105-jarige Rotterdamse driemaster ‘Oosterschelde’ wint internationale zeilrace

05-08-2022 16:20 | 4 dagen geleden Binnenland

Dit is een origineel bericht van
Reederij Oosterschelde

De historische driemaster ‘Oosterschelde’ finisht als eerste in de Tall Ships Race van Antwerpen naar Aalborg in Denemarken.

Zeilend monument

De ‘Oosterschelde' is het grootste gerestaureerde zeilschip van Nederland. De voormalige vrachtschoener werd van 1988 - 1992 museaal gerestaureerd en vaart sindsdien over de hele wereld. Het schip heeft meer dan 50 landen bezocht, is tweemaal de wereld rondgezeild en heeft expedities gemaakt naar Antarctica en Spitsbergen.

Meezeilen

Iedereen die wil kan meezeilen met de ‘Oosterschelde’. Meezeilen betekent dat u deel uitmaakt van de bemanning. U wordt aangemoedigd om te sturen, zeilen te zetten, te helpen met manoeuvreren, navigeren, de zeilen opdoeken, in de mast klimmen en nog veel meer. Tijdens deze race waren 24 jongeren aan boord uit België en Denemarken.

The Tall Ships Races

De zeilraces worden georganiseerd door Sail Training International. De doelstelling is om jongeren kennis te laten maken met het zeezeilen op grote schepen en om zo internationale contacten te bevorderen. Behalve door het verblijf op zee en de crew exchange programma’s, gebeurt dit tijdens de festivals die rond deze zeilrace worden georganiseerd. In juli waren de schepen te bewonderen in Harlingen.

Een nieuwe avontuur

In 2023 onderneemt de ‘Oosterschelde’ een nieuwe wereldreis, met een uniek klimaat- en natuurinitiatief. In het project Darwin200 zeilt het traditionele zeilschip de route die Charles Darwin twee eeuwen geleden maakte. Onderweg verrichten jonge wetenschappers onderzoeken en zijn er tal van activiteiten om de passie voor de natuur te stimuleren en de natuurbeschermers van de toekomst te ondersteunen.

Meer informatie over het schip is te vinden op onze website of via de rederij. Gerben Nab of Elvira Beetstra 010-4364258 Afzender: Reederij ‘Oosterschelde’ Leuvehaven 75 t/o 3011 EA Rotterdam 010-4364258 info@oosterschelde.nl www.oosterschelde.nl
Reederij Oosterschelde
plaats:
Rotterdam
website:
https://www.oosterschelde.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Annet Koster nieuwe voorzitter Stichting Het Rotterdamse Zeilschip

Annet Koster nieuwe voorzitter stichting Het Rotterdamse Zeilschip

Annet Koster is de nieuwe voorzitter van stichting ‘Het Rotterdamse Zeilschip’. De stichting richt zich op behoud van de historische driemastschoener Oosterschelde uit 1917 en de stevenaak Helena uit 1875.

Het bestuur van stichting Het Rotterdamse Zeilschip heeft Annet Koster op 8 juli benoemd tot zijn voorzitter. Bestuurslid Marcel Verhagen: ‘Wij zijn erg blij met de komst van Annet. Zij brengt als directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders een interessant netwerk en bestuurlijke ervaring mee. Daarnaast heeft Annet een berg enthousiasme en energie. We kijken uit naar de samenwerking. De stichting heeft genoeg uitdagingen. Onze schepen hebben lastige coronajaren achter de rug, het klein en groot onderhoud gaat gewoon door, en intussen vullen we onze sociale paragraaf steeds meer in. Bovendien staat de Oosterschelde aan de vooravond van een bijzondere wereldreis van twee jaar.’

Annet Koster: ‘Met veel enthousiasme neem ik de voorzittershamer in handen. De stichting en nog belangrijker de schepen zelf staan voor de rijke maritieme traditie van Nederland. Met deze historie kunnen mensen op een unieke manier kennismaken door onze schepen te ontdekken, te ervaren en te varen. Door de schepen actief te gebruiken, kan dit stuk geschiedenis behouden blijven. Het is mooi om hieraan een bijdrage te mogen leveren en dit bij een breder publiek bekend te maken.’

Koster volgt bij de stichting Het Rotterdamse Zeilschip Louis Kanters op, die ruim elf jaar het bestuur heeft geleid. Verhagen: ‘Wij zijn Louis zeer dankbaar voor zijn enorme enthousiasme, inzet en bijdrage in al die jaren. Vast en zeker zullen we elkaar nog vaak treffen, nu hij voorzitter is geworden van de Raad van Toezicht van het Maritiem Museum in Rotterdam. Er is een bijzondere band tussen het museum, onze stichting, onze schepen en onze mensen.’

