Duurzame technieklessen op Amsterdamse scholen

4 maanden geleden

Dit is een origineel bericht van
Voortgezet Onderwijs van Amsterdam

Vanaf deze week krijgen leerlingen van Amsterdamse vmbo-scholen lessen in duurzame techniek. De jongeren gaan de komende weken ontdekken hoe techniek en technologie een rol spelen in het verduurzamen van de stad. De energietransitie waar de stad mee bezig is, staat hierin centraal. De lessenreeks ‘Duurzaam Amsterdam’ bestaat uit zes lessen op school, een excursie en een praktijkopdracht bij een van de vakopleidingen van het MBO. De energietransitie wordt tastbaar voor de jongeren in de energieopwekking, duurzaam bouwen en de overstap naar elektrisch vervoer. In de rol van energie-detectives gaan de leerlingen ook thuis op onderzoek uit naar het eigen energieverbruik en mogelijkheden voor besparing.

Deze lessenreeks, de excursies en praktijkopdrachten worden verzorgd door TechCampus Amsterdam . Dit is een samenwerkingsverband van scholen, bedrijven en de gemeente. Het doel van de samenwerking is om meer jongeren kennis te laten maken met techniek en technologie en de goede baankansen voor technische vakmensen in de duurzame techniek. Het programma start met een videoboodschap van Burgemeester Halsema. Ze spreekt jongeren rechtstreeks toe en zegt dat “er heel veel handige en slimme meisjes en jongens nodig zijn om Amsterdam, heel Nederland en de wereld duurzaam te maken”.

In het vmbo en het mbo kiezen heel veel jongeren voor administratieve richtingen en beroepen terwijl er juist in de techniek zo veel interessante en uitdagende banen zijn en steeds meer banen bijkomen. Volgend schooljaar zal TechCampus Amsterdam een tweede LOB programma aanbieden dat inzoomt op digitalisering. Door digitalisering verandert het karakter van veel technische beroepen, een ontwikkeling bovendien die deze sector ook aantrekkelijker voor meisjes zal maken.

TechCampus Amsterdam wil elk kind in Amsterdam interessante ervaringen met de toepassing en rol van techniek en technologie bieden. Deze ambitie moet de komende jaren leiden tot veel meer jongeren die in het vmbo voor een techniekprofiel kiezen. Er is hiervoor zelfs een compleet nieuwe Techschool in aanbouw, die in 2023 in Amsterdam – Noord zal starten. Deze vmbo-school krijgt een heel nieuw onderwijsconcept en een leeromgeving waarin kinderen opgeleid worden in de nieuwste techniek en technologie.

Het programma dat nu start voor leerlingen uit 2-vmbo is een voorbode van dat nieuwe leren en onderdeel van het vak Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding. Daaronder vallen alle begeleidingsactiviteiten waarmee de school jongeren tijdens hun middelbare opleiding ondersteunt in de oriëntatie op beroepen en vervolgopleidingen. Het programma is ontwikkeld op de uitgangspunten van onderzoekend leren, in de school maar ook buiten de school, real life cases, praktisch aan de slag en betrokkenheid van de ouders bij de reflectie over de talenten van de leerlingen en de banen van de toekomst.

Nu starten 7 vmbo-klassen met dit programma. Vanaf volgend schooljaar is het beschikbaar voor alle 20 vmbo-scholen in Amsterdam. Een vergelijkbaar maar korter programma wordt aangeboden voor alle basisscholen in Amsterdam.

