'Vestigingsklimaat van groot belang voor geneesmiddelensector'

06-07-2021 17:17 | 5 maanden geleden

Dit is een origineel bericht van
ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Gerard Schouw, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: 'Vestigingsklimaat Nederland voor bedrijven verslechtert' | ANP

‘Onze positie brokkelt langzaam af’ schrijven 50 burgemeesters en regionale voorzitters van VNO-NCW in een brief aan informateur Hamer. De geneesmiddelensector ondersteunt de oproep en deelt de zorgen over het vestigingsklimaat in Nederland.

De geneesmiddelensector kenmerkt zich door grote investeringen die pas jaren later renderen. De bouw van een nieuwe fabriek kost honderden miljoenen euro’s en kan vaak pas na vijf jaar gebruikt worden. Voorspelbaarheid is daarom enorm belangrijk bij dat soort beslissingen. Dan zit je niet te wachten op zigzag-beleid en gejojo.

Wind in de rug

Nederland had de afgelopen jaren de wind in de rug. De komst van medicijnautoriteit EMA naar Amsterdam gaf nog een extra zetje. Bedrijven als MSD, Gilead/Kite, Janssen en BMS deden grote investeringen in nieuwe productielocaties voor onder andere levensreddende celtherapieën.

Europa

Zeker nu Europa werk wil maken van haar strategische soevereiniteit op het gebied van de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen, en nog meer geneesmiddelenbedrijven wil aantrekken, is het langzaam afbrokkelen van het vestigingsklimaat een probleem.

Duurzame werkgelegenheid

Het is dus heel begrijpelijk dat de burgemeesters van Leiden en Oss -beide belangrijke biofarma clusters- het manifest hebben ondertekend. Zij weten dat geneesmiddelenbedrijven hoogwaardige, duurzame werkgelegenheid naar je gemeente brengen.

Dat de boodschap aan het nieuwe kabinet door zoveel organisaties en gemeenten wordt ondersteund en uitgedragen geeft echt aan dat het menens is. Er ligt een duidelijke taak voor het nieuwe kabinet.”

Gerard Schouw is directeur van Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Andere persberichten van deze organisatie

'Loslaten van sojastandaarden helpt de natuur niet'

Dit is een expertquote van Heleen van den Hombergh, IUCN NL, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Bord vol ontbossing - Zembla - BNNVARA

Er zijn vraagtekens over certificering met sojaduurzaamheidsstandaard RTRS (Roundtable on Responsible Soy), zoals ook weer eens bleek in de Zembla-uitzending afgelopen week. RTRS is geen wondermiddel in de strijd tegen ontbossing voor veevoer, maar het loslaten van deze standaard zou een grote stap terug betekenen voor duurzaamheid in de keten.

Momenteel hopen veel organisaties dat de nieuwe EU-wetgeving tegen ontbossing die onlangs gepresenteerd werd het probleem wel gaat oplossen. Dat kan zeker helpen, maar ook dan: controle van de sojaketen blijft nodig. Het zou een gemiste kans zijn daarbij niet ook de mogelijkheden van standaarden zoals RTRS in te zetten. Die controleren namelijk niet alleen op ontbossing en of aan de wet is voldaan ter plekke, zoals de nieuwe EU-wet gaat eisen, maar op meerdere aspecten van duurzame productie.

RTRS gaat verder dan nieuwe EU-wetsvoorstel over ontbossing

RTRS en andere standaarden gaan veel verder dan het nieuwe EU-wetsvoorstel over ontbossing. Zij eisen niet alleen ontbossingsvrije productie, maar ook bescherming van andere ecosystemen, zoals gras- en veenlanden, en het respecteren van arbeids- en mensenrechten, in het bijzonder de rechten van lokale gemeenschappen.

Wetgeving en aanvullende natuurbeschermingsmaatregelen zijn broodnodig

Laat het duidelijk zijn: er vindt nog ontbossing of aantasting van savannes plaats, ook door soja-uitbreiding. Ook wordt wereldwijd veel te weinig gecertificeerde soja afgenomen om de hele markt ontbossingsvrij en verantwoord geproduceerd te maken. Dat is niet de fout van een relatief goede standaard zoals RTRS, want die kan de wereld niet in z’n eentje verbeteren. Wetgeving en aanvullende natuurbeschermingsmaatregelen op landschapsniveau zijn broodnodig om certificering zoals met RTRS juist van de vrijblijvendheid en kleinschaligheid te ontdoen.

Verantwoorde productie en natuurbescherming ter plekke

We moeten natuurlijk voorkomen dat foute soja naar Nederland komt. EU-wetgeving kan daarbij helpen. Het rechtstreeks steunen van ontbossingsvrije verantwoorde productie blijft echter essentieel, juist in risicolandschappen in Latijns-Amerika. Het belangrijkste blijft uiteindelijk: natuurbescherming en verantwoorde productie ter plekke, op welk bord het product ook eindigt: in Nederland, Denemarken of China.

