Goede (online) hulp binnen handbereik voor jongeren

11-01-2022 16:16 | 6 maanden geleden Binnenland

Dit is een origineel bericht van
Jongeren Hulp Online

Hoe groot of klein een probleem ook is: op de nieuwe website van Jongeren Hulp Online staan nu meer dan 20 betrouwbare hulplijnen die jongeren snel, anoniem en gratis ondersteuning bieden bij (mentale) problemen.

De mentale gezondheid van de Nederlandse jongeren zit op een dieptepunt (CBS 2021). Mede door corona(maatregelen) ervaren ze relatief veel problemen zoals eenzaamheid, somberheid, stress en angst. Een zorgelijke situatie. Zeker omdat 75% van de psychische aandoeningen ontstaat vóór het 25e levensjaar.

Het gebrek aan een ‘normaal leven’ komt de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren niet ten goede. Ze worstelen bijvoorbeeld met hun zelfvertrouwen, maken vaker ruzie, lopen vast op school, doen niet veel met leeftijdgenoten of gaan meer drugs gebruiken.

Jongeren praten niet makkelijk over hun emoties, gevoelens en (mentale) problemen. Het bespreken hiervan met vrienden of familie is soms lastig en de stap naar professionele hulp is vaak groot. Schaamte speelt een rol en jongeren zoeken ook online naar informatie of hulp.

Jongeren Hulp Online wil jongeren op weg helpen bij het gemakkelijk vinden van passende (online) hulp bij mentale en sociaal-emotionele problemen en voorkomen dat ze -al googelend- verdwalen in het woud van instanties, hulpdiensten, websites en bedrijven.

Op de vernieuwde, verbeterde en uitgebreide website vinden jongeren meer dan 20 betrouwbare hulplijnen die snel, anoniem en gratis ondersteuning bieden. Via de chat, telefoon of email. Met het beantwoorden van een paar simpele vragen krijgen jongeren de keuze uit een of meer geschikte hulplijnen.

De geboden ondersteuning verschilt: van het praten over gevoelens met een vrijwilliger tot het inroepen van een professional in een situatie waarin de nood hoger is. Maar in alle gevallen staan de hulplijnen klaar om jongeren te helpen met een luisterend oor, deskundig advies en handige tips.

Jongeren Hulp Online is een initiatief van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en Alles is Gezondheid. Aanleiding voor de website in 2020 waren de toenemende psychische problemen van jongeren. In 2021 is met ondersteuning van VWS de site en het platform verder doorontwikkeld.

Aangesloten organisaties: Alles Oke? Supportlijn, Chat met Fier, @ease, Eenzame Jongeren, ENYOY, Frisse Gedachtes, Genderpraatjes, Helpwanted.nl, JouwGGD, Luisterlijn, MIND Korrelatie, Moti4, PratenOnline, Proud2Bme, Psychosenet, Sense, Switchboard, Veilig Thuis, Verbreek de stilte, Villa Pinedo, WEET hulplijn, 99gram.nl, 0800-8115 en 113 Zelfmoordpreventie.

Jongeren Hulp Online

Voor meer informatie, pr en communicatievragen: Cuno de Haas, 06–45489676, cuno.de.haas@allesisgezondheid.nl. Of maak gebruik van de vrij beschikbare promotiematerialen: jongerenhulponline.nl/pro... en video's op het YouTube kanaal www.youtube.com/channel/U...
Jongeren Hulp Online
plaats:
Utrecht
website:
https://www.jongerenhulponline.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Buiten werken tijdens Outdoor Office Day

Den Haag, 14 juni 2022 - Op donderdag 16 juni 2022 doen mensen  over de hele wereld mee aan Outdoor Office Day. Ook deze 4e internationale editie staat in het teken van gezond werken. De invloed van natuur op onze gezondheid - thuis en tijdens het werk - staat sinds de pandemie veel meer in de belangstelling. De natuur wordt steeds vaker intensief gebruikt tijdens werkdagen, en dat levert gezondheidsvoordelen op. Tijdens Outdoor Office Day worden mensen wereldwijd opgeroepen om buiten te werken en de gezondheidsvoordelen zelf te ervaren. Met het idee buiten werken een gewoonte te maken. 365 dagen per jaar.

