Inzenden voor James Lind Prijs 2021 van start

4 dagen geleden Binnenland

Dit is een origineel bericht van NPN

Wetenschappelijke onderzoeken over fysiologisch actieve (voedings)stoffen en toepassingen ervan in de praktijk zijn kanshebbers voor de James Lind Prijs 2021. De winnaars krijgen een award en € 10.000,-. Universiteiten, wetenschappers, zorgverleners en het bedrijfsleven worden opgeroepen om vanaf vandaag impactvolle onderzoeken en baanbrekende projecten met Nederlandse inbreng aan te melden. Inzenden kan tot 1 mei op: www.npninfo.nl/jameslindp...

Wetenschappelijk onderzoek of gezondheidswinst in praktijk

In 2018 heeft NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementenbedrijven, de James Lind Prijs in het leven geroepen om meer aandacht te vestigen op onderzoek naar het belang van vitamines, mineralen of andere (voedings)stoffen. Ook het inzetten van de kennis voor gezondheidswinst in het dagelijks leven wordt beloond. Zeker in dit bewogen jaar zijn er veel wetenschappelijke studies gedaan naar o.a. vitamine D, vitamine C, vitamine K2 en resveratrol. In verpleeghuizen, zorgcentra, praktijken of voor ander nut kan het geven van extra (voedings)stoffen een verschil maken bij bepaalde groepen mensen. Welk wetenschappelijk onderzoek springt er uit? En hoe of waar worden deze stoffen dagelijks in de praktijk succesvol ingezet?

Juryoordeel en publiek bepalen samen uitslag

Een vijfkoppige vakjury onder leiding van prof. dr. Renger Witkamp bestudeert de inzendingen en maakt op 18 mei de nominaties bekend. Het juryoordeel weegt mee voor 50%. Daarna kan publiekelijk worden gestemd. Op 22 juni worden winnaars van de wetenschapsprijs in twee categorieën -onderzoek en toepassing- bekendgemaakt.

Scheepsarts James Lind redde levens met vitamine C

Door de James Lind Prijs hoopt NPN door herkenning en erkenning een bijdrage te leveren aan het bevorderen van gezondheid van de mens en van waarde te zijn voor de samenleving: van wetenschap naar waarde. De prijs is vernoemd naar James Lind (1716-1794). Hij was één van de eerste artsen die door het inzetten van een vitamine gezondheidswinst boekte. De scheepschirurgijn wist in 1747 scheurbuik aan boord van schepen te voorkomen en toonde aan dat zeelui ziek werden en zelfs dood gingen door een gebrek aan vitamine C en niet door een bacterie of virus. Zijn onderzoek en de toepassing van zijn kennis worden gezien als het eerste onderzoek naar de werking van vitamines in de geschiedenis.

Award en geldbedrag als aanmoediging

Naast een award en een oorkonde ontvangen de winnaars een cheque ter waarde van € 10.000,-. De geldbedragen zijn te besteden voor een relevant onderzoek en/of een toepassing in praktijk. De winnaars mogen zelf een suggestie doen voor de besteding van de cheque.

NPN
plaats:
Amersfoort
website:
https://www.npninfo.nl/jameslindprijs

Andere persberichten van deze organisatie

Vitamine D Supplement van het Jaar 2021

De afgelopen weken hebben mensen online gestemd op hun favoriete vitamines, mineralen, kruiden en andere supplementen. Vitamine D is vandaag uitgeroepen tot Supplement van het Jaar 2021 en is de overtuigende winnaar. Al eerder (2017) eindigde deze vitamine op de eerste plaats. IVG gaat jaarlijks op zoek naar gebruik en trends van voedingssupplementen. Ruim 2500 mensen lieten weten welk voedingssupplement ze nemen en waarom.

Supplementen top 10

Vitamine D is geen verrassende winnaar. Ruim 70% van de deelnemers gaf aan vitamine D te gebruiken. In deze roerige tijd is er veel aandacht voor de belangrijke rol van vitamine D. Het publiek heeft vitamine D omarmd en ze is daardoor ruim op de eerste plaats geëindigd. Kurkuma verovert de tweede plaats. In 2019 was het kruidensupplement onder de deelnemers het populairst, maar in 2020 viel het buiten de top 5. Visolie (omega-3 vetzuren) staat wederom op plek 3. Vorig jaar stond de multivitamine bovenaan, dit supplement eindigt nu op de zesde plek. Mensen konden stemmen op meerdere vitamines, mineralen en overige voedingssupplementen. Dit is de top 10 van 2021:

