ExpertCast: Coronavirus: Ook in Nederlands belang dat arme landen vaccins krijgen

2 dagen geleden

Dit is een origineel bericht van
ANP Expert Support

ExpertCast, de podcast van ANP Expert Support, biedt verdieping bij het nieuws door experts. Iedere aflevering start met een nieuwsbericht van het ANP, gevolgd door een interview met een expert over die kwestie. U kunt deze aflevering, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen.

open.spotify.com/episode/...

podcasts.apple.com/nl/pod...

Nederland heeft nog meer dan zevenhonderdduizend vaccins van AstraZeneca op voorraad en die gaan allemaal naar armere landen, omdat in die landen een tekort is aan vaccins. Er is vraag naar vaccins uit onder meer Namibië en Tanzania en ook Indonesië heeft om vaccins gevraagd.

Gezondheidszorg-expert Jos Dusseljee van Cordaid spreekt met Luna van der Waarde over vaccins sturen naar arme landen, waarom Nederland hier ook belang bij heeft en wat de gevolgen zijn als deze landen hun bevolking niet laat inenten met het vaccin tegen het coronavirus. Cordaid is een ontwikkelingsorganisatie die opkomt voor mensen in nood.

ANP Expert Support staat los van de ANP-redactie, die onafhankelijk werkt.

ANP Expert Support
plaats:
Den Haag
website:
https://www.anp.nl/expertcast

Andere persberichten van deze organisatie

'Directie van Gosschalk is nog steeds niet in staat om dierenwelzijn te waarborgen'

Dit is een expertquote van Frederieke Schouten, Varkens in Nood, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: ‘Slachterij van slaan en stroomstoten’ blijft dicht, nieuw plan van aanpak afgekeurd | Binnenland | AD.nl

Dat Gosschalk niet in staat is om een gedegen verbeterplan op te stellen, toont wel aan dat de kennis over dierenwelzijn in het slachthuis ernstig tekortschiet. Het is ronduit schokkend dat dit slachthuis jarenlang ongestoord zijn gang kon gaan en pas na onze undercoverbeelden werd gesloten. Dat Gosschalk dicht blijft is volkomen terecht en goed nieuws. Varkens in Nood hoopt dat de NVWA voet bij stuk houdt en kritisch blijft kijken naar de verbeterplannen van het slachthuis.

Vandaag werd bekend dat slachthuis Gosschalk in Epe voorlopig gesloten blijft. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft ook een vernieuwde versie van het plan van aanpak voor heropening afgewezen. De toezichthoudende instantie heeft geen vertrouwen in de plannen van de slachterij die het dierenwelzijn moeten waarborgen.

 Frederieke Schouten is de directeur van Varkens in Nood

19 uur geleden

'Angst voor corona zal de zwemveiligheid blijvend beïnvloeden'

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, NSWZ, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: OMT-viroloog: ’Tot voorjaar 2022 meerdere oplevingen corona, nog lang niet af van maatregelen’ | Telegraaf.nl

OMT-lid en Viroloog Alex Friedrich van het UMCG weet onze gemoedsrust weer over de kook te krijgen. De toon kan natuurlijk aan De Telegraaf te schrijven zijn, maar over het algemeen is de boodschap dat iedereen niet te vroeg moet juichen want de maatregelen blijven nog wel even. Daarnaast stromen berichten binnen dat volledig gevaccineerde ook positief getest zijn. Wat doet dit met de mensen?

De reisorganisaties trekken hun eigen plan door mensen zelf de keuze te geven of zij wel of niet naar oranje gebied gaan. De horeca is weer de gebeten hond die maar in zitpositie moet wachten tot ze weer mogen, en de kans is groot dat de maatregelen verlengd worden. Kom ik weer op het zwemonderwijs. Als een soort jojo is deze branche heen en weer geslingerd tussen de drie lockdowns. Met heel veel pijn en moeite heeft VWS toegegeven dat dit reparatiebeleid was.

De onzekerheid bij zwemlesaanbieders dient zich alweer aan. Stel dat de geschiedenis zich herhaalt en zwemles opnieuw onder valt. Dan zal dit tegelijk met de eventuele toekomstige maatregelen weer snel worden opgeschort. Catastrofaal voor de zwemveiligheid en voor de kinderen. De voorbeelden zijn er volop. Het trieste verhaal van een kind van zes dat verdronken is, maar wel al anderhalf jaar op de wachtlijst voor zwemles stond.

Naar mijn mening mist er qua aanpak enig menselijke aanpak. Er worden keuzes gemaakt en beslissingen genomen door mensen die maandelijks hun hoge inkomen behouden en hiermee dat ene puntje empathie missen. Door daar meer voor open te staan kan er ook over een langetermijnvisie gedacht worden. Dit beleid levert nu alleen maar onzekerheid op voor de toekomst. Of dit nu financieel of privé is.

Mijn zorg zit hem bij de kinderen en hun zwemvaardigheid. Ik heb meer dan eens gewaarschuwd voor de consequenties van het lange stilleggen van de zwemlessen. Leren van het verleden zou wel een pluspunt zijn. Laat de beleidsmakers hier rekening mee houden voordat de zwemlessen weer stilvallen.

Een verwijt aan de beleidsmakers is voornamelijk de kortetermijnvisie zonder te hoeven denken aan de financiële gevolgen. Er zijn ten slotte voldoende middelen financieel om de getroffen branches te steunen, zeggen ze zelf. Maar niet wat betreft veiligheid.

Er moet heel duidelijk gemaakt worden aan de mensen achter de schrijftafel dat er met zwemveiligheid niet te spotten valt. Dit is niet iets wat je uit kan stellen of even kan pauzeren. Dit is een leerproces wat grondig in de war geschopt is en met fluwelen handschoenen weer bij elkaar geraapt moet worden. Enkele dagen geleden opperde ik om de zwemveiligheid als onderdeel van de basisschool lessen mee te nemen. Dit is een belangrijke stap voor de toekomst om eerder te beginnen met preventie.

Maar eerst moet er duidelijkheid zijn dat de prioriteit van de zwemveiligheid zo hoog staat dat wij ons geen zorgen hoeven te maken over een eventuele sluiting, en de daarbij behorende zorgen over de veiligheid van onze kinderen. Een hele lange weg waar de eerste stap door de beleidsmakers gezet kan worden.

Shiva de Winter, Voorzitter Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid

21 uur geleden

'De Olympische Spelen zijn voor paarden erg dieronvriendelijk'

Dit is een expertquote van Sarah Pesie, Dierencoalitie in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Hoe komen 10 paarden, 20 roeiboten, en 40 zeilboten in Tokio voor de Spelen? | RTL Nieuws

Nederlandse sportpaarden vliegen 19 uur naar Tokio om daar op het allerhoogste niveau wedstrijden te rijden bij temperaturen van 30 tot 35 graden. De lange vlucht en de hoge temperaturen veroorzaken veel stress, maar deelname aan dit prestigieuze evenement lijkt belangrijker dan het welzijn van de dieren. Want hoe kun je nou met droge ogen beweren dat je van je paard houdt, terwijl je het tegelijkertijd onnodig blootstelt aan zoveel stress en risico’s?

De Nederlandse ruiters laten hun paarden overvliegen van Luik naar Japan. Het opstijgen, landen en eventuele turbulentie zijn zeer stressvol. Sommige paarden krijgen hierdoor koorts. Ook de voortdurende herrie tijdens de vlucht is erg vervelend voor de paarden. Na aankomst hebben ze meerdere dagen nodig om te herstellen.

De paarden hebben het zwaar te verduren met de warmte in Japan. De stallen hebben airconditioning, maar de wedstrijden vinden plaats in de buitenlucht. Paarden hebben al last van de warmte bij een temperatuur boven de 25 graden maar in Tokio kunnen de temperaturen oplopen tot 35 graden. Dat is veel te heet voor paarden, zeker gezien de inspannende fysieke activiteiten tijdens de wedstrijden.

Het reizen en het samenbrengen van vele paarden vergroot het risico op de verspreiding van ziektes. Afgelopen voorjaar raakten paarden tijdens een wedstrijd in Valencia besmet met het virus dat rhinopneumie veroorzaakt. Meer dan 700 paarden uit de hele wereld stonden daar bij elkaar in tenten. Maar liefst 17 paarden overleden aan de gevolgen van de besmetting. Om een herhaling van dat drama te voorkomen, gaan de paarden in Tokio eerst 8 dagen in quarantaine. Als kuddedieren ervaren paarden veel stress tijdens een isolement. Die stress is slecht voor het immuunsysteem, dus de kans bestaat dat dieren alsnog ziek worden, zelfs als ze nu gezond lijken te zijn.

