crisis is een crisis voor kinderen. De helft van de Afghaanse bevolking bestaat uit kinderen.

De kinderrechtenorganisatie heeft inmiddels in tien provincies haar werk hervat, maar luidt tegelijkertijd de noodklok. De gezondheidszorg stort in op het moment dat het land met de ergste hongersnood in jaren wordt geconfronteerd. Dinsdag 23 november hebben de Afghaanse kinderen Eline en Wahid samen met Save the Children de handtekeningen aan leden van de Tweede Kamer aangeboden.

Honger in Afghanistan treft kinderen

Al vóór de escalatie van het geweld en machtsovername in augustus had bijna de helft van de Afghanen humanitaire hulp nodig. Zij worstelen met de gevolgen van droogte, de coronapandemie en het langdurige conflict. Begin deze maand nog waarschuwde Save the Children voor acute ondervoeding bij bijna de helft van kinderen onder de vijf jaar. Voor 10 miljoen Afghaanse kinderen betekent humanitaire noodhulp het verschil tussen leven en dood. Daarnaast zijn nog eens 300.000 kinderen uit hun huizen verdreven en daardoor extra kwetsbaar. Slechts 17 procent van de 2300 klinieken die ooit met geld van de Wereldbank konden functioneren, zijn nog open. Veel zwangere vrouwen met een hoog risico op complicaties, zijn verstoken van medische hulp. Daarnaast vormen ondervoeding en kou grote risico’s voor pasgeboren kinderen en hun moeder. 

Toegezegd geld naar Afghaanse kinderen

De Nederlandse regering zegde in augustus en september meer (financiële) steun toe voor de humanitaire nood in Afghanistan. Maar de crisis is en blijft enorm. Kinderen zijn het meest de dupe van het conflict en geweld en met de winter voor de deur worden de noden alleen maar groter. Met de petitie roepen wij het demissionaire kabinet en de formerende partijen daarom op om ervoor te zorgen dat het toegezegde geld bij de Afghaanse kinderen terechtkomt. Kinderen zijn de meest kwetsbare groep en directe hulp is nodig om verdere acute hongersnood bij kinderen te voorkomen. Save the Children laat onder meer met mobiele gezondheidsklinieken zien dat werken in Afghanistan mogelijk is.  

Onderwijs moet worden hervat

Ook moet het onderwijs volledig worden hervat zodat kinderen, en met name meisjes, weer naar school kunnen en vrouwelijke leerkrachten hun werk kunnen oppakken. 3,7 miljoen kinderen in Afghanistan gaan nu niet naar school, van wie minstens 60 procent meisjes. Zonder toegang tot school gaan meisjes in Afghanistan een onzekere toekomst tegemoet. Dit kan een levenslange impact op hun gezondheid, welvaart en veiligheid hebben. Als de financiering niet snel wordt hervat, dan wordt elke vooruitgang van de afgelopen twintig jaar tenietgedaan. 

88.500 handtekeningen

Ruim 88.500 mensen ondertekenden de petitie van Save the Children afgelopen weken, waaronder ruim 27.300 mensen uit Nederland. Het laat zien dat het draagvlak in Nederland voor het lot van Afghanen groot is. De handtekeningen werden dinsdag 23 november online van 13.40 tot 14.00 uur aan Jasper van Dijk van de Vaste Kamer Commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aangeboden door twee Afghaanse kinderen. 

 

2 maanden geleden

Gezocht: spel- en bewegingsbegeleiders voor kinderen in AZC’s

Wie wil vluchtelingen weer blij maken? Save the Children, UNICEF Nederland en War Child zijn voor hun gezamenlijke programma TeamUp hard op zoek naar vrijwilligers die vier uur per week activiteiten voor gevluchte kinderen willen begeleiden op een opvanglocatie. De opvanglocaties zijn op dit moment overvol door onder andere een langzame doorstroom en hulp is hard nodig. Als vrijwilliger van TeamUp draag je met spel en beweging bij aan het psychische en sociale welzijn van gevluchte kinderen. 

Het programma biedt kinderen van 6 tot 18 jaar een veilige ruimte om stress en spanning los te laten. Hierdoor kunnen zij beginnen met het verwerken van hun traumatische ervaringen. Op dit moment begeleiden ongeveer 200 vrijwilligers de TeamUp-activiteiten op 36 opvanglocaties door het hele land. Om zoveel mogelijk gevluchte kinderen de kans te geven mee te doen aan de TeamUp-activiteiten is er een grote behoefte aan enthousiaste vrijwilligers. TeamUp biedt vrijwilligers training en begeleiding. 

Waardevol werk

Robert is vrijwilliger bij TeamUp en vertelt: “Ik weet dat ik bij TeamUp de kinderen blij maak met de activiteiten die we doen, ik zie hen ontspannen. Andersom maken zij mij net zo blij. Het is heel leuk om te doen, heel waardevol werk. En het geeft veel energie na een zware werkdag. Eigenlijk moet iedereen zich gewoon opgeven.”

