Nederland laat rug- en nekpatiënten in de kou staan!

10-02-2021 09:53 | 1 jaar geleden

Dit is een origineel bericht van
Belangenvereniging Patiënten Chiropractie

Nederland laat rug- en nekpatiënten in de kou staan!

HEERENVEEN - Rug- en nekpatiënten krijgen nu al bijna 2 maanden niet de chiropractische zorg die ze nodig hebben. Dit zijn 150.000 niet uitgevoerde behandelingen sinds de tweede lockdown! Zij worden door de Nederlandse overheid ernstig beperkt in hun keuzevrijheid voor een juiste behandelaar en lijden onnodig pijn zonder uitzicht op een oplossing.

Bij vele tienduizenden Nederlandse patiënten zijn sinds 15 december jl. abrupt de reguliere behandelingen bij de chiropractor gestopt. Dit komt doordat de Nederlandse regering per die datum de chiropractor niet op de lijst heeft gezet van uitgezonderde contactberoepen. De universitair opgeleide chiropractor is toen op één lijn gezet met onder andere de nagelstyliste en mocht daarom als zorgverlener ineens geen zorg meer verlenen. Dit geldt zelfs in geval van chronische en acute pijnklachten. Deze fout in het coronabeleid veroorzaakt oneindig veel leed voor chiropractiepatiënten. Ook veel mensen in essentiële beroepen zoals verpleegkundigen, ambulancepersoneel en politieagenten mogen niet naar de chiropractor. Ook zij lopen met pijnklachten rond of vallen zelfs uit. Dit levert ons land alleen maar leed op en schade voor mensen, en dat geheel onnodig, want honderden chiropractoren zitten letterlijk te wachten om zorg te mogen verlenen. Als belangenvereniging voor patiënten chiropractie gaat ons dit zeer aan het hart.

“We krijgen bijna dagelijks berichten over hartverscheurend schrijnende gevallen. Mensen vertellen over het niet meer kunnen slapen van de pijn, te vergaan van de pijn en pijnstillers die niet meer helpen. Omdat chiropractoren geen (preventieve) zorg meer mogen leveren, staan onze leden letterlijk in de kou. Ik voorspel dat deze situatie op termijn ook nog tot veel meer zorgkosten gaat leiden door een hoger gebruik van pijnmedicatie en de inhaalzorg die nodig is” aldus Bouwe Doeven, voorzitter van de Belangenvereniging Patiënten Chiropractie. “Als belangenvereniging zijn wij een petitie gestart om de regering te vragen chiropractoren in ieder geval toe te staan chronische en acute pijnklachten te behandelen. Chiropractoren zijn uitstekend in staat om te beoordelen of een behandeling noodzakelijk is. Onze petitie is inmiddels meer dan 20.000 keer ondertekend, dat geeft maar aan hoezeer dit leeft.”

Minister legt aangenomen motie naast zich neer en laat patiënten in de kou staan

Op 20 januari 2021 heeft de Tweede Kamer met een grote meerderheid een motie aangenomen dat er een oplossing moest komen voor de zorg aan chiropractiepatiënten. Minister Van Ark heeft deze motie in de praktijk niet serieus uitgevoerd, zelfs naast zich neergelegd. Ze heeft enkel de fysiotherapeuten en huisartsen schriftelijk gevraagd de chiropractiepatiënten op te vangen. De fysiotherapeuten hebben haar vervolgens laten weten dat zij slechts voor een deel van de chiropractiepatiënten zorg kan bieden. Voor een grote groep patiënten geldt dit niet, zij zijn afhankelijk van de chiropractoren. We hebben aan de Minister gevraagd om met ons in gesprek te gaan om tot een serieuze oplossing te komen voor deze groep patiënten. Er volgde enkel stilte. Daarmee laat Minister Van Ark duizenden Nederlanders onnodig pijn lijden. En dat terwijl de Minister haar beleid op andere punten wel degelijk heeft bijgesteld, versoepeld. Dat geldt bijvoorbeeld voor de medisch pedicure die nu terecht zelf kan inschatten welke behandelingen nodig zijn. Ook lazen we dat je inmiddels met jouw huisdier naar de trimsalon mag, zodat het arme dier geen pijn zal lijden door een vervilte vacht. Uiteraard gunnen wij dat elk dier. Maar die duizenden Nederlanders met pijn, die mogen van Minister Van Ark absoluut niet naar de chiropractor. Integendeel, er wordt gedreigd met zware boetes op elke poging van een chiropractor om een patiënt zorg te bieden. Begrijpt u het nog?

“Het aantal patiënten met ernstige klachten zal niet afnemen door gekwalificeerde zorgverleners zoals chiropractoren thuis te laten zitten, en evenmin zal dat reisbewegingen doen afnemen. De reisbewegingen nemen juist alleen maar toe door de zoektocht naar andere oplossingen.” Zo luidt de conclusie van de beroepsvereniging van chiropractoren, de NCA.

Waarom is Nederland zo’n eenzame uitzondering?

In landen zoals België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Zwitserland, de Scandinavische landen én alle Engelstalige landen is chiropractie een reguliere eerstelijnsbehandeling. Tijdens de lockdowns zijn de chiropractiepraktijken daar open, ze ontlasten de tweedelijns zorg. Nederland vormt een eenzame uitzondering op deze werkwijze: chiropractie wordt in ons land als alternatieve geneeswijze gezien. Dat zoveel andere landen hier heel anders over denken lijkt hier niet door te dringen.

De overkoepelende organisatie van chiropractoren (NCA) is al jaren in gesprek met onze overheid over het feit dat chiropractie tot de eerstelijns zorg behoort en dat de wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) dringend aan een update toe is, maar tot op de dag van vandaag is er nog geen enkele vooruitgang geboekt. Wat is de reden dat ons land zo afwijkt ten opzichte van zoveel Westerse landen? Als belangenvereniging voor patiënten chiropractie vinden wij dit onbegrijpelijk. We zien in deze coronacrisis hoe pijnlijk dit verschil tussen de diverse landen uitpakt. Het kan toch niet de bedoeling van onze overheid zijn dat een Nederlandse patiënt naar het buitenland moet reizen om daar naar de chiropractor te gaan?

Persoonlijke noodkreten van patiënten

Als Belangenvereniging Patiënten Chiropractie ontvangen wij wekelijks berichten van patiënten met schrijnende verhalen, dit kan toch niet de bedoeling zijn in een welvarend en zorg verlenend land als Nederland?

“Ik ben whiplashpatiënt en sinds 30 jaar afhankelijk van chiropractie. Ik hoor dat minister van Ark de aangenomen motie afdoet met het zoeken naar oplossingen via fysiotherapeuten. Eindeloos en machteloos ben ik, deze minister wil dus chiropractie niet zien als medisch beroep. Dit over de hoofden van vele duizenden mensen die een chiropractische behandeling nodig hebben.

“Ik kom al ruim 15 jaar wekelijks 2x per week bij de chiropractor. Dit doe ik omdat ik anders de pijn niet kan verdragen. Ik gebruik dagelijks morfine en ik kan nu al bijna 2 maanden niet naar een chiropractor, terwijl iedere chiropractor wel wil helpen omdat ze weten dat we omkomen van de pijn. Ja echt, geen andere uitweg meer zien dan zachtjes wachten tot je doodgaat van de pijn. Weten jullie wel dat er zulke schrijnende gevallen zijn?”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Belangenvereniging Patiënten Chiropractie Dhr. Bouwe Doeven, voorzitter Mobiel: 06 22541739 www.belangenverenigingpatientenchiropractie.nl info@belangenverenigingpatientenchiropractie.nl
Belangenvereniging Patiënten Chiropractie
plaats:
Heerenveen
website:
http://www.belangenverenigingpatientenchiropractie.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Kinderen kampen steeds vaker met rug-, en nekklachten

Jonge kinderen kampen steeds vaker met rug-, hoofd- en nekklachten. Dat zegt de NCA, de Nederlandse Chiropractoren Associatie, die nu aan de bel trekt. Chiropractoren zien steeds vaker jonge patiënten in de praktijk met ernstige klachten, zoals bijvoorbeeld rug- en nekklachten. Een oorzaak hiervoor is dat kinderen steeds vaker onderuit gezakt zitten op hun tablet en telefoon. Aanleiding voor de NCA om hier aandacht aan te besteden en zowel ouders als kinderen bewust te maken van een juiste houding en voldoende beweging.