Focus op gezondheid tijdens de werkdag

Nu Nederland weer terug naar kantoor is, blijven mensen onder werktijd de natuur gebruiken als buitenkantoor: al wandelend vergaderen we wat af en kennismaken met klanten of nieuwe collega’s kan net zo goed buiten. Niets lijkt ons in de weg te staan om onze werkzaamheden deels buiten uit te voeren. Op een rustige plek in een stadspark of geïmproviseerde werkplek op de stoepen van kantoren, balkons, dakterrassen of in privétuinen. Laptop mee, telefoon, een wifi hotspot aanmaken, meer is er niet nodig. De wereldwijde beweging naar meer buiten werken laat zien dat mensen behoefte voelen om ook tijdens werkuren de gezondheidsvoordelen van de natuur te ervaren. Frisse lucht en contact met de natuur zorgt voor minder stress, creativiteit, meer inspiratie en energie.

Outdoor Office Day in Nederland

Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Haarlem zijn vertegenwoordigd. Staatsbosbeheer en het Buitenkantoor maken van de Koekamplaan en het Haagse Bos een ‘buitenwerkgebied’ op 16 juni, én juist ook daarna. Met de insteek buitenwerken een blijvende gedragsverandering te maken. Ook de Rijksoverheid sluit aan bij het initiatief. FMHaaglanden en het Rijksprogramma Hybride Werken zullen de Outdoor Office Day met een aantal faciliteiten omlijsten. Rijksoverheidcollega’s zijn uitgenodigd hun werkoverleg naar buiten te verplaatsen of een pop-up desk of vergaderlocatie in de natuur te huren in het Haagse Bos of de Koekamplaan. Er worden ook workshops gegeven en wandelingen georganiseerd. Ook kunnen buitenwerkmaterialen zoals een computerscherm, speciale tassen en statafels worden getest. Washington, Tokyo, London, Helsingborg, Seoul, Timişoara en veel meer steden wereldwijd geven hun eigen invulling aan de dag.

Over Outdoor Office Day

Outdoor Office Day is een initiatief van Nature Desks in samenwerking met Alles is Gezondheid en City Deal Ruimte voor Lopen. Nature Desks draait om het verbinden van natuur, werk en gezondheid. Alles is Gezondheid is een netwerk van publieke en private partners die de beweging naar een gezonder Nederland stimuleert. Met samenwerkingsverband City Deal Ruimte voor Lopen committeren gemeenten, rijksoverheid en maatschappelijke partijen zich om de komende 4 jaar te gaan experimenteren met loopbeleid in een stedelijke omgeving.

2 weken geleden

Infographic Verleiden om te Lopen bundelt tips voor beleidsmakers

Hoe kunnen gemeenten bewoners verleiden om meer te gaan lopen? Om beleidsmakers in het ruimtelijk en sociaal domein daarbij te helpen presenteert de City Deal Ruimte voor Lopen samen met Alles is Gezondheid een handige infographic die hulp biedt bij de zoektocht naar het meest passende initiatief voor de betreffende gemeente of organisatie.

Er is steeds meer aandacht voor het belang van beweging en buiten en de voordelen ervan voor de gezondheid. Mei 2022 verscheen vanuit CBS een rapport met als uitkomst dat ruim de helft van de Nederlanders te weinig beweegt. Over heel het land zijn er verschillende initiatieven die lopen stimuleren en verleiden om te lopen. Vanuit de behoefte om deze initiatieven te bundelen in een overzicht voor beleidsmakers is de infographic Verleiden om te Lopen ontstaan. Die initiatieven zijn nu voor het eerst gebundeld in een compleet en actueel overzicht voor beleidsmakers in de infographic.

