Groot onderhoud Rijksstraatweg Breukelen-Loenen

23-06-2022 10:50 | 5 dagen geleden

Dit is een origineel bericht van
Provincie Utrecht

In opdracht van de provincie Utrecht voert KWS Infra deze zomer groot onderhoud uit aan de Rijksstraatweg (N402). Het gaat om het deel tussen de bebouwde komgrens bij Breukelen en de Bloklaan (N403) in Loenen aan de Vecht. De werkzaamheden starten op 11 juli en duren tot en met 3 september 2022. In die periode is de weg afgesloten voor doorgaand verkeer.

Groot onderhoud aan de provinciale wegen is nodig om ze in een goede en veilige conditie te houden. De wegen zijn gemiddeld eens in de 15 jaar aan de beurt en worden per traject (weggedeelte) aangepakt.

Gefaseerde uitvoering

Om de bereikbaarheid van Breukelen, Nieuwersluis en Loenen tijdens de werkzaamheden zo goed mogelijk te borgen, is het werk opgeknipt in 7 fasen, zodat er niet overal tegelijkertijd gewerkt wordt. Om de doorlooptijd zo kort mogelijk te houden, werkt de aannemer 6 dagen in de week vanaf 05:00 uur ’s ochtends tot 23:00 uur ’s avonds.

Omleidingsroutes en bereikbaarheid

 • Voor het doorgaande verkeer is er vanuit beide richtingen een omleidingsroute ingesteld via de N201 en de A2, zie het omleidingskaartje in de bijlage.
 • Fietsers worden omgeleid via het Zandpad (voor het gedeelte tussen de Brugstraat in Breukelen en de Mijndensedijk in Nieuwersluis), zie het omleidingskaartje in de bijlage.
 • Nieuwersluis is in de eerste drie weken alleen vanuit Loenen a/d Vecht te bereiken, in de laatste vijf weken alleen vanuit Breukelen.
 • Bij calamiteiten is er voor de nood- en hulpdiensten altijd een snelle doorgang.
 • De doorgaande buslijn 120 tussen Loenen dorp en Breukelen rijdt om via de A2. In Breukelen rijdt er een pendelbus. Busverkeer in Nieuwersluis is niet mogelijk. Exacte info over routes en tijden vindt u op www.9292.nl of www.syntusutrecht.nl
 • Alle panden blijven zoveel mogelijk bereikbaar, al dan niet met aangepaste maatregelen en voorzieningen.

Infoboekje voor bewoners en bedrijven

Voor bewoners en bedrijven is er een boekje gemaakt met gedetailleerde informatie over de fasering, de planning en de bereikbaarheid. Van het boekje is zowel een online-versie als een printversie beschikbaar. U vindt ze als bijlage bij dit bericht.

Slag om de arm

De planning zoals opgenomen in het infoboekje, is vooraf opgesteld en afhankelijk van onvoorziene (weers)omstandigheden tijdens de uitvoering. Via een bouw-app (zie hieronder) wordt de omgeving op de hoogte gehouden van de actuele situatie.

Volg de werkzaamheden via de KWS-app

Tijdens de uitvoering is het project te volgen via de KWS-app. Ook onverwachte wijzigingen worden via de app gecommuniceerd. U kunt de KWS-app gratis downloaden op uw mobiele telefoon. Zoek in de KWS-app naar ‘N402’ en klik op ‘volgen’.

Wilt u op de hoogte blijven van alle werkzaamheden aan Utrechtse provinciale wegen? Volg @werkaandewegutr dan op Twitter.

Provincie Utrecht
plaats:
Utrecht
website:
https://www.provincie-utrecht.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Teams van basisscholen School op de Berg en Paulusschool winnen fietshackathon

Creatieve oplossingen voor vaker en veiliger fietsen

Teams van basisscholen School op de Berg en Paulusschool winnen fietshackathon

De Fietsende Kikkers van School op de Berg uit Amersfoort en Fietsstalling Wrappers van de Paulusschool uit Utrecht zijn tot winnaars uitgeroepen van de kinderhackathon Jouw Allerbeste Fietsidee. In stadion Galgenwaard heeft de jury hun ideeën gekozen als slimste en creatiefste oplossing voor respectievelijk veiliger en vaker fietsen.

“Kinderen houden van fietsen en zijn heel erg creatief. Hun inzichten kunnen ons helpen om het fietsen nog leuker te maken en nog veiliger. In Utrecht hebben we al het oudste fietspad van Nederland, op de Maliebaan. Hoe mooi zou het zijn als we straks mede dankzij ideeën van kinderen ook het veiligste fietspad van Nederland hebben! De winnende ideeën van vandaag gaan daar zeker aan bijdragen”, aldus gedeputeerde Arne Schaddelee.  

De Fietsende Kikkers combineren veiligheid met fun: een afgescheiden fietspad waarin een groene plantenhaag wordt gecombineerd met vrolijk gekleurde lampjes die reageren op sensoren en op zonne-energie werken. De Fietsstalling Wrappers willen fietsstallingen elk seizoen een andere, frisse uitstraling geven gecombineerd met een app die de snelste route naar een stalling plus allerlei tips geeft.

Vrolijke twist

De provincie Utrecht gaat de komende tijd de haalbaarheid van de winnende ideeën in kaart brengen om tot uitvoering te komen, waarbij de kinderen betrokken blijven. De ideeën zijn gejureerd door Ewoud Vink (provincie Utrecht), Laurens Hitman (SportUtrecht), Arjen Klinkenberg (Fietsersbond) en Jelle Bakker (fietsburgemeester van Utrecht). “Kinderen zijn enorm betrokken bij hun fietsomgeving en geven een vrolijke twist aan nieuwe, creatieve oplossingen. Fietsen moet wat hun betreft niet alleen veilig, maar ook leuk zijn”, aldus juryvoorzitter Ewoud Vink.

Kinderen willen fietspaden veiliger

Kinderen uit de groepen 7 en 8 van de deelnemende scholen DeBuut (Soest), School op de berg (Amersfoort) en St. Dominicusschool en Paulusschool (Utrecht) zijn de afgelopen maanden aan de slag gegaan met ideeontwikkeling. Hiervoor hebben ze uitgebreid lesmateriaal ontvangen over vaker en veiliger fietsen. Volgens de leerkrachten zijn de kinderen zeer betrokken bij de fiets als duurzaam vervoersmiddel. “Kinderen zien de fiets als prima alternatief voor de auto, maar vinden ook dat fietspaden en routes veiliger moeten worden. Daar hebben ze heel concrete ideeën over, waardoor fietsen ook leuker wordt voor iedereen”, vertelt juf Nienke Engels van de Paulusschool.

Design thinking

De hackathon, een samentrekking van ‘hack’ en ‘marathon’, is een brainstormmethode om onder tijdsdruk tot nieuwe oplossingen te komen. Aan de hand van design thinking – bedenk een oplossing voor een probleem van een willekeurig persoon – hebben de 300 deelnemende kinderen stap voor stap hun beste ideeën uitgewerkt en gepresenteerd in Galgenwaard.

Toekomstbeeld Fiets

De hackathon komt vooruit de challenge ‘Wat zou jij in het Nationaal Toekomstbeeld Fiets willen zetten?’ van de provincie Utrecht en Utrecht Bike Community. Het winnende idee ‘Kinderen springen op de fiets’ van Martin Verspeek is nu uitgevoerd als kinderhackathon. Het Nationaal Toekomstbeeld Fiets én Regionaal Toekomstbeeld Fiets laten zien welke investeringen in fietsinfrastructuur en fietsstimuleringsmaatregelen op de korte en lange termijn nodig zijn op landelijk, regionaal en lokaal niveau. Vanuit de provincie en gemeenten is hard gewerkt aan een eerste aanzet voor de provincie Utrecht. Daarnaast is input van andere professionals ook zeer waardevol. Met die reden heeft de Utrecht Bike Community eerder dit jaar een prijsvraag uitgezet met de vraag: ‘Wat zou jij in het Nationaal Toekomstbeeld Fiets zetten?’.

