Handelsoorlog: na China is nu Europa aan de beurt

14-01-2020 10:26 | 2 jaar geleden Economie

Dit is een origineel bericht van
Euler Hermes

Denk niet dat de handelsoorlog voorbij is nu China en VS een Fase 1-deal hebben gesloten. Na China is nu Europa aan de beurt. Dat stelt Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting bij kredietverzekeraar Euler Hermes Nederland. Volgens hem staan alle seinen op rood.

Het handelstekort van de VS met Europa gaat richting de 200 miljard dollar. Het loopt alleen maar verder op. Volgens Geeroms is dat voor Trump onacceptabel. “Hij kan niet anders dan deze onevenwichtigheid aanpakken met tariefverhogingen. In het jaar van de verkiezingen zal hij zijn achterban laten zien dat China geen eenmalig incident is. Overal in de wereld komt hij op voor de Amerikaanse belangen. Nu is Europa aan de beurt.”

Geeroms verwijst naar recente uitlatingen van de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer. “Die zei dat de onevenwichtige handelsrelatie met Europa zo niet langer kan blijven bestaan. De handelsoorlog met Europa wordt met dit soort uitlatingen voorgekookt. Trump heeft zich al vaker beklaagd over het grote Amerikaanse handelstekort met Europa. Het enorme overschot op de Duitse lopende rekening is hem een doorn in het oog. Trump wil dat we veel meer auto’s en landbouwproducten gaan importeren. Vooral de Duitse automotive sector heeft hij in het vizier. Dat is pijnlijk want die meldde onlangs nog de laagste productie sinds bijna een kwart eeuw.”

EU is dankbaar doelwit

Geeroms is het eens met Matthias Matthijs, hoogleraar politieke economie op de Washington-campus van Johns Hopkins University, die zegt dat Europa een nog dankbaarder doelwit is dan China. “Want Trump kan er de NAVO bij betrekken met het verwijt dat Europa te weinig betaalt voor zijn defensie. Trump schetst het beeld dat Europa alles subsidieert en dat de VS het slachtoffer zijn. Het wordt de hoogste tijd dat Europa zijn markt opengooit. Dat soort beweringen gaan er in als zoete koek.” Daarnaast zijn er volgens Geeroms ook andere ergernissen, waardoor de maat nu vol lijkt. Hij noemt de Airbus-subsidies, de ‘Google-taks’ en de Nord Stream 2-gaspijpleiding met Rusland.

Al bijna 2 jaar onderhandelen de EU en de VS over het verbeteren van de handelsbetrekkingen. Trump en toenmalig EU-topman Juncker maakten afspraken over een werkprogramma om de wederzijdse handel te stimuleren en handelsbelemmeringen weg te nemen. Geeroms: “Van dit streven is weinig terecht gekomen. Het gaat Trump allemaal veel te langzaam. Nu Juncker plaats heeft gemaakt voor de nieuwe Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen, is een goed moment aangebroken voor een nieuwe krachtmeting. Die twee liggen elkaar niet. Van haar klimaatideeën moet Trump helemaal niks hebben. In mijn ogen staan alle seinen op rood als het gaat om een Amerikaans-Europese handelsoorlog.”

Sancties

Voor een deel is die handelsoorlog volgens Geeroms al aan de gang. Hij verwijst onder meer naar de toestemming die de Amerikanen kregen van de WTO (Wereldhandelsorgansatie) om voor 7,5 miljard dollar aan strafheffingen op te leggen op Europese goederen. Dit als vergelding voor illegale Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus. Het betreft de grootste strafheffing die ooit is goedgekeurd door de WTO.