Nadere toelichting op het programma:  De leerlingen leren over de samenhang van klimaatverandering en de urgentie van de energietransitie. Zij maken kennis met een aantal zogenaamde ‘Green Future Heroes’, jongvolwassenen met vergelijkbare achtergronden die ook het vmbo hebben gedaan en die nu een bijdrage leveren aan de energietransitie. Elke klas gaat een middag op excursie. De ene klas gaat op bezoek bij het Stadsdeelkantoor in Noord dat de afgelopen jaren aanzienlijk is verduurzaamd. Anderen maken kennis met elektrische vrachtauto’s en de infrastructuur daarachter. Weer anderen zien hoe in de openbare verlichting alle armaturen worden vervangen door LED. Na de excursie gaan leerlingen met een praktijkopdracht aan de slag die aansluit bij hun excursie. Ze sluiten de lessenreeks af met een challenge waarin zij adviezen uitbrengen aan de gemeente of aan een bedrijf hoe de energietransitie te versnellen. Voor meer informatie: www.TechcampusAmsterdam.nl Contactgegevens (niet voor publicatie): Lena Euwens, Programmamanager TechCampus Amsterdam Lena.euwens@sto-amsterdam.nl / 06 51266293 Voor foto’s: Malty.harpal@sto-amsterdam.nl Lisette.postma@sto-amsterdam.nl
Voortgezet Onderwijs van Amsterdam
plaats:
Amsterdam
website:
https://techcampusamsterdam.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Hubertus & Berkhoff verrast VUmc Kinderstad met recordaantal cadeaus

Persuitnodiging

 

Amsterdam, 18 november 2019

 

 

 

Hubertus & Berkhoff verrast VUmc Kinderstad met recordaantal cadeaus

 

Dinsdag 19 november a.s. brengt de Hubertus & Berkhoff een speciaal bezoek aan VUmc Kinderstad. De afgelopen weken heeft de culinaire vakschool (vmbo) voor het 3e jaar op rij een Sinterklaasactie georganiseerd. Speciaal voor kinderen die tijdens de feestdagen noodgedwongen in het ziekenhuis moeten verblijven, werden cadeautjes ingezameld. Vorig jaar leverde deze actie ruim 400 presentjes op. Nu is dat aantal ruimschoots overtroffen!

 

Leerlingen, medewerkers en zelfs gasten van het lesrestaurant ‘Délicieux’ van de Hubertus & Berkhoff gaven massaal gehoor aan de oproep om cadeautjes te doneren. Het lokaal van docent de heer Gransjean ligt daardoor vol met cadeaus. De initiatiefnemer is sprakeloos en enorm trots op de wijze waarop zijn leerlingen, collega’s én de gasten aan de actie hebben meegewerkt.

 

Samen met enkele leerlingen en collega’s gaat meneer Gransjean de cadeaus dinsdag 19 november 2019 aan de stadhouder van Kinderstad overhandigen. Er zijn maar liefst drie auto’s nodig om alle cadeaus te kunnen vervoeren.
 

 

Hubertus & Berkhoff is een vmbo-school voor de basis- & kaderberoepsgerichte en gemengde leerweg, met de richtingen Horeca, Brood & Banket en Recreatie. De school maakt deel uit van scholengroep Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (ook wel: VOvA). Het VOvA is een scholengroep met een volledig voortgezet onderwijsaanbod in huis: van praktijkonderwijs tot voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Het onderwijs wordt gegeven op 9 schoollocaties, verdeeld over de hele stad en telt in totaal zo’n 3.250 leerlingen. De andere VOvA-scholen zijn: Bredero Beroepscollege, Bredero Mavo, Cburg College, De nieuwe Havo, Hyperion Lyceum, LUCA Praktijkschool, Tobiasschool en Vox College. Meer informatie: www.vova.nl.

VUmc Kinderstad, is de leukste speelstad in Amsterdam UMC, locatie VUmc. Hier kunnen alle kinderen het ziekenhuis even vergeten. https://www.vumc.nl/zorg/voorzieningen-amsterdam-umc-locatie-vumc/kinderstad.htm

 

  

2 jaar geleden

Ontdek hypermoderne techniek in nieuw Techlab Bredero Beroepscollege

REMINDER: Persuitnodiging

Amsterdam, 6 november 2019

Ontdek hypermoderne techniek in nieuw Techlab Bredero Beroepscollege

Techniek is de toekomst. Het biedt jongeren een goed perspectief voor een kansrijke loopbaan. Daarom opent het Bredero Beroepscollege een gloednieuw Techlab met een diversiteit aan moderne techniek.