Eigen onderzoek

Uit eigen onderzoek blijkt dat 4 op de 10 kinderen lichamelijke klachten ervaart. Dit komt tevens overeen met de resultaten uit een Deens onderzoek[1]. Bij meer dan de helft van de klachten wordt er niet aangeklopt bij een zorgverlener. En dat is zorgelijk, want pijn beïnvloedt de kwaliteit van leven en heeft indirect invloed op de participatie in sportactiviteiten en zelfs de aanwezigheid op school[2] [3]. De kans is dan ook aanwezig dat het de sportactiviteiten op latere leeftijd beïnvloed, met alle risico’s van dien[4].

Bewustwording begint bij de ouders

In de praktijk blijkt er vooralsnog weinig bewustwording bij de ouders te zijn als het gaat om de lichaamshouding van hun kind. Uit onderzoek van Iene Miene Media blijkt zelfs dat de houding vaak op de laatste plaats staat qua prioriteit. Door middel van de campagne Chirokids wil de NCA meer bewustwording creëren bij de ouders, zodat ze inzien dat een goede houding en voldoende beweging essentieel zijn voor een goede ontwikkeling van hun kind wat lichamelijke klachten op latere leeftijd zal voorkomen.

Vroeger dachten we dat rugpijn zelden voorkwam bij kinderen, maar onderzoek schetst nu een ander beeld. De chiropractor kan hierbij helpen, door middel van behandeling of een advies. Veel van deze kinderen – en hun ouders – zijn zo blij met de resultaten dat ze er voor kiezen om enkele keren per jaar te blijven komen voor een check up.

Op de website van de NCA staan diverse oefeningen en tips waarmee kinderen en ouders zelfstandig aan de slag kunnen. Je leest het verhaal van o.a. Stijn, die door de behandelingen beter kan voetballen. En over Lotte, die klachten had nadat ze van haar paard was gevallen. Met bewustwording en snel ingrijpen kun je kleine problemen oplossen vóórdat ze groot worden.  

NCA

De NCA is opgericht op 9 juli 1975 met 8 chiropractoren in Nederland. Inmiddels telt de NCA bijna 300 leden. De vereniging maakt zich sterk voor chiropractische zorg volgens de allerhoogste kwaliteitsstandaard. De NCA behartigt de belangen van haar leden door actieve communicatie met zorgverzekeraars, de politiek en andere belanghebbenden. 

[1] Joergensen A.C., Hestbaek L., Andersen PK, Nybo Andersen AM. 2019. Epidemiology of spinal pain in children: a study within the Danish National Birth Cohort. European Journal of Pediatrics. 178 (5): 695-706.

[2] McGrath P., Dunn-Geier J., Cunningham S.J. et al. 1986. Psychological guidelines for helping children cope with chronic benign intractable pain. The Clinical Journal of Pain. 1 (4): 229-234.

[3] Rathleff CR., Olesen JL., Roos EM. Et al. 2013. Half of 12-15-year-olds with knee pain still have pain after one year. Danish Medical Journal. 60: A4725.

[4] Hallal PC., VIctora CG., Azevedo MR. et al. 2006. Adolescent physical activity and health: a systematic review. Sports Medicine. 36(12):1019-1030.

2 maanden geleden

Aandacht voor kinderen: toename van kinderen met vergroeiingen in de rug.

Chiropractoren zien steeds vaker jonge mensen en kinderen in de praktijk met ernstige rugklachten zoals bijvoorbeeld vergroeiingen in de rug, ook wel scoliose genoemd. Door de toegenomen druk op de zorg en de lange coronasluiting van onder meer chiropractiepraktijken hebben veel ouders gewacht om met hun kind naar een zorgverlener te gaan.

“In de praktijk zien we steeds meer lage rug- en nekklachten bij kinderen die mogelijk voorkomen hadden kunnen worden,” zegt chiropractor Tanja Valk-Mulder vanuit haar praktijk in Waalwijk die gespecialiseerd is op kinderbehandeling. Dit zelfde geldt voor lichamelijke klachten bij een scoliose die effectief door een chiropractor behandeld kunnen worden. Deze stijging wordt versterkt omdat sinds 2015  de jaarlijkse rugscreenings door artsen op scholen zijn gestopt, waardoor dit soort klachten vaak niet of onvoldoende worden opgemerkt. Het aantal scolioses bij kinderen en bijhorende operaties nemen nu nog steeds toe, een situatie die op lange termijn nog meer druk op de zorg legt.