1. Vitamine D

2. Kurkuma

3. Visolie (omega-3 verzuren)

4. Magnesium

5. Vitamine C

6. Multivitamine

7. Probiotica

8. Cranberry

9. Zink

10. Echinacea

Werken aan de weerstand en gezonde leefstijl nastreven

Ruim tweederde (62,4%) van de deelnemers geeft als voornaamste reden voor gebruik van een supplement aan: werken aan een goede weerstand en het immuunsysteem. Het nastreven van een gezonde leefstijl (47,6%) werd door bijna de helft aangeklikt. Er konden meerdere redenen worden gekozen. Ook werd door één op de drie mensen (29,4%) aangegeven dat ze supplementen nemen voor behoud van sterke botten, een betere stoelgang of een beter geheugen.

Over vitamine D

Het lichaam maakt vitamine D zelf aan door de invloed van zonlicht. Niet iedereen is in staat om voldoende vitamine D aan te maken, zeker nu we door de lockdown veel binnen zitten en er in de winter minder krachtige zonuren zijn. De Gezondheidsraad adviseert bepaalde groepen om het hele jaar door een vitamine D supplement te nemen. Dit geldt voor kinderen van 0-4 jaar, vrouwen > 50 jaar, mannen > 70 jaar, personen met een getinte huidskleur, zwangere vrouwen en mensen die onvoldoende aan zonlicht worden blootgesteld. Een voedingssupplement van 10 microgram per dag is voldoende, maar voor vrouwen en mannen vanaf 70 jaar geldt als dagelijkse dosis 20 microgram.

Gezondheidswinst behalen

Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand, helpt het immuunsysteem en is goed voor de spieren. Het menselijk lichaam heeft vitamine D ook nodig voor sterke botten en tanden. Voor mensen die een winterdipje hebben of wat neerslachtig zijn, kan extra vitamine D ondersteuning bieden. Mensen kunnen zelf aan hun gezondheid werken door dagelijks vitamine D te nemen.

Over de Supplement van het Jaar verkiezing

De Supplement van het Jaar verkiezing gaat jaarlijks op zoek naar de voorkeuren van het Nederlandse publiek voor bepaalde vitaminen, mineralen, kruiden of andere supplementen. Het gaat hierbij om een soort voedingssupplement, niet om een bepaald merk. Alle supplementen maken evenveel kans om uitgeroepen te worden tot Supplement van het Jaar. In 2020 koos het publiek voor de multivitamine. In 2019 werd het vaakst op kurkuma gestemd. In 2018 eindigde magnesium bovenaan en in 2017 was vitamine D favoriet. De Supplement van het Jaar verkiezing is een initiatief van IVG (voorheen: supplementinfo.nl).

2 maanden geleden

Meer inzicht in effecten tegelijk gebruiken medicijnen en supplementen

Het gebruik van medicijnen kan leiden tot vitamine- en mineralentekorten en voedingssupplementen kunnen de werking van sommige medicijnen beïnvloeden. Om dit inzichtelijk te maken heeft NPN in samenwerking met Universiteit Maastricht informatiebladen voor zorgprofessionals ontwikkeld. Deze bladen gaan onder andere over de gevolgen van het gebruik van pijnstillers (NSAID’s), statines, antibiotica en antidepressiva en de rol van voedingssupplementen. Vanaf vandaag zijn de informatiebladen te downloaden. Eerder (2018) verschenen negen factsheets over gelijktijdig gebruik van supplementen bij andere medicijnen.

In zes informatiebladen met wetenschappelijke onderbouwingen staan welke effecten er zijn tussen medicijnen en (voedings)stoffen. De bladen beschrijven wanneer gebruik van extra vitamines en/of mineralen nuttig kan zijn door het ontstaan van tekorten en wanneer het combineren met supplementen beter kan worden vermeden.

Om welke medicijnen en supplementen gaat het?

Door langdurig gebruik van pijnstillers (NSAID’s), zoals ibuprofen, diclofenac en acetylsalicylzuur, kunnen tekorten aan ijzer, vitamine B12 en vitamine C ontstaan. Bij statines liggen tekorten aan co-enzym Q10 en vitamine D op de loer. Een aanvulling met voedingssupplementen kan dan gewenst zijn. Een antibioticakuur kan diarree veroorzaken. Suppletie met probiotica kan helpen om dit te voorkomen. Antidepressiva gaan over het algemeen niet goed samen met het gebruik van supplementen met ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia (een bron van tryptofaan). Voor zorgprofessionals is er nog meer informatie beschikbaar over effecten van atypische antipsychotica en slaapmiddelen.

