De Bosatlas van de veiligheid cadeau voor het onderwijs

3 jaar geleden Binnenland

Dit is een origineel bericht van Noordhoff Uitgevers

Vandaag krijgen ruim 1400 middelbare scholen en meer dan 300 mbo- en hbo-opleidingen op het gebied van veiligheid De Bosatlas van de veiligheid cadeau. Elke middelbare school ontvangt tien exemplaren, iedere beroepsopleiding één. Alle middelbare scholen ontvangen bovendien een didactische handleiding voor docenten met opgaven, casussen en lesideeën, en een online licentie die gratis toegang geeft tot De Bosatlas van de veiligheid Online . De geste komt van Noordhoff Uitgevers en partners die betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van deze thematische atlas: Gemeente Den Haag, GGD-GHOR, de Ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Justitie en Veiligheid, Luchthaven Schiphol, Politie, RIVM en Universiteit Leiden. Zij willen hiermee het belang van actuele kennis over veiligheid benadrukken.

Aan de hand van kaarten, infographics en luchtfoto’s toont De Bosatlas van de veiligheid alles wat in Nederland speelt rond het thema veiligheid. De atlas gaat over de bescherming van mensen tegen gevaren als geweld, ongevallen, rampen en incidenten. Denk aan ongelukken in en om het huis, pesterijen op school, verkeersongelukken, milieuvervuiling, voedselvergiftigingen, kleine en grote criminaliteit, infectieziekten en besmettingen, oorlogsgeweld. Maar ook waterveiligheid, het hedendaagse religieus terrorisme en de opkomst van cybercriminaliteit hebben een plek in de atlas.

Enkele wetenswaardigheden die terug te vinden zijn in De Bosatlas van de veiligheid :

In Nederland waken 200.000 mensen over onze veiligheid. Van iedere 10 mensen in de veiligheidsbranche werken er 7 bij de politie of brandweer.

Tijdens je slaap kun je niet ruiken, waardoor je niet wakker wordt van rook bij een brand.

Voor iedere tien Nederlanders is er één beveiligingscamera: in binnensteden, in het OV, langs de weg, bij de politie, maar vooral in bedrijven en woningen.

De Nederlandse overheid wordt jaarlijks honderden keren digitaal aangevallen door buitenlandse inlichtingendiensten.

Dagelijks overlijden negen 65-plussers aan de gevolgen van een val en bijna de helft van alle verkeersdoden is 60-plusser.

Sinds 2000 zijn er wereldwijd meer dan 70.000 terroristische aanslagen gepleegd, waarbij meer dan 170.000 doden vielen.

Over Noordhoff Uitgevers en De Bosatlas

Het Groningse Noordhoff Uitgevers is sinds 1877 uitgever van de overbekende De Grote Bosatlas – 55 edities zijn tot op heden van dit standaardwerk verschenen. Naast schoolatlassen geeft Noordhoff Uitgevers ook atlassen uit voor de consumenten- en de zakelijke markt. Complexe situaties en gebeurtenissen terugbrengen tot de essentie, weergegeven in cartografische verhalen, dat is wat alle Bosatlassen bindt.

Neem voor algemene informatie contact op met Peter Vroege (uitgever), p.vroege@noordhoff.nl, 06-536 994 58 Bij inhoudelijke vragen: Dr. Henk Leenaers (eindredacteur), henk@lijn43.nl, 06-547 984 02 en 030-265 80 99 BEELDMATERIAAL Beelden zijn beschikbaar via ftp.noordhoff.nl inlognaam: veiligheidsatlas wachtwoord: Wnap9723 Beelden zijn ook aan te vragen bij Annemieke Altena: a.altena@noordhoff.nl TECHNISCHE GEGEVENS De Bosatlas van de veiligheid Gebonden, 24,5 x 34 cm, 128 pagina’s, 10 hoofdstukken 10 hoofdstukken, meer dan 250 kaarten, grafieken, infographics en foto’s Verkoopprijs € 29,95 ISBN: 9789001119997 Bosatlas.nl/voor-iedereen/de-bosatlas-van-de-veiligheid INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 Veiligheid, gevaren en risico’s Hoofdstuk 2 Persoonlijke veiligheid Hoofdstuk 3 Sociale veiligheid en criminaliteit Hoofdstuk 4 Opsporen, vervolgen en straffen Hoofdstuk 5 Veilige leefomgeving Hoofdstuk 6 Veilig vervoer Hoofdstuk 7 Waterveiligheid Hoofdstuk 8 Industrie en mijnbouw Hoofdstuk 9 Nationale veiligheid Hoofdstuk 10 Gevaren over de grens STEUN VAN PARTNERS EN KENNISINSTELLINGEN Nederland behoort tot de veiligste en vreedzaamste landen in de wereld. Tientallen overheden, kennisinstellingen en bedrijven houden zich bezig met veiligheidszorg. De totstandkoming van deze uitgave en de distributie in het onderwijs zijn mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, GGD GHOR Nederland, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ministerie van Justitie en Veiligheid, Luchthaven Schiphol, Politie, RIVM en Universiteit Leiden. Tientallen kennisinstellingen leverden een inhoudelijke bijdrage, o.a.: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), Rijkswaterstaat (RWS), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).
Noordhoff Uitgevers
plaats:
Groningen
website:
http://www.bosatlas.nl/voor-iedereen/de-bosatlas-van-de-veiligheid

Andere persberichten van deze organisatie

10.000 Bosatlassen van de Tweede Wereldoorlog naar voortgezet onderwijs

Vanaf vandaag worden zo’n 10.000 Bosatlassen van de Tweede Wereldoorlog uitgereikt aan scholen in het voortgezet onderwijs in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Leerlingen uit de 6e klas van het Vossius Gymnasium in Amsterdam kregen afgelopen maandag de eerste set. De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog is een uitgave van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Noordhof Atlasproducties ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. Dankzij een bijdrage van het vfonds in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij is het mogelijk dat 10.000 exemplaren van de atlas gratis worden verspreid in het onderwijs.

Samen met een lespakket

De eerste set werd op maandag 5 oktober uitgereikt aan de geschiedenisdocent van het jaar Marike Barendse. Bij de set atlassen is in samenwerking met Noordhoff’s lesmethode Geschiedeniswerkplaats voor iedereen een gratis lespakket gemaakt dat docenten kunnen inzetten.

De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog

Heldere kaarten, gedetailleerde infographics en authentiek fotomateriaal laten de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe manier zien. In compacte beeldverhalen brengt de atlas zowel grote militaire veldslagen als het leven van alledag in beeld. Met daarbij verhalen over de Duitse inval, vervolging, collaboratie, verzet en de bevrijding. Maar ook over de oorlog in Nederlands-Indië, de Japanse bezetting, vredesmissies en Srebrenica.

Ook belicht de atlas thema’s die een stuk minder bekend zijn, zoals de Duivenbrigade, het Kattenburgtransport en de laatste Europese veldslag van de Tweede Wereldoorlog tussen Georgiërs en Duitsers op Texel. De Bosatlas sluit af met een overzicht van vrijheid en onvrijheid anno nu en toont daarmee aan hoe bijzonder 75 jaar leven in vrijheid in Nederland is.

De Bosatlas kwam begin dit jaar uit en bereikte al snel de hoogste positie op de non-fictie lijst van De Bestseller 60.

 Over Noordhoff en De Bosatlas 

De Groningse uitgeverij Noordhoff is sinds 1877 uitgever van de overbekende De Grote Bosatlas – 55 edities zijn tot op heden van dit standaardwerk verschenen. Naast schoolatlassen geeft Noordhoff ook atlassen uit voor de consumenten- en de zakelijke markt. Complexe situaties en gebeurtenissen terugbrengen tot de essentie, weergegeven in cartografische verhalen, dat is wat alle Bosatlassen bindt.

 

6 maanden geleden

Noordhoff bedankt leraren in Nederland met video

5 oktober 2020 - Vandaag is het de Dag van de leraar, een dag waarop leraren worden bedankt voor hun enthousiasme, liefdevolle benadering en hun harde werken. Noordhoff bedankt alle leraren, leerkrachten, meesters, juffen en docenten dit jaar op een bijzondere manier: met een video.

Toen de scholen dit voorjaar sloten ondervonden we in heel Nederland opnieuw hoe belangrijk leraren zijn. Als ouders konden we zélf ervaren hoe lastig het kan zijn om een kind elke dag weer te motiveren. Hoe ingewikkeld het is om complexe onderwerpen helder uit te leggen. En hoe belangrijk het is om een kind verder te helpen, elke dag een stapje erbij. Leraar zijn is een vak!

Erwin Eikema, directeur bij Noordhoff: “Docenten maken het verschil door creatief, geduldig en enthousiast kinderen dingen te leren, hen zelfvertrouwen te geven, hen te laten groeien en hen de bagage te geven om door te gaan”. Noordhoff heeft daarom vol enthousiasme een video gemaakt die de grote impact van leraren toont op de levens van onze kinderen en die van onszelf.

De opdracht voor het maken van de video ging naar Devion, die erin is geslaagd voor een grote, gevarieerde beroepsgroep de boodschap van oprechte waardering op een aansprekende manier neer te zetten.

Bekijk de video hier: https://www.noordhoff.nl/leraar

Over Noordhoff

Noordhoff is dé kennispartner voor leergierig Nederland. Uit liefde voor ons vak helpen we dagelijks ruim 2 miljoen mensen het beste uit zichzelf te halen. En ontdekken we iedere dag hoe leren nog beter kan. Met slimme methodes en persoonlijke aandacht. Met actueel lesmateriaal en nieuwe technologie. Altijd met de kennis van nu. Nieuwsgierig naar het leren van morgen. www.noordhoff.nl

6 maanden geleden

Loco heeft nieuwe eigenaar

Noordhoff neemt na ruim 40 jaar afscheid van Loco; het leerspel is toegevoegd aan de portefeuille van Westermann Gruppe, uitgeverij Zwijsen zorgt voor exploitatie in Nederland

Noordhoff heeft het populaire leerspel Loco, dat ruim veertig jaar in haar portefeuille zat, verkocht aan Westermann Gruppe. De afgelopen jaren is de focus van Noordhoff voor het basisonderwijs steeds meer komen te liggen op de kernvakken rekenen, Nederlands en Engels, resulterend in de introductie van methoden als Getal & Ruimte Junior en Stepping Stones Junior. Om de ontwikkeling van het sterke merk Loco optimaal te continueren, is besloten het onder te brengen bij Westermann Gruppe, de oorspronkelijke bedenker van het spel. Deze uitgever brengt op de Duitse markt nog steeds het originele spel Lük uit. Zwijsen zorgt voor de exploitatie van Loco in Nederland.

 

“Met pijn in ons hart nemen we afscheid van Loco, maar het is mooi dat Loco terug is bij de plek van haar ontstaan, Westermann Gruppe, én dat de verkoop in Nederland in handen komt van Zwijsen. De toekomst van Loco is hiermee niet alleen gewaarborgd, maar het spel krijgt bovendien de liefdevolle aandacht die het verdient. Kinderen kunnen zo ook in de toekomst spelenderwijs blijven leren,” aldus Maureen van Bruinessen, General Manager Basisonderwijs bij Noordhoff. 