Foto's zijn vrij van rechten en kunnen zonder naamsvermelding fotograaf worden geplaatst. 

Fotobijschrijft: Gedeputeerde Arne Schaddelee: "Jullie creativiteit is hard nodig!"

Fotobijschrift: Winnaars in categorie 'vaker fietsen': de Fietsstalling Wrappers van de Paulusschool uit Utrecht.

Fotobijschrift: Winnaars in de categorie 'veiliger fietsen': De Fietsende Kikkers van School op de Berg uit Amersfoort.

18 uur geleden

Groot onderhoud voor rotonde Donderberg in Leersum

De eerste drie weekenden van juli voert de Versluys Groep in opdracht van de provincie Utrecht groot onderhoud uit aan de rotonde Donderberg in Leersum. Tijdens de weekenden is de rotonde afgesloten voor alle verkeer.

De werkzaamheden betreffen regulier asfaltonderhoud om de weg in een goede en veilige conditie te houden en bevatten geen grote aanpassingen van of bij de rotonde. De provincie Utrecht heeft na uitgebreid onderzoek besloten om geen ingrijpende maatregelen te nemen vanwege de negatieve gevolgen daarvan op de leefomgeving. Een verbetering van het fietspad bij de Donderberg wordt meegenomen bij de werkzaamheden voor de doorfietsroute Utrecht Science Park-Veenendaal.

Werkzaamheden

De werkzaamheden vinden plaats op de rotonde Donderberg en bestaan uit het vervangen van de kantopsluitingen (de betonnen randen van de rotonde), het vervangen van het bestaande asfalt en het aanbrengen van markering. De wegdeksignalering voor overstekende fietsers komt in de nieuwe situatie terug. In het laatste weekend worden ook aanvullende asfaltwerkzaamheden meegenomen ter hoogte van camping de Bonte Vlucht.

Weekendafsluitingen rotonde Donderberg

Wegafsluiting weekend 1:

Vanaf vrijdagavond 1 juli, 20:00 uur tot maandagochtend 4 juli, 05:00 uur

Wegafsluiting weekend 2:

Vanaf vrijdagavond 8 juli, 20:00 uur tot maandagochtend 11 juli, 05:00 uur

Wegafsluiting weekend 3:

Vanaf vrijdagavond 15 juli, 20:00 uur tot maandagochtend 18 juli, 05:00 uur

Omleidingsroute en bereikbaarheid

 • Tijdens de wegafsluitingen wordt het doorgaande verkeer tussen Doorn en Leersum omgeleid via de N225, N416, N233 en de A12.
 • Tijdens de wegafsluitingen blijven alle panden bereikbaar.
 • Fietsers en voetgangers kunnen de rotonde passeren onder begeleiding van verkeersregelaars.
 • Bij calamiteiten krijgen nood- en hulpdiensten altijd een vrije doorgang.
 • Tijdens de werkzaamheden worden de bussen (lijn 50) langs de werkzaamheden geleid. Alleen op zondagochtend 17 juli, tussen 05:00 en 12:00 uur is er geen busverkeer mogelijk. Voor actuele informatie over de dienstregeling verwijzen wij naar https://www.u-ov.info.

Slag om de arm

Bij alle wegwerkzaamheden kunnen onvoorziene omstandigheden roet in het eten gooien waardoor het werk moet worden uitgesteld naar een later moment. Bijvoorbeeld als het lange tijd hard achter elkaar regent. Asfalteren is dan niet verstandig omdat de kwaliteit van het resultaat onvoldoende zal zijn.

Blijf up-to-date en volg de werkzaamheden via de BouwApp

Download en installeer de BouwApp op uw mobile telefoon > Ga naar "Ontdek" > Zoek "Groot asfaltonderhoud Rotonde Donderberg" > Selecteer het project > Klik op "volgen".