Aandacht voor tegelijk gebruik medicijnen en voedingssupplementen

Saskia Geurts, directeur van NPN - branchevereniging voor voedingssupplementen - over het belang van het delen van de nieuwe informatie: “We vragen al enige tijd aandacht voor het tegelijk gebruiken van medicijnen en voedingssupplementen. Door medicijngebruik kunnen vitamine- of andere tekorten ontstaan. De tekorten en het ontstaan ervan door geneesmiddelengebruik, worden vaak moeilijk herkend. Ook kan het soms beter zijn om combinaties van geneesmiddelen en voedingssupplementen te vermijden. Het is belangrijk voor zorgprofessionals om te weten wanneer dit precies aan de orde is. Ook voor gebruikers zelf is de informatie waardevol.”

Zorgprofessionals alert maken op nutriëntentekorten

Artsen, apothekers en zorgprofessionals hebben positief gereageerd op onze negen factsheets uit 2018, die door NPN in samenwerking met Instituut Verantwoord Medicijngebruik zijn gepubliceerd. Geurts: “Dit was een eerste aanzet met belangrijke interacties, maar er zijn er meer. De belangstelling motiveerde ons om er verder mee te gaan. Samen met Universiteit Maastricht hebben we zes andere interacties nader uitgewerkt aan de hand van wetenschappelijke literatuur. We hopen dat medicijngebruikers en behandelaars door deze informatie alerter worden op klachten en bijwerkingen die door nutriëntentekorten kunnen ontstaan. Probiotica bij antibioticagebruik verdient aandacht om de vervelende bijwerking van diarree te lijf te gaan. En mensen moeten ook bedacht zijn op de werking van kruidensupplementen. Een combinatie met een antidepressiva is vaak ongewenst omdat het op dezelfde processen in je lichaam werkt en elkaar kan verstoren."

Op IVG staat een overzichtelijke infographic

Om gebruikers van medicijnen rechtstreeks te informeren publiceert NPN op IVG -Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid - alle beschikbare kennis. In één oogopslag is te zien om welke medicijnen en supplementen het gaat. De infographic ‘Kun je medicijnen en voedingssupplementen tegelijk gebruiken?’ toont onder ‘ja’ de medicijnen waardoor tekorten kunnen ontstaan. Onder ‘nee’ staan medicijnen die niet goed combineren met bepaalde (kruiden)supplementen. Voor gebruikers van medicijnen is eenvoudig en snel te ontdekken of ze juist wel of beter niet voedingssupplementen kunnen gebruiken.

Link naar de infographic: https://www.ivg-info.nl/gezondheid/bij-medicijngebruik/medicijnen-en-voedingssupplementen-tegelijk-gebruiken/

Downloads voor zorgprofessionals

 • Pijnstillers (NSAID’s): risico op tekort aan ijzer, vitamine B12 en vitamine C
  • https://www.npninfo.nl/wp-content/uploads/2021/01/3-Infoblad-web-Nutrieìˆntenstatus-bij-het-gebruik-van-NSAIDs.pdf
 • Statines: risico op tekort aan co-enzym Q10 en vitamine D
  • https://www.npninfo.nl/wp-content/uploads/2021/01/1-Infoblad-web-statinen-q10.pdf
 • Antibiotica: aanvullen met probiotica
  • https://www.npninfo.nl/wp-content/uploads/2021/01/4-Infoblad-web-Nut-gelijktijdig-gebruik-probiotica-bij-antibiotica.pdf
 • Atypische antipsychotica: aanvullen met carnitine
  • https://www.npninfo.nl/wp-content/uploads/2021/01/2-infoblad-web-Clozapine_carnitine.pdf
 • Antidepressiva: gaan niet samen met ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia
  • https://www.npninfo.nl/wp-content/uploads/2021/01/5-Infoblad-web-Ashwaganda-Rhodiola-antidepressiva.pdf
 • Slaapmiddelen: gaan niet samen met valeriaan, passiebloem
  • https://www.npninfo.nl/wp-content/uploads/2021/01/6-Infoblad-web-Slaapmiddelen_Valeriaan_Passiebloem.pdf

Het overzicht met zes informatiebladen (2021) en negen factsheets (publicatie: 2018) staan hier: https://www.npninfo.nl/onze-branche/verantwoord-gebruik/

Over NPN

NPN is de branchevereniging voor voedingssupplementen, zoals vitamine- en kruidenpreparaten en probiotica. NPN vertegenwoordigt bedrijven door de hele keten, van grondstofleverancier tot distributeur. De vereniging, waar ruim 100 bedrijven bij zijn aangesloten. Het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG) informeert hoe voedingssupplementen, als onderdeel van gezonde voeding, bijdragen aan gezondheid. 

