Oratie: De positie van cultuur binnen de EU: correctie, affectie, essentie?

25 JAN 2022 12:00 | Open Universiteit

De Europese Unie is één economische ruimte en streeft tegelijk naar 'een rijke verscheidenheid van cultuur en taal'. Houdt de wetgeving van de EU effectief rekening met cultuur en taal? En met de steeds sterker wordende nationale, regionale en lokale gevoeligheden? Hoe dan? Prof. dr. Sarah Schoenmaekers neemt in haar oratie de luisteraars mee op een cultuurreis door de EU wetgeving. Ze spreekt haar oratie uit op vrijdag 4 februari 2022 om 16.00 uur bij de Open Universiteit in Heerlen.

Aandacht voor cultuur in EU-wetgeving door de jaren heen

Hoeveel ruimte is er voor nationaal en regionaal cultuur- en taalbeleid binnen een EU zonder binnengrenzen? Op haar juridische cultuurreis laat Sarah Schoenmaekers zien dat de positie van cultuur binnen het Europese recht door de jaren heen sterk is geëvolueerd. In de beginjaren was EU vooral een economisch initiatief, inmiddels is cultuur een zelfstandig intern beleidsdomein van de Unie.

EU-cultuurbeleid versus nationale en regionale cultuur

Toch blijft er een spanningsveld tussen enerzijds het streven naar één markt, standaardisering, globalisering, en anderzijds de wens om nationale en zelfs regionale taal en cultuur te beschermen. De EU neemt bijvoorbeeld initiatieven om de Europese visie, identiteit en waarden te bevorderen, maar een EU-programma met als doel een cultuur gebaseerd op de rechtstaat te ondersteunen werd niet getekend door Hongarije en Polen.

De praktijk: correctie, affectie, essentie

Schoenmaekers maakt haar cultuurreis door de EU-wetgeving langs drie grote thema’s. Correctie: is er binnen Europa voldoende aandacht voor cultuur ten opzichte van de economische aspecten? Affectie: hoe staat het met de genegenheid voor cultuur op EU-niveau en hoe uit zich dat in de regelgeving? Essentie: wordt cultuur als wezenlijk en onontbeerlijk aspect van onze samenleving gezien en behandeld, ook nu, in tijden van covid-19? Bij elk thema geeft ze een reeks voorbeelden uit de juridische praktijk, maar signaleert ze ook vragen, ontwikkelingen en onduidelijkheden. Het onderzoek dat ze binnen haar leerstoel uitvoert, richt zich op de vragen die deze drie grote thema’s oproepen.

Leerstoel De cultureel gecorrigeerde markteconomie

Prof. dr. Sarah Schoenmaekers, bijzonder hoogleraar Europees recht in het bijzonder de cultureel gecorrigeerde markteconomie, spreekt haar oratie uit op vrijdag 4 februari 2022 om 16.00 uur bij de Open Universiteit in Heerlen. De titel van de oratie luidt: 'De positie van cultuur in het recht van de Europese interne markt: Van correctie naar affectie tot essentie?'. Aanmelden kan via het aanmeldformulier. De oratie is ook live te volgen via ou.nl/live.

Symposium

Voorafgaand aan de oratie vindt een symposium plaats, gewijd aan het onderwerp van de leerstoel. Tijdens het symposium gaan meerdere sprekers in op de onderlinge afhankelijkheden, maar ook de mogelijke conflicten en tegenstellingen, tussen cultureel beleid en het beleid inzake de interne markt. Aanmelden voor het online symposium kan via het aanmeldformulier.

Over Sarah Schoenmaekