'Zwembranche dreigt te verdrinken, overheid moet beslissing maken'

08 NOV 2021 12:42 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Verzet tegen coronapas leidt tot spanning bij zwemles: ’Kome... - De Gooi- en Eemlander

De voorgenomen invoer van de QR-check voor iedereen boven de 18 jaar in zwembaden sluit groepen mensen uit. Kinderen hebben zwemles en daar hoort een ouder of begeleider bij. Vaccinatie is een vrije keuze waarbij ouders zelf kiezen of zij zich laten inenten of niet. De overheid denkt het vaccineren te kunnen stimuleren door bepaalde plekken af te sluiten voor ongevaccineerden. Hierbij hebben zij hun pijlen gericht op de amateursport.

Er is een verschil tussen publiekelijke en private zwembaden. Publiekelijke zwembaden hebben de neiging om te streven naar het draaien van omzet. Private baden hebben eerder het doel om leerlingen zo goed mogelijk op te leiden en zo bij te dragen aan een betere zwemveiligheid.

De afgelopen week is duidelijk geworden dat de grote aanbieders niet wakker liggen van een leerling meer of minder. Zwemscholen en commerciële zwembaden maken zich juist wel druk om de individuele leerling of watersporter. Dit maakt het een grote uitdaging om namens de gehele branche te spreken.

Er is kritiek op het MKB-deel van de branche dat eerst aangaf niet mee te willen doen met de coronapas, maar nu toch overstag lijkt te zijn. Zo zwart-wit is het niet. De gemiddelde zwemschool huurt bij een zwembad. Meestal is dat bij een van de grote aanbieders of bij een hotel of zorgcentrum. Deze baden zijn afhankelijk van subsidies of hebben eigen regels. Dit maakt het alleen maar duidelijker dat ‘massa is kassa’ een grote factor is die de zwemveiligheid in de weg staat.

Aan de overheid is het de taak om nu met een duidelijke uitspraak te komen. De zwembranche dreigt te verdrinken op deze manier. Personeelstekort en mensen de toegang ontzeggen maakt het lastig voor de gemiddelde zwemschool om het hoofd boven water te houden. Het is aan het ministerie van VWS om de knoop door te hakken en te besluiten of een zwembad met lessen essentieel genoeg is. Gezien het feit dat een bibliotheek dat wel is, zou je zeggen van wel.

Shiva de Winter is voorzitter van Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid

Meer binnen de rubriek Politiek en actualiteiten