Baksteenfabrikanten op weg naar klimaatneutraliteit met ‘Brick Valley’

16-07-2021 12:29 | 1 jaar geleden Binnenland

Dit is een origineel bericht van
Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek - KNB

Baksteenfabrikanten Caprice, Rodruza, Vandersanden en Wienerberger versnellen hun inzet voor het realiseren van klimaatneutrale fabrieken op het Gelders eiland en in De Liemers. Onder toeziend oog van de Gelderse Gedeputeerde Jan van der Meer ondertekenden de fabrikanten daartoe vrijdag 16 juli een gezamenlijke intentieverklaring voor het duurzaamheidsprogramma ‘Brick Valley’. KNB-directeur Ewald van Hal: ’De ondertekening hiervan is een mijlpaal in de geschiedenis van de baksteenindustrie’. De fabrikanten streven naar tenminste halvering van hun broeikasgasemissie in het plan Brick Valley in 2030.

Brick Valley

Brick Valley is een nationaal Koplopersprogramma van vier fabrikanten van bouwkeramiek, gericht op het gezamenlijk verkennen en toepassen van verschillende duurzame technologie-routes leidend tot een gemeenschappelijk klimaatneutrale energievoorziening. Doel is tenminste halvering van hun broeikasgasuitstoot in 2030 van hun 6 fabrieken in Oost-Nederland. Het icoonproject wordt ondersteund door branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek en vormt een door provincie Gelderland erkende bijdrage aan de klimaatopgave.

Gedeputeerde Jan van der Meer: “In het Gelders Klimaatplan hebben we nadrukkelijk opgenomen dat ook de Industrie verantwoordelijkheid moet nemen om klimaatneutraal te worden. Daarom ben ik blij dat deze vier fabrikanten met elkaar nu echt grote stappen willen maken. De Industrie verduurzamen is niet gemakkelijk, dat beseffen we ons terdege. Maar het moet wel gebeuren. Alleen zo kunnen we Gelderland klimaatneutraal maken.”

Technology Roadmap

Door ondertekening bundelen de baksteenfabrikanten met Gelderse productielocaties hun kracht voor onderzoek naar nieuwe duurzame elektriciteitsopwekking en mogelijkheden voor waterstofproductie. Verder wordt een haalbaarheidsstudie gestart voor het stoken met biogas en worden mogelijkheden verkend tot Carbon Capture and Storage/Usage. De prioritering van energiethema’s sluit geen andere duurzame energietechnologieën uit. Bron voor inspiratie en leidraad vormt de eerder door KNB opgestelde Technology Roadmap Bouwkeramiek 2030.

Om een duurzame energievoorziening binnen het plan Brick Valley zo snel mogelijk te gaan realiseren is de keramische industrie bereid op te trekken met kennisinstellingen, overheden, netwerkbedrijven, lokale stakeholders en andere ketenpartners. Gedeputeerde Van der Meer ziet hiermee een van de doelen uit het Gelders Klimaatplan 2030 gerealiseerd.

Rijke baksteenhistorie

Het duurzaamheidprogramma Brick Valley speelt zich af in een gebied ten oosten van Arnhem. Het gebied, bekend als Gelders Eiland en De Liemers, kent van oudsher een substantieel aantal baksteenfabrieken. Anno 2021 worden er dagelijks meer dan een miljoen bakstenen gemaakt voor toepassing in gevels en straten in heel Nederland maar ook daarbuiten.

Caprice

Caprice is een familiebedrijf met ruim 150 jaar ervaring in het bakken van metselstenen. In de zorg voor het milieu richt Caprice zich op kleiwinning uit eigen projecten, duurzame energieopwekking en uitstootreductie.

Rodruza

Familieonderneming Rodruza produceert keramische gevelstenen voor klanten in Nederland, Engeland en België. Rodruza werkt samen met Vereniging Natuurmonumenten waardoor duurzame kleiwinning en natuurcreatie samengaan. Het innovatieprogramma van het bedrijf richt zich op continue versterking van esthetiek en duurzaamheid.

Vandersanden

Vandersanden is het grootste baksteen-producerende familiebedrijf in Europa. Het bedrijf produceert gevelstenen, straatstenen en baksteenstrippen, en biedt keramische gevel- en straatoplossingen aan. De drijfveren van Vandersanden zijn vakmanschap, co-creatie, innovatie en duurzaamheid.

Wienerberger

Het beursgenoteerde Wienerberger is internationaal marktleider op gebied van keramische bouwoplossingen, voor zowel gevel, dak, binnenmuur en bestrating. Wienerberger Nederland telt 19 productielocaties. Het bedrijf richt zich op duurzame en circulaire oplossingen in directe samenwerking met de markt.