Invloed op fysieke en mentale ontwikkeling

Een scoliose is een zijwaartse kromming van de wervelkolom waarbij één of twee bochten kunnen ontstaan. In ernstige gevallen kunnen de bochten zich zo ver ontwikkelen dat een heftige ingreep zoals een operatie nodig is om verdere beschadiging van longen en andere organen te voorkomen.

Een kind met een scoliose heeft vaak te maken met verschillende klachten zoals spier -en gewrichtspijn. Verder zijn er ook psychische klachten die kunnen optreden zoals depressie of angststoornissen. De lichamelijke verschijnselen van scoliose treden meestal op tijdens de puberteit, een cruciale periode voor de sociale ontwikkeling van kinderen en tieners.

Te late diagnose

Helaas wordt die diagnose tegenwoordig vaak te laat gesteld. Tot 2015 werden kinderen op school jaarlijks gescreend op scoliose door artsen en werd onder andere de “buktest” uitgevoerd.

Ondanks dat onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) heeft aangetoond dat scoliose vroegtijdig ontdekt kan worden door de screenings, zijn ze sinds 2015 toch afgeschaft om verschillende redenen. Ten eerste is er geen preventieve behandeling voor scolioses, zegt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), en hebben jeugdartsen daarom beslist om te stoppen met de rug screenings op school. Het ministerie van VWS voegt daarbij toe dat de screeningsmethode ook niet betrouwbaar genoeg zou zijn. De buktest zou veel vals-positieve uitslagen opleveren wat onnodige zorgen en kosten met zich mee zou brengen.

Dag tegen rugpijn!

Heel wat partijen pleiten voor de herinvoering van de screening, waaronder gespecialiseerde artsen en de Vereniging van Scoliosepatiënten. Vroegtijdig opsporen van een scoliose bij kinderen is belangrijk omdat de scoliose niet vanzelf overgaat en met de groei kan toenemen.

“Wij zijn de aangewezen vakkrachten, die een belangrijke bijdrage kunnen leveren in het diagnosticeren en behandelen van scoliose en de bijhorende pijnklachten”, zegt Gitte Tønner, voorzitter van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA), in een reactie. Vandaag is het de landelijke dag tegen rugpijn en besteden wij als vereniging aandacht aan dit probleem. Voor meer informatie kun u kijken op onze website www.dagtegerugpijn.nl

 

8 maanden geleden

Sportchiropractie niet meer weg te denken uit topsport

EMMELOORD/MAASTRICHT, 9 juli 2021 – Steeds meer topsporters kiezen voor chiropractie om effectiever te trainen, de kans op blessures te verkleinen en de hersteltijd te beperken. Diverse Olympische sporters die meedoen in Tokyo, topwielrenners als Wilco Kelderman, Tom Dumoulin en Primož Roglič, wielerploegen als Jumbo-Visma en het voormalige Sunweb, het RTC Wielrennen en de Triatlon bond (NTC) hebben inmiddels een chiropractor toegevoegd aan hun medische staf.

In landen als Amerika is chiropractie al de standaard voor topsporters. Waar in de American Football Competitie van de NFL in 2002 nog slechts 31% van de teams een chiropractor in de arm had genomen, is dat nu 100%. Maar liefst 90% van de atleten in de VS bezoekt  regelmatig een chiropractor, onder wie gouden medaillewinnaar Usain Bolt uit Jamaica. Ook in Nederland is chiropractie bij topsporters in opkomst. Wielrenner Wilco Kelderman, momenteel hoog geklasseerd in de Tour de France, bereidt zich bijvoorbeeld voor op zijn seizoen met behulp van een sportchiropractor. ,,Met uitdagingen als de Giro d’Italia en de Tour de France is chiropractische zorg de schakel voor mijn lichamelijke herstel, blessure preventie. Zeker nu is het heel erg belangrijk in aanloop van een seizoen om fit en blessurevrij te blijven”, zegt hij.

In Nederland worden gekwalificeerde chiropractoren sinds 1975 verenigd in de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA), die streeft naar erkenning van deze medische specialiteit. Het voornaamste werkterrein van een chiropractor zijn rug-, nek-, en hoofdpijnklachten. In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen daar last van.