Over Loco

Loco bestaat sinds 1968 en het is het meest gebruikte leerspel op de basisschool. Ook thuis is het spel populair. Het bekendste Loco-product is Loco Mini: het unieke spelsysteem van een basisdoos en een opdrachtenboekje, waarmee kinderen zelfstandig en spelenderwijs leerzame opdrachten maken, in hun eigen tempo. Door het zelf-controlerende spelelement zien kinderen meteen of ze de opdracht goed hebben gemaakt. Meer dan 100 boekjes zijn inmiddels verschenen, met opdrachten over taal, rekenen en algemene ontwikkeling. Sommige titels zijn gebaseerd op bekende boeken of stripfiguren, zoals Dikkie Dik, Dora en Buurman & Buurman. Er bestaan vijf Loco-series: Bambino, Mini, Maxi, Quiz en Pocket. De afgelopen jaren is het aanbod verder uitgebreid met Loco Online, Loco Mini Kaartenbak en Loco Puzzel. In totaal zijn er 135 Loco-producten voor de Nederlandstalige markt. www.loco.nl

Over Noordhoff

Noordhoff is dé kennispartner voor leergierig Nederland. Uit liefde voor ons vak helpen we dagelijks ruim 2 miljoen mensen het beste uit zichzelf te halen. Met slimme methodes en persoonlijke aandacht. Met actueel lesmateriaal en nieuwe technologie.

Bij Noordhoff werken zo’n 400 enthousiaste professionals. Noordhoff is gevestigd in Groningen en Utrecht. Wij zijn onderdeel van Infinitas Learning. www.noordhoff.nl

 

7 maanden geleden

Extra ondersteuning voor (aankomende) zorgprofessionals

Utrecht, 20 maart 2020 – Noordhoff en Profportaal Zorg bieden alle ziekenhuizen, zorginstellingen en zorgonderwijsinstellingen gratis content aan om zorgprofessionals te helpen in de strijd tegen corona.

Iedereen die daar behoefte aan heeft, kan gratis gebruik maken van meer dan 55 e-learning modules, interactieve werkinstructies, video’s en artikelen. De afgelopen dagen is met vereende krachten hard gewerkt aan het bij elkaar brengen van de meest gevraagde content en het openstellen van de diverse platformen.

Met deze content hebben zorgverleners gratis toegang tot praktische en toegankelijke instructies, bijvoorbeeld voor het bedienen van beademingsapparatuur, toedienen van zuurstof of isolatie. Verschillende instellingen zetten de content direct al in bij hun spoedopleidingen.

Specifiek voor het zorgonderwijs – maar ook voor iedereen toegankelijk – is ZorgPad, de methode voor mbo Zorg & Welzijn en hbo Verpleegkunde, opengesteld tot 1 augustus aanstaande.

Noordhoff en Profportaal Zorg werken al een aantal jaar intensief samen en ervaren het als een gezamenlijke plicht om de zorg op dit moment extra te ondersteunen met kennis. Eerder gezamenlijk ontwikkelde tools en platformen zoals AskMe (waarmee een zorgprofessional op de werkplek binnen drie klikken bij het juiste antwoord is) blijken in deze bijzondere tijd van extra toegevoegde waarde.

https://www.noordhoff.nl/professional/zorg/corona

1 jaar geleden

Nieuw: De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog

Het verhaal van 75 jaar vrijheid en strijd tegen onvrijheid in kaart en beeld

De omvangrijke Bosatlasfamilie is uitgebreid: vanaf vandaag is De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog verkrijgbaar. Heldere kaarten, gedetailleerde infographics en authentiek fotomateriaal laten de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe manier zien. Niet alleen de aanloop en de oorlogsperiode komen aan bod, maar ook de doorwerking in politiek en maatschappij tot op de dag van vandaag. De Bosatlas vertelt hiermee op de eigen kenmerkende wijze het verhaal over 75 jaar vrijheid en strijd tegen onvrijheid. De atlas is tot stand gekomen in samenwerking met Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De Tweede Wereldoorlog: historische periode én schakelpunt in een eeuw wereldgeschiedenis