Euler Hermes is wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeringen en een van de leiders op het gebied van (bank)garanties en incasso. Met ruim 100 jaar ervaring en 5800 medewerkers in meer dan 50 landen biedt Euler Hermes een uitgebreide dienstverlening aan B-to-B klanten in zowel klein-, midden- en grootbedrijf als multinationals, die hun debiteuren willen verzekeren. We geven bedrijven het vertrouwen om te handelen én betaald te worden. De groep heeft in 2018 een omzet van €2.7 miljard geboekt. Euler Hermes heeft een credit intelligence netwerk ontwikkeld om de financiële stabiliteit van meer dan 40 miljoen bedrijven te analyseren. De groep heeft in 2017 in totaal €962 miljard transacties beschermd. Euler Hermes, onderdeel van Allianz, heeft een AA rating van Standard & Poor’s. Meer informatie: www.eulerhermes.nl Contact Euler Hermes Nederland Sabine Weppner tel. +31 (0)73 688 96 65 sabine.weppner@eulerhermes.com Social Volg ons op Twitter Volg ons op Linkedin Volg ons op YouTube We predict trade and credit risk today, so companies can have confidence in tomorrow ________________________________________ Cautionary note regarding forward-looking statements: The statements contained herein may include prospects, statements of future expectations and other forward-looking statements that are based on management's current views and assumptions and involve known and unknown risks and uncertainties. Actual results, performance or events may differ materially from those expressed or implied in such forward-looking statements. Such deviations may arise due to, without limitation, (i) changes of the general economic conditions and competitive situation, particularly in the Allianz Group's core business and core markets, (ii) performance of financial markets (particularly market volatility, liquidity and credit events), (iii) frequency and severity of insured loss events, including from natural catastrophes, and the development of loss expenses, (iv) mortality and morbidity levels and trends, (v) persistency levels, (vi) particularly in the banking business, the extent of credit defaults, (vii) interest rate levels, (viii) currency exchange rates including the euro/US-dollar exchange rate, (ix) changes in laws and regulations, including tax regulations, (x) the impact of acquisitions, including related integration issues, and reorganization measures, and (xi) general competitive factors, in each case on a local, regional, national and/or global basis. Many of these factors may be more likely to occur, or more pronounced, as a result of terrorist activities and their consequences.
Euler Hermes
plaats:
s-Hertogenbosch
website:
https://www.eulerhermes.nl/kennis-tips.html

Andere persberichten van deze organisatie

Duitsland: industriële recessie door tekort aan materialen

Duitsland staat aan de vooravond van een industriële recessie. Ook de rest van Europa staat zwaar weer te wachten. Eén op de drie bedrijven kan te maken krijgen met omzetdaling door stijgende productiekosten en schaarste aan grondstoffen en halffabricaten. Dat blijkt uit onderzoek van Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld.

Sectoren die het moeilijk krijgen zijn de auto-industrie, machinebouw en chemie. Vooral Duitsland wordt hierdoor hard geraakt. Volgens Johan Geeroms, Risk Director bij Euler Hermes Nederland gaat het om een a-typische recessie. “Normaal gesproken zie je bij een recessie dat voorraden oplopen doordat de vraag terugvalt. Ook stijgt doorgaans de werkloosheid. Het tegenovergestelde is nu het geval. Bedrijven kunnen niet aan de vraag voldoen. Kijk naar de auto-industrie. De wachtlijsten voor nieuwe auto’s nemen steeds verder toe. Ook stijgen de autoprijzen. Dat zie je niet bij een normale recessie.”

Nederland

Over Nederland zegt Geeroms: “De economie is fantastisch herstelt na de lock downs. Er is volop ruimte voor verdere groei. Maar in bepaalde sectoren gaat ook hier de rem erop omdat de toevoer van basismaterialen onvoldoende is. Hoe harder de klap in Duitsland aankomt, hoe meer wij het ook hier gaan voelen.”

Geeroms noemt verschillende oorzaken waardoor industriële productiebedrijven niet aan de vraag kunnen voldoen. “Door de lock downs is veel vraag naar producten uitgesteld. Ook zijn productielijnen op een laag pitje gezet. De heropening van de economie wereldwijd heeft als het ware een lawine aan uitgestelde vraag losgemaakt. Nadat productielijnen eerst zijn afgeschaald is nu juist extra productiecapaciteit nodig om aan de vraag te voldoen. Bedrijven doen er alles aan om meer producten te leveren maar daarbij lopen ze tegen een toeleveringsketen aan die grondig is verstoord. Nog steeds gaan er grote doorvoerhavens in China op slot als de coronabesmettingen oplopen. Er zit geweldig veel vertraging in de aan- en afvoer.”

Winst onder druk

“Overal zie je dat de winstgevendheid onder druk komt te staan. Omzetten die teruglopen door het tekort aan basismaterialen en ook door de oplopende kosten. Goed voorbeeld is natuurlijk de olie- en gasprijs die de pan uit rijst. Lang niet alle bedrijven kunnen die hogere kosten doorberekenen richting klant. Dat gaat direct ten koste van de winst.”

3 weken geleden

Gemiddelde rijkdom: Nederlander 4e op wereldranglijst

Nooit was de gemiddelde wereldburger zo rijk als in 2020. Het totaal van alle bezittingen nam met +9,7% toe. Voor het eerst werd daarbij de grens van €200 biljoen overschreden. De Nederlander staat met een gemiddeld netto-vermogen van €128.557 op de 4e plaats op de wereldranglijst. In 2000 stond Nederland nog op de 7e plaats. Dat blijkt uit de twaalfde editie van het Global Wealth Report van Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar van de wereld.

Johan Geeroms, Risk Director bij Euler Hermes Nederland: “Onze researchafdeling nam de rijkdom en schulden van huishoudens in bijna 60 landen in 2020 onder de loep. Vorig jaar was natuurlijk een dramatisch jaar. Miljoenen corona-doden. De diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Dankzij ingrijpen van de overheid bleven inkomens overeind. Omdat ook de aandelenbeurzen zich herstelden is ook de gemiddelde rijkdom gestegen en we zien die trend zich ook voor dit jaar doortrekken.  Onze researchafdeling verwacht na de stijging van +9,7% vorig jaar een stijging van ongeveer +7% voor dit jaar.”

“Gedwongen sparen”

Op de lijst van de gemiddelde rijkdom per burger staat de VS soeverein aan kop. Gevolgd door Zwitserland en Denemarken. Geeroms: “Dat Denemarken en Nederland zo hoog staan komt voor een belangrijk deel omdat ook het pensioengeld meeweegt. Daarnaast zijn Nederlanders een spaarzaam volk. Er wordt van nature al veel gespaard en in het coronajaar 2020 was dat nog eens extra. Door de lockdowns en allerlei beperkingen konden de mensen hun geld niet uitgeven. Er ontstond zoiets als gedwongen sparen.”

Geeroms benadrukt dat het onderzoek om gemiddelde bedragen per inwoner gaat maar dat de feitelijke verdeling van de rijkdom heterogeen is. “Als je inzoomt dan zie je vooral de rijken rijker worden. Er zijn genoeg mensen die juist in coronatijd hun spaargeld hebben moet aanspreken om rond te komen. Er is ook extra armoede ontstaan in coronatijd.”

Groot deel rijkdom aan aandelen te danken

Net zoals Nederlanders zijn ook Duitsers spaarzaam. Toch staan zij pas op de 18e plaats met een gemiddeld vermogen dat de helft zo groot is als dat van de gemiddelde Nederlander. Geeroms: “Het gaat erom hoe je spaart. Van een gemiddelde Amerikaan zit meer dan de helft van zijn vermogen in aandelen. Bij de gemiddelde Europeaan is dat een kwart, maar de Duitser is extreem voorzichtig en zet z’n geld vooral op een spaarrekening. Dat levert momenteel niks op. Daardoor is de enorme vermogensstijging aan de Duitsers voorbijgegaan.”

Verschil tussen arm en rijk

In het onderzoek van Euler Hermes is ook de zogeheten Wealth Equity Indicator opgenomen. Hieraan is af te leiden hoe rijkdom verdeeld is per land. Landen met grote verschillen in rijkdom zijn bijvoorbeeld Rusland en Zuid-Afrika. Opvallend genoeg staat Nederland in de top tien van landen met de grootste verschillen op de zesde plaats. Geeroms: “Net zoals in de meeste Europese landen zijn ook hier de verschillen tussen rijken en armen aanzienlijk. De index geeft een vertekend beeld door de enorme hypothecaire schuld die de gemiddelde Nederlander heeft. Dat versterkt het contrast tussen arm en rijk.”

2 maanden geleden

Faillissementen wereldwijd stijgen in 2022 met 15%, Nederland:+34%

Na 2 jaar van daling stijgen de faillissementen wereldwijd in 2022 met +15%. Het cijfer van Nederland oogt dramatischer: +34%. Maar in absolute getallen valt het mee (van 1790 in 2021 naar 2400 in 2022). Dit blijkt uit onderzoek van Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar van de wereld.

“Deze stijging kon natuurlijk niet uitblijven. Vooral door de steunpakketten van de overheid bereikte het aantal faillissementen in de coronacrisis een historisch laagtepunt. Aan die situatie komt nu stapsgewijs een eind”, stelt Johan Geeroms, Risk Director van Euler Hermes Nederland. “Kijken we naar Nederland dan lijkt de voorspelde stijging van 34% inktzwart, maar feitelijk gaan we van laag naar ietsje minder laag. Dit jaar komen we uit rond 1790 faillissementen, dat is het laagste cijfer van de afgelopen van 15 jaar. Volgend jaar iets hoger, 2400 faillissementen, ook dat is niet vertoond de afgelopen 15 jaar.”

Wel alert zijn

Dat wil niet zeggen dat we niet alert moeten zijn, stelt Geeroms. “Zoom je in op sectoren dan verwachten we bijvoorbeeld dat groothandels zwaardere tijden tegemoet gaan. Met de huidige stijging van de energieprijzen is het ook opletten geblazen in de energiesector.” Verder noemt hij als risicofactoren de verstoring van de toeleveringsketens, het wel of niet doorzetten van de inflatie, en het tekort aan personeel. “Het is de vraag in welke mate bedrijven in staat zijn hogere kosten door te berekenen aan hun klanten. In veel sectoren kan dat niet vanuit concurrentie-oogpunt.”

Verder wijst Geeroms op de zombiebedrijven. “Al jarenlang is er een kwalijke trend gaande dat ongezonde bedrijven door ‘gratis geld’ (dankzij de extreem lage rente en de opkoopprogramma’s van de centrale banken) in leven worden gehouden. Daar kwam nog eens de coronasteun van de overheid bovenop. Nu die steun gaat wegvallen, zal een deel van die zombiebedrijven alsnog over de kop gaan.”

Bovengemiddeld goed

Volgens Geeroms doet Nederland het bovengemiddeld goed. Het gemiddeld aantal faillissementen in de EU-landen begon medio vorig jaar weer te stijgen, terwijl het aantal hier verder afnam. Ruw gezegd komt dat door twee factoren: het zeer effectieve steunpakket van de overheid en de flexibiliteit van het Nederlandse bedrijfsleven. Nederlandse ondernemers hebben goed ingespeeld op de veranderde omstandigheden.”

Wereldwijd

Over de stijging van de faillissementen wereldwijd zegt Geeroms: “+15% is een duidelijk signaal dat er sprake is van een ommekeer. Maar als we kijken naar het pre-corona niveau dan zitten we volgend jaar nog altijd -4% lager.”

Euler Hermes verwacht dat het aantal faillissementen in Afrika zal oplopen tot ver bóven het niveau van voor de crisis. Dit zal waarschijnlijk ook het geval zijn voor Midden- en Oost-Europa en Latijns-Amerika in 2022. “Latijns-Amerika , met veel emerging markets, gaat enorm getroffen worden als de FED de rente gaat verhogen. Hun inkomsten zijn vaak in de lokale munt maar hun schulden vaak in Amerikaanse dollars.”

2 maanden geleden

E-commerce kost Europese supermarkten miljarden winst

Supermarkten zagen sinds de uitbraak van corona het online boodschappen doen exploderen. Uitgaande van 2020 is de transitie in Europa met vier tot vijf jaar versneld. De penetratie van e-commerce is tot 11% van de supermarktomzet opgelopen. Maar dat leidt niet tot een hoera-stemming. Uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes blijkt dat online boodschappen de grote Europese supermarktketens miljarden aan winst kunnen kosten.  

Volgens Johan Geeroms, Risk director van Euler Hermes Nederland is de omzet van Europese supermarkten in de coronaperiode fors toegenomen (ruim 5% in 2020). “In dezelfde periode schoten ook de online boodschappen als een raket omhoog. Een trend die doorzet. Consumptiegewoonten zijn sinds corona definitief veranderd.” Volgens Geeroms brengt de sterke opkomst van online boodschappendiensten voor de grote supermarkten twee grote uitdagingen met zich mee:

“Verlies marktaandeel”

-1: “De markt wordt opgeschud. De competitie krijgt een ander gezicht. Gemak en service krijgen meer nadruk terwijl nog maar kortgeleden alles was gericht op prijsconcurrentie. Bedrijven die traag of terughoudend zijn om de digitale transitie te omarmen, verliezen marktaandeel. Aan collega-supers, maar ook aan (logistieke) nieuwkomers zoals flitsbezorgers.”