De stress van de reis, het risico op ziekte, de prestatiedruk en het gevaar van de extreme hitte worden weggewuifd met de ‘goede zorgen’ voor deze paarden. Zo kunnen dierenartsen infusen toedienen voor extra vocht en is er speciaal voedsel dat tijdens de hitte makkelijker worden opgenomen. Er is therapie om de spieren en gewrichten te onderhouden en er zijn inspuitingen om pijn in gewrichten te verminderen. Er wordt van alles gedaan om het leven van sportpaarden te verbeteren, maar de oorzaak van de ellende blijft. De dieren ondergaan allerlei ingrijpende behandelingen om het leed te verzachten dat mensen hun paard zelf aandoen.

Sarah Persie, dierwetenschapper Dier&Recht, Dierencoalitie

21 uur geleden

'Stijging van aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen is niet vreemd'

Dit is een expertquote van Henk Nies, Vilans, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Ook in verpleeghuizen begint aantal coronagevallen toe te nemen

De nieuwe golf coronagevallen treft vooral jongeren, maar het virus begint langzaam maar zeker ook door te dringen in de verpleeghuizen. Ondanks de hoge vaccinatiegraad, dringt het virus toch weer verpleeghuizen binnen. Hoe kan het dat? En moeten verpleeghuizen dan weer dicht?

Dat het aantal besmettingen in verpleeghuizen stijgt terwijl iedereen daar is gevaccineerd is niet zo vreemd. Onderzoekers van de London School of Economics (LSE) hebben de sterfte in verpleeghuizen in 24 landen bestudeerd. Duidelijk blijkt dat hoe hoger het sterftecijfer in de samenleving is, hoe hoger het sterftecijfer in verpleeghuizen. Welke maatregelen ook genomen worden, een bezoekverbond, mondkapjes en beschermende kleding, het virus dringt binnen als het in de samenleving ook bij brede lagen van de bevolking voor komt.

De studie laat zien dat landen als Zuid-Korea, Singapore en Nieuw-Zeeland erin slaagden de algemene maatschappelijke infectie laag te houden. Diezelfde landen slaagden er ook goed in om de sterfte in verpleeghuizen laag te houden. Landen als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten daarentegen hadden een hoge verspreiding in de maatschappij en daarmee ook een hoog sterftecijfer in verpleeghuizen. Geen enkele factor kan de sterfte in verpleeghuizen beter verklaren dan de algemene verspreiding in de gemeenschap.

Onderzoek van onderzoeksorganisatie Vilans laat zien dat de meeste landen uit Noord-West Europa ongeveer dezelfde maatregelen in verpleeghuizen namen, maar in een verschillend tempo. Deze maatregelen konden de verspreiding van het virus in de gemeenschap maar beperkt tegenhouden. Ze waren niet afdoende om kwetsbare mensen in verpleeghuizen te beschermen, als tegelijkertijd het virus in de samenleving ruimschoots woekerde.

Nu we in de vierde golf van de coronacrisis zitten kunnen we concluderen dat speciale inspanningen om ouderen tijdens pandemieën te beschermen zeker belangrijk en nodig zijn, zeker als dat snel gebeurt. Bovendien doen de vaccins ook hun werk. Dat is anders dan in de eerste fase van de pandemie. Maar ze geven geen volledige bescherming. Het allerbelangrijkste is de besmettingsgraad in de samenleving laag te houden. Anders zullen verpleeghuizen zich opnieuw genoodzaakt voelen bezoek te beperken en hun medewerkers volledig ingepakt in beschermende kleding in te zetten. Niemand die dat wil!

Henk Nies, Directeur Strategie en Ontwikkeling, Vilans

1 dag geleden

'Zwemmen: een ongeluk zit in een klein hoekje, hoe voorzichtig ouders ook zijn'

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Vermist kind in zorgwekkende toestand aangetroffen in kanaal in Den Haag | Hart van Nederland

Het ene na het andere voorbeeld vliegt ons om de oren van verdrinkingen of bijna verdrinkingen bij jonge kinderen, waar Joke Kieboom, kinderarts bij het UMCG eerder deze week voor waarschuwde. Kinderen even uit het oog verloren met catastrofale gevolgen. Is het dan goed ouders alleen maar negatief te benaderen over de toezicht op hun kind? Bouw je hier niet alleen een schuldgevoel bij op?

Ik ben van mening dat dat niet de beste aanpak is. Absoluut pleit ik voor een bewustwordingcampagne voor ouders maar indirect ook voor kinderen in de opvoeding. Je kan niet alleen de ouders als schuldige aanwijzen als er iets fout gaat want zoals het spreekwoordelijk gezegde is “een ongeluk zit in een klein hoekje”.

Er wordt vaak gewezen naar ouders die snel afgeleid zijn door telefoons, iPads of een boek. Dit beaam ik, met jarenlange ervaring in zwembaden zie ik dat als geen ander. Maar het eerste wat naar boven komt bij het lezen van ieder (bijna) verdrinkingsgeval is de grote vraag, hoe heeft dit kunnen gebeuren? Letten ouders niet op, was er geen ander toezicht of was er niemand in de buurt die dit had kunnen voorkomen? Maar is dit wel zo eerlijk?

Alle aspecten worden in de opvoeding en op school behandeld. Van de gevaren in het verkeer tot seksuele voorlichting. Wat in mijn opinie mist is de omgang met water. Stel dat iemand van jongs af aan al leert wat een mui is. Eerst thuis en daarna op school leren dat je niet langs de rand van water moet spelen.

Leer kinderen naast zwemles wat de gevaren zijn van water. Hiermee leg je een veel diepere basis dan het reparatiebeleid en de ad hok acties die iedere zomer uit de kast worden gehaald. Ik besef dat dit out of the box denken is, maar als dit opgepakt wordt leg je een goede basis voor de zwemveiligheid. Iedere stad of ieder dorp heeft zwemspecialisten die scholen hierbij zouden kunnen helpen. Wij moeten het gezamenlijk doen.

Wij kunnen allemaal wijzen naar Den Haag om dit op te lossen. Nu afgelopen jaar duidelijk is gebleken dat dit niet zo een-twee-drie de oplossing is voor de toekomst van het zwemonderwijs, wordt het tijd om scholen en zweminstanties individueel aan te kijken. De utopie dat zwembonden dit gezamenlijk op gaan pakken blijft maar wie weet zien zij hier wat in. Theoretische zwemveiligheid les op de basisschool vanaf groep 1 of 2. Ik zie er heil in. Nu kijken wie hier nog meer iets in ziet. De ideeën liggen al op de plank als aanvulling voor zwemles.

Shiva de Winter is voorzitter van Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid

2 dagen geleden

'Wisselvallig Nederlands zomerweer gunstig voor buitenactiviteiten'

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Wisselvallig weer op komst: kans op buien, onweer, maar zomerse temperaturen blijven | Telegraaf.nl

Vakantiegangers in eigen land moeten vanaf zaterdag naast zonneschijn ook rekening houden met enkele regen- en onweersbuien. Volgende week is het licht wisselvallig zomerweer met wolken, zon en soms een bui. Dit typisch wisselvallige zomerweer leent zich uitstekend voor buitenactiviteiten.

Het heerlijke buitenweer met veel zonneschijn, waar we deze week mee te maken hebben, houdt in elke geval aan tot en met vrijdag. Deze hele week wordt zonkracht 7 verwacht en dat betekent dat een onbeschermde huid tussen 12 en 15 uur binnen 10-25 minuten kan verbranden.

In het weekend wordt het broeierig warm met zaterdag op grote schaal zomerse warmte van 25-27 graden. Zondag is het met 23 tot 25 graden minder warm, maar het blijft benauwd. Het is dan weer om rustig aan te doen en de radar goed in de gaten te houden. De broeierige warmte mondt uit in regen- en onweersbuien.

Prima Hollands zomerweer

Volgende week blijft het wisselvallig zomerweer met dagelijks kans op enkele lokale buien. Toch raakt de zomer niet geheel in het slop. Sterker nog het grootste deel van de tijd is het droog bij temperaturen van 20-25 graden. En vooral in het binnenland wordt het soms nog wat warmer. Doordat de luchtvochtigheid hoog blijft is het bij inspanning zweten geblazen. Zinderde hitte blijft voorlopig echter uit en is daarmee prima voor buitenactiviteiten.

Jaco van Wezel, Meteoroloog, Weeronline

3 dagen geleden