Stichting Cine Inclusief wil aandacht voor regenboogjongeren

01-07-2021 09:10 | 1 jaar geleden

Dit is een origineel bericht van
Stichting Cine Inclusief

ALMERE – Stichting Cine Inclusief is sinds een half jaar bezig fondsen te benaderen om een nieuwe documentaire over zogeheten ‘regenboogjongeren’ - dak- en thuisloze LHBTI-jongeren - te kunnen financieren. Met deze docu wil regisseur Claire Slingerland onder meer onderzoeken waarom deze jongeren dak- of thuisloos raken en waar zij dan terecht komen.

In Nederland zijn er tussen de negenhonderd en tweeduizend dak- en thuisloze LHBTI-jongeren, zo blijkt uit onderzoek van Movisie. Slingerland: “Regenboogjongeren zijn jongeren met onder meer een homo-, lesbische, bi- en transgender achtergrond die door hun geaardheid of genderidentiteit thuisloos zijn geraakt.” Met haar documentaire wil Slingerland onderzoeken waarom deze jongeren dak- of thuisloos raken. “Vaak lijken er religieuze, kerkelijke of culturele redenen aan ten grondslag te liggen. Voor mijzelf is dat onbegrijpelijk. Waarom laten de ouders hun overtuiging prevaleren boven de liefde voor hun kind?”

Onderzoek

In haar eerste docu ‘De Oversteek’ bracht Slingerland het leven van een aantal transgenders in beeld. “Veel mensen weten niet met welke problemen transgenders worstelen. Simpelweg omdat ze er niet mee in aanraking komen, noch zich in deze leefwereld verdiepen.” Haar eerste productie werd goed ontvangen. “Ik ben scholen gaan bezoeken, om het gesprek over LHBTI - mensen te openen. Daarbij heb ik fragmenten uit ‘De Oversteek’ getoond. Dat was heel bijzonder om te doen. Jongeren stelden openhartige vragen.”

Met de tweede documentaire wil de regisseur een lans breken voor regenboogjongeren.

“En we willen onderzoeken of het mogelijk is om de ouders in laten zien dat er binnen hun overtuiging ruimte is te creëren om hun regenboogkind te accepteren. Daarnaast willen we te weten komen of er andere redenen - buiten de religieuze of culturele context zijn - waardoor regenboogjongeren dak- of thuisloos raken. En als zij dak- of thuisloos raken: waar komen ze dan terecht en hoe is de opvang?”

Fondsen en AT5

Inmiddels heeft Cine Inclusief, de stichting van waaruit Slingerland haar documentaires maakt, naast de ANBI-status, vijf toekenningen ontvangen van fondsen. “Het VSBfonds, NUTfonds, NUT Amsterdam, de Janivo Stichting en de Haëlla Stichting ondersteunen ons nu.” Een andere mijlpaal noemt zij dat ‘AT5 de documentaire wil uitzenden’. “Maar we zijn er nog niet. We hebben echt nog donateurs nodig om deze documentaire over regenboogjongeren te realiseren.”

Voor meer informatie over de documentaire en achtergrondinfo:

www.cineinclusief.nl/

Suggestie fotobijschrift: In Nederland zijn er tussen de negenhonderd en tweeduizend dak- en thuisloze LHBTI-jongeren. (Foto: Cine Inclusief/Claire Slingerland). Wilt u de foto gebruiken? Vermeldt dan dit fotocredit: (Foto: Cine Inclusief/Pixabay)

Stichting Cine Inclusief
plaats:
Almere
website:
https://www.cineinclusief.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

“Poetin kan ik niet stoppen. Noodtransporten regelen wel”

  • Brabantse ondernemer initieert noodtransporten naar Oekraïne

Onder de naam ‘Noodtransport Oekraïne’ is initiatiefnemer Alexander van Laak van Lecaro BV uit Schaijk, de Brabantse gemeente Maashorst, begonnen hulpgoederen te sturen naar burgers in het getroffen oorlogsgebied. Samen met zijn accountant Rob van Berloo van Tenzing Accountants uit Oss, vrijwilligers van stichting StiMiRo, de gemeente Maashorst, enkele leden van Rotary Schaijk en ondernemers van VAEX uit Reek zette hij noodtransporten op naar de Oekraïense stad Ternopil. “Inmiddels zijn er 16 vrachtwagens vol spullen naartoe.”

Van Laak heeft een goede band met zijn Oekraïense leveranciers. “Met een van hen belde ik op het moment dat zij met haar gezin met jonge kinderen in de schuilkelder zat en het luchtalarm afging.” Het maakte indruk op de ondernemer. “Het zette mij aan het denken: wat kan ik betekenen? Poetin kan ik niet stoppen, overheden kan ik niet beïnvloeden, maar noodtransporten regelen ligt wel binnen mijn mogelijkheden. Ik faciliteer het graag voor anderen.”

300 kilometer het oorlogsgebied in

Dankzij de jarenlange ervaring van Lecaro in de (Oekraïense) logistieke wereld verlopen de transporten soepel. Van Laak: “Donateurs van geld en goederen kunnen we daardoor ‘ontzorgen’. De chauffeurs voorzien we bovendien van alle noodzakelijke documenten en benodigdheden voor hun reis naar Oekraïne.”

Afgelopen week zijn vrachtwagen nummer 14, 15 en 16 met goederen naar de Oekraïne vertrokken. “Komende week staan er nog zo’n 4 a 5 noodtransporten op de planning.” Waar veel andere initiatieven zich richten op omringende landen, en voornamelijk Polen, reizen de chauffeurs van NoodtransportOekraïne.nl af naar de Oekraïense stad Ternopil. “De wagens gaan zo’n 200 a 300 kilometer het oorlogsgebied in.” Vanaf Ternopil worden de goederen door Stichting Caritas verdeeld en in busjes naar plaatsen als Lviv en Kiev gebracht.

Contact met OLVG voor medische goederen

Accountant Rob van Berloo van Tenzing Accountants zette zijn netwerk in, zodra hij hoorde van de actie van Van Laak. Van Berloo: “Onze drijfveer is mensen in het oorlogsgebied kunnen helpen.” Hij regelde onder andere contact met het OLVG, het stadsziekenhuis van Groot-Amsterdam, voor medische en medicinale goederen. “Via mijn warme relatie bij het OLVG is er ook contact nu met andere ziekenhuizen in Nederland.” Dankzij het contact met Stichting Caritas kunnen medicinale goederen op specifieke bestemmingen in de Oekraïne worden gebracht.

Meer hulpgoederen nodig

Sinds het eerste uur groeiden samenwerkingen verder uit; via de stichting StiMiRo en de gemeente Maashorst kwamen er vrijwilligers die helpen met inladen en overpakken van alle hulpgoederen; de gemeentewerf in Schaijk bood ruimte aan de vrachtwagens. “We zijn heel dankbaar voor alles wat er ingezameld wordt voor de getroffen mensen uit Oekraïne.” Zolang de situatie in Oekraïne het toelaat, de vrachtwagens kunnen blijven rijden en zolang de initiatiefnemers voldoende goederen en donaties bij elkaar krijgen, blijven ze doorgaan met de transporten.

“Volgende week willen we nog zo’n 5 noodtransporten sturen, dus er is nog altijd veel nodig: medicinale goederen, verbanden, matrassen, slaapzakken, maar ook geconserveerd, houdbaar voedsel.”

Geïnteresseerden die een bijdrage willen leveren aan het noodtransport naar de Oekraïne, kunnen op https://www.noodtransportoekraine.nl/spullen meer informatie vinden. Daarnaast kunnen zij ook auto's inzetten voor andere initiatieven die hun goederen elders de Oekraïne in willen krijgen. (Foto: NoodtransportOekraine.nl) 

Alexander van Laak initieerde het Noodtransport Oekraïne, waar nu meer dan 16 vrachtwagens vol hulpgoederen naar vertrokken. (Foto: NoodtransportOekraïne.nl)

Een van de chauffeurs van het Noodtransport naar Oekraïne. (Foto: NoodtransportOekraine.nl) 

 

6 maanden geleden

Toename in micro cheating door online thuiswerken

Dag van de thuiswerker

Twee op de vijf relaties stranden door vreemdgaan. “In de afgelopen 2 jaar is de kans op micro cheating - online flirten met een ander dan de eigen partner - toegenomen door het veelvuldige online thuiswerken. Relaties zijn daarnaast onder druk komen te staan in de pandemie, of juist verbeterd”, stelt Aafke Dijkstra, de Midlife Happiness Expert.