Een bekende sportchiropractor is Maarten Tielen. Hij helpt veel topsporters vanuit zijn praktijk in Maastricht. Hij kwam als student fysiotherapie met rugklachten bij een chiropractor terecht toen de reguliere zorg en fysiotherapie niets voor hem konden betekenen.  Door de behandeling werden de klachten verlicht en daarna wilde Tielen hetzelfde gaan doen. Hij volgde een opleiding CIOS, fysiotherapie en chiropractie en specialiseerde zich in sportchiropractie. Dat specialisme kijkt niet alleen naar de wervelkolom, maar naar de hele keten van het bewegingsapparaat en combineert dat met vele myofasciale (spiertechnieken) en oefeningen. In zijn praktijk helpt hij meerdere Olympische sporters die actief zijn in sporten als wielrennen, triatlon en mountainbiken.

Hij werkt al een paar jaar met Tom Dumoulin en kreeg vorig jaar een oproep van wielerploeg Jumbo-Visma. ,,Ik had vakantie met mijn gezin en kreeg ineens een telefoontje van de ploeg, met de vraag of ik zo snel mogelijk naar Tignes (Frankrijk – waar Jumbo-Visma op hoogtestage was) kon komen voor Primož Roglič, dé grote favoriet om de Tour de France te winnen”, vertelt Tielen. ,,De profwielrenner had een forse blessure na een val, tien dagen voor de start van de tour. Ik ben toen met mijn gezin naar Tignes afgereisd. Primož moest de week erna beter zijn. In combinatie met medisch overleg met de ploegarts, zorgde ik ervoor dat hij effectief behandeld werd. Uiteindelijk is het goed gekomen: Primož heeft op de 4e dag zelfs een etappeoverwinning behaald in de Tour de France. Later heeft hij tot de voorlaatste dag in het geel gereden. Voor mij was het geweldig om voor deze topsporter op dat moment zo veel te kunnen betekenen, zodat hij toch zijn volle potentiaal kon halen en daarmee zijn droom kon verwezenlijken.”

Tielen is ook werkzaam als medisch staflid van het RTC Wielrennen en de Triatlon bond (NTC). Volgens hem is sportchiropractie niet meer weg te denken uit de topsport. ,,Topsport heeft typische andere klachten, oorzaken en blessures die je niet vaak tegenkomt bij reguliere patiënten met rug- nek en hoofdpijnklachten”, zegt hij. ,,Vaak is het zo bij sporters dat ze eerst andere (para)medici hebben gezien, die vervolgens de oorzaak van het probleem niet kunnen vinden, waardoor de blessure weer terugkomt of blijft. Als sportchiropractor heb je goede diagnostische kennis over blessures en onderliggende pathologie en goede tools en technieken die andere paramedici niet altijd kunnen gebruiken om de oorzaak van de blessure aan te pakken en de sporter klachtenvrij te maken en houden. Ik hoop dat sportbonden, wielerploegen en grote voetbalclubs - net als in andere landen - steeds meer inzien dat wij met onze specialisatie een belangrijke aanvulling zijn. Wij bieden extra kennis aan de sportarts en aanvullende/complementerende tools aan de fysiotherapeut. Met zijn drieën vormen we een solide team voor een topsporter.”

12 maanden geleden

Steeds meer patiënten lijden door gesloten praktijken chiropractoren

Steeds meer patiënten lijden door gesloten praktijken chiropractoren

“Praktijken moeten zo snel mogelijk weer open”

Amsterdam 7 januari 2021—Steeds meer patiënten smeken hun chiropractor om toch behandeld te kunnen worden. Door de lockdown zijn de praktijken van chiropractoren al een aantal weken gesloten. De patiënten laten weten dat het gebrek aan de essentiële zorg door een chiropractor leidt tot onhoudbaar pijnlijke situaties. Patiënten met rug- en nekklachten lijden door gebrek aan de behandeling door de chiropractor (soms ondragelijke) pijn en kunnen niet of nauwelijks functioneren. In Nederland hebben 2 miljoen mensen last van rug- of nekpijn die door een chiropractor moet en kan worden behandeld. Die groep wordt nu de juiste zorg onthouden. Het probleem heeft zich de afgelopen maanden verergerd door het vele thuiswerken, gebrek aan beweging en de extra druk op specifieke beroepsgroepen zoals zorgmedewerkers. Veel verpleegkundigen maar ook medisch specialisten hebben de behandeling van een chiropractor meer dan ooit nodig om de pijn te verlichten en om te kunnen blijven functioneren in hun cruciale functies.