KNB

KNB is de brancheorganisatie voor de gehele Nederlandse keramische industrie. Het verenigt 17 nationale en multinationale ondernemingen die in Nederland op industriële wijze klei omzetten in gebakken producten voor de bouw: metsel-, straat- en binnenmuur-baksteen, keramische dakpannen, gebakken wand- en vloertegels. De bouwkeramische industrie heeft een omzet van ca. 560 miljoen Euro (2020) en biedt een directe werkgelegenheid aan ruim 2.500 personen.

Noot voor redactie/niet voor publicatie Voor nadere informatie over Brick Valley en/of de samenwerking: E.L.J. van Hal Directeur KNB 026 – 384 5641 R. Sluiter Directeur Caprice 088 – 010 3100 I. Würzner Directeur Rodruza 024 – 322 4960 M. Degen Director Pavers Vandersanden 088 – 088 5555 J. Vos Director Operations Wienerberger 06 – 111 62253 Voor meer rechtenvrije foto’s zie www.knb-keramiek.nl/pers/
Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek - KNB
plaats:
Velp (gld.)
website:
https://www.knb-keramiek.nl/brickvalley/

Andere persberichten van deze organisatie

Nienke Homan nieuwe voorzitter KNB

De leden van de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) hebben Nienke Homan benoemd tot hun nieuwe voorzitter. Nienke Homan, tot voor kort Gronings Gedeputeerde en verantwoordelijk voor energietransitie, start per 1 maart 2022 in haar nieuwe functie. Zij volgt Han Noten op die tot eind 2021 het voorzitterschap van KNB vervulde. (Foto: Nienke Homan) Verduurzaming ‘’De bouwkeramische industrie maakt relevante producten; onmisbare bouw
9 maanden geleden

Extreme energieprijs stuwt prijs gebakken bouwmateriaal

Branchekoepel Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) in Velp verwacht binnen afzienbare termijn forse prijsstijgingen van gebakken bouwmaterialen. Oorzaak is de aanhoudende stijging van de energieprijs, met name die van aardgas. Aardgas is voor fabrikanten van baksteen, keramische dakpannen en gebakken tegels zowel brandstof als grondstof en daarmee onmisbaar voor het productieproces. “Aan prijsstijgingen voor bouwkeramiek lijkt niet meer te
1 jaar geleden

KNB Jaarverslag 2020: Keramische innovaties bieden alternatief baksteenmetselwerk

Coronajaar 2020 stond voor de Nederlandse industrie van gebakken bouwmaterialen overwegend in het teken van energietransitie en stikstofreductie. Een nieuwe Technology Roadmap Bouwkeramiek 2030 moet de industrie gidsen bij deze ingewikkelde opgaven. Productinnovatie is onderdeel van het antwoord: ’2020 zal worden herinnerd als het jaar waarin baksteengevelwerk niet altijd meer baksteenmetselwerk hoeft te zijn’, zegt KNB-voorzitter Han Noten bij d
2 jaar geleden

Wedstrijd Metselen voor de Lens

‘Metselen voor de Lens’. Met deze foto/video-wedstrijd nodigt branchekoepel Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) vmbo-leerlingen en hun docenten bouwtechniek uit om het metselonderwijs op wervende wijze in beeld te brengen. De winnende inzendingen worden de komende jaren gebruikt als promotiemiddel voor nieuw metseltalent. Sinds 1953 organiseert de Nederlandse baksteenindustrie via KNB ononderbroken het NK Metselen om de Zilveren Troffel. D
2 jaar geleden

KNB: Nationale CO2-heffing verzwakt Hollandse baksteen

De door het kabinet voorgestelde nationale CO2-heffing kan door de industrie van bouwkeramiek niet worden ontlopen. Voor het maken van oer-Hollandse bakstenen, keramische dakpannen en gebakken tegels is bijvoorbeeld gas nodig vanwege het bakproces. Wereldwijd zijn er nog altijd geen alternatieven voor handen. “Het voortbestaan van de Nederlandse sector is daardoor in gevaar”, zegt Ewald van Hal, directeur van branchekoepel KNB. Komende week behan
2 jaar geleden

Straatbaksteen voor een levenslang hergebruik

Straatbaksteen, prima passend bij opgave tot verduurzaming STRAATBAKSTEEN VOOR LEVENSLANG HERGEBRUIK Uit onderzoek door adviesbureau CE Delft blijkt, dat ongeveer 90 % van alle toegepaste straatbaksteen meerdere malen wordt hergebruikt. De levensduur is daardoor bijzonder lang, gemiddeld zo’n 135 jaar. De grote mate van hergebruik bevestigt het circulaire karakter van de gebakken straatklinker. De lange levensduur maakt straatbaksteen prima passe
2 jaar geleden