'Voorlopig geen eind aan grote droogte in Italië'

06 JUL 2022 12:28 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Rico Schröder, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Noodtoestand in Noord-Italië vanwege aanhoudende droogte - NRC

De ergste droogte in Italië houdt voorlopig aan. De komende dagen kunnen enkele regen- en onweersbuien voorkomen, maar dat is slechts een druppel op de gloeiende plaat. Er is een (hele) lange periode met regen nodig. Overigens zorgen de onweersbuien wel voor een geleidelijke daling van temperatuur in Italië.

Italië noteerde de op één na warmste junimaand uit de meetreeks. Het was gemiddeld 2,88 graden warmer dan normaal. Dan zijn alle dag- en nachttemperaturen bij elkaar opgeteld. Alleen tijdens de grote hitte van 2003 was het nog warmer. Ook de eerste dagen van juli zijn zeer heet in Italië. Zo noteerde Grosseto in Toscane afgelopen maandag 40,0 graden. Het vorige julirecord voor die plaats was 38,8 graden en werd gemeten in juli 2004.

De komende dagen wordt het vanuit het noorden geleidelijk minder heet, maar het kwik blijft uitkomen boven 30 graden. Dat zijn overigens hele normale temperaturen voor een Italiaanse zomer. Op de meeste plaatsen is het 33 tot 36 graden, maar de eerste dagen is het in het zuiden nog boven 35 graden. Er worden voorlopig geen extremen verwacht.

Buien niet voldoende tegen de droogte

De wat lagere temperaturen gaan gepaard met regen- en onweersbuien die vanuit het noorden over het land trekken. Flinke buien zijn niet voldoende om de droogte te lijf te gaan. Bij stevige buien spoelt het regenwater weer snel weg en in bergachtige gebieden stroomt het naar lagergelegen gebieden.

Een langdurige natte periode met gestage regenval is nodig om de droogte aan te pakken, maar deze is zeker in de zomermaanden niet te verwachten. Hopelijk is het najaar en de komende winter nat in Italië, anders is de startpositie voor volgend jaar nog dramatischer dan nu.

Dit is een expertquote van Rico Schröder, Meteoroloog, Weeronline.

Meer binnen de rubriek Meteorologie