De boom met de bittere bladeren wint Glazen Globe

11-10-2021 06:05 | 2 maanden geleden Binnenland

Dit is een origineel bericht van
KNAG

De Glazen Globe, de prijs voor het beste geografische jeugdboek, gaat dit jaar naar Ruth Erica en haar boek De boom met de bittere bladeren.

Op 8 oktober werd in de Kinderboekenweek op scholengemeenschap Schaersvoorde in Winterswijk in aanwezigheid van alle eerste en tweedeklassers de prijs uitgereikt door Henk Jan Tannemaat, de plaatselijke wethouder Cultuur.

in het midden winnaar Ruth Erica met Daphne Rijborz en Henk Jan Tannemaat

Het boek vertelt het verhaal van de jonge Rwandese Maridadi. Zij ontmoet Puck uit Nederland, een studente die met haar Nederlandse directheid durft te vragen naar veel onderwerpen waar in Rwanda niet openlijk over gesproken wordt. Maridadi raakt meer en meer geïnteresseerd in haar eigen geschiedenis.

De jury vindt het verhaal over de genocide in Rwanda en onderwerpen als cultuur(verschillen), identiteit en conflictgebieden blijvend actueel. De vriendschap tussen Puck en Maridadi neemt je volgens de jury als lezer mee in het verhaal over Rwanda toen en nu.

derde van links winnaar Ruth Erica met jury Glazen Globe

Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) reikt sinds 1986 elke twee jaar de Glazen Globe uit aan het beste aardrijkskundige jeugd- of kinderboek en wil met de prijs het lezen van aardrijkskundige jeugd- of kinderboeken bevorderen en daarmee het geografisch besef, zowel thuis als op school. De boom met de bittere bladeren wordt uitgegeven door Lemniscaat, zie www.lemniscaat.nl/boeken/.... Via de website van de uitgever zijn ook lessuggesties bij het boek te downloaden, zie www.lemniscaat.nl/files/l... Foto's zijn vrij te gebruiken zonder credits Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: - Daphne Rijborz (voorzitter jury Glazen Globe): 06 10014651 / daphne.geo@gmail.com - Hindele Boas (uitgeverij Hindele Boas): 06 57744471 / hindele@lemniscaat.nl - Eelko Postma (directeur KNAG): 06 30795408 / e.postma@knag.nl
KNAG
plaats:
Winterswijk
website:
https://www.geografie.nl

Andere persberichten van deze organisatie

4000 leerlingen op expeditie met aardrijkskunde

Van 4 tot en met 8 oktober vindt de GeoWeek plaats. Bijna 4000 leerlingen gaan op expeditie met aardrijkskunde onder leiding van een geoprofessional. Ze doen veldwerk, bezoeken een bedrijf of krijgen een gastles.

Voor leerlingen is het interessant buiten het klaslokaal te leren over de geo-sector. Bedrijven, instellingen en overheden zetten in de GeoWeek tal van activiteiten op het programma. Denk aan het bouwen van een dijk, het veld in gaan met een grondboor, de omgeving van de school in kaart brengen, aan een geologische tijdlijn puzzelen met fossielen of met eigen ogen zien waar hun kraanwater vandaan komt. Tijdens de GeoWeek ontdekken leerlingen door het hele land aardrijkskunde op zijn leukst, namelijk door het zelf te doen! 

Voor professionals uit de bodem-, water- en geo-informatiesector is de GeoWeek een unieke kans om hun expertise en enthousiasme te delen in de les. Ze vertellen over hun beroep en geven allerlei informatie over bodemonderzoek, geologie of duurzaamheid. Mogelijk inspireren ze leerlingen om in de toekomst ook in de geo-sector aan de slag te gaan.

Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) organiseert elk jaar de GeoWeek. De GeoWeek is dit jaar van 4 tot en met 8 oktober en wordt financieel mogelijk gemaakt door Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO), Kadaster, KNAG, Leer Ons Water Kennen, Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen. 

Informatie via www.geoweek.nl

2 maanden geleden

Laat leerlingen kennismaken met aardrijkskunde in de praktijk tijdens de GeoWeek

Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) organiseert elk jaar de GeoWeek. Hierin maken zo’n 5000 leerlingen van 10 tot 15 jaar kennis met aardrijkskunde in de praktijk door met hun klas gratis op bedrijfsbezoek of veldwerk te gaan of een gastles te krijgen. Het KNAG zoekt voor de GeoWeek van dit jaar (4-8 oktober 2021) bedrijven/instellingen/overheidsorganisaties die kosteloos een geografische activiteit aan willen bieden.

Voor leerlingen is het leuk om eens buiten het klaslokaal te leren over de geo-sector. Bedrijven, instellingen en overheden zetten in de GeoWeek tal van mooie activiteiten op het programma. Denk aan grondboorcompetities, miniatuurdijkjes bouwen, grondwaterpeilen meten, laboratoria bezoeken, rivier-, en 18de eeuwse wandelingen maken, Nederland minecraften en nog veel, veel meer! Het KNAG zorgt dat docenten hun klas kunnen inschrijven voor deze expedities, en zo ontdekken leerlingen door het hele land aardrijkskunde op zijn leukst, namelijk door het zelf te doen!

Voor professionals uit de bodem-, water- en geo-informatiesector is de GeoWeek een unieke kans om hun expertise en enthousiasme te delen in de les. Ze vertellen over hun beroep en geven informatie over bijvoorbeeld bodemonderzoek, geologie of duurzaamheid.

Bedrijven die een expeditie willen aanbieden kunnen zich tot 30 april inschrijven via geoweek.nl. Meer informatie nodig of vragen over het organiseren van een expeditie? Neem contact op met de organisatie van de GeoWeek via info@geoweek.nl.

8 maanden geleden

Roy Helmerhorst is aardrijkskundeleraar van het jaar 2020

Vloggend gaat hij door het leven, Roy Helmerhorst. In posts, stories en vlogs laat hij zien wat hij het liefste doet: aardrijkskunde geven op het Anna van Rijncollege in Nieuwegein. Hij wint de KNAG Onderwijsprijs en is daarmee aardrijkskundeleraar van het jaar 2020.

Roy Helmerhorst is druk bezig met lesgeven als ineens twee juryleden van het KNAG binnen lopen. Zij verrassen hem met de KNAG Onderwijsprijs. In het bijzijn van zijn leerlingen ontvangt Helmerhorst de prijs uit handen van juryvoorzitter Roeland van Westerop.

Van Westerop: ‘Les krijgen van Roy is een ervaring die zijn leerlingen niet snel zullen vergeten. Hij werkt zeer vernieuwend en zijn zelfgemaakte filmpjes via het account Aardrijkskunde Kennisclips op zowel YouTube als Instagram vrij toegankelijk voor iedereen. Leerlingen uit het hele land kunnen hem bijvoorbeeld tijdens Q&A’s vragen stellen. Daarnaast maakt hij maakt vlogs over lesgeven, wat weer andere (beginnende) leraren inspireert. Hij laat zien op welke creatieve manieren hij lesgeeft. Hij is echt een boegbeeld voor het vak aardrijkskunde.’

Passie

Dat hij wilde lesgeven, wist hij altijd al. De passie voor aardrijkskunde begon bij Helmerhorst toen hij zelf op de middelbare school zat en een docent had die superenthousiast was over het vak. In zijn werk gebruikt hij sociale media om zijn bereik te vergroten. Een nieuw item van Helmerhorst op Instagram is ‘donderdag begrippendag’, waarbij hij elke week in minder dan twee minuten een begrip onder de loep neemt. Helder en toegankelijk. Zo bereikt hij ook leerlingen buiten zijn eigen klassen. Helmerhorst wil alle niveaus en leerjaren aanspreken: van 1 vmbo tot en met 6 vwo.

Helmerhorst over het ontvangen van de prijs: ‘Bizar, dit is echt heel bizar. Ik ben hier echt ontzettend blij mee! Onderwijs is voor iedereen. Ik wil het vak aardrijkskunde zo beeldend en ervaringsgericht mogelijk overbrengen. De diversiteit van het vak spreekt me enorm aan. Ik zeg altijd tegen mijn leerlingen: alles is aardrijkskunde. Roep iets en ik maak er aardrijkskunde van. Er is nog geen enkele leerling geweest die met iets is gekomen waarbij dat niet gelukt is.’

Beste aardrijkskundeleraar

De zoektocht naar de beste aardrijkskundeleraar begon eind april. Scholieren, directies en collega’s konden een leraar voordragen. De jury onder leiding van juryvoorzitter Roeland van Westerop bestudeerde alle aanmeldingen en bijgeleverde documentatie. Belangrijkste uitgangspunt was hierbij dat de winnaar andere docenten inspireert, vernieuwend werkt en de kracht van aardrijkskunde laat zien in de dagelijkse (les)praktijk. Uit de vele voorgedragen docenten koos de jury Helmerhorst als winnaar.

Onderwijsprijs

De KNAG Onderwijsprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) aan een geograaf en/of docent die zicht bijzonder inzet voor het aardrijkskundeonderwijs en het vak aardrijkskunde in het algemeen. De winnaar mag zich aardrijkskundeleraar van het jaar noemen.

