'Drukste ochtendspits van het jaar gemeten'

28-09-2021 09:44 | 4 maanden geleden

Dit is een origineel bericht van
ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jorn de Vries, Flitsmeister, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Vertragingen tijdens eerste ochtendspits met wegafsluiting A12 | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Tijdens de eerste ochtendspits sinds de A12 tussen Utrecht en Den Haag deels is afgesloten, ontstaat op de omleidingsroutes al enig oponthoud. Dinsdagochtend zorgt de extra drukte op de A27 bij knooppunt Gorinchem voor vertraging. "Dat is waarschijnlijk het gevolg van dat mensen moeten omrijden", aldus de verkeersinformatiedienst van de ANWB.

Uit onze data blijkt het vandaag de drukste dinsdagochtend spits van het jaar te zijn. Het hoogtepunt was bereikt om 08:54 met 1457 minuten vertraging. Het oude record stond daarvoor op 806 minuten. De langste vertragingen stonden op A28 (Zwolle - Amersfoort) met 70 minuten en de A27 (Breda - Utrecht) met 59 minuten. De oorzaak van de monsterspits lijkt een combinatie van een aantal factoren: werkzaamheden, de afsluiting op de A12 en automobilisten die weer vaker naar kantoor gaan.

Jorn de Vries is de directeur van Flitsmeister

Andere persberichten van deze organisatie

'Grote ‘ontslagnamegolf’ is ook in Nederland al dagelijkse realiteit'

Dit is een expertquote van Hans Boer, Van Ede & Partners, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Grote ontslagnamegolf in VS raast voort: ‘Covid zette voor mij alles in perspectief’ | Het Parool

Miljoenen Amerikanen namen de afgelopen maanden ontslag, op zoek naar nieuw werk of zelfs een compleet andere carrière. De Amerikaanse media zijn zó onder de indruk van deze ontslagnamegolf dat die zelfs een eigen naam heeft gekregen: The Great Resignation .

Toch verbaast deze ontslagnamegolf me niet. In onze praktijk vangen we al zeker vijf jaar zulke signalen op, en ik denk zeker te weten dat deze ontslaggolf ook in Nederland allang bezig is. Niet alleen is het aantal cliënten in onze praktijk drastisch gestegen, maar ze vragen ook op een ander moment in hun carrière om advies. Voorheen kwamen cliënten vooral na hun ontslag, nu komen er juist veel dertigers die nog in vaste dienst zijn. Zij zeggen heel eerlijk: “Ik wil dit werk niet langer doen.”

Er zijn grofweg drie redenen waarom vooral jonge werknemers uitgerekend nu actie ondernemen. Ten eerste merk ik dat de eisen van de werkgever simpelweg te hoog zijn. Veel jongeren houden wel van het principe work hard, play hard , maar dan moet er wel voldoende tijd zijn om te “spelen”. Een bizar hoog percentage dertigers kampt met burn-out-klachten. Volgens de Burn Out Poli en onderzoek van TNO zijn dat één op de zes professionals. Het meest in de zorg en ICT, het minst in de agrarische sector.

Daarnaast worden veel functies minder interessant. Processen, regels en richtlijnen worden steeds belangrijker, ten koste van de inhoud. Dat merk je van de zorg tot het bedrijfsleven. Zo stond er laatst een sales manager aan mijn bureau die op pad werd gestuurd met voorgedrukte en juridisch dichtgetimmerde contracten. Hij hoefde de klant alleen nog een krabbel te laten zetten. Zoiets breekt je op.

Tot slot is er momenteel een groot tekort aan gekwalificeerd personeel. Mensen kunnen het zich permitteren om op zoek te gaan naar ander werk, want je vindt in de meeste gevallen wel wat anders.

De meest gehoorde klacht van deze ontevreden werknemers? Zij willen van betekenis zijn, geen inwisselbare robots. Dat kunnen werkgevers maar beter in hun oren knopen.

Hans Boer is directeur, Van Ede & Partners.

47 minuten geleden

'Boer moet juist meer vrijheid krijgen om doelen te halen'

Dit is een expertquote van Ruud Tijssens, Agrifirm, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Nieuwe maatregelen dreigen voor boeren vanwege waterkwaliteit | NOS

Het kabinet komt met ingrijpende maatregelen voor Nederlandse boeren, onder meer vanwege de verslechterde waterkwaliteit. De gevolgen van de maatregelen kunnen een forse impact hebben op het verdienmodel van de boer. Daarom is het belangrijk dat het kabinet doelen stelt, maar de aanpak aan de boer overlaat.

De Nederlandse boeren en telers worden keer op keer geconfronteerd met de uitwerking van maatregelen. Het is voor veel boeren en telers onduidelijk welke doelen deze maatregelen precies dienen. En dat begint hen dwars te zitten. Het kost ze namelijk veel geld, en ze weten niet precies waarvoor ze het doen.