Infographic Verleiden om te Lopen

De infographic focust zich vooral op gedrag. Thematisch is er onderscheid gemaakt tussen Gezondheid & Zorg, Werk, Groen, Mobiliteit, Onderwijs, Buurt, Recreatie & Sport Centrum. Elk thema richt zich op actuele kennis, tips hoe deze dan binnen de omgeving te integreren (hoe dan?), praktijkvoorbeelden en nudging. Praktijkvoorbeelden zijn gebundeld als inspiratie. De infographic is bruikbaar  voor iedere beleidsmaker actief in zowel ruimtelijk als sociaal domein, en wordt periodiek aangevuld met de meest actuele documenten en voorbeelden. Tijdens de week van de Gezonde Jeugd van 7 t/m 11 wordt de infographic gelanceerd en wordt er aandacht gevraagd voor het stimuleren van lopen voor jong en oud.

Over de City Deal Ruimte voor Lopen & Alles is Gezondheid

De City Deal Ruimt voor Lopen is een samenwerkingsverband waarin gemeenten, rijksoverheid en maatschappelijke partijen zich committeren om gedurende 4 jaar te experimenteren met loopbeleid in een stedelijke omgeving. Alles is Gezondheid is een netwerk van publieke en private partners die de beweging naar een gezonder Nederland stimuleert.                           

3 weken geleden

Webinar The Wisdom of Trauma: we moeten de mens zien, niet het probleem

Op 31 maart 2022 organiseert Alles is Gezondheid in samenwerking met Proscoop en Stichting Emovere een webinar over de documentaire The Wisdom of Trauma.

In de documentaire deelt de Canadese arts en bestseller auteur Dr. Gabor Maté zijn ideeën en praktijkervaringen na tientallen jaren onderzoek en werken in het veld van trauma. 

Waarom focussen we op wat er mis is met iemand bij verslaving, zelfhaat, risicogedrag of angst? Waarom kiezen we voor medicalisering en kijken we niet naar wat zoveel pijn heeft veroorzaakt?

Gabor Maté ziet vele mogelijkheden voor herstel als we begrijpen hoe trauma ons welzijn beïnvloedt en als er in alle domeinen écht wordt geluisterd naar wat pijn ons leert en wil vertellen. 

In het webinar bespreken we met experte hoe we het zorgsysteem -en onszelf- kunnen verrijken met specifieke kennis over trauma en wat dit betekent voor de dagelijkse praktijk.

Sprekers zijn:

 • Anne Marsman, psycholoog, lichaamsgericht traumatherapeut i.o. en gepromoveerd op ingrijpende gebeurtenissen in de jeugd.
 • Maarten Smetsers, ervaringsdeskundige en coach. Door ervaring ziet hij lichamelijke en/of emotionele klachten als kompas.
 • Marieke Gielen, arts en bewustzijnscoach, met focus op bewustzijnsgroei over de verbinding tussen lichaam-geest-ziel en natuur

Gespreksleiding is in handen van arts en therapeut Mia Wessels. Zij richtte De Jonge Dokter op en host de podcastserie Humanizing Healthcare.

De uitzending vindt plaats vanuit de studio in Amersfoort op 31 maart 2022 van 12.00 tot 13.30 uur. Deelnemers kunnen vragen stellen via de chat. Deelname is gratis.

Bekijk hier de documentaire The Wisdom of Trauma.: https://thewisdomoftrauma.com/

Aanmelden voor webinar: https://www.allesisgezondheid.nl/evenementen/the-wisdom-of-trauma-we-moeten-de-mens-zien-niet-het-probleem/

3 maanden geleden

Natuur op Recept: samen op pad voor een groene gezonde leefstijl

Op 23 maart 2022 uur organiseert Alles is Gezondheid een webinar over de vraag hoe natuur kan helpen met een gezonde leefstijl en wat dat vraagt in de samenwerking tussen huisarts en lokale (zorg)professionals.