 

Amsterdam heeft met meerdere schoolbesturen een extra focus op sterk techniekonderwijs en ontwikkelt een toekomstplan voor een hypermoderne Amsterdamse Techschool. Het Bredero Beroepscollege maakt hiermee nu al een start door een gloednieuw Techlab te openen met o.a. robots, 3D-printers, lasersnijders, een schuimsnijder, een PCB freesmachine en snijplotter. Coole, moderne techniek dus!

Onze leerlingen laten u graag zien welke mogelijkheden deze nieuwe machines hebben en hoe zij hun ideeën met behulp van de nieuwe machines vormgeven in materialen als hout, kunststof, metaal en textiel.

U bent van harte welkom bij de officiële opening van ons nieuwe Techlab op donderdag 7 november a.s van 16.00 tot 17.30 uur.

Programma:

16.00 uur Ontvangst

16.15 uur Welkomstwoord Lotte Neuhaus, directievoorzitter VOvA

16.20 uur Speech Marc Franzen, schooldirecteur Bredero Beroepscollege

16.30 uur Openingshandeling

16.35 uur Demonstratie diverse machines

17.30 uur Einde

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het Bredero Beroepscollege is een vmbo-school in Amsterdam Noord voor basis- en kaderleerlingen met en zonder LWOO. Op het Bredero Beroepscollege worden vier profielen aangeboden: Produceren, instaleren en energie (PIE), Bouwen, wonen en interieur (BWI), Economie & Ondernemen (E&O) en Dienstverlening & Producten (D&P).

Het Bredero Beroepscollege maakt deel uit van scholengroep Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (ook wel: VOvA). Het VOvA is een scholengroep met een volledig voortgezet onderwijsaanbod in huis: van praktijkonderwijs tot voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Het onderwijs wordt gegeven op 9 schoollocaties, verdeeld over de hele stad en telt in totaal zo’n 3.250 leerlingen. De andere VOvA-scholen zijn: Bredero Mavo, Cburg College, De nieuwe Havo, Hubertus & Berkhoff, Hyperion Lyceum, LUCA Praktijkschool, Tobiasschool en Vox College. Meer informatie: www.vova.nl.

2 jaar geleden

Ontdek hypermoderne techniek in nieuw Techlab Bredero Beroepscollege

Persuitnodiging

Amsterdam, 31 oktober 2019

Ontdek hypermoderne techniek in nieuw Techlab Bredero Beroepscollege

Techniek is de toekomst. Het biedt jongeren een goed perspectief voor een kansrijke loopbaan. Daarom opent het Bredero Beroepscollege een gloednieuw Techlab met een diversiteit aan moderne techniek.

 

Amsterdam heeft met meerdere schoolbesturen een extra focus op sterk techniekonderwijs en ontwikkelt een toekomstplan voor een hypermoderne Amsterdamse Techschool. Het Bredero Beroepscollege maakt hiermee nu al een start door een gloednieuw Techlab te openen met o.a. robots, 3D-printers, lasersnijders, een schuimsnijder, een PCB freesmachine en snijplotter. Coole, moderne techniek dus!

Onze leerlingen laten u graag zien welke mogelijkheden deze nieuwe machines hebben en hoe zij hun ideeën met behulp van de nieuwe machines vormgeven in materialen als hout, kunststof, metaal en textiel.

U bent van harte welkom bij de officiële opening van ons nieuwe Techlab op donderdag 7 november a.s van 16.00 tot 17.30 uur.

Programma:

16.00 uur Ontvangst

16.15 uur Welkomstwoord Lotte Neuhaus, directievoorzitter VOvA

16.20 uur Speech Marc Franzen, schooldirecteur Bredero Beroepscollege

16.30 uur Openingshandeling

16.35 uur Demonstratie diverse machines

17.30 uur Einde

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het Bredero Beroepscollege is een vmbo-school in Amsterdam Noord voor basis- en kaderleerlingen met en zonder LWOO. Op het Bredero Beroepscollege worden vier profielen aangeboden: Produceren, instaleren en energie (PIE), Bouwen, wonen en interieur (BWI), Economie & Ondernemen (E&O) en Dienstverlening & Producten (D&P).

