Goede (online) hulp binnen handbereik voor jongeren

11-01-2022 16:16 | 10 maanden geleden Binnenland

Dit is een origineel bericht van
Jongeren Hulp Online

Hoe groot of klein een probleem ook is: op de nieuwe website van Jongeren Hulp Online staan nu meer dan 20 betrouwbare hulplijnen die jongeren snel, anoniem en gratis ondersteuning bieden bij (mentale) problemen.

De mentale gezondheid van de Nederlandse jongeren zit op een dieptepunt (CBS 2021). Mede door corona(maatregelen) ervaren ze relatief veel problemen zoals eenzaamheid, somberheid, stress en angst. Een zorgelijke situatie. Zeker omdat 75% van de psychische aandoeningen ontstaat vóór het 25e levensjaar.

Het gebrek aan een ‘normaal leven’ komt de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren niet ten goede. Ze worstelen bijvoorbeeld met hun zelfvertrouwen, maken vaker ruzie, lopen vast op school, doen niet veel met leeftijdgenoten of gaan meer drugs gebruiken.

Jongeren praten niet makkelijk over hun emoties, gevoelens en (mentale) problemen. Het bespreken hiervan met vrienden of familie is soms lastig en de stap naar professionele hulp is vaak groot. Schaamte speelt een rol en jongeren zoeken ook online naar informatie of hulp.

Jongeren Hulp Online wil jongeren op weg helpen bij het gemakkelijk vinden van passende (online) hulp bij mentale en sociaal-emotionele problemen en voorkomen dat ze -al googelend- verdwalen in het woud van instanties, hulpdiensten, websites en bedrijven.

Op de vernieuwde, verbeterde en uitgebreide website vinden jongeren meer dan 20 betrouwbare hulplijnen die snel, anoniem en gratis ondersteuning bieden. Via de chat, telefoon of email. Met het beantwoorden van een paar simpele vragen krijgen jongeren de keuze uit een of meer geschikte hulplijnen.

De geboden ondersteuning verschilt: van het praten over gevoelens met een vrijwilliger tot het inroepen van een professional in een situatie waarin de nood hoger is. Maar in alle gevallen staan de hulplijnen klaar om jongeren te helpen met een luisterend oor, deskundig advies en handige tips.

Jongeren Hulp Online is een initiatief van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en Alles is Gezondheid. Aanleiding voor de website in 2020 waren de toenemende psychische problemen van jongeren. In 2021 is met ondersteuning van VWS de site en het platform verder doorontwikkeld.

Aangesloten organisaties: Alles Oke? Supportlijn, Chat met Fier, @ease, Eenzame Jongeren, ENYOY, Frisse Gedachtes, Genderpraatjes, Helpwanted.nl, JouwGGD, Luisterlijn, MIND Korrelatie, Moti4, PratenOnline, Proud2Bme, Psychosenet, Sense, Switchboard, Veilig Thuis, Verbreek de stilte, Villa Pinedo, WEET hulplijn, 99gram.nl, 0800-8115 en 113 Zelfmoordpreventie.

Jongeren Hulp Online

Voor meer informatie, pr en communicatievragen: Cuno de Haas, 06–45489676, cuno.de.haas@allesisgezondheid.nl. Of maak gebruik van de vrij beschikbare promotiematerialen: jongerenhulponline.nl/pro... en video's op het YouTube kanaal www.youtube.com/channel/U...
Jongeren Hulp Online
plaats:
Utrecht
website:
https://www.jongerenhulponline.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Onderstroom: livecast over verbinding leef- en systeemwereld

Op donderdag 3 november 2022 is er een speciale livecast van Alles is Gezondheid-iPH over de vraag hoe we de verbinding tussen de leefwereld en systeemwereld groter kunnen maken. Thema van de online uitzending is Onderstroom. We kijken dan naar de wereld van gedachten en gevoelens die minder zichtbaar zijn. Naar wat iedereen onbewust wel voelt en ervaart, maar niet altijd doordringt tot stelsels, structuren en systemen. De vraag is hoe we hiervan
2 maanden geleden

Hoe gaan professionals met jongvolwassenen in gesprek over zingeving en zelfregie?

Op 29 september 2022 is het boek ‘In gesprek met jongvolwassenen’ van auteurs Susanne Kruys, Wouter Zuurbier en Wico Mulder verschenen. Ze beschrijven hierin een toegankelijke en breed inzetbare aanpak die jongeren doeltreffend helpt in hun zoektocht naar regie over hun eigen leven. Voor jongvolwassenen ligt de lat hoger dan ooit. Constante prestatiedruk en daaruit voortvloeiende stress kunnen leiden tot klachten als somberheid, angst en paniek.
2 maanden geleden

Verhalenbundel van professionals over onbegrepen lichamelijke klachten

In de nieuwste verhalenbundel van Zie Mij Nu vertellen professionals uit diverse branches over hun aanpak van onbegrepen lichamelijke klachten bij jonge mensen en de weg naar herstel. In de bundel komen een hypnotherapeut, huisarts, onderwijsspecialist, biografisch coach, sportpsycholoog, fysiotherapeut en docent aan het woord. Ze vertellen hoe zij omgaan met onbegrepen lichamelijke klachten bij kinderen en jongeren. Dat begint vaak bij de ander
4 maanden geleden

Praktijkdag Positieve Gezondheid 

Op dinsdag 20 september 2022 organiseren Alles is Gezondheid en iPH voor de derde keer de landelijke Praktijkdag Positieve Gezondheid bij de KNVB Campus in Zeist.  Positieve Gezondheid blijft onverminderd goed aanslaan in Nederland. Het gedachtegoed dat ontwikkeld is door arts en onderzoeker Machteld Huber vindt weerklank in de hele zorgketen.   Zo zien we Positieve Gezondheid terug in overheidsbeleid, op hogescholen, bij gemeenten, binnen zorg-
4 maanden geleden

Buiten werken tijdens Outdoor Office Day

Den Haag, 14 juni 2022 - Op donderdag 16 juni 2022 doen mensen  over de hele wereld mee aan Outdoor Office Day. Ook deze 4e internationale editie staat in het teken van gezond werken. De invloed van natuur op onze gezondheid - thuis en tijdens het werk - staat sinds de pandemie veel meer in de belangstelling. De natuur wordt steeds vaker intensief gebruikt tijdens werkdagen, en dat levert gezondheidsvoordelen op. Tijdens Outdoor Office Day worden
5 maanden geleden

Infographic Verleiden om te Lopen bundelt tips voor beleidsmakers

Hoe kunnen gemeenten bewoners verleiden om meer te gaan lopen? Om beleidsmakers in het ruimtelijk en sociaal domein daarbij te helpen presenteert de City Deal Ruimte voor Lopen samen met Alles is Gezondheid een handige infographic die hulp biedt bij de zoektocht naar het meest passende initiatief voor de betreffende gemeente of organisatie. Er is steeds meer aandacht voor het belang van beweging en buiten en de voordelen ervan voor de gezondheid.
6 maanden geleden