Natuur is goed voor lijf en brein: dat voelen mensen intuïtief goed aan. Wetenschap bewijst het ook: natuur stimuleert een gezonde leefstijl. Mensen gaan meer bewegen, ontspannen, ontmoeten en reflecteren als ze in de natuur zijn. En dat zet je natuurlijke herstelsysteem aan. Maar (kwetsbare) mensen gaan niet uit zichzelf de natuur in voor hun gezondheid.

Het concept Natuur op Recept kan mensen op weg helpen. Niet alleen huisartsen schrijven al vaker 'natuur' voor. Ook steeds meer praktijkondersteuners (POH), diëtisten, (fysio)therapeuten, leefstijlbegeleiders, buurtsportcoach of welzijnswerkers grijpen de natuur aan om cliënten en patiënten (letterlijk) op weg te helpen.

Programma/sprekers

 • In het webinar neemt Buitenpsycholoog Irina Poleacov de kijkers mee in de praktijk van het buiten begeleiden en de (positieve) effecten die mensen daarvan ondervinden.
 • Adviseur Gezondheidsbevordering Brigit Hamburg van GGD Gooi en Vechtstreek laat zien hoe lokale samenwerking tussen de diverse betrokken professionals er bij Natuur op Recept er concreet kan uitzien.
 • Iris de Vries (huisarts en voorzitter van Arts en Leefstijl) gaat in op de rol van de huisarts, het belang van de  wetenschap en praktische materialen.
 • Moderator is Annette Postma (netwerkadviseur bij Alles is Gezondheid). Zij ontwikkelde met Arts en Leefstijl een set materialen ‘Natuur en Gezonde Leefstijl voor de eerstelijn’ (handleiding, praktijkadviezen, patiëntenfolder).

De (live) uitzending vanuit de studio in Amsterdam vindt plaats op woensdag 23 maart 2022 van 10.30-12.00 uur. Deelname is gratis.

Aanmelden kan hier: https://www.allesisgezondheid.nl/evenementen/webinar-natuur-op-recept-samen-op-pad-voor-een-groene-gezonde-leefstijl/

4 maanden geleden

Natuur op Recept: samen op pad voor een groene gezonde leefstijl

Op 8 december 2021 uur organiseert Alles is Gezondheid een webinar over de vraag hoe natuur kan helpen met een gezonde leefstijl en wat dat vraagt in de samenwerking tussen huisarts en (zorg)professionals.

Natuur is goed voor lijf en brein: dat voelen mensen intuïtief goed aan. Wetenschap bewijst het ook: natuur stimuleert een gezonde leefstijl. Mensen gaan meer bewegen, ontspannen, ontmoeten en reflecteren als ze in de natuur zijn. En dat zet je natuurlijke herstelsysteem aan. Maar (kwetsbare) mensen gaan niet uit zichzelf de natuur in voor hun gezondheid.

Het concept Natuur op Recept kan mensen op weg helpen. Niet alleen (huis)artsen schrijven al vaker 'natuur' voor. Ook steeds meer praktijkondersteuners (POH), diëtisten, (fysio)therapeuten, leefstijlbegeleiders, buurtsportcoach of welzijnswerkers grijpen de natuur aan om cliënten en patiënten (letterlijk) op weg te helpen.

Programma/sprekers

 • In het webinar neemt Buitenpsycholoog Irina Poleacov de kijkers mee in de praktijk van het buiten begeleiden en de (positieve) effecten die mensen daarvan ondervinden.
 • Iris de Vries (huisarts en voorzitter van Arts en Leefstijl) gaat in op de rol van de huisarts, het belang van de  wetenschap en praktische materialen.
 • Adviseur Gezondheidsbevordering Brigit Hamburg van GGD Gooi en Vechtstreek laat zien hoe lokale samenwerking tussen de diverse betrokken professionals er bij Natuur op Recept er concreet kan uitzien.
 • Moderator is Annette Postma (netwerkadviseur bij Alles is Gezondheid). Zij ontwikkelde met Arts en Leefstijl een set materialen ‘Natuur en Gezonde Leefstijl voor de eerstelijn’ (handleiding, praktijkadviezen, patiëntenfolder).