Wilt u op de hoogte blijven van alle werkzaamheden aan Utrechtse provinciale wegen? Volg @werkaandewegutr dan op Twitter.

2 weken geleden

Meer natuur in Lunenburgerwaard

Het Utrechtse natuurgebied Lunenburgerwaard is de afgelopen maanden flink verbeterd. Zo is er rivierhout aangebracht, is het ooibos uitgebreid en is er een plas- en moerasgebied aangelegd. Deze maatregelen hebben ervoor gezorgd dat het gebied nu voldoet aan de voorwaarden van het Europees Netwerk van beschermde gebieden. Om dit te vieren hebben schoolkinderen uit Wijk bij Duurstede het gebied symbolisch opgeleverd en een zelfgemaakt insectenhotel aan het gebied geschonken.

Lunenburgerwaard, de uiterwaard van de Nederrijn die zich uitstrekt van de Gravenbol tot aan Wijk bij Duurstede, kende al veel natuur en bijzondere dieren. De provincie Utrecht, Utrechts Landschap en Rijkswaterstaat hebben een inrichtingsproject uitgevoerd, waardoor het gebied zich volop kan ontwikkelen tot een waardevol natuurgebied langs de rivier. Daarmee vormt het een belangrijke schakel in het traject van natuurgebieden van Rhenen tot Wijk bij Duurstede. In totaal is er 60 hectare natuur ingericht. De maatregelen die werden uitgevoerd voldoen aan de doelstellingen van Natura-2000, Natuurnetwerk Nederland en Kaderrichtlijnwater. Daarmee voldoet het gebied nu aan de doelstellingen van het Europees Netwerk van beschermde gebieden en zijn er maatregelen getroffen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Een groene provincie

Gedeputeerde Mirjam Sterk (Natuur en Landbouw) is blij met het versterkte natuurgebied: “Ik vind het belangrijk dat onze provincie groen is en nog groener wordt. De ontwikkelingen in Lunenburgerwaard dragen daaraan bij. Natuur zorgt voor gezonde lucht en voor schoon water en is daarom belangrijk voor het welzijn van mensen. Bovendien zorgt het voor meer biodiversiteit in onze provincie. En door de aanleg van de nieuwe wandelroute, kunnen nog meer inwoners van de provincie genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft.”

Natuurmaatregelen op het land

Diverse graslanden zijn omgevormd naar een grasland met meer bloemen zoals de boterbloem, de veldzuring en de margriet waarvan insecten, vlinders en vogels profiteren. Het waardevolle ooibos, dat alleen groeit in de uiterwaarden, is uitgebreid. Dit is een leefgebied voor onder andere de bever en de nachtegaal. Een kenmerk van dit bos is, dat het van natte voeten houdt.

Natuurmaatregelen in en langs het water

Bij Gravenbol is een plas- en moerasgebied aangelegd, dat deels in directe verbinding staat met de rivier. De plas en het moeras dragen bij aan de ontwikkeling van diverse soorten vis zoals zeelt en grote modderkruiper. Maar ook libellen en veel vogelsoorten. In de oude rivierarm Nederrijn is rivierhout aangebracht. Dit rivierhout zorgt onder andere voor schuilgelegenheid voor vissen. Wieren, algen en mossen vestigen zich op het hout en trekken kreeftjes en andere organismen aan. Die dienen op hun beurt weer als voedsel voor vissen die bovendien hun eieren kunnen leggen in de begroeiing op het hout. Zo vormt het rivierhout als het ware een zoetwaterkoraalrif dat het ecosysteem verrijkt.

Wandelroute

Natuurliefhebbers kunnen genieten van de afwisselende natuur van Lunenburgerwaard. Het gebied is toegankelijk gemaakt door een wandelroute die start in Wijk bij Duurstede en brengt de wandelaar langs diverse natuur die Lunenburgerwaard rijk is; de schrale graslanden, de bossen en langs de waterpartijen. De wandelroute is het gehele jaar toegankelijk.