In haar praktijk ziet Aafke Dijkstra, de Midlife Happiness Expert dat stress en burn-out in de privé-situatie zijn vergroot. In de midlifecrisis stranden doorgaans twee op de vijf relaties door vreemdgaan. “Sinds het thuiswerken is de grens tussen werk en privé vervaagd; bovendien waren er in de afgelopen twee jaar weinig ‘escapes’ vanwege de lockdown. Micro cheating, dus online flirten met een andere persoon dan de eigen partner, is dan vaak een vluchtroute wanneer een relatie na jaren samen zijn, niet lekker meer loopt. En dan zie ik deze vijftigplussers - doorgaans mannen in een midlifecrisis - in mijn praktijk. Of hun partners.”

Internetaffaire

Zo ook Els, een vrouw van 58 jaar, die bij Dijkstra aanklopte: “Ik ben niet de man in de midlifecrisis maar de vrouw van die man. Mijn man had al 8 maanden een internetaffaire. Toen ik hem ermee confronteerde, is hij bij zijn moeder van 90 gaan wonen en stuurde na 2 weken een whatsapp-bericht dat hij zo spoedig mogelijk wilde scheiden. Mijn leven is een puinhoop, ik was totaal overdonderd. Wat kan ik doen om uit deze tornado te komen?” Dijkstra: “Voor Els kwam dit natuurlijk als een donderslag bij heldere hemel. Maar na een aantal stappen te hebben doorlopen, kwam zij weer in rustiger vaarwater.”

Welke stappen en acties partners na het ontdekken van de micro cheating of online vreemdgaan kunnen doorlopen, deelt de Midlife Happiness Expert op haar blog

Tijdens de dag van de thuiswerker vraagt Aafke Dijkstra aandacht voor de toename in micro cheating. (Foto: Midlife Happiness Expert)

Tijdens de dag van de thuiswerker vraagt Midlife Happiness Expert Aafke Dijkstra aandacht voor 'micro cheating'. (Foto: Midlife Happiness Expert)

6 maanden geleden

Scheiden met de belangen van kinderen voorop

Medewerkers van de Jeugdzorg Nederland staken op 15 maart aanstaande. “Dat is te begrijpen vanwege hun inkomenspositie, de lange wachtlijsten en de toenemende werkdruk”, zegt Robert Oosthout, familierechtadvocaat in Den Haag. Toch stelt hij dat ‘het probleem aan de voorkant moet worden opgelost’. “Eerder onderzoek wijst immers uit dat geld erbij niet per sé dé oplossing is. Zorg daarom dat ouders of partners met kinderen, als ze willen scheiden, de belangen van kinderen voorop (leren te) stellen.”

Uit onderzoek bleek dat er in 2019 1,6 tot 1,8 miljard euro meer werd uitgegeven door gemeenten aan jeugdzorg, dan de gemeenten van het Rijk vergoed kregen. Oosthout: “Natuurlijk moet er iets gedaan worden aan het sluitend maken van de financiering van de jeugdzorg door gemeenten.”  Tegelijkertijd wordt volgens de advocaat ‘de oplossing gezocht op één punt in de keten, nadat het al is fout gegaan’. “Het is maar de vraag of het vanzelfsprekend is dat Jeugdzorg er elke keer geld bijkrijgt. De afgelopen jaren is gebleken dat het rendement van hun inspanningen op zijn minst vraagtekens oproept, en niet alleen bij mij. Ik pleit daarom voor een preventieve oplossing: stel de belangen van de kinderen steeds voorop.”

‘Scheiden kost onze maatschappij zo’n 800 miljoen euro per jaar’

Jaarlijks worden er volgens cijfers van Judex ongeveer 30.000 tot 35.000 relaties beëindigd. “Dat zijn huwelijken, geregistreerd partnerschappen en alle andere samenlevingsvormen waarbij kinderen betrokken zijn”, licht Oosthout toe. “Als we deze route in blijven slaan, dan kost het mogelijk niet alleen de relatie van deze scheidende ouders met hun kinderen, met alle gevolgen van dien, maar onze maatschappij zeker zo’n 800 miljoen euro jaarlijks.”

De oplossing moet volgens Oosthout daar gezocht worden, waar de problemen ontstaan. De Haagse familierechtadvocaat Robert Oosthout heeft daarom de methode ‘Scheiden Met Compassie’ ontwikkeld, waarbij bij scheiding de belangen van de kinderen voorop staan. “De droom van ouders om samen oud te worden, zou immers bij een scheiding plaats moeten maken voor het veiligstellen van de toekomst van hun kinderen. Alleen dan kunnen zij wegblijven van die onderlinge strijd met langdurige procedures en oplopende kosten tot gevolg. En dat zou de Jeugdzorg weer een hoop werk schelen.”

7 maanden geleden

Frank Burkels toegetreden als partner bij Lysias Advies

AMERSFOORT – Senior adviseur Frank Burkels is toegetreden als partner bij Lysias Advies. Sinds 2018 is hij werkzaam bij het adviesbureau in het publieke domein. Algemeen directeur Marcel Benard is enthousiast over deze nieuwe ontwikkeling: “Frank helpt onze opdrachtgevers in het publieke domein zich toekomstbestendig te organiseren. Dat hij toetreedt tot de partnergroep onderstreept het belang dat we daar als Lysias aan hechten.”

Frank Burkels - van oorsprong bedrijfseconoom - is 25 jaar actief als organisatieadviseur. Hij heeft brede ervaring bij onder meer gemeenten, provincies, zorgorganisaties en GGD’en.  De afgelopen jaren heeft hij als adviseur leiding gegeven aan strategische opdrachten, gericht op de ontwikkeling, besturing en inrichting van organisaties met een maatschappelijke doelstelling. Daarbij ging het vaak over samenwerking tussen en binnen organisaties en het versterken van de prestaties en dienstverlening van organisaties. Zo was hij onder meer projectleider van de herindeling van de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum.

Samenwerken om maatschappelijke doelen te bereiken

Burkels: “Kennis van de inhoud en de ontwikkelingen in het publieke domein combineren met organiseren en samenwerken, daar ligt de kracht van Lysias. De maatschappelijke thema’s van deze tijd, in een snel veranderende wereld, kunnen we niet aanpakken met de huidige wijze van werken en organiseren, die ontstaan is in de vorige eeuw. Wendbaarheid, flexibiliteit, netwerken en samenwerken over grenzen moeten leidend zijn. En de mens moet hierbij centraal staan.” Burkels heeft Lysias leren kennen als een “bureau met collega’s met het hart voor de publieke zaak op de goede plek. Met veel kennis van zaken, waar ik mijn ervaring op het gebied van organiseren en samenwerken en mijn brede blik en optimisme graag aan toevoeg om het bureau verder te versterken.”

Groei van Lysias

Volgens algemeen directeur bij Lysias Advies Marcel Benard onderstreept de toetreding van Frank Burkels de betekenis van Lysias als vertrouwde partner voor het versterken van het organiserend vermogen in het publieke domein. “We zijn als bureau betrokken bij de grote veranderopgaven in het landelijk gebied, het sociaal domein, in economische innovatie en stedelijke ontwikkeling. We worden daar veel op gevraagd door onze opdrachtgevers en hebben de ambitie verder te groeien. Met de komst van Frank als partner zetten we een stevige stap op weg naar die ambitie.”

Burkels is de vierde partner bij Lysias. Hij neemt in de partnergroep de plaats in van vertrekkend directeur Magdeleen Sturm die per januari 2022 uittreedt als partner en medio 2022 vertrekt bij Lysias.

Over Lysias Advies

Lysias Advies werkt al ruim 20 jaar in het publieke domein aan projecten die ertoe doen in onze maatschappij. Opdrachtgevers zijn het Rijk, gemeenten, provincies, waterschappen, onderwijsinstellingen, GGD’en en andere organisaties die onze samenleving dienen. Onze missie is: werken aan een mooier, welvarender, duurzamer en gezonder Nederland, waarin iedereen kan meedoen.

Frank Burkels richt zich op organiseren en samenwerken in het publieke domein rondom de maatschappelijke opgaven. (Foto: Lysias Advies)

Frank Burkels richt zich op organiseren en samenwerken in het publieke domein rondom de maatschappelijke opgaven. (Foto: Lysias Advies)

 

8 maanden geleden

Midlifecrisis, lockdown en Blue Monday: ‘een giftige cocktail’

“Blue Monday kan er dit jaar extra inhakken bij mannen in een midlifecrisis”, stelt Midlife Happiness Expert Aafke Dijkstra, auteur van het boek ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’. Dat zou volgens Dijkstra komen doordat het gevoel van uitzichtloosheid versterkt wordt na de zoveelste lockdown.

“Na de feestdagen en de zoveelste lockdown overvalt veel mannen met een midlifecrisis het gevoel van totale uitzichtloosheid in hun leven”, zegt de Midlife Happiness Expert. “Veel mannen hebben moeite om hun gevoelens te uiten. Ze praten liever niet over hun problemen, en zeker niet over hun midlifecrisis.” De euforie van de feestdagen is bovendien weggeëbd, en met Blue Monday op 17 januari aanstaande als de meest deprimerende dag van het jaar in aantocht, is dit volgens Dijkstra een ‘giftige cocktail voor mannen in de midlifecrisis’.

In haar praktijk ziet zij jaarlijks in januari een toename aan aanmeldingen. “Dit jaar lijkt het erger. Relatieproblemen zijn de afgelopen weken alleen maar verergerd. Er zijn geen escapes door de lockdown. En alles waar zij van dromen lijkt mijlenver weg”, zegt de Midlife Happiness Expert. “Maar dat hoeft niet zo te blijven.”

Een op de vier mannen krijgt midlifecrisis

Aafke Dijkstra schreef eerder het boek ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’. Gemiddeld krijgen één op de vier mannen een midlifecrisis. Van de tweeduizend gesprekken die de auteur voerde, bleek dat 80 procent van de mannen met een midlifecrisis gestrest en/of depressief is. “Sommigen raken aan de drank of maken er zelfs een eind aan.”

Dijkstra schreef het boek om het taboe rond de midlifecrisis van de man te doorbreken. In het boek deelt Dijkstra de midlifecrisis in vijf fases op. “Na de ‘Uitleeffase’ – wanneer de man vreemdgaat of een nieuwe partner kiest - komt de vierde fase: depressieve gevoelens en moedeloosheid.” Ze licht toe: “Als blijkt dat met de nieuwe partner, de problemen niet als sneeuw voor de zon verdwijnen, voelen mannen zich nóg ongelukkiger. Ze raken in de stress en dat leidt vaak tot depressieve gevoelens.”

Positieve periode

Toch schuilt er in deze vierde fase een positieve periode volgens Dijkstra. “Omdat nu het moment aanbreekt, dat de man gaat terugkijken op zijn leven, reflecteren en nadenken over zijn relatie en toekomst. Wat hij echt wil de komende jaren. Wat hij nog wil realiseren in zijn leven. Hoe hij het maximale uit zijn leven kan halen.” Dit gaat meestal niet vanzelf. “Met de juiste hulp en ondersteuning én de wil om zijn leven weer op de rit te krijgen, slaagt zo’n 90 procent van de mannen hierin”, is Dijkstra’s ervaring in haar praktijk.