Uniek is het brede perspectief van De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog. Naast het vanuit diverse invalshoeken uitlichten van de vijf oorlogsjaren, laat de atlas ook zien hoe opkomende ideologieën in het interbellum, de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de voedingsbodem leggen voor het grote conflict. En hoe sterk de oorlog ook na 1945 doorwerkt in de wereldpolitiek. Met een herschikking van de politieke wereldkaart, de oprichting van de Verenigde Naties, dekolonisatie-oorlogen, de Koude Oorlog en vredesmissies. Anno nu zijn de effecten nog altijd waarneembaar. De Bosatlas sluit af met een overzicht van vrijheid en onvrijheid in de huidige wereld en toont daarmee aan hoe bijzonder 75 jaar leven in vrijheid in Nederland is.

Grote militaire veldslagen en het leven van alledag

In compacte beeldverhalen brengt de atlas zowel grote militaire veldslagen als het leven van alledag in beeld. Verhalen over de Duitse inval, vervolging, collaboratie, verzet en de bevrijding. Als ook over de oorlog in Nederlands-Indië en de Japanse bezetting. En over vredesmissies, Srebrenica, internationale samenwerking, politieke, economische en individuele (on)vrijheid, herdenken en vieren.

Een beeldverhaal over de Tweede Wereldoorlog in al zijn facetten

Aandacht is er voor onder een breed publiek bekende onderwerpen, zoals de inname van goederen zoals fietsen en klokken door de bezetter, de talloze restricties die de Joden kregen opgelegd en de naoorlogse berechting van collaborateurs.

Ook belicht de atlas thema’s die een stuk minder bekend zijn. Om een uitkering te behouden, werkten veel Nederlanders vóór het uitbreken van de oorlog in Duitsland en zag de Duivenbrigade erop toe dat duiven niet langer uitvlogen. Het Kattenburgtransport – waarvan een zeldzaam reisverslag is teruggevonden – geeft een indringend beeld van de deportatie van Joden. De laatste Europese veldslag van de Tweede Wereldoorlog vond plaats op Texel, tussen Georgiërs en Duitsers.

1 jaar geleden

De Bosatlas van de duurzaamheid cadeau voor het onderwijs

Deze week krijgen de hoofdvestigingen van alle scholen in het voortgezet onderwijs een aantal exemplaren van De Bosatlas van de duurzaamheid cadeau. Ook de lerarenopleidingen voor docenten aardrijkskunde ontvangen een pakket. In totaal schenken uitgeverij Noordhoff en partners die betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van deze thematische atlas 10.000 exemplaren aan het onderwijs. Met deze geste hopen de partijen duurzaamheid een prominente plek in het curriculum te geven. Daarnaast verschijnt begin april een lessenreeks bij de atlas. Ook die krijgt het onderwijs cadeau.

Duurzame ontwikkeling in kaart en beeld

De Bosatlas van de duurzaamheid brengt een complex en actueel fenomeen in kaart. De atlas behandelt talloze ontwikkelingen binnen de landsgrenzen en erbuiten: van het Klimaatakkoord van Parijs tot kringlooplandbouw, van wateroverlast tot urban mining. Uiteraard is er ook aandacht voor concrete maatregelen die burgers, bedrijven en overheden zelf kunnen nemen om hun voetafdruk te verkleinen. Al deze informatie wordt weergegeven op kaarten met de karakteristieke Bosatlasstijl, aangevuld met aantrekkelijke infographics, heldere diagrammen en een groot aantal foto's.

Verspreiding in het onderwijs

De distributie in het voortgezet onderwijs en de ontwikkeling van het bijbehorend lesmateriaal is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Energie Beheer Nederland BV (EBN), Gemeente Amsterdam, Gemeente Utrecht, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Provincie Drenthe, Provincie Friesland, Provincie Groningen, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Rijkswaterstaat en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA).

1 jaar geleden