De (live) uitzending vanuit de studio in Amsterdam vindt plaats op woensdag 8 december 2021 van 11.00-12.15 uur. Deelname is gratis.

Aanmelden kan hier: https://www.allesisgezondheid.nl/evenementen/webinar-natuur-op-recept-samen-op-pad-voor-een-groene-gezonde-leefstijl/

8 maanden geleden

Conferentie ‘Health as the ability to adapt and self-manage’ in Jaarbeurs

Conferentie ‘Health as the ability to adapt and self-manage’ in Jaarbeurs te Utrecht met o.a. staatssecretaris Paul Blokhuis:

10 jaar werken en denken vanuit dynamische visie op gezondheid

Op 11 november organiseert Institute for Positive Health in samenwerking met ZonMw en de Gezondheidsraad in De Jaarbeurs te Utrecht de Conferentie ‘Health as the ability to adapt and self-manage’. Deze bijeenkomst markeert de tiende verjaardag van de beweging van ‘Positieve Gezondheid’. Tijdens de conferentie gaan onder andere staatssecretaris Paul Blokhuis, dagvoorzitter Maaike de Vries, hoogleraar André Knottnerus en onderzoekers Machteld Huber en Alex Jadad in gesprek over het verkleinen van gezondheidsverschillen, vitaal ouder worden, sociale vraagstukken en betaalbare zorg door middel van Positieve Gezondheid.

10 jaar werken en denken vanuit dynamische visie op gezondheid

Tien jaar geleden publiceerden onderzoekers Machteld Huber, André Knottnerus, Henk Smid en Alex Jadad een baanbrekend artikel in de British Medical Journal over een nieuw concept van gezondheid, waarin veerkracht en zelfregie centraal staan. In Nederland is deze beweging door Machteld Huber verder ontwikkeld in de vorm van Positieve Gezondheid; in Canada door Alex Jadad in Trusted Networks.

Tijdens de conferentie in de Jaarbeurs op 11 november wordt onder andere gereflecteerd op 10 jaar werken en denken vanuit deze dynamische visie op gezondheid. Daarnaast wordt de route naar een veerkrachtige samenleving verder samen verkend. Onder andere staatssecretaris Paul Blokhuis, Maaike de Vries, Mariëtte Hamer, Henk Smid, Alex Jadad, Machteld Huber, Véronique Timmerhuis en Marianne Geleijnse verzorgen een bijdrage tijdens de bijeenkomst.

Handbook Positive Health

Naast een uitgebreid programma wordt ook de eerste versie van het ‘Handbook Positive Health in Primary Care, the Dutch Example’ uitgereikt. Dit is de vertaling van het Handboek Positieve Gezondheid in de Huisartspraktijk, eerder dit jaar uitgegeven door Bohn Stafleu van Loghum.

Locatie en aanwezigheid

De conferentie is geschikt voor een breed publiek dat interesse heeft in Positieve Gezondheid en het optimaliseren van zorg en gezondheid. Van (zorg)professional tot bestuurders, uit beleid, praktijk, onderwijs en onderzoek, die met Positieve Gezondheid én andere uitwerkingen van ‘Ability to adapt’ werken, of dat willen gaan doen. Accreditatie is aangevraagd en toegekend.

De conferentie vindt plaats op donderdag 11 november 2021 van 9:30 tot 17:00 in de Jaarbeurs te Utrecht. Voor gereduceerd tarief is ook oline deelname mogelijk voor het plenaire programma.

Aanmelden kan via https://www.iphconferentie-registratie.nl/nl/.

 

8 maanden geleden