Ecohuisje, platform met duurzame vakantiehuisjes, gelanceerd

13-10-2021 21:36 | 2 dagen geleden

Dit is een origineel bericht van
Ecohuisje

Ecohuisje is een nieuw online platform voor duurzame overnachtingen in Nederland of net daarbuiten. Op de website Ecohuisje.nl worden louter duurzame accommodaties getoond, van tiny house tot luxe villa. Het platform speelt hiermee in op de stijgende vraag naar eco vriendelijke vakantieverblijven.

Duurzame vakantiehuizen

Ecohuisje is opgericht door Jorrit Hendriks en Laurens Taekema. Taekema richtte eerder al Parkvakanties op, maar slaat met Ecohuisje een nieuwe richting in. “We worden dagelijks geconfronteerd met de ecologische gevolgen van de klimaatverandering en steeds meer mensen zijn bereid hier iets aan te doen. Niet alleen in de directe leefomgeving, maar ook op vakantie. Met Ecohuisje maken wij het aanbod van duurzame vakantiehuizen transparanter en inspireren we bezoekers bovendien om een duurzame overnachting te boeken.” aldus Taekema.

Energieneutraal

Op Ecohuisje wordt een gevarieerd aanbod van duurzame overnachtingsmogelijkheden getoond, van trekkershut tot design vakantiewoning. Taekema: “Veel mensen denken dat duurzaam betekent dat je weinig luxe of ruimte hebt, maar dat is niet zo. Veel ecohuisjes zijn juist erg modern en comfortabel. Ze zijn voorzien van fraaie materialen, vloerverwarming en led-verlichting. Het zijn daarnaast vaak vrijstaande vakantiewoningen op een mooi plekje in de natuur.”

Door de toepassing van goede isolatie en bijvoorbeeld zonnepanelen zijn een groot deel van de vakantiehuisjes op Ecohuisje energieneutraal. Dit is echter nog geen vereiste. “Als het totale pakket met duurzame maatregelen dermate goed is, dan kan een huisje alsnog in aanmerking komen voor plaatsing op Ecohuisje.” stelt Taekema. “We werken met een ‘ecoscore’ en we geven bij ieder vakantiehuisje duidelijk aan welke duurzaamheidsmaatregelen er getroffen zijn.”

Bij de lancering zijn de eerste 50 duurzame vakantiehuizen in Nederland te vinden op Ecohuisje. De planning is om het komende jaar uit te breiden naar 500 huisjes.

Ecohuisje
plaats:
Sneek
website:
https://www.ecohuisje.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Vakantieparken deze zomer wéér ramvol Nederlanders: ‘Huisjes schaarser & prijzen gestegen'

De coronapandemie zorgt er dit jaar opnieuw voor dat de meeste Nederlanders de zomervakantie in eigen land doorbrengen. Vakantiehuisjes zijn enorm in trek en hierdoor zijn de prijzen flink gestegen. Tijdens de piek liggen de prijzen gemiddeld 16% hoger dan vorig jaar, blijkt uit onderzoek van Parkvakanties.nl. “Wie nog wat zoekt moet snel zijn, want het begint vol te raken”, zegt Laurens Taekema, eigenaar van de site.

Vraag en aanbod

Voor de meeste Nederlanders zijn de onzekerheid en de onduidelijkheid omtrent coronaregels in het buitenland de voornaamste reden om in eigen land op vakantie te gaan, ondanks dat de kaart met reisadviezen steeds groener kleurt. Taekema merkt dit ook: “We zien, met name de laatste dagen, dat steeds meer mensen de onzekerheid beu zijn en nog snel een huisje in Nederland boeken.”

Dat de prijzen van vakantiehuisjes zo zijn gestegen is volgens Taekema een kwestie van vraag en aanbod. “Veel mensen zijn echt toe aan vakantie en hebben hier ook geld voor over. Als iedereen vervolgens tegelijk op vakantie wil, dan zie je dat de prijzen stijgen. Dit is een trend die al het gehele jaar zichtbaar is.”

Meer Duitsers

Door de reisversoepelingen komen er dit jaar ook weer meer Duitsers naar de Nederlandse vakantieparken. Taekema: “Nederland is ideaal voor de Duitsers, helemaal nu, lekker dichtbij en veilig per auto bereikbaar.” Eind juli begint de zomervakantie in Duitsland en dat zet de prijzen voor Nederlandse vakantieverblijven nog eens extra onder druk. “De piek ligt echt in de eerste twee weken van augustus. Dan betaal je voor een weekend in een 4-persoonshuisje zo maar 1000 euro. Huisjes aan de kust en op de Waddeneilanden zijn het meest gewild, daar betaal je echt de hoofdprijs.”

Gemiddeld gezien is de prijsstijging bij grote aanbieders van vakantieparken zoals Landal GreenParks, Center Parcs en Roompot minder groot dan bij kleinere parken of losstaande vakantiehuizen.