Het Bredero Beroepscollege maakt deel uit van scholengroep Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (ook wel: VOvA). Het VOvA is een scholengroep met een volledig voortgezet onderwijsaanbod in huis: van praktijkonderwijs tot voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Het onderwijs wordt gegeven op 9 schoollocaties, verdeeld over de hele stad en telt in totaal zo’n 3.250 leerlingen. De andere VOvA-scholen zijn: Bredero Mavo, Cburg College, De nieuwe Havo, Hubertus & Berkhoff, Hyperion Lyceum, LUCA Praktijkschool, Tobiasschool en Vox College. Meer informatie: www.vova.nl.

2 jaar geleden

“Ik wist niet dat ontgraten zoveel tijd kost”

Elise is druk in de weer met een pincet om samen met meester-kok Lucas Rive de rode mul te ontgraten. “Het is de eerste keer dat ik graten uit een vis haal en ik wist niet dat het zoveel tijd kost”, zegt ze. Ze geniet van de inspirerende masterclass Gastronomie die op de Hubertus & Berkhoff gegeven wordt door meester-kok Lucas Rive van restaurant Lucas Rive in Hoorn en meester-gastheer en maître-sommelier Peter Bruins van 2** restaurant De Bokkedoorns in Overveen.

Meester-kok Lucas Rive liet de leerlingen met unieke ingrediënten werken en meester-gastheer Bruins leerde de leerlingen de uiterst fijne kneepjes van het gastheerschap. Er werd een viergangenmenu gemaakt met onder andere zalm met Thaise bouillon, mul met jus van kalf en ansjovis en prachtige soorten groenten en fruit, zoals aardbei met vlierbloesem. De gasten, ouders/verzorgers van de leerlingen, culinaire media en speciaal genodigden, waren enthousiast: “We werden getrakteerd op een ware smaaksensatie.”

Vakmanschap

Meester-kok Lucas Rive en meester-gastheer Peter Bruins zijn zelf oud-leerlingen van de Hubertus & Berkhoff. De school is er bijzonder trots op dat zij op deze manier en met deze toppers uit Horeca Nederland het vak doorgeven aan de huidige generatie leerlingen. Direct contact met vakmensen uit het bedrijfsleven maakt het voor de leerlingen nog leuker en realistischer.

Meer masterclasses

Sinds 10 jaar biedt de Hubertus & Berkhoff masterclasses aan voor serveren, koken en bakken. De vakmensen uit de horeca- en bakkerijbranche, zoals patissiers, poeliers en slagers geven dan speciale lessen aan leerlingen die extra uitgedaagd willen worden. Elke maand wordt er een masterclass aangeboden met een ander thema. De masterclasses zijn voor de leerlingen de kers op de taart ofwel de krenten uit de pap van hun opleiding. In de komende weken staan nog meer masterclasses op het programma, zoals een masterclass ‘Patisserie luxe desserts’ met patissier Hans Heiloo, een masterclass Vis van visafslag Den Oever en een masterclass Chocolaterie met Han Leblanc.

2 jaar geleden

De sterren van de hemel koken met Lucas Rive en Peter Bruins

De sterren van de hemel koken tijdens masterclass met Lucas Rive en Peter Bruins

 

Leerlingen van de Hubertus & Berkhoff, De Culinaire Vakschool, koken maandag 27 mei a.s. de sterren van de hemel. Meester-kok Lucas Rive van restaurant Lucas Rive* in Hoorn en meester-gastheer en maître-sommelier Peter Bruins van 2** restaurant De Bokkedoorns in Overveen geven de leerlingen die dag een  inspirerende masterclass Gastronomie.

