Eerste Duits-Nederlandse Fieldlab Digital Twin van start

21 JAN 2021 13:37 | Smart Industry

Katrin Schütz, staatssecretaris van Economische Zaken, Arbeid en Huisvesting van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, en Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant voor Economische Zaken, Onderwijs en Kennisontwikkeling, geven vandaag om 15 uur gezamenlijk het startsein voor het eerste Duits-Nederlandse Fieldlab voor Smart Industry. De vorming van een netwerk tussen twee sterke Europese regio's is bedoeld om de uitwisseling en toepassingen op het gebied kunstmatige intelligentie (AI) tussen bedrijven te bevorderen.

"De digitale tweeling is de sleuteltechnologie van de toekomst om het potentieel van de digitalisering in bedrijven te benutten", zegt Ineke Dezentjé, voorzitter van het Nederlandse Smart Industry Programma. Prof. Daniel Palm, projectmanager aan de Baden-Württembergse kant, voegt hieraan toe: "Een digitale tweeling staat voor de verbinding van de echte en de digitale wereld. Het is een digitaal beeld van echte machines, producten of systemen zoals fabrieken of organisaties met hun eigenschappen, condities en gedrag. Een digitale tweeling kan worden gebruikt voor een snellere detectie van systeemtoestanden, voor het voorspellen van toekomstig gedrag en voor een efficiëntere planning. Vooral bij de planning spelen machine learning en kunstmatige intelligentie een grote rol bij het nemen van de juiste beslissingen."

De mogelijkheden voor bedrijven en in de waardeketens zijn enorm. Met name middelgrote en kleine bedrijven (MKB) worden echter geconfronteerd met de vele uitdagingen bij het ontwerp, de toepassing en het gebruik van digitale tweelingen en kunstmatige intelligentie. De kwesties en onzekerheden hebben betrekking op bedrijfsmodellen, technologieën, beveiligingsaspecten, software, integratie, competenties van werknemers en toegang tot objectieve informatie. Deze aspecten maken het moeilijk om de potentie van digitale tweelingen daadwerkelijk te realiseren

De oprichting van een gezamenlijk Nederlands-Duits Fieldlab ‘Artificial Intelligence for Digital Twins (AI4DT)’ is een eerste stap om deze uitdagingen aan te gaan. Fieldlabs zijn omgevingen waarin bedrijven en onderzoeksinstellingen intelligente industriële oplossingen kunnen ontwikkelen, testen en implementeren. Het zijn plekken waar deskundigen fysiek of virtueel samenkomen met ondernemers en zich bezighouden met de praktische toepassing van oplossingen. Het zijn netwerken van kennisinstellingen, onderwijs, overheid en commerciële bedrijven die samen komen op een specifiek technisch onderwerp.

Het AI4DT netwerk bestaat uit bedrijven, experts en technologie aanbieders die elkaar regelmatig ontmoeten, informeren en ervaringen delen tijdens gezamenlijke evenementen. Hiervoor is een b2b-samenwerkingsplatform permanent beschikbaar op www.ai4dt.com voor b2b-matchmaking activiteiten en virtuele evenementen. Daarnaast kunnen oplossingen worden gedemonstreerd op de fysieke locaties in het project, de Brainport Industry Campus Eindhoven en de Werk150 - de fabriek op de campus van de Universiteit van Reutlingen.

De oprichting en uitvoering van het AI4DT-netwerk wordt niet alleen ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken, Arbeid en Huisvesting van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en de Nederlandse provincie Noord-Brabant, maar ook door het Fraunhofer Instituut voor Productietechniek en Automatisering, IPA, het Steinbeis-Innovationszentrum, alsmede door regionale netwerken zoals het Nederlandse Smart Industry programma en de Alliance Industrie 4.0 uit Baden-Württemberg, en adviesorganen zoals het Steinbeis Europa Zentrum.

"De verbinding tussen twee van de meest innovatieve regio's in Europa stelt ons in staat om de potentie van digitale tweeling technologie en de kunstmatige intelligentie met gebundelde krachten beter te benutten. Het netwerk van bedrijven en innovatiepartners uit Baden-Württemberg en Brabant opent een scala aan mogelijkheden voor onze economie", zegt Katrin Schütz, staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken, Arbeid en Huisvesting van Baden-Württemberg, die de grensoverschrijdende activiteit toelicht. Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde van Economische Zaken, Onderwijs en Kennisontwikkeling van de Nederlandse provincie Noord-Brabant voegt hieraan toe: "Er is een groot aantal zeer succesvolle partnerschappen  tussen beide regio's. De succesvolle samenwerking in de productie van chip apparatuur tussen ASML - de Nederlandse leverancier van lithografiesystemen, Trumpf en Zeiss is gewoon de bekendste. Trumpf levert de lasers en Zeiss de optiek voor de EUV-systemen van ASML. We hebben meer van dit soort voorbeelden nodig - vooral in de MKB-sector".

De focus van het initiatief ligt op de grensoverschrijdende netwerkvorming van bedrijven en onderzoeksinstellingen in de twee regio's, het ondersteunen van gezamenlijke kennis en innovatie ontwikkeling en ten slotte kennisoverdracht.

Peter van Harten, initiatiefnemer van Fieldlab A14DT, 06 - 29531479, p.vanharten@isah.com Het samenwerkingsplatform AI4DT: www.ai4dt.com

Meer binnen de rubriek Automatische identificatiesystemen