Leven in stress en onzekerheid

Gevluchte kinderen hebben vaak veel meegemaakt. In het land van herkomst en tijdens de reis naar Nederland worden zij blootgesteld aan oorlog, geweld en stressvolle situaties. In Nederland stopt deze stress en onzekerheid niet. Kinderen moeten vaak verhuizen en maken zich zorgen om hun ouders en vrienden. Hierdoor kunnen zij bang, onzeker of juist boos worden. Het is voor hen vaak moeilijk om mensen te vertrouwen. De overvolle azc’s, met daarbij de onzekerheid over een toekomst in Nederland, zorgen voor extra stress bij de kinderen.

TeamUp biedt plezier en houvast

TeamUp is er op vaste dagen, tijden en met dezelfde begeleiders. Dit zorgt voor stabiliteit, structuur en een gevoel van veiligheid en verbondenheid. De vaardigheden die ze bij TeamUp opdoen zijn gekoppeld aan sociaal-emotionele thema’s en komen weer van pas in hun dagelijks leven.

Jantsje Koopman, teamleider van het programma TeamUp: "Gevluchte kinderen zijn vaak blootgesteld aan ingrijpende en stressvolle ervaringen die op het eerste gezicht ongezien blijven. TeamUp pakt deze onzichtbare littekens aan en helpt kinderen omgaan met hun gevoelens en ervaringen. Kinderen zijn bijzonder veerkrachtig, maar moeten wel de kans krijgen om hun nare ervaringen te verwerken. Spel en beweging helpen daarbij. TeamUp biedt plezier en houvast in een storm van onzekerheid en angst.”

Geïnteresseerden van 21 jaar en ouder kunnen solliciteren of meer informatie vinden via www.sollicitatieteamup.nl

2 maanden geleden

‘Laat de hoop van Afghaanse kinderen niet vervliegen’

Met tweehonderd rode vliegers vraagt Save the Children vandaag op het strand van Scheveningen aandacht voor de situatie van kinderen in Afghanistan. “Wij willen de aandacht nu richten op de nood van kinderen in Afghanistan, de winter komt er aan en die is in Afghanistan heel streng”, zegt Martine Bergwerff, coördinator noodhulp bij Save the Children.  

De mobiele klinieken van Save the Children zijn nu een maand heropend en de helft van de kinderen die daar komen zijn nu al acuut ondervoed, constateren de gezondheidswerkers. Dit zal snel verder oplopen: tien miljoen Afghaanse kinderen zijn deze winter aangewezen op humanitaire hulp. Veel mensen zijn in het land op de vlucht geslagen door geweld, extreme droogte en stijgende voedselprijzen. Boeren zagen hun oogsten mislukken. Bergwerff: “Een op de twee kinderen zal voor het eind van dit jaar al in de fase van acute ondervoeding  zijn. De crisis van Afghanistan is vooral een crisis voor kinderen.”

De gezondheidszorg staat er sowieso slecht voor. Voor veel mensen is het bezoeken van een van de klinieken van een hulporganisatie de enige mogelijkheid tot medische hulp nu 87% van de reguliere gezondheidszorg niet functioneert. Daarnaast speelt corona ook een rol in de druk op de gezondheidszorg. Bergwerff: “De uitdagingen waarmee jonge gezinnen zich geconfronteerd voelen, zijn groot. Naast voedingssupplementen bieden we ook psychosociale steun aan, want de stress is hoog.”

Onderwijs

Behalve gezondheidszorg verkeert ook het onderwijs in een crisis. Voor meisjes op middelbare scholen in Afghanistan is onderwijs zelfs helemaal niet meer mogelijk. Een aantal weken geleden zette de organisatie een petitie online die wereldwijd al door duizenden mensen ondertekend is. Het is een oproep aan de internationale gemeenschap om alles op alles te zetten, zodat levensreddende hulp bij Afghaanse kinderen terecht komt. Bergwerff: “Politici mogen hun handen niet van Afghanistan aftrekken, maar moeten druk blijven uitoefenen zodat meisjes ook weer naar school kunnen en vrouwelijke leerkrachten hun werk kunnen oppakken. Dat alles naast de oproep om veilige en legale vluchtroutes te garanderen voor die kinderen en hun families die gedwongen zijn te vluchten.”  

Petitie

Op de website van Save the Children is een petitie te vinden die in november aan leden van de Tweede Kamer wordt aangeboden. De boodschap is om kinderen in Afghanistan niet te vergeten en ook internationaal druk te blijven uitvoeren, zodat noodhulp doorgang kan vinden. De vliegeractie is naast een solidariteitsactie ook bedoeld om aandacht op deze petitie te vestigen.

Save the Children al sinds 1976 in Afghanistan

Save the Children is een onafhankelijke, onpartijdige en politiek neutrale organisatie die sinds 1976 in Afghanistan werkt. De kinderrechtenorganisatie helpt kinderen en hun families door het hele land met levensreddende hulp. Deze hulp is sinds half september weer in enkele provincies op gang gekomen. Save the Children biedt onder meer gezondheidszorg, onderwijs, kinderbescherming, voeding en spullen voor levensonderhoud en bereikte in 2020 meer dan 1,6 miljoen Afghanen.

Vliegeractie voor en met kinderen uit Afghanistan, Scheveningen 18 oktober 2021

 

3 maanden geleden