1 jaar geleden

Ontdek de vele kanten van aardrijkskunde tijdens de GeoWeek

Van 25 tot en met 29 mei is het GeoWeek. Leerlingen kunnen op expeditie met aardrijkskunde. Docenten kunnen gratis hun klas meenemen op veldwerk, een bedrijf bezoeken of een gastdocent uitnodigen. 

Voor leerlingen is het leuk om eens buiten het klaslokaal te leren over de geo-sector. Bedrijven, instellingen en overheden zetten in de GeoWeek tal van mooie activiteiten op het programma. Denk aan grondboorcompetities, miniatuurdijkjes bouwen, grondwaterpeilen meten, laboratoria bezoeken, rivier-, en 18de eeuwse wandelingen maken, Nederland minecraften en nog veel, veel meer! Tijdens de GeoWeek ontdekken leerlingen door het hele land aardrijkskunde op zijn leukst, namelijk door het zelf te doen!

Voor professionals uit de bodem-, water- en geo-informatiesector is de GeoWeek een unieke kans om hun expertise en enthousiasme te delen in de les. Ze vertellen over hun beroep en geven allerlei informatie over bodemonderzoek, geologie of duurzaamheid.  

Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) organiseert elk jaar de GeoWeek. Hierin maken zo’n 5000 leerlingen van 10 tot 15 jaar kennis met aardrijkskunde in de praktijk door met hun klas op bedrijfsbezoek of veldwerk te gaan of een gastles te krijgen. De GeoWeek is dit jaar van 25 tot en met 29 mei en wordt financieel mogelijk gemaakt door Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO), Kadaster, KNAG, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Unie van Waterschappen en Leer Ons Water Kennen.

Inschrijven via geoweek.nl

2 jaar geleden

Ontdek de vele kanten van aardrijkskunde tijdens de GeoWeek

Wist je dat uiteenlopende onderwerpen als zeespiegelstijging, locatie-informatie of aardwarmte allemaal te maken hebben met aardrijkskunde? Tijdens de GeoWeek van 3 tot 7 juni komen deze en andere aardrijkskundige onderwerpen volop aan bod. Ruim negentig bedrijven, instellingen en overheden uit de geo-sector ontvangen deze week leerlingen van 10-15 jaar om te laten zien wat je allemaal kunt met aardrijkskunde.

Voor professionals uit de bodem-, water- en geo-informatiesector is de GeoWeek een unieke kans om hun expertise en enthousiasme te delen met de jongere generatie. ‘Wij moeten onze toekomstige medewerkers rekruteren uit deze generatie’, verduidelijkt Dorine van Burmanje, voorzitter van het Kadaster.

Daarnaast is het natuurlijk ook leuk voor leerlingen om eens buiten het klaslokaal te leren over de geo-sector. Op welk andere moment krijgen ze de kans om te bouwen aan een dijk, het veld in te gaan met een grondboor, te werken met een geografisch informatiesysteem, aan een geologische tijdlijn te puzzelen met fossielen of met eigen ogen te zien waar hun kraanwater vandaan komt?  Tijdens de GeoWeek ontdekken leerlingen door het hele land aardrijkskunde op zijn leukst, namelijk door het zelf te doen!

Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) organiseert elk jaar de GeoWeek. Hierin maken zo’n 5000 leerlingen van 10 tot 15 jaar kennis met aardrijkskunde in de praktijk door met hun klas op bedrijfsbezoek of veldwerk te gaan met een 'GeoBedrijf' of een 'GeoProf' op school te ontvangen.

De GeoWeek is dit jaar van 3 tot 7 juni en wordt financieel mogelijk gemaakt door Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO), Het Kadaster, KNAG, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Unie van Waterschappen en Leer Ons Water Kennen.

Voor meer informatie zie www.geoweek.nl

3 jaar geleden

Geografie special: magazine over Brexit

Het oktobernummer van het tijdschrift Geografie staat volledig in het teken van Brexit en het Verenigd Koninkrijk. Met o.a. artikelen over de eerste Brexit, de afscheiding van het eiland 160.000 jaar terug; onafhankelijk Schotland; exit Noord-Ierland; verdeeld Wales en de Britse huizenmarkt.

Op www.geografie.nl/tijdschrift/geografie-oktober-2018 vindt u alle losse artikelen, waarvan een aantal ook te lezen voor niet-leden van het KNAG.

Om deze Geografie-special los te bestellen kunt u een mail sturen naar info@knag.nl.

3 jaar geleden