3 maanden geleden

Supplement van het Jaar verkiezing 2021 van start

Vanaf nu kan er worden gestemd voor het Supplement van het Jaar 2021. Voor het vijfde jaar kunnen deelnemers via www.supplementvanhetjaar.nl aangeven welke vitamines, mineralen, kruiden of andere voedingssupplementen favoriet zijn. En wat de redenen zijn voor het gebruik van voedingssupplementen. Op 8 februari wordt het Supplement van het Jaar 2021 bekendgemaakt.

Veel mensen gebruiken voedingssupplementen

In deze roerige tijden is het gebruik van voedingssupplementen voor de gezondheid relevanter dan ooit. Uit de Voedselconsumptiepeiling van RIVM 2012-2016 blijkt dat ruim 43% van de volwassenen voedingssupplementen gebruikt. Deze peiling laat ook zien dat de inname van calcium, ijzer, vitamine A, B2, B6, C en foliumzuur bij Nederlanders laag is. Recenter marktonderzoek van bureau Motivaction toont dat bijna de helft van de Nederlanders voedingssupplementen gebruikt, 63% van hen doet dat regelmatig en ruim 37% gebruikt ze af en toe. De voornaamste reden voor gebruik van voedingssupplementen is om ongemakken in de toekomst te voorkomen. Naast vitamines en mineralen worden supplementen met probiotica, visolie, kruiden en overige fysiologisch actieve stoffen veel gebruikt.

Gezondheidswinst

IVG vraagt met de Supplement van het Jaar verkiezing jaarlijks aandacht voor het nut van supplementen en hoopt een bijdrage te leveren aan de bewustwording van het behalen van gezondheidswinst met extra vitamines, mineralen, kruiden en overige voedingsstoffen. Wetenschappers en experts stonden afgelopen jaar in de media regelmatig stil bij de rol van supplementen om aan de weerstand en het immuunsysteem te werken. Een gezonde leefstijl is meer ‘top of mind’ dan ooit tevoren.

Over de Supplement van het Jaar verkiezing

De Supplement van het Jaar verkiezing gaat jaarlijks op zoek naar de voorkeuren van het Nederlandse publiek voor bepaalde vitaminen, mineralen, kruiden of andere supplementen. Het gaat hierbij om een soort voedingssupplement, niet om een bepaald merk. Alle supplementen maken evenveel kans om uitgeroepen te worden tot Supplement van het Jaar. In 2020 koos het publiek voor de multivitamine. In 2019 werd het vaakst op kurkuma gestemd. In 2018 eindigde magnesium bovenaan en in 2017 was vitamine D favoriet. De Supplement van het Jaar verkiezing is een initiatief van IVG (voorheen: supplementinfo.nl).

3 maanden geleden

Nieuw informatiecentrum over voedingssupplementen

Vandaag is het online Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG) gelanceerd. Gebruikers vinden informatie over hoe ze aan hun gezondheid kunnen werken met voedingssupplementen, als onderdeel van gezonde voeding. Het doel is iedereen die met gezondheid bezig is op een wetenschappelijk onderbouwde manier voor te lichten. Het nut en de veiligheid van vitamines, mineralen, kruiden en overige supplementen komen uitgebreid aan bod.

Het informatiecentrum laat aan de hand van leefstijl, leeftijd, ongemakken of andere situaties zien hoe mensen met voedingssupplementen zelf aan hun gezondheid kunnen werken. Ook kan gezocht worden naar veel verschillende stoffen, zoals vitamines, mineralen, kruiden en overige ingrediënten, die in voedingssupplementen voorkomen. Wat kunnen supplementen doen voor de gezondheid en hoe zit het met de veiligheid? Deze vragen en anderen worden allemaal beantwoord op: https://www.ivg-info.nl/.

Betrouwbare informatie, maar ook nieuws

Rinske van den Barg, voedingskundige van IVG, licht de komst van het nieuwe centrum toe: ‘We merken dat er bij gebruikers van voedingssupplementen behoefte is om na te lezen hoe het precies zit met een vitamine, mineraal, kruid, visolie, probioticum of ander supplement. Soms zien ze door de bomen het bos niet meer, omdat er veel verschillende informatie rondgaat op het internet. “Wat kan ik gebruiken? en “Hoeveel mag ik er van nemen?” zijn vragen die worden beantwoord, zonder dat producten of merken worden genoemd of aangeprezen. Mensen zoeken naar betrouwbare informatie over hoe je het beste kunt werken aan je weerstand of wat je als sporter extra kunt gebruiken. Ook lezen ze het laatste nieuws op het gebied van voedingssupplementen en gezondheid.’

Wetenschappelijk bewezen als leidraad

IVG informeert over gezondheidseffecten die wetenschappelijk bewezen zijn of waar sterke aanwijzingen voor zijn. Rinske: ‘Bij vitamines, mineralen en overige supplementen communiceren we gezondheidseffecten die wetenschappelijk zijn onderbouwd. Goed onderbouwde en wettelijke toegestane gezondheidseffecten worden gemarkeerd met drie blaadjes. Wanneer er aanwijzingen zijn dat een bepaalde stof een positief effect in het lichaam heeft, maar de wetenschappelijke onderbouwing nog beperkt is of komt van traditioneel gebruik, wordt dit ook duidelijk aangegeven. Dit is vaak het geval bij kruidensupplementen. Een team van voedingsexperts is verantwoordelijk voor de inhoud en ziet daar streng op toe.’

‘Voedingssupplementen voor jouw gezondheid’

‘Gezondheidswinst kan op verschillende manieren worden behaald’, stelt Rinske. ‘Zo zijn er veel vitamines en mineralen die kunnen bijdragen aan de weerstand, één van de belangrijkste pijlers voor onze algehele gezondheid. Een bekend voorbeeld van zo’n vitamine is vitamine C. Op IVG zoekt een bezoeker op weerstand en leest vervolgens welke stoffen nog meer kunnen bijdragen. Ook laten we zien welke vitamines de Gezondheidsraad aanbeveelt om extra in te nemen. Denk hierbij aan vitamine D voor vrouwen boven de 50 jaar of foliumzuur voor vrouwen die zwanger zijn of het willen worden. Medicijngebruik is ook een belangrijk onderwerp. Bezoekers zien gemakkelijk waar je op moet letten als je medicijnen en voedingssupplementen tegelijk gebruikt. Er is zoveel te vertellen over wat voedingssupplementen voor jouw gezondheid kunnen betekenen. Zeker nu gezondheid belangrijker is dan ooit, hopen we dat we van meerwaarde kunnen zijn voor Nederlanders, die met supplementen aan hun gezondheid willen werken.’

Het centrum is een initiatief van NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen.

11 maanden geleden

De bijdrage van voedingssupplementen in tijden van corona

De overheid (NVWA¹) waarschuwt tegen reclames van voedingssupplementen die beweren dat ze zouden helpen tegen het coronavirus. Extra vitamines zorgen er niet voor dat het lichaam beter beschermd wordt tegen het oplopen van ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. Daarvoor gelden de adviezen van het RIVM, om de verspreiding te voorkomen. De overheid zegt dat het slikken van extra voedingssupplementen in tijden van corona niet nodig is. NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen, geeft aan dat wanneer men onvoldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, extra vitamines en mineralen wel kunnen bijdragen aan een gezonde weerstand. 

Weerstand        

Gezonde, gevarieerde voeding met voldoende vitamines en mineralen is belangrijk om de weerstand op peil te houden. Ook goed slapen, voldoende beweging, weinig stress en een goede hygiëne dragen hier aan bij. Een goede weerstand is het belangrijkste middel van het lichaam om zich te beschermen tegen negatieve invloeden van buiten af, zoals virussen of bacteriën. Voedingssupplementen kunnen bijdragen aan een gezonde weerstand.

Is extra vitamines slikken nuttig?

Een gezonde voeding is de basis. Bij een lage inname van vitamines en mineralen uit voeding, kunnen extra vitamines een nuttige aanvulling zijn. Ook zijn er bepaalde groepen die een hogere behoefte hebben aan vitamines en mineralen. Denk hierbij aan sporters en mensen met een verlaagde weerstand. Sommige mensen kunnen bepaalde vitamines moeilijker opnemen in het lichaam, zoals ouderen met vitamine B12. Bij een te lage inname van vitamines en mineralen over een langere tijd, kunnen er tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen ontstaan in het lichaam. En daarmee kan de weerstand verlaagd zijn, waardoor men minder weerbaar is. Een voedingssupplement kan dan een zeer nuttige aanvulling op de voeding zijn.

Te lage inname van vitamines uit voeding

Gevarieerde en gezonde voeding met voldoende vitamines en mineralen is nodig voor een normale werking van het immuunsysteem. Maar veel mensen eten niet volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad². Volgens de laatste Voedselconsumptiepeiling 2012-2016 eet slechts 16% van de Nederlandse bevolking voldoende groente en slechts 13% voldoende fruit³. Bij een groot deel van de volwassenen is de inname van vitamines en mineralen te laag is. Het gaat met name om senioren van 70 jaar en ouder.

Vitamines voor de weerstand

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft vastgesteld dat voor een aantal vitamines en mineralen wetenschappelijk is bewezen dat deze bijdragen aan een normale werking van het immuunsysteem. Zij concluderen dat er een oorzakelijk verband is tussen de opname van deze vitamines en mineralen uit voeding en de werking van het immuunsysteem:

 • Foliumzuur (vitamine B11)
 • IJzer
 • Koper
 • Selenium
 • Vitamine A
 • Vitamine B12
 • Vitamine B6
 • Vitamine C
 • Vitamine D
 • Zink

Hoge doseringen vitamine C bij corona?

In de media wordt veel gedeeld over hoge doseringen vitamine C bij corona. Het klopt dat er steeds meer onderzoeken komen over het inzetten van hoge doseringen vitamine C in ziekenhuizen. Berichten met de eerste bevindingen over de rol van vitamine C bij corona patiënten op de intensive care zijn afkomstig uit China en de Verenigde Staten. Dit onderzoek staat nog in de kinderschoenen. Het wordt afgeraden om hoeveelheden boven een veilig niveau op eigen initiatief te gebruiken. Dit dient in een onderzoeksetting te gebeuren. Het advies is om de aanbevolen dosering die vermeld staat op de verpakking van een voedingssupplement aan te houden.

1 jaar geleden

Multivitamine Supplement van het Jaar 2020

Multivitamine Supplement van het Jaar 2020

Op de openingsdag van de Nationale Gezondheidsbeurs is bekendgemaakt dat multivitamine Supplement van het Jaar 2020 is geworden. De afgelopen weken werden mensen online opgeroepen om te stemmen op hun favoriete vitamines, mineralen, kruiden en andere supplementen. De multivitamine werd het vaakst gekozen. Supplementinfo gaat jaarlijks op zoek naar gebruik en trends van voedingssupplementen. Bijna 2.100 personen deden dit jaar mee aan het onderzoek. Vitamine D (2017), magnesium (2018) en kurkuma (2019) waren eerder het populairst.

Supplementen top 10

Multivitamine is een onverwachtse winnaar, want vorig jaar eindigde het supplement nog op de vijfde plek. De multivitamine wordt op nauwe voet gevolgd door vitamine D. Een andere opmerkelijke verschuiving is kurkuma. In 2019 nog het meest populair van alle soorten supplementen die mensen gebruiken, maar valt nu net buiten de top 5. Het blijft wel het favoriete kruidensupplement. Mensen konden meerdere supplementen aanvinken. Dit is de top 10: 

1.       Multivitamine

2.       Vitamine D

3.       Visolie (omega-3 vetzuren)

4.       Magnesium

5.       Vitamine C

6.       Kurkuma

7.       Probiotica

8.       Cranberry

9.       Vitamine B12

10.   Echinacea

Over de multivitamine

Veel mensen gebruiken een multivitamine als aanvulling op hun dagelijkse voeding. Het supplement bevat hoofdzakelijk vitamines en mineralen, zoals die we ook kennen uit groente en fruit, maar kan aangevuld zijn met andere ingrediënten die iets extra’s doen voor je gezondheid, zoals kruiden of andere stoffen. De samenstelling en dosering van een multivitamine kan specifiek afgestemd zijn op de behoefte van een bepaalde groep gebruikers. Zo zijn er supplementen voor ouderen, kinderen of zwangere vrouwen, maar ook voor bepaalde situaties. Veel sporten, werken aan de weerstand of afvallen zijn daar voorbeelden van.

Werken aan een betere weerstand en gezonde leefstijl nastreven

Stemmers voor de Supplement van het Jaar verkiezing gaven als voornaamste redenen voor het slikken van een voedingssupplement aan dat ze aan een betere weerstand willen werken en een gezonde leefstijl willen nastreven. Ook werd veelvuldig genoemd dat mensen supplementen nemen voor behoud van sterke botten, een betere stoelgang of een beter geheugen.

1 jaar geleden