“Hogere kosten”

-2: “De e-commerce in de foodretail ondermijnt de winstgevendheid. De online verkoop van boodschappen draait verlies. Klanten die zelf hun boodschappen uit het schap halen zijn voor de supers veel goedkoper dan bezorging aan huis. Niemand durft de servicekosten volledig op het bordje van de consument te leggen.”

De dubbele bedreiging (verlies marktaandeel en minder winst) zet retailers ertoe aan om hun e-commerce-activiteiten hoger op de strategische agenda te plaatsen, zo stelt Geeroms. “Denk aan partnerships met bezorgdiensten en investeringen in de logistieke infrastructuur en magazijnautomatisering.

Omzet verdubbeld

Als voorbeeld wijst hij naar het Nederlandse Picnic. “Fysieke supermarkten heeft dit webbedrijf niet. Klanten bestellen via een app, Picnic brengt de boodschappen bij je thuis. De producten regelde Picnic voorheen met inkooporganisatie Superunie. Die samenwerking is voorbij. Dat loopt nu via Edeka. Deze Duitse supermarktketen heeft zich bij Picnic ingekocht. De omzet is vorig jaar verdubbeld naar bijna €500 miljoen.”

“Zo snel gaat het”, zegt Geeroms. “Maar alle online-supermarkten lijden verlies. Dat kan niet eeuwig doorgaan. Of de klant moet een hogere vergoeding gaan betalen, of de markt krijgt te maken met een sanering.”

2 maanden geleden

Europese MKB-bedrijven: 7 tot 15% kans op faillissement

Wat gebeurt er met het Europese MKB als de staatssteun wegvalt? Volgens onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes kan 7 tot 15% van de MKB-bedrijven de komende vier jaar in de problemen komen doordat ze niet meer kunnen voldoen aan hun financiële verplichtingen.

Johan Geeroms, Risk Director bij Euler Hermes Nederland: “De faillissementscijfers van de afgelopen anderhalf jaar zijn natuurlijk vertekend. Een laagterecord in crisistijd; allemaal dankzij de steunpakketten van de overheid. Hier komt natuurlijk een reactie op nu de overheid de steunprogramma’s afbouwt. Alleen weet niemand hoe dat effect precies uitpakt. Daarom is het belangrijk daarover cijfers te hebben. Onze researchafdeling heeft drie indicatoren in beeld gebracht (winstgevendheid, kapitalisatie en rentedekking) die vier jaar vóór een faillissement al zichtbaar maken of een bedrijf mogelijk in betalingsproblemen komt. Hieruit blijkt dat 7% van het MKB in Duitsland mogelijk in de gevarenzone komt, 13% in Frankrijk en 15% in het Verenigd Koninkrijk. Hadden overheden afgelopen periode geen steunmaatregelen genomen dan waren deze percentages aanzienlijk slechter uitgevallen, namelijk 17% voor Frankrijk en 26% voor het VK.”

Overcompensatie door overheidssteun

Geeroms concludeert dat uit het onderzoek blijkt dat de kwetsbaarheid van Europese MKB toeneemt, “maar tegelijkertijd is het midden en kleinbedrijf iets minder kwetsbaar dan in 2019, de periode vóór corona. Ook dat blijkt uit onze cijfers. De overheidsmaatregelen hebben dus overgecompenseerd. Stoppen met steunmaatregelen is voor een gezonde economie dan ook raadzaam en noodzakelijk. Nu we teruggaan naar normaal, moeten bedrijven weer op eigen kracht presteren. Dat zal niet voor iedereen meevallen. Het is belangrijk dat ondernemers beseffen dat de kans toeneemt dat klanten kunnen omvallen en dat rekeningen niet worden betaald. ”

Volgens de onderzoekers van Euler Hermes zijn kwetsbare bedrijven in Duitsland vooral de toeleveranciers voor de auto-industrie en de transportsector. Ook elektronica en papierhandel staan bovenaan. De toeleveringsketen rondom automotive is ook in Frankrijk kwetsbaar. Daarnaast ook energie en agrifood. In het VK staan energie, toeleveranciers voor de auto-industrie, bouw en detailhandel bovenaan.