Over Annet Koster

Mr. drs. Annet Koster (1979) is sinds 2018 directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR), waar zij zich met haar team inzet voor de belangen en zichtbaarheid van de Nederlandse zeescheepvaart. In 2020 is zij verkozen tot Havenvrouw van het Jaar voor haar oplossingsgerichte inzet voor de positie van reders en zeevarenden in coronatijd. Annet kent een loopbaan in de wereld van de belangenbehartiging met functies bij onder andere MKB-Nederland en VNO-NCW.

Over stichting Het Rotterdamse Zeilschip

De stichting Het Rotterdamse Zeilschip is sinds 1990 actief om varend erfgoed de restaureren en in stand te houden. De stichting houdt alle aandelen in de driemastschoener Oosterschelde (1917) en de stevenaak Helena (1875). Beide historische schepen zijn door de Nederlandse overheid geklasseerd en geregistreerd als monument met grote cultuurhistorische waarde. De stichting heeft de culturele ANBI-status. Het onbezoldigde bestuur richt zich vooral op de continuïteit van de stichting, ondersteunt bij de fondsenwerving en ziet erop toe dat de rederij de exploitatie en het onderhoud van de schepen uitvoert. Zie ook www.hetrotterdamsezeilschip.nl. Meer informatie over de wereldreis van de Oosterschelde in 2023-2025 vindt u opwww.Darwin200.com.

 

1 maand geleden

Rotterdamse driemaster Oosterschelde lanceert ambitieus klimaatinitiatief

De Rotterdamse driemaster Oosterschelde begint in 2023 aan een nieuwe wereldreis, met een uniek klimaat- en natuurinitiatief. In het project Darwin200 zeilt het traditionele zeilschip de route die Charles Darwin twee eeuwen geleden maakte. Onderweg verrichten jonge wetenschappers onderzoeken en zijn er tal van activiteiten om de passie voor de natuur te stimuleren en de natuurbeschermers van de toekomst te ondersteunen.

Het initiatief kwam tot stand in samenwerking met de Britse organisatie DARWIN200. Deze heeft als doel een volgende generatie natuurwetenschappers en -beschermers te trainen en via hen de wereld van morgen te verbeteren.

200 jonge onderzoekers en natuurbeschermers

In het kader van dit project maakt de historische driemaster Oosterschelde een ruim twee jaar durende reis over de wereld. Op de plekken waar destijds ook Darwin aan land ging, zal het Nederlandse tallship aanmeren en jonge natuurwetenschappers en – beschermers aan boord ontvangen. In totaal 200 jonge (18 tot 25 jaar) natuuronderzoekers en natuurbeschermers maken kennis met elkaar en elkaars werk. Deze 200 jongeren zijn de beslissers van de toekomst; zij helpen de komende 50 jaar de wereld te verbeteren.

Onderzoek naar natuur en milieu

Aan boord van de Oosterschelde doen de jongeren onderzoek en experimenten en geven ze lezingen. Mentoren zoals een groep wereldberoemde wetenschappers  en lokale NGO’s worden aan de deelnemers gekoppeld, delen hun netwerk, geven feedback en ondersteunen de training van alle deelnemers.

De onderzoeksprojecten hebben onder andere betrekking op plasticvervuiling in de oceanen, wereldwijde walvis- en dolfijnsoortonderzoeken, de gezondheid van wereldwijde koraalriffen, terrestrische habitatonderzoeken, vervuilingsoplossingen en vele andere milieuonderwerpen.

De spannendste schoolklas ter wereld

De resultaten van deze projecten worden live vanaf het schip uitgezonden. Door het vastleggen en delen van de resultaten van dit project en het aanbieden van experimenten, lezingen, lesmateriaal en videomateriaal aan scholen over de hele wereld, beoogt DARWIN200 zo miljoenen studenten en scholieren wereldwijd te bereiken en te enthousiasmeren om zich in te zetten voor natuurbehoud.

Stuwende kracht: wetenschapper Stewart Mc Pherson

Initiator en projectleider van DARWIN200 is de Britse geograaf en bioloog Stewart Mc Pherson. Hij publiceerde onder meer over vleesetende planten waarnaar hij jarenlang onderzoek deed in tropische gebieden in Zuidoost-Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Daarnaast maakte hij documentaires voor de BBC over de natuurgeschiedenis van de Britse overzeese gebieden, waarvoor hij over de gehele wereld reisde.

Wereldreizen met de Oosterschelde

De Rotterdamse driemaster Oosterschelde is het grootste gerestaureerde zeilschip van Nederland. De voormalige vrachtschoener werd van 1988 - 1992 museaal gerestaureerd en vaart sindsdien over de hele wereld. Het schip maakte reizen naar zowel de Noordpool als naar Antarctica en zeilde al tweemaal eerder rond de wereld. Kapitein/directeur is Gerben Nab.

De reis van Oosterschelde start in de zomer van 2023 en duurt ruim twee jaar tot 2025.

Voor meer informatie:

www.oosterschelde.nl

www.darwin200.com

7 maanden geleden