Gitte Tønner, MSc, voorzitter van de NCA: “De vele schrijnende verhalen van patiënten maken duidelijk dat chiropractoren een onmisbare schakel zijn in de zorgketen. Alternatieven zijn er immers beperkt en (als ze er al zijn) heftig: zware medicijnen en/of belastende operaties. Vooral niet goed voor de patiënt en ook niet goed voor de toch al overbelaste zorg. Daarom hebben wij een klemmend beroep gedaan op politiek Den Haag om ons in staat te stellen de cruciale zorg snel weer te leveren: kortom onze praktijken moeten weer open. Hoe eerder, hoe beter! Onze praktijken voldoen aan alle hygiëne maatregelen om patiënten veilig te kunnen behandelen.”

-----------------------------------------------------------------

1 jaar geleden

Chiropractoren: “Steeds meer mensen hebben last van lockdown stress”

Chiropractoren: “Steeds meer mensen hebben last van lockdown stress”

Tip:  ga weer meer bellen: met elkaar praten is beter dan teksten uitwisselen. En men kan bewegen tijdens het bellen.

Amsterdam, 16 december 2020—De 300 Nederlandse chiropractoren verrichten in normale omstandigheden jaarlijks ongeveer 1 miljoen behandelingen. In de huidige bijzondere tijd moeten ze in de toch al drukke praktijken ruimte vinden om een extra toevloed van patiënten met veel houdings- en stress gerelateerde klachten op te vangen. Voorzitter van de Nederlandse Chiropractoren Associatie Gitte Tønner, MSc: “Maandenlang thuiswerken is voor veel mensen in toenemende mate een fysieke maar ook psychische zware last. Te weinig beweging en te weinig pauzes maar ook een vaak ongeschikte werkplek en nauwelijks sociale contacten leiden vaak tot forse klachten. Ook patiënten die we in het verleden met succes hebben behandeld voor bijvoorbeeld nek- en rugklachten, zien we weer terug in onze praktijken. Zij waren zelfredzaam maar nu even niet meer. We behandelen hen natuurlijk en geven praktische tips zoals: meer pauzes nemen en meer bewegen of bijvoorbeeld: als je een webinar moeten beluisteren kun je dat beter buiten doen, wandelend in het bos. Daarnaast: veel van onze communicatie loopt inmiddels via SMS en Whatsapp maar mijn advies is: ga weer meer bellen met collega’s, vrienden en familie. Je kunt bewegen als je belt en bent niet constant aan het typen. En misschien wel het allerbelangrijkste: het menselijke contact is warmer en indringender aan de telefoon.

Helaas hebben de chiropractoren dinsdag de praktijken moeten sluiten vanwege de lockdown. Wij hebben begrip voor de strenge maatregelen die nodig zijn om het virus terug te dringen maar krijgen niet aan onze patiënten uitgelegd waarom wij dicht moeten terwijl soortgelijke contactberoepen in de bewegingszorg kunnen blijven behandelen. Maar bovenal zijn we verdrietig, met name voor de patiënten die nu minstens een maand verstoken blijven van onze zorg waar juist nu zoveel behoefte aan is.”

 -------------------------------------------------

2 jaar geleden

Chiropractoren slaan alarm: explosieve stijging rugklachten

Chiropractoren slaan alarm: explosieve stijging rugklachten

Amsterdam, 30 oktober 2020

Op 3 november -de Dag tegen Rugpijn- vraagt de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) aandacht voor de forse groei van het aantal mensen met rugklachten. In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen rug- en nekpijn. Chiropractoren behandelen deze klachten, die door thuiswerken steeds meer mensen treft.

NCA voorzitter Gitte Tønner, MSc: “We bewegen te weinig en we zitten vaak in een verkeerde houding. Lang niet iedereen heeft thuis een plek die ergonomisch is ingericht. Dit kan tot klachten leiden zoals rug-, nek- en hoofdpijn. Naast alle thuiswerkers is er natuurlijk ook de hele grote groep studenten die online les moeten volgen.  Dit alles leidt tot een stijging van lichamelijke klachten, zo blijkt uit een rondgang onder onze leden. Overigens: ook vakbond CNV heeft recent de resultaten van een enquête gepubliceerd die dit beeld bevestigen: van 2500 leden van de vakbond  die de enquête invulden, zegt 41 procent vaker last te hebben van schouder, nek of arm sinds zij thuiswerken. 45 procent zegt geen werkplek te hebben die aan Arbo-eisen voldoet.“

Chiropractoren zijn opgeleid om de rugproblemen op te lossen door effectieve behandelingen en professionele advisering, ook op het gebied van preventie. 

Gitte Tønner: “De meeste praktijken zitten bomvol en de chiropractoren draaien op volle toeren om de patiënten effectief en snel te helpen. Toch deze waarschuwing: wij weten dat het soms veel te lang duurt voor een patiënt met rugklachten zich bij ons in de praktijk meldt. Soms wel een jaar na de eerste klachten. Mensen moeten niet te lang blijven rondlopen met dit soort vervelende klachten. Wij kunnen rugklachten oplossen door advisering en effectieve behandelingen. Daarnaast adviseren wij de overheid veilig thuiswerken beter te reguleren.”

 -------------------------------------------------

2 jaar geleden

Geplaatst in

Actualiteiten Binnenlandse zaken Buitenlandse zaken Burgerrechten Commonwealth Diplomatieke dienst Europese Unie Feminisme Fiscale politiek Immigratie Koninklijk huis Mensenrechten Nucleaire ontwapening Onderzoeksjournalistiek Ontwikkelingspolitiek en buitenlandse hulp Opinie Overheid Partijpolitiek Politiek Politiek en actualiteiten - andere Politieke jongeren organisaties (PJO) Rassenrelaties Satire Seksuele gelijkheid Sociaal activisme Sociaal beleid Terrorisme Verkiezingen Politiek en actualiteiten Ademhalingsziekten Aflevering van geneesmiddelen Afslanken en dieetleer Alcoholisme en drugsmisbruik Allergologie Alternatieve geneeskunde Ambulancediensten Andrologie Anesthesie Aromatherapie Besmettelijke ziekten Bio-informatica Cardiologie Chiropodie Chiropraxie Chirurgie Computers in gezondheidszorg Dermatologie Desinfectering Diabetes Diagnostiek Eerste hulp Eetstoornissen Endocrinologie Epidemiologie Experimentele geneeskunde Financiën voor huisartsen Fitness Fysiologie Fysiotherapie Gastro-enterologie Gehoor en spraak Geneeskunde Geneeskunde bij ongevallen Geneeskunde en uitrusting in het buitenland Geneesmiddelen op voorschrift Gerontologie Gezinsplanning Gezondheid Gezondheidsbeheer Gezondheidsbeleid Gezondheidsonderwijs Gezondheidszorg HIV en AIDS Hematologie Holistische geneeskunde Homeopathie Huisartsen en familiedokters Hypnose Immunologie Intensive care Invaliditeit en revalidatie Keel-, neus- en oorheelkunde Klinische geneeskunde Klinische testen Kunstmatige weefsels Leverziekten Longziekten Medicijnenbeleid Medische en ziekenhuisuitrusting Medische esthetiek Medische producten en diensten Medische specialisten Medische technologie Medische-praktijkbeheer Mentale gezondheid Nefrologie Neurologie Nucleaire geneeskunde Obstetrie en gynaecologie Onafhankelijke gezondheidssector Oncologie Oogverzorging Optica Opticiens en oftalmologie Optische technologie Orthopedie Ostheopathie Ouderenzorg Pediatrie Plastische chirurgie Psychiatrie en psychotherapie Radiologie en radiografie Reumatologie Revalidatiecentra en verpleeghuizen Rugpijn SOA's Seksuele gezondheid Spas en fitnesscenters Sportgeneeskunde Stressbeheer Tandheelkunde Telegeneeskunde Toepassingen voor nieuwe geneesmiddelen Toxicologie Transplantaties Traumatologie Tropische ziekten Urologie Vaccins Verpleegkundigen Vitaminen en voedingssupplementen Voeding Vroedvrouwen Vruchtbaarheid en voortplanting Yoga Ziekenhuisartsen Ziekenhuizen Zwangerschap Gezondheidszorg en Geneeskunde ... Toon meer Toon minder