Muidens biotech bedrijf vraagt patenten aan op neusspray

12-05-2021 11:35 | 1 jaar geleden

Dit is een origineel bericht van
Pronova Laboratories B.V.

Pronova Laboratories bv, een Biotech bedrijf uit Muiden, is onder andere actief met de ontwikkeling van een preventieve neusspray. Deze neusspray moet gaan helpen de besmetting door virussen via de neus te voorkomen. Op de beoogde formuleringen zijn inmiddels patenten aangevraagd.

Voor veel virussen is de entree via de neus dé ideale route om het menselijk lichaam te infecteren. De neus is dan ook (naast de keel) de plaats om een stevige barrière voor deze virussen te leggen.

Pronova heeft in 2014 reeds een keelspray (Coldner) ontwikkeld die in het laboratorium de aanhechting van bacteriën en virussen hindert (oa. Human-CoV 229E9, Human-CoV NL63, Human Rhinovirus 16 en Human Rhinovirus 92). Door de komst van de huidige pandemie versnelt Pronova de ontwikkeling van een neusspray die de besmetting door virussen tegengaat.

Dit innovatieve product is bedoeld als ondersteuning om besmetting te voorkomen. “Het doel van deze neusspray is het aanbrengen van een extra filter in de neus’’. Dit extra filter zal beschermen bijvoorbeeld tijdens een rit in een trein, een bezoek aan de supermarkt, concert, een vliegreis et cetera. Derhalve in die gevallen die extra bescherming vragen.

De technologie bestaat uit een combinatie van natuurlijke stoffen die een netwerk vormen waarin virussen worden vastgezet. Deze interactie is aspecifiek, waardoor de formulering tegen vele soorten virussen kan werken net als bij de keelspray. Door het werkingsmechanisme “een mechanische barrière tegen infectie” is kan het product geregistreerd worden als medical device. Hierdoor kan het vele malen sneller op de markt geïntroduceerd worden dan wanneer het als geneesmiddel geregistreerd zou worden.

In de formulering wordt gebruikt gemaakt van “Drug Delivery Technology”, namelijk

in-situ gelering bij contact met het neusslijmvlies. Hierdoor kan een waterige oplossing fijn verneveld worden zodat het gehele neusslijmvlies bedekt wordt. Onder invloed van het aanwezige slijm wordt vervolgens een stevige (langdurige) beschermende laag gevormd. Laboratorium tests wijzen uit dat deze laag 3 intact kan blijven.

Binnenkort zal gestart worden met testen tegen virussen, waaronder SARS-CoV-20. Investeerders hebben zich inmiddels gecommitteerd de verdere ontwikkeling te faciliteren.

Zie ook: pronovalab.com/

Pronova Laboratories B.V.
plaats:
Muiden
website:
https://pronovalab.com/

Andere persberichten van deze organisatie

Pronova toont beschermde werking neusspray tegen coronavirus aan

Pronova staat open voor samenwerking om Coldner-PLUS begin 2022 op de markt te brengen.

MUIDEN, 21 december 2021 – Onderzoek heeft aangetoond dat de preventieve neusspray die Pronova Laboratories uit Muiden heeft ontwikkeld mogelijk significante bescherming biedt tegen het coronavirus SARS-CoV-2.

Het biotechbedrijf gaat de neusspray de komende maanden doorontwikkelen en wil, eventueel met zakelijke partners, het product volgend jaar onder de naam Coldner-PLUS als medisch hulpmiddel op de markt brengen.

Pronova vroeg eerder dit jaar al patenten aan op de beoogde formuleringen van de neusspray. In het laboratorium zijn sprays van diverse samenstellingen en concentraties getest op de beschermende werking tegen infectie door SARS CoV-2 in een in vitro situatie (buiten een intact organisme). Dit onderzoek, uitgevoerd door Wageningen Bioveterinary Research, onderdeel van de WUR, liet zien dat componenten uit deze neusspray werking tegen Sars-CoV-2 hebben. Bij de hoogste concentratie van de component lambda carrageen waren er in de onderzochte cellen vrijwel geen virusdeeltjes aanwezig.

Door stoffen uit zeewier toe te voegen vormt de spray een filmlaagje in de neus die minstens drie uur aanwezig blijft (onderzoek eigen laboratorium Pronova). ,,De spray is een soort ingebouwd neuskapje”, vertelt ontwikkelaar Hubert Pellikaan van Pronova. ,,Via de neus komen de meeste virusdeeltjes het lichaam binnen. Daarom krijgen mensen ook geurstoornissen. Als je een soort filter in je neus legt dat virusdeeltjes blijft blokkeren, dan hou je die buiten de deur.” Volgens het bedrijf kan de spray daardoor dienen als ondersteuning om besmetting te voorkomen, bijvoorbeeld tijdens een rit in een trein, een bezoek aan de supermarkt, concert of een vliegreis.

De neusspray stamt af van een keelspray (Coldner) die Pronova in 2014 ontwikkelde, ver voor de coronacrisis. Uit onderzoek bleek dat deze spray reeds antivirale activiteit tegen een verkoudheidsvirus (Human Rhinovirus 16, onderzoek uitgevoerd door Virapur (US)) en een Coronavirus stam (Human Corona NL 63, onderzoek uitgevoerd door EVL (NL)). Tijdens de coronapandemie is de keelspray doorontwikkeld tot een neusspray.

Pronova staat open voor samenwerking met andere bedrijven of laboratoria om het product succesvol op de markt te krijgen. ,,We willen de neusspray in het eerste of tweede kwartaal van 2022 op de markt brengen en willen onze krachten bundelen met grote partijen om te kunnen opschalen”, zegt Hubert Pellikaan van Pronova. ,,De testresultaten zijn positief, dus is het nu een zaak van door ontwikkelen.”

6 maanden geleden