Nieuwe kans

Er is gewoon geen simpele oplossing waarbij de ene aanpak volledig werkt en de andere totaal niet. Het overbodig verklaren van RTRS in Nederland zou echt een stap achteruit betekenen. Nu is juist de kans, met de EU-wetgeving, om niet alleen ontbossing uit de hele Europese keten te halen, maar ook andere belangrijke aspecten van duurzaamheid in de keten te eisen en belonen.

Heleen van den Hombergh is senior expert agro-commodities bij IUCN NL.

2 dagen geleden

'Eerste natte sneeuw van het seizoen in aantocht'

Dit is een expertquote van Yannick Damen, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Weekend met vorst en mogelijk natte sneeuw op komst: 'Dikke winterjas is aan te raden' - Dagblad van het Noorden

Regionaal zullen dit weekend de eerste sneeuwvlokken van het winterseizoen te zien zijn. Zeer lokaal en tijdelijk zou het ook wit kunnen kleuren, maar op de meeste plaatsen zal het bij enkele sneeuwvlokken blijven. De kans op gladheid door sneeuw is dan ook zeer klein, maar bevriezingsgladheid is wel mogelijk.

Deze vrijdag is het waterkoud. Vanuit het westen breidt een regenzone uit over het land en in het oosten stijg later vandaag de kans op natte sneeuw. Het koelt dan af naar 1-3 graden. Door een matige tot vrij krachtige zuidenwind voelt het aan alsof het een paar graden vriest. Wie naar buiten gaat raden we om zich warm aan te kleden met een muts, sjaal en handschoenen.

In het weekend blijft het koud met een graad of 4. Daarbij overheerst zaterdag de bewolking en valt af en toe wat neerslag. Dat zal voornamelijk regen zijn, maar soms suizen er ook natte sneeuwvlokken naar beneden. De kans dat het landschap wit kleurt is erg klein. Als dat toch gebeurt is de kans daarop het grootst in hooggelegen gebieden zoals de Limburgse heuvels en de Veluwe. In het meest sneeuwrijke scenario levert dat overigens niet meer op dan een flinterdun nat laagje op het gras of op objecten. Sowieso zijn de wegen nog te warm om het ook daar wit en glad te laten worden.

Winterse buien

Zondag krijgen we de zon mogelijk wat vaker te zien dan zaterdag, maar de kans op winterse buien is ook groter. De meeste buien komen in de kustregio’s voor en daarbij is kans op hagel. Landinwaarts is de kans op natte sneeuw groter. Tussen de buien door zijn er genoeg momenten om even een frisse neus te halen. De noordenwind maakt het dan wel koud.

Gladheid door bevriezing van natte wegen

Wie zondag of maandag vroeg op pad gaat, moet rekening houden met plaatselijke gladheid. Tijdens opklaringen duikt het kwik namelijk gelijk onder nul en omdat de wegen nat zijn ontstaat gladheid door bevriezing. Op de autoruiten kan een hardnekkige ijslaag ontstaan en zal soms flink gekrabd moeten worden.

Yannick Damen is meteoroloog bij Weeronline.

2 dagen geleden

'Stoppen met roken stimuleren kan ook zonder hele dure pakjes'

ExpertCast, de podcast van ANP Expert Support, biedt verdieping bij het nieuws door experts. Iedere aflevering start met een nieuwsbericht van het ANP, gevolgd door een interview met een expert over die kwestie. U kunt deze aflevering, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen.

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de rokers pas gaat stoppen als een pakje sigaretten meer dan zestig euro kost. Bij een prijs van 12 euro rookt tien procent van de rokers zijn laatste sigaret. 

Gedragswetenschapper Bert Pol, Logeion, spreekt met Luna van der Waarde over gedragsverandering in relatie tot roken, waarom pakjes geen kapitaal hoeven te kosten om stoppen te stimuleren, en wat de overheidscampagnes om stoppen aan te moedigen zo goed maken. Logeion is de Nederlandse beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals.

Luister de aflevering via Spotify of Apple Podcasts

ANP Expert Support staat los van de ANP-redactie, die onafhankelijk werkt. 

3 dagen geleden

'Kabinet moet bij nieuwe maatregelen rekening houden met mentale gezondheid jongeren'

Dit is een expertquote van Joris Buis, IVN Natuureducatie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Onderwijs hoopt dat kabinet OMT-advies volgt en scholen openhoudt | ANP

De vele coronabesmettingen zorgen ervoor dat het kabinet morgen al nieuwe maatregelen gaat aankondigingen. Veel mensen houden hun hart vast wat dit voor hen zal betekenen. Vooral jongeren vormen een kwetsbare groep. Tegen het einde van de vorige lockdown in het voorjaar zat volgens het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out maar liefst 80 procent van de jongeren tegen een burn-out aan. Het is echt belangrijk deze groep te ontzien.