Over het boek

In haar boek ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’ beschrijft auteur Aafke Dijkstra de vijf fases van de midlifecrisis van de man en geeft heldere adviezen om samen met de partner goed door deze natuurlijke, maar soms ook moeilijke levensfase te komen. Dijkstra beschrijft hoe hij een gelukkige, gezonde en doelgerichte man blijft, een fijne relatie kan behouden en het maximale uit het leven kan halen.

Meer informatie: ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’: https://midlifehappinessmethod.com/product/boekmidlifecrisis/

Aafke Dijkstra is Midlife Happiness Expert, stress counselor en multidisciplinair therapeut. (Foto: Midlife Happiness Expert) Aafke Dijkstra is Midlife Happiness Expert, stress counselor en multidisciplinair therapeut. (Foto: Midlife Happiness Expert) 

Over de auteur

Aafke Dijkstra is Midlife Happiness Expert, stress counselor en multidisciplinair therapeut. Zij heeft de Midlife Happiness Method™ ontwikkeld en ze is al vele jaren gespecialiseerd in de midlifecrisis (andropauze) van de man. Ook heeft ze de afgelopen 25 jaar haar sporen verdiend als HRM-adviseur in de zakelijke dienstverlening en als multidisciplinair therapeut in haar praktijk. 

8 maanden geleden

Lysias Advies vernieuwt directie

Afgelopen jaar heeft adviesbureau voor publieke domein Lysias Advies aan maatschappelijke opgaven gewerkt, zoals de Hervormingsagenda Jeugd, de transitie van de landbouw, meer ruimte voor wonen en zorg en gebiedsontwikkelingen. Algemeen directeur Magdeleen Sturm en directeur Marcel Benard: "Opdrachtgevers waren lovend in hun evaluaties en we zagen onze prestaties onlangs ook bevestigd in de externe audit voor ons ACCP-keurmerk. We zijn ook op een andere manier gegroeid: de afgelopen 2 jaar kwamen er acht nieuwe collega’s bij. Een goed moment voor vernieuwing in de directie om de toekomst met evenveel vertrouwen tegemoet te zien."

Marcel Benard, die sinds 2015 directeur is, volgt per 1 januari 2022 Magdeleen Sturm op als algemeen directeur. Korien Jurgens, sinds 1 jaar partner, is vanaf die datum directeur. Na ruim 16 jaar zal Magdeleen Sturm per juni 2022 afscheid nemen van Lysias.

Korien Jurgens en Marcel Benard worden respectievelijk directeur en algemeen directeur bij Lysias Advies.

Korien Jurgens en Marcel Benard worden respectievelijk directeur en algemeen directeur bij Lysias Advies. (Foto: Lysias Advies) 

Professionalisering en vitaliteit

Hanneke Möhring, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Lysias: “Magdeleen heeft op haar kenmerkende wijze met veel energie 10 jaar leiding gegeven aan Lysias. Er staat een bureau voor het publieke domein met een grote eigenheid en een stevige reputatie. Haar vertrek over een half jaar geeft Lysias de kans om met een nieuw directieteam de positieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren met veel elan voort te zetten. Marcel heeft in de afgelopen jaren op een goede manier leiding gegeven aan het bureau, en is inmiddels ook een boegbeeld van Lysias. Korien voegt met haar ervaring en haar inzet voor professionalisering en vitaliteit ook weer nieuwe kwaliteit toe aan het directieteam. We hebben als RvC alle vertrouwen in Lysias de komende jaren, met deze nieuwe directie.” 

Boek 'Niet weer een onderzoek'

Samen met vijf andere collega’s schreef Magdeleen afgelopen jaar aan het boek ‘Niet weer een onderzoek’. Alle Lysias ervaring met het doen van onderzoek sinds 2000 is hierin gebundeld en toegankelijk gemaakt voor een groter publiek. Toekomstig algemeen directeur Marcel Benard: “We zullen Magdeleen missen, maar met dit boek laat ze voor Lysias ook een tastbare ‘erfenis’ achter.”

9 maanden geleden