Beheer

Na de inrichtingsmaatregelen is het belangrijk om de natuurontwikkeling verder te stimuleren door goed natuurbeheer. Utrechts Landschap beheert op het land de graslanden, bos, ruigten en akkers en Rijkswaterstaat beheert op het water het rivierhout en de oevers

Dijkopgave

Een klein deel van de natuurinrichting wordt later gerealiseerd door het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Door de dijkversterking kon dit nu niet meegenomen worden. 

Meer informatie over het gebied is te vinden op: www.provincie-utrecht.nl/nederrijn

 

3 weken geleden

Basisschool De Startbaan wint challenge Fietsen is FUN!

De gelukkige prijswinnaars van basisschool De Startbaan in Soesterberg in gezelschap van Sébastiaan Laarman van ANWB (links achter) en Arne Schaddelee, gedeputeerde provincie Utrecht (rechts achter). Fotograaf: Arnaud Roelofsz. 

Basisschool De Startbaan in Soesterberg heeft de challenge gewonnen van Fietsen is FUN!, een van de fietsstimuleringsprogramma’s in de provincie Utrecht. De kinderen maakten een creatieve opdracht en fietsten tijdens de actieweek in april zoveel mogelijk minuten.

De provincie Utrecht wil graag dat de inwoners, en met name kinderen, meer gaan fietsen en het nog leuker gaan vinden. Arne Schaddelee, gedeputeerde mobiliteit van de provincie legt uit: “Doel is dat in 2023, 50% van de ritten onder de 15 kilometer op de fiets plaatsvinden. Om dat te bereiken is het belangrijk dat ook meer kinderen kunnen, gaan en blijven fietsen. Bij fietsen geldt: jong geleerd is oud gedaan. Investeren in fietsende kinderen rendeert een leven lang.”

Ook ANWB onderstreept het belang van veel fietsen. Sébastiaan Laarman, manager van ANWB Maatschappelijke Projecten: “We wilden hier graag aan meewerken en ontwikkelden speciaal hiervoor het programma Fietsen is FUN! Met ANWB Streetwise hebben wij al meer dan 15 jaar ervaring met het geven van verkeersles op basisscholen. En helaas is voor veel kinderen in Nederland een eigen fiets, door de financiële situatie thuis, niet vanzelfsprekend. Via ANWB Kinderfietsenplan kunnen deze kinderen alsnog een fiets krijgen. Het was dus een logische samenwerking.”

Challenge onderdeel van Fietsen is FUN!

Het programma Fietsen is FUN! bestaat uit drie onderdelen: kinderen uit de groepen 6,7 en 8 kregen twee keer fietsles op school op een uitdagend parcours. Zo ontwikkelen ze de juiste fietsvaardigheden om veilig deel te nemen aan het verkeer. Daarnaast ontvingen meer dan 30 kinderen via ANWB Kinderfietsenplan een fiets. Het programma werd afgesloten met de challenge: de deelnemende kinderen hebben een week lang zoveel mogelijk gefietst en in de klas een creatieve opdracht gemaakt.  De kinderen van De Startbaan hebben dit het best uitgevoerd en kunnen gaan genieten van de prijs: een toffe theatervoorstelling over verkeer op hun school. In totaal  deden ruim 650 kinderen op twaalf scholen uit de groepen 6,7 en 8 verspreid over de provincie Utrecht mee aan Fietsen is FUN!

3 weken geleden

Provincie legt nieuwe damwand aan in Montfoort

Op 13 juni 2022 start aannemer Korevaar met de aanleg van een nieuwe damwand langs de Provincialeweg (N228) in Montfoort, in opdracht van de provincie Utrecht. De werkzaamheden duren naar verwachting tot half september 2022 en geven weinig hinder voor het verkeer.