 

Meester-kok Rive laat leerlingen met unieke ingrediënten werken en meester-gastheer Bruins leert ze de uiterst fijne kneepjes van het gastheerschap. Er wordt een viergangenmenu gemaakt met onder andere zalm met Thaise bouillon, mul met jus van kalf en ansjovis en prachtige soorten groenten en fruit, zoals aardbei met vlierbloesem. De gasten zijn ouders/verzorgers van de leerlingen, culinaire media en speciaal genodigden.

Vakmanschap

Meester-kok Lucas Rive en meester-gastheer Peter Bruins zijn zelf oud-leerlingen van de Hubertus & Berkhoff. De school is er bijzonder trots op dat zij op deze manier en met deze toppers uit Horeca Nederland het vak doorgeven aan de huidige generatie leerlingen. Direct contact met vakmensen uit het bedrijfsleven maakt het voor de leerlingen nog leuker en realistischer.

Meer masterclasses

Sinds 10 jaar biedt de Hubertus & Berkhoff masterclasses aan voor serveren, koken en bakken. De vakmensen uit de horeca- en bakkerijbranche, zoals patissiers, poeliers en slagers geven dan speciale lessen aan leerlingen die extra uitgedaagd willen worden. Elke maand wordt er een masterclass aangeboden met een ander thema. De masterclasses zijn voor de leerlingen de kers op de taart ofwel de krenten uit de pap van hun opleiding. In de komende weken staan nog meer masterclasses op het programma, zoals een masterclass ‘Patisserie luxe desserts’ met patissier Hans Heiloo, een masterclass Vis van visafslag Den Oever, een masterclass Chocolaterie met Han Leblanc.

 

2 jaar geleden

Winnares titel ‘Beste taartopmaker van Amsterdam' sprakeloos

AMSTERDAM - Woensdag 6 maart jl. streden 10 basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 om de titel ‘Beste taartopmaker van Amsterdam’. Winnares Jaimelynn Meerwijk was sprakeloos na haar overwinning. Het enige dat ze met een grote lach op haar gezicht kon zeggen: "Ik heb het met heel veel plezier gedaan!" De wedstrijd werd georganiseerd door de Hubertus & Berkhoff, De Culinaire Vakschool, en vond plaats in de bakkerij van de school.

Tien finalisten kregen twee uur de tijd om een taartje met een diameter van 15 centimeter te decoreren in het thema ‘Striphelden’. Jaimelynn decoreerde haar taart in stijl van The Incredibles. De jury had veel lovende woorden voor haar creativiteit. Waar Jaimelynn vorig jaar, bij de eerste editie van de wedstrijd 'Beste taartopmaker van Amsterdam', tweede werd, sleepte ze nu vol trots de hoofdprijs in de wacht. De tweede en derde prijs werden gewonnen door respectievelijk Floor van Weerdenburg en Floor Mathijsen .

De jury

De jury, bestaande uit topbanketbakker en patissier Cees Holtkamp, patissier Han Le Blanc en Antoinet Poelgeest, beoordeelde de finalisten op originaliteit, creativiteit, netjes werken, hygiëne en snelheid.

Finalisten

De tien finalisten zijn winnaars uit de twee voorrondes, die plaatsvonden tijdens de open avonden van de Hubertus & Berkhoff op 26 januari en 12 februari jl. In totaal hebben 40 leerlingen van Amsterdamse basisscholen aan deze voorrondes deelgenomen. Het thema voor de decoraties in de voorrondes was ‘De seizoenen’.

 

De wedstrijd

De wedstrijd wordt voor het tweede jaar georganiseerd door de Hubertus & Berkhoff, De Culinaire Vakschool.  De school wil kinderen graag enthousiasmeren voor het vakmanschap van het bakkersvak, vandaar de organisatie van deze taartopmaakwedstrijd. De wedstrijd is bestemd voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool. 

Hubertus & Berkhoff

De Hubertus & Berkhoff is een vmbo-school voor de basis- & kaderberoepsgerichte en gemengde leerweg, met de richtingen Horeca, Brood & Banket en Recreatie.

  

3 jaar geleden