'Zwemmen: een ongeluk zit in een klein hoekje, hoe voorzichtig ouders ook zijn'

22 JUL 2021 09:03 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Vermist kind in zorgwekkende toestand aangetroffen in kanaal in Den Haag | Hart van Nederland

Het ene na het andere voorbeeld vliegt ons om de oren van verdrinkingen of bijna verdrinkingen bij jonge kinderen, waar Joke Kieboom, kinderarts bij het UMCG eerder deze week voor waarschuwde. Kinderen even uit het oog verloren met catastrofale gevolgen. Is het dan goed ouders alleen maar negatief te benaderen over de toezicht op hun kind? Bouw je hier niet alleen een schuldgevoel bij op?

Ik ben van mening dat dat niet de beste aanpak is. Absoluut pleit ik voor een bewustwordingcampagne voor ouders maar indirect ook voor kinderen in de opvoeding. Je kan niet alleen de ouders als schuldige aanwijzen als er iets fout gaat want zoals het spreekwoordelijk gezegde is “een ongeluk zit in een klein hoekje”.

Er wordt vaak gewezen naar ouders die snel afgeleid zijn door telefoons, iPads of een boek. Dit beaam ik, met jarenlange ervaring in zwembaden zie ik dat als geen ander. Maar het eerste wat naar boven komt bij het lezen van ieder (bijna) verdrinkingsgeval is de grote vraag, hoe heeft dit kunnen gebeuren? Letten ouders niet op, was er geen ander toezicht of was er niemand in de buurt die dit had kunnen voorkomen? Maar is dit wel zo eerlijk?

Alle aspecten worden in de opvoeding en op school behandeld. Van de gevaren in het verkeer tot seksuele voorlichting. Wat in mijn opinie mist is de omgang met water. Stel dat iemand van jongs af aan al leert wat een mui is. Eerst thuis en daarna op school leren dat je niet langs de rand van water moet spelen.

Leer kinderen naast zwemles wat de gevaren zijn van water. Hiermee leg je een veel diepere basis dan het reparatiebeleid en de ad hok acties die iedere zomer uit de kast worden gehaald. Ik besef dat dit out of the box denken is, maar als dit opgepakt wordt leg je een goede basis voor de zwemveiligheid. Iedere stad of ieder dorp heeft zwemspecialisten die scholen hierbij zouden kunnen helpen. Wij moeten het gezamenlijk doen.

Wij kunnen allemaal wijzen naar Den Haag om dit op te lossen. Nu afgelopen jaar duidelijk is gebleken dat dit niet zo een-twee-drie de oplossing is voor de toekomst van het zwemonderwijs, wordt het tijd om scholen en zweminstanties individueel aan te kijken. De utopie dat zwembonden dit gezamenlijk op gaan pakken blijft maar wie weet zien zij hier wat in. Theoretische zwemveiligheid les op de basisschool vanaf groep 1 of 2. Ik zie er heil in. Nu kijken wie hier nog meer iets in ziet. De ideeën liggen al op de plank als aanvulling voor zwemles.

Shiva de Winter is voorzitter van Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid

Meer binnen de rubriek Arbo, veiligheid en defensie