Last minutes

Voor Noord-Nederland begint volgende week de zomervakantie.“Wie nog wat wil boeken en geld wil besparen gaat dan het beste direct op vakantie.” adviseert Taekema. “Er zijn momenteel goede last minute aanbiedingen die, gek genoeg, voordeliger zijn dan vorig jaar rond deze tijd. Wie in de laatste week van de schoolvakantie boekt, of nog beter vlak daarna, is ook voordeliger uit.“

3 maanden geleden

Reacties Nederlandse vakantiegangers op overname Landal door Roompot: “verbijsterd"

Nadat gistermiddag het nieuws naar buiten kwam dat Roompot branchegenoot Landal GreenParks wil overnemen, stroomden de reacties op vakantiepark-platform Parkvakanties direct binnen. Verbazing, teleurstelling en zelfs boosheid tekenen het beeld. Slechts een enkeling reageert enthousiast.

Laurens Taekema, oprichter van Parkvakanties, wist niet wat hem overkwam. “Wij hadden dit ook echt niet zien aankomen. Dit zal zeker gevolgen hebben voor de consument, maar hopelijk zijn deze niet te ingrijpend. Landal heeft de afgelopen jaren een fantastisch merk opgebouwd, het zou zonde zijn als dit verloren zou gaan.”

Liefhebbers vakantieparken van streek

De website van Taekema werd bij de bekendmaking van het nieuws massaal bezocht. “Er ging een schok door vakantieminnend Nederland. Mensen zijn van slag en reageren vol ontsteltenis. Ook krijgen we veel vragen als: ‘Blijft Landal-mascotte Bollo wel?’ en ‘Nu wordt het zeker nog duurder?’.” 

Veel mensen zijn gecharmeerd van Landal en hopen dat het label blijft bestaan. In eerste instantie is toegezegd dat Landal als merknaam blijft bestaan. “Ik verwacht echter dat dit niet van heel lange duur zal zijn. Als één merknaam naar buiten treden is natuurlijk veel aantrekkelijker voor Roompot dus grote kans dat dit straks ook zal gaan gebeuren.” aldus Taekema.

4 maanden geleden

Parkvakanties: Nederland boekt massaal zomervakantie in eigen land

Veel Nederlanders lijken afgelopen week vanwege het uitstellen van versoepelingen toch de knoop te hebben doorgehakt om deze zomervakantie in eigen land te spenderen. Dat blijkt uit statistieken van vakantiepark-expert Parkvakanties, dat direct een forse toename zag van 51 procent aan boekingen ten opzichte van de week ervoor. Vorig jaar gebeurde er hetzelfde rond deze periode. De run op vakantieparken voor de zomervakantie is hiermee definitief gestart. Het lijkt nu al zeker dat er straks geen huisje meer te krijgen is voor de zomer.

Het is sinds de coronapandemie druk op de Nederlandse vakantieparken. De meeste zijn dan ook al sinds de voorjaarsvakantie helemaal volgeboekt. Reizend Nederland wachtte nog wel op groen licht voor reizen naar het buitenland in de zomervakantie. Maar na het uitstellen van de aangekondigde versoepelingen werd al snel duidelijk dat Nederland wederom kiest voor een vakantie in eigen land. De run op boekingen voor een zomervakantie in eigen land is hiermee definitief gestart.

Meivakantie wederom volgeboekt

Uit statistieken van vakantiepark-expert Parkvakanties is inmiddels gebleken dat Nederlanders weer massaal te vinden waren op vakantieparken in eigen land. Met een bezetting van maar liefst 96 procent overstijgt deze ook de voorgaande voorjaarsvakantie. Vooral huisjes aan de kust en in de natuur zijn razend populair. “Mensen zoeken vooral naar meer luxe en minder massale parken. Men heeft geen zin om hutje-mutje met landgenoten te verblijven. Drenthe, de Achterhoek en Brabant doen het om deze reden opvallend goed momenteel”, zegt Laurens Taekema van Parkvakanties.

Ook prijzen blijven stijgen

Uit onderzoek van Parkvakanties blijkt ook dat de prijzen voor accommodaties op Nederlandse vakantieparken sinds corona harder zijn gestegen dan ooit (gemiddeld +10,5 procent). In de meivakantie zaten er al uitschieters tussen van 25 procent of meer. “Als de versoepelingen rondom reizen naar het buitenland nog langer uitblijven, dan zal de vraag voor vakanties in eigen land alleen maar toenemen en zullen de prijzen nog verder stijgen”, aldus Taekema.

5 maanden geleden

Parkvakanties grootste stijger in Social Travel 30

Parkvakanties is in het eerste kwartaal van 2021 gestegen van de dertigste naar de achttiende positie in de Social Travel 30. Daarmee is de vergelijker van vakantie- en bungalowparken de grootste stijger in deze ranglijst van Emerce.

Ieder kwartaal doet Emerce een onafhankelijk onderzoek naar het succes van Nederlandse merken in de reisbranche op het gebied van media-aandacht. De Social Travel 30 wordt samengesteld op basis van behaalde scores op het aantal berichten, het bereik en het sentiment op social media. 

Parkvakanties wist maar liefst 12 posities omhoog te klimmen en laat hiermee reismerken als Center Parcs, Booking.com en Belvilla achter zich. In totaal zijn er dit kwartaal 111 reismerken onderzocht.

Vakantieparken populair

“We zien dat de populariteit van vakantieparken het afgelopen jaar onder Nederlanders een enorme vlucht heeft genomen. Door de coronamaatregelen zijn vakantiehuisjes in eigen land zeer gewild. Wij zien dit ook terug op onze website. Mensen zoeken en boeken aan de lopende band en vakantieparken zitten voller dan ooit.“ aldus Laurens Taekema, oprichter van Parkvakanties.

Parkvakanties wordt door diverse media regelmatig gevraagd om als vakantiepark-expert  toelichting te geven op de ontwikkelingen in de markt. Zo was Taekema afgelopen week te zien in het televisieprogramma Radar, waarin hij toelichting gaf op het onderzoek van Parkvakanties over de prijsstijgingen van verblijven op vakantieparken.

6 maanden geleden

Nederlandse vakantieparken trekken recordaantal Nederlanders

Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Ook meivakantie stroomt vol

Uit statistieken van vakantiepark-expert Parkvakanties blijkt dat ook Pasen en de meivakantie vol beginnen te stromen met Nederlandse toeristen. “Nu de voorjaarsvakantie voorbij is en mensen van het mooie weer hebben kunnen genieten, is de behoefte om er snel weer op uit te trekken nog groter”, zegt Laurens Taekema van Parkvakanties. “De lente zit duidelijk al in onze bol en we hebben zin om het huis te ontvluchten en te genieten van een andere omgeving.”

Voorzichtiger richting zomer

Richting de zomer zijn we iets voorzichtiger met boeken vanwege de onzekerheid omtrent het coronavirus en de onduidelijkheid of we wel of niet naar het buitenland kunnen. “Maar dat de vakantieparken met Pasen en de meivakantie dit jaar vol zullen zitten, is nu al zo goed als zeker”, voegt Taekema toe.

Minder Duitse toeristen

Sinds Duitsland een negatief reisadvies voor Nederland heeft uitgegeven, zagen de Nederlandse vakantieparken een daling van 32 procent in het aantal Duitse reserveringen voor de voorjaarsvakantie. Desondanks zorgt de afname van het aantal buitenlandse gasten niet voor lege Nederlandse vakantie- en bungalowparken. Sterker nog, de vakantieparken zijn tijdens afgelopen schoolvakanties nog nooit zo volgeboekt geweest als nu. Op vakantie gaan in eigen land was nooit eerder zo populair.

7 maanden geleden

Een derde van Nederlanders verblijft het liefst in vakantiehuis op vakantiepark

Bijna één op de drie Nederlanders ziet vakantieparken als de ideale setting voor een verblijf in een vakantiehuisje. Een slechte schoonmaak is de grootste ergernis.

Dat blijkt uit onderzoek van vakantieparken-platform Parkvakanties. Ondanks de huidige restricties op vakantieparken - zwembaden en horeca zijn gesloten - kiezen veel mensen toch specifiek voor een onderkomen op een vakantiepark (31 procent). Opzichzelfstaande huisjes in de natuur (27 procent) en aan de kust (26 procent) zijn daarna het meest populair. 

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de populariteit van vakantieparken in eigen land flink toegenomen. In de zomer van 2020 lag het aantal Nederlandse gasten op vakantieparken ruim 20% hoger dan het jaar daarvoor. 

Zeeland, Limburg en de Veluwe

Uit het onderzoek blijkt tevens dat vakantieverblijven in Zeeland, Limburg, de badplaatsen aan de kust en de Veluwe het meest in trek zijn dit jaar. Naar vakantieparken in het buitenland wordt duidelijk minder gezocht. 

De populariteit van de Nederlandse vakantieparken is “niet verwonderlijk” aldus Laurens Taekema van Parkvakanties. “Mensen willen nu eenmaal op vakantie en dan is, in de huidige situatie, een vakantiehuis dichtbij ideaal. De parken zijn veelal mooi gelegen en er zijn alsnog voldoende activiteiten in de buitenlucht mogelijk. Op veel parken kun je bovendien maaltijden in je huisje laten bezorgen. We ontdekken steeds meer hoe mooi Nederland eigenlijk is.”

Vies vakantiehuis is grootste ergernis

In het onderzoek werd ook gevraagd naar de belangrijkste criteria en grootste ergernissen bij een verblijf in een vakantiehuis. Voor maar liefst zeven op de tien Nederlanders is een slecht schoongemaakt vakantiehuis de grootste ergernis. Slechte bedden en stank of geurtjes in het huis maken de top drie compleet.

39 procent van de ondervraagden ziet een comfortabel bed als belangrijk aspect van een vakantiehuis. Verrassend genoeg volgen daarna pas een mooie locatie (32 procent) en kindvriendelijkheid (27 procent).

9 maanden geleden