 

De nieuwe damwand van 300 meter lang wordt aangelegd ter hoogte van de Molenstraat in Montfoort. De damwand moet verzakking van het fietspad en de berm tegengaan.

Planken krijgen tweede leven

De huidige waterkering tussen de Provincialeweg en de aanwezige vijver, bestaat uit diverse soorten beschoeiingen waarvan een deel bestaat uit houten palen die toe zijn aan vervanging. De nieuwe damwand wordt gebouwd met de planken die afkomstig zijn van de damwanden in de Eem. Daar worden de bestaande houten damwanden vervangen door stalen exemplaren waarbij het goede hout wordt hergebruikt.

Weinig hinder voor het verkeer

Provincie en aannemer verwachten weinig hinder voor het verkeer. De werkzaamheden worden uitgevoerd vanaf het water en vanaf het fietspad, waarbij fietsers langs de werkzaamheden worden geleid.

Wilt u op de hoogte blijven van alle werkzaamheden aan Utrechtse provinciale wegen? Volg @werkaandewegutr dan op Twitter.

3 weken geleden

Herstelwerkzaamheden Woudenbergseweg Maarsbergen

Vanwege werkzaamheden voor het project N226 Spooronderdoorgang Maarsbergen is op zaterdag 18 juni een gedeelte van de Woudenbergseweg (N226) in Maarsbergen in beide richtingen afgesloten.

 Het gaat om het gedeelte tussen de Woudenbergseweg nr. 114 en de rotonde bij de La Place. Alle panden blijven via de parallelweg bereikbaar voor bewoners.

Werkzaamheden

De wegafsluiting is nodig om de tijdelijke sleuven weer te asfalteren. Deze sleuven zijn in het weekend van 29 januari 2022 gemaakt om de waterleiding en de elektra- en datakabels te verplaatsen. Het asfalteren van de sleuven vindt plaats ter hoogte van La Place en ter hoogte van de Stinus Blomlaan. De werkzaamheden betreffen:

 • Het opnieuw asfalteren van de oversteken om (geluids)overlast van de stelconplaten weg te nemen en de verkeersveiligheid te verbeteren.
 • Het herstellen van de fundering en het aanbrengen van meerdere lagen asfalt, waarbij het nodig is om het asfalt tussentijds te laten afkoelen.

De aannemer werkt op zaterdag 18 juni van 06:00 tot 18:00 uur. Als de werkzaamheden eerder gereed zijn zal de Woudenbergseweg ook eerder opengaan. Hoewel de aannemer probeert om de overlast zoveel mogelijk te beperken, zal er sprake zijn (geluids)hinder in de directe omgeving van de werkzaamheden.

Verkeersmaatregelen/bereikbaarheid/omleidingsroutes op 18 juni

 • Doorgaand verkeer wordt met borden omgeleid via de A12.
 • Er worden verkeersregelaars ingezet om het verkeer te begeleiden.
 • De Tuindorpweg blijft bereikbaar via de Haarweg.
 • De Haarweg blijft bereikbaar via de Tuindorpweg.
 • Bestemmingsverkeer voor de Woudenbergseweg kan gebruik maken van de parallelweg ter hoogte van de Woudenbergseweg nr. 114.
 • Bestemmingsverkeer vanuit Maarn wordt omgeleid via de Haarweg, de Rottegatsteeg en de Griftdijk vice versa.
 • Bij calamiteiten is er een tijdelijke doorgang voor de nood- en hulpdiensten.

Slag om de arm

Bij alle wegwerkzaamheden kunnen onvoorziene omstandigheden roet in het eten gooien waardoor (een gedeelte van) het werk moet worden uitgesteld naar een later moment.

Meer info over het project N226 Spooronderdoorgang Maarsbergen is te vinden op: www.spooronderdoorgangmaarsbergen.nl

Wilt u op de hoogte blijven van alle werkzaamheden aan Utrechtse provinciale wegen? Volg @werkaandewegutr dan op Twitter.

3 weken geleden