Boeren moeten bijvoorbeeld hun stalsystemen aanpassen, of als er waterproblemen zijn moeten zij zones rondom waterwegen anders inrichten. Dit zijn allemaal beleidsdoelen die beperkend zijn voor de boeren en veel kosten met zich meebrengen.

Daarom is het belangrijk dat het kabinet hele concrete doelen stelt die de boer zelf kan invullen. De uitstoot van ammoniak in stallen moet bijvoorbeeld omlaag. Dan kan het kabinet allerlei stalsystemen voorschrijven, óf een sensor ophangen in de stal en handhaven op basis van die gemeten waarden. Het doel stelt de overheid, en de invulling en verantwoordelijkheid ligt bij de boer.

Als we willen dat boeren en telers daadwerkelijk een oplossing gaan leveren, zullen we heel snel naar een ander systeem moeten. Het kabinet moet daarom hele concrete doelen stellen en de boer en teler handelingsperspectief bieden. Daarmee geeft het kabinet vertrouwen aan de boeren. Bij dat alles is het cruciaal dat de overheid ook het verdienmodel van de boer niet uit het oog verliest, en daar een helpende hand bij gaat leveren.

Ruud Tijssens, Group Director Public & Cooperative Affairs, Royal Agrifirm Group

In de podcast ExpertCast van ANP Expert Support legt Ruud Tijssens van Agrifirm uit waarom het kabinet meer naar de boer als individu moet kijken, en hoe de landbouw verduurzaamd kan worden. 

 

2 uur geleden

'Veel zzp'ers in zwaargetroffen cultuursector peinzen er niet over om te stoppen'

Dit is een expertquote van Casper Zwart, Knab, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Kabinet wil cultuursector en horeca heropenen | BNR Nieuwsradio

Premier Rutte en coronaminister Kuipers kondigen dinsdagavond in een persconferentie versoepelingen van de coronamaatregelen aan. De culturele sector mag onder voorwaarden weer open en ook evenementen mogen onder strenge voorwaarden weer worden gehouden. Opvallend: 14 procent van de zzp'ers in deze sector overweegt vanwege corona te stoppen, vergeleken met andere getroffen sectoren is dat weinig.

Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder 2.500 zzp’ers tijdens de laatste lockdown.

Artiesten, kunstenaars en de hele sport- en evenementenindustrie staan tijdens de coronacrisis regelmatig in de spotlights, en niet op een manier die ze willen. In deze branche werken bijna 110.000 zzp’ers. Door alle coronamaatregelen verdient 79 procent nu (veel) minder dan voorheen. Maar liefst 36 procent zegt zelfs onder het sociaal minimum uit te komen. Toch denkt 'slechts' 14 procent aan stoppen. Dat percentage ligt hoger bij zzp'ers in de horeca (35 procent), detailhandel (19 procent) en persoonlijk dienstverleners zoals kappers (15 procent).

Zzp'ers in deze sector geven - in vergelijking met andere sectoren - het kabinet het vaakst een onvoldoende voor het coronabeleid: 79 procent geeft een vijf of lager. In de reacties lezen we vooral frustratie over het feit dat de overheid grote bedrijven en zzp'ers ongelijk behandelt. Zo worden zzp'ers onder voorwaarden alleen nog gecompenseerd tot het sociaal minimum. Een hard gelag voor ondernemers die jarenlang iets moois hebben opgebouwd en nu - door overheidsbesluiten - moeten rondkomen van de bijstand.

Casper Zwart, opiniepeiler Knab ondernemerspanel. 

3 uur geleden

'Science Based Targets' maken einde aan discussie of een bedrijf goed bezig is of niet'

Dit is een expertquote van Maria van der Heijden, MVO Nederland, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Groot en klein – ieder bedrijf kan CO2-uitstoot te lijf gaan - NRC | ANP

Bedrijven werken mee aan het behalen van maatschappelijke doelen, en maken duidelijk hoe ze dat precies doen. Daarvoor moet je doelen die een bedrijf zichzelf stelt naast ‘Parijs’ leggen, en dat is wat SBT (Science Based Targets) doet. Van buiten naar binnen. In plaats van binnen naar buiten zoals veel bedrijven dat nog doen.

En als je zegt dat je je aan het akkoord van Parijs committeert, ben je voorgoed klaar met de discussie over doelstellingen. Bovendien zijn er heldere protocollen en afspraken over wat wel en niet meetelt, en hoe je je uitstoot en de reducties moet berekenen. Een bedrijf kan zich dus richten op het halen van het doel, in plaats van op het overtuigen van management, medewerkers, aandeelhouders en anderen die ook een mening willen hebben over klimaatdoelstellingen.