Extra alert zijn

Geeroms waarschuwt voor blind optimisme. “Veel bedrijven zijn opgelucht. De afgelopen periode is goed doorstaan. Boven verwachting goed zelfs. Het kan een gevoel van onaantastbaarheid geven. Terwijl bedrijven juist nu de overheidssteun wegvalt extra moeten opletten. Hoe komen jouw afnemers uit deze crisis naar voren? Zorg dat je in contact blijft met klanten en weet wat er speelt. Dat geldt ook voor klanten waarmee al jaren wordt samengewerkt. Let op facturen die te lang open staan. Ga er op tijd achteraan, want juist komende periode kan het net anders lopen dan ondernemers als vanzelfsprekend aannemen.”

3 maanden geleden

Kerstpakketten nu al in gedrang

De wereldhandel herstelt onverwacht sterk. Tegelijkertijd is de toeleveringsketen ernstig verstoord. Het is nu al de vraag of kerstbestellingen op tijd binnen zijn. “De toeleveringsketen krijgt klap na klap. Na de blokkade in het Suezkanaal loopt het nu weer vast in Zuid-China. Tot in 2023 blijven we last houden van haperende aanvoer”, zegt Johan Geeroms, Risk Director bij Euler Hermes Nederland.

De researchafdeling van de kredietverzekeraar becijferde dat de waarde van de wereldhandel in 2021 met maar liefst 15,9% stijgt (vs. -9,9% in 2020). Geeroms: “Kijken we puur naar het volume dan is er dit jaar sprake van 7,7% groei. Dat de waarde zoveel sterker stijgt heeft natuurlijk te maken met de sterke vraag (vooral door herbevoorrading), maar ook door prijs- en capaciteitsdruk door toeleveringsproblemen, zoals het tekort aan containers.” 

Haven op slot

De haperende toelevering is in belangrijk mate toe te schrijven aan de congestie in de wereldwijde scheepvaart. “Op dit moment zorgen vooral de havens in Zuid-China tot problemen. Ze hebben daar hun handen vol om Covid-19 onder controle te houden. Vooral in de provincie Guangdong. Een van de grootste havens daar ging wekenlang op slot. Eerst het Suezkanaal dicht, nu dit; de spanningen in de wereldwijde toeleveringsketens zijn enorm. Overal congestie, en dan is er ook nog een gebrek aan containers. De lege containers zijn niet waar ze moeten zijn. Er is permanent sprake van een noodsituatie.”

Extra capaciteit

 Volgens Geeroms ziet het er niet naar uit dat de verstoring van de mondiale scheepvaart snel wordt opgelost. “Het kost veel tijd om extra capaciteit op het water te krijgen. Een nieuw schip in de vaart nemen kost al gauw anderhalf jaar. De hele manier waarop de mondiale scheepvaart is georganiseerd met nauwelijks reservecapaciteit staat een vlot herstel in de weg.” Geeroms noemt grote scheepswerven die ruim een jaar geleden de broekriem nog aantrokken vanwege de haperende maritieme markt. Zij krijgen nu grote nieuwe orders binnen van rederijen die met spoed extra capaciteit nodig hebben. De bestellingen voor nieuwe containerschepen in de eerste vijf maanden van dit jaar zijn volgens Geeroms bijna het dubbele van de bestellingen van de afgelopen twee jaar samen (met scheepswerven in Zuid-Korea en China als grote winnaars).

Te weinig voorraad

 Het gevolg van de verstoorde toelevering is dat bedrijven de grootste moeite hebben om hun voorraad op peil te krijgen. Geeroms: “Volgens onze researchafdeling heeft vooral Europa, en met name Duitsland, hier veel last van. We zien dat de VS en sommige economieën in Azië op grote schaal hamsteren. Opvallend genoeg kunnen we zeggen dat Nederland het relatief nog goed doet met de bevoorrading. Waarschijnlijk dankzij onze status als handelsplatform en specialisaties in de tech-, chemie- en farmasector.”

Euler Hermes verwacht dat de prijs- en capaciteitsdruk in 2022 aanhoudt. “De groei van de wereldhandel zal, na de piek in 2021, bovengemiddeld blijven. En dat terwijl de toeleveringsketen nog lang niet op orde is.”

4 maanden geleden

Geplaatst in

Inkoop