World Animal Protection roept bol.com ter verantwoording om kangoeroeproducten

24 OKT 2021 08:30 | World Animal Protection

Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection start vandaag, op World Kangaroo Day, een nieuwe campagne om webwinkel Bol.com te overtuigen te stoppen met de verkoop van kangoeroeproducten. Volgens World Animal Protection verkoopt Bol.com onder meer voetbalschoenen, schaatsen, hoeden en huisdiervoer waar wilde kangoeroes uit Australië in zijn verwerkt. World Animal Protection is van mening dat hiermee wordt bijgedragen aan de grootste commerciële slachting van op het land levende wilde zoogdieren.

Met de actie Stop de Skippy Sale wil World Animal Protection Nederlandse bedrijven wakker schudden. In de afgelopen dertig jaar zijn meer dan negentig miljoen kangoeroes afgeschoten*1. Nederland is een van de grootste importeurs van kangoeroeproducten. Het vlees komt terecht in restaurants, bij slagers of wordt verwerkt tot huisdiervoer. Het leer wordt gebruikt om schaatsen, schoenen, hoeden en andere modeartikelen van te maken.

Sanne Kuijpers, Campagnemanager wilde dieren bij World Animal Protection Nederland: ‘De kangoeroejacht is enorm wreed: de kangoeroes worden vaak niet in een keer dodelijk geraakt en sterven een pijnlijke dood. Jonge kangoeroes die soms nog in de buidel van de dode moeder zitten, worden aan hun lot overgelaten of de schedel ingeslagen. Door kangoeroeproducten te verkopen, draag je hieraan bij. Het Nederlandse aandeel in deze keten is groot. We roepen daarom Nederlandse bedrijven op hiermee te stoppen.’

Er zijn ook positieve ontwikkelingen. Zo besloot supermarktketen Delhaize in 2019 met onmiddellijke ingang te stoppen met de verkoop van kangoeroevlees, onder meer ingegeven door de documentaire Kangaroo: a love-hate story, waarin grove wijze schendingen van dierenwelzijn bij de kangoeroejacht te zien zijn. Ook andere merken (in andere landen) besloten destijds al geen kangoeroevlees meer aan te bieden, zoals Prada, Delhaize, Carrefour, Makro en Spar. Onlangs besloten Kiezebrink, BB Quality en Boomsma dat goede voorbeeld te volgen na contact met World Animal Protection over de wrede kangoeroejacht.

Risico’s gezondheid en soortbehoud

Naast de grove dierenwelzijnsschendingen bij de kangoeroejacht, zijn er meer redenen om kangoeroeproducten te weren. Zo brengt consumptie van kangoeroevlees gezondheidsrisico’s met zich mee: de afgelopen jaren zijn regelmatig ziekteverwekkers op het vlees ontdekt, zoals Salmonella en E.coli. Daarnaast zorgt de jacht ervoor dat kangoeroepopulaties ernstig onder druk komen te staan. Onder het mom van populatiemanagement stelt de Australische overheid elk jaar een quotum vast voor het (commercieel) afschieten van kangoeroes. De berekening voor het quotum en data zijn echter uiterst dubieus. Zo wordt onder meer geen rekening gehouden met de lage voorplantingssnelheid van kangoeroes en factoren zoals droogte, branden en verlies aan leefgebied.

Over World Animal Protection

World Animal Protection is een internationale dierenbeschermingsorganisatie. World Animal Protection werkt al meer dan 50 jaar aan beter welzijn voor wilde dieren en dieren in de veehouderij. De organisatie levert directe (nood)hulp, geeft voorlichting en lobbyt voor betere wetten en regels.

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur