'Mensen krijgen weinig regie over hun leven door lapmiddelen kabinet'

23 SEP 2022 16:51 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Janny Bakker-Klein, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Langste troonrede van koning Willem-Alexander tot nu toe | ANP

Het is een aansprekend beroep op veerkracht dat de koning in de troonrede deed. De koning verwees naar zijn grootmoeder die in 1948 de leden van de Staten Generaal toesprak en hij haalt aan hoe onze grootouders en ouders na de oorlog gezamenlijkheid en veerkracht toonden. "Van ons wordt nu, onder heel andere omstandigheden, hetzelfde gevraagd", was zijn boodschap. Veerkracht is het vermogen van een samenleving om voor elkaar te zorgen, ook als het slecht gaat. Het is de spil in het ondersteunen van mensen in kwetsbare posities en in het versterken van buurten en wijken.

Maar net als in 1948 komt veerkracht niet aanwaaien. Het gaat gepaard met veel geploeter en opoffering plus een overheid die inzet op het versterken van die veerkracht. Mensen van wie de grond onder de voeten is weggeslagen biedt het kabinet een energietoeslag, verhoging van de zorgtoeslag, een hoger minimumloon et cetera. Mooi, maar toch gaat hier wat mis. Van de 17 miljard euro waarmee het kabinet lage inkomensgroepen wil beschermen is een zeer groot deel van 12 miljard bedoeld voor incidentele en tijdelijke maatregelen.

Dat blijven lapmiddelen die mensen niet de regie over hun leven geven, laat staan dat ze mensen veerkrachtiger maken. Ondertussen ziet en voelt iedereen om zich heen dat het leven voor groeiende aantallen mensen onbetaalbaar is. Dat is het grote verschil met 1948, toen er niet alleen een gemeenschappelijk perspectief van wederopbouw was, maar ook het besef dat we de toekomst gezamenlijk gingen bouwen. Zo’n elan en vooruitzicht hebben we nu weer hard nodig.

Janny Bakker-Klein, Voorzitter Raad van Bestuur, Movisie

Meer binnen de rubriek Diversiteit