Kortom, SBT maakt een einde aan de vrijblijvendheid. Voor scope 1 en 2 móet je in lijn blijven met de 1,5-graad doelstelling, voor scope 3 mag ‘ well below 2 degrees ’ ook. In de praktijk betekent dat mikken op maximaal 1,75 graden opwarming.

Het zou nog beter zijn als er een duidelijke rapportageverplichting aan de SBT's gekoppeld zou zijn, en het zou ook mooi zijn als er voor alle sectoren kant-en-klare aanpakken en tools waren, maar tot toe zijn de Science Based Targets het beste wat we hebben.

Maria van der Heijden, Directeur-bestuurder, MVO Nederland

22 uur geleden

Klimaatdoelen: Boeren moeten juist meer vrijheid krijgen

ExpertCast, de podcast van ANP Expert Support, biedt verdieping bij het nieuws door experts. Iedere aflevering start met een nieuwsbericht van het ANP, gevolgd door een interview met een expert over die kwestie. U kunt deze aflevering, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen.

Luisteren via Spotify

Luisteren via Apple Podcasts

Het kabinet komt met ingrijpende maatregelen  voor Nederlandse boeren, onder meer vanwege de verslechterde waterkwaliteit. Wat de maatregelen zijn, is nog niet bekend. 

Ruud Tijssens, Agrifirm, spreekt met Luna van der Waarde over de mogelijke maatregelen, waarom het kabinet meer naar de boer als individu moet kijken, en hoe de landbouw verduurzaamd kan worden. 

ANP Expert Support staat los van de ANP-redactie, die onafhankelijk werkt.

23 uur geleden

'Sterk beleid nodig voor minder bureaucratie in de zorg'

Dit is een expertquote van Rian van de Schoot, Vilans, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Rutte: Kuipers en Helder moeten snel bureaucratie verlagen - Skipr

Minister-president Rutte geeft in de regeringsverklaring van 18 januari 2022 en het daarop volgende debat in de Tweede Kamer duidelijk aan dat de bureaucratie in de zorg en de regeldruk bij zorgprofessionals actief moet worden aangepakt. De nieuwe VWS-ministers Kuipers en Helder, beiden met een achtergrond als ervaren bestuurders in de zorg, zijn voor de realisatie daarvan verantwoordelijk.

Kennisorganisatie Vilans werkt al langere tijd met medewerkers van zorgorganisaties om zorgbureaucratie te verminderen, onder andere via het programma Ontregel de langdurige zorg (ORDLZ).

Vilans ziet dat het aanpakken van regeldruk en bureaucratie noodzakelijk is. Er is geen toekomstbestendige zorg mogelijk als werkplezier en ruimte voor zorgprofessionals niet voorop staan in de organisatie van de zorg. Het programma ORDLZ heeft samen met zorgprofessionals flinke stappen gezet voor duurzame oplossingen. Dit heeft inzicht gegeven in de volledige probleemstelling en geeft vijf effectieve oplossingsrichtingen om te werken aan regeldruk.’

De vijf oplossingsrichtingen die samen met de praktijk zijn opgehaald om te werken aan regeldruk zijn:

  • 1. Zorg dat zorgprofessionals weten wat ze wel en niet moeten registreren en waarom.
  • 2. Zorg dat zorgprofessionals de vaardigheden bezitten regels en registraties ter discussie te stellen / kritisch naar regels en registratie te kijken.
  • 3. Zorg dat zorgprofessionals de meerwaarde van regels en registraties in hun dagelijks werk ervaren door deze af te stemmen op die behoefte.
  • 4. Geef zorgprofessionals vertrouwen in het omgaan met regels gesteund door een duidelijke visie, (door duidelijk beleid) en door de wetenschap dat fouten maken mag.
  • 5. En zet in op gemakkelijke werkprocessen en digitale systemen, die bijdragen aan zinvol en efficiënte registraties.

Dit jaar pakt Vilans door en gaan wij samen met zorgprofessionals uit de praktijk verder om een actieve bijdrage te leveren aan het verminderen van registratielast. Met deze oplossingsrichtingen richten wij ons niet alleen op verbeteren binnen het huidige systeem, maar ook het vernieuwen van het systeem zodat dat beter aansluit bij de werkelijkheid van de zorgprofessional en de client. Met als doel meer werkplezier en meer tijd voor zorg.

Het verminderen van bureaucratie in de zorg is niet simpel en vraagt doorzettingsvermogen. Er zijn helaas geen gemakkelijke, snelle oplossingen. Een sterk beleid met een duidelijke richting is daarbij noodzakelijk. Het is goed dat deze regering daar vanaf de start op inzet.

Rian van de Schoot is directeur Advies en Implementatie bij Vilans.

1 dag geleden

Geplaatst in

Autorijden Wegtransport