Laat er vooral lering worden getrokken uit de vorige lockdowns, die er bij de jongeren zwaar hebben ingehakt. Ze kampen met veel psychische klachten zoals eenzaamheid en depressie. Laat deze groep daarom vooral samen naar buiten kunnen blijven gaan om te sporten of de natuur in te trekken. Dat is van cruciaal belang.

Natuur als medicijn

Keer op keer is bewezen dat natuur een heilzame werking heeft op mentale gezondheid. IVN Natuureducatie heeft verschillende programma’s waarin aan den lijve wordt ondervonden wat onderzoek van de Universiteit van Amsterdam ook aantoont: samen buiten zijn in combinatie met activiteiten helpt jongeren zich mentaal te weren tegen eenzaamheid, isolement en angstklachten.

Omdat steeds duidelijker wordt dat corona zich niet of nauwelijks verspreid in de open lucht, moeten activiteiten in de gezonde buitenlucht gewoon door kunnen gaan. Pak daarom de optie om samen buiten te zijn niet van de jeugd af zodat ze op een gezonde manier de winter doorkomen en in de lente een frisse start kunnen maken.

Joris Buis is Expert Jongeren & Natuur van IVN Natuureducatie.

3 dagen geleden

'Kostendelersnorm vergroot het risico op dakloosheid onder jongeren'

Dit is een expertquote van Marjet van Houten, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Bijstandsgerechtigden mogen halfjaar samenwonen zonder gevolgen voor uitkering | ANP

Tienduizenden bijstandontvangers krijgen een lagere uitkering door de kostendelersnorm. De regel is ooit ingesteld om misbruik van uitkeringen aan te pakken en het zogeheten 'uitkeringen stapelen' te voorkomen.

Eerder deze week meldde de NOS dat de tien grootste gemeenten tientallen tot meer dan honderd keer per jaar uitzonderingen maken op de kostendelersnorm. Vooral als de kans bestaat dat iemand dak- of thuisloos wordt, grijpen gemeenten in. En in Amsterdam start begin volgend jaar een proef waardoor bijstandsgerechtigden kunnen samenwonen zonder dat hun uitkering lager wordt. Zo'n uitzondering maken is ingewikkeld en kost tijd. Een deel van de gemeenten wil daarom (gedeeltelijk) van de kostendelersnorm af, omdat ze naar eigen zeggen tegen de grenzen van de wet aanlopen.

Ook vanuit het standpunt van dakloze jongeren is dit een goed idee. Onwetendheid over de kostendelersnorm, de wijze waarop deze door de gemeente wordt toegepast, en de angst om gekort te worden op de bijstandsuitkering, maken dat familie of vrienden een jongere om die reden geen onderdak durven te bieden. Ook is de norm vaak aanleiding voor conflictsituaties binnen gezinnen. De norm vergroot het risico op dak- of thuisloosheid onder jongvolwassenen.

Marjet van Houten, Expert participatie, Movisie.

3 dagen geleden

'Voor thuiswonenden met dementie is het al code zwart'

Dit is een expertquote van Julie Meerveld, Alzheimer Nederland, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Zorg vreest vast te lopen door strengere quarantaineregels: 'Onwerkbaar' | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

De besmettingen lopen op en de druk op de zorg ook. Voor thuiswonende mensen met dementie is het al ‘code zwart’. Ze hebben geen of minder toegang tot zorg en ondersteuning thuis en méér thuiszorg is niet beschikbaar op het moment dat het nodig is: er wordt “nee” verkocht.

Het probleem is nu het grootste in Brabant en Limburg. Door acute zorg die toeneemt komen mensen met dementie en ouderen vaak als laatste op de lijst en worden hun voordeuren overgeslagen. Thuiszorg voor mensen met dementie wordt afgeschaald en het aanbod verschraalt. Deze zorg gaat niet alleen om een prik of pil. Het gaat over de basale dingen, zoals hulp bij het uit bed komen, eten en drinken en douchen. Als die zorg niet geleverd wordt is dat is niet alleen op het moment zelf zeer onprettig, maar ook op langere termijn een groot probleem: mensen met dementie die niet de juiste zorg krijgen gaan harder achteruit en hebben sneller méér zorg nodig. Ook raken hun mantelzorgers overbelast.

Een groot verschil met de eerste golf is dat er geen intentie is om de dagactiviteiten te sluiten. Maar veel nieuwe mensen met dementie kunnen desondanks niet naar dagactiviteiten. Ze komen er niet in want er is geen plek. Voor de vaste bezoekers gaan de dagactiviteiten ook vaak niet door omdat er is telkens wel iemand positief getest is op corona. De structuur die zo belangrijk is valt totaal weg. Het is dringend nodig om alternatieve veilige vormen van dagactiviteiten te starten. Activiteiten die wel door kunnen gaan en waar ruimte is voor nieuwe bezoekers met dementie. Want voorlopig blijft corona ons leven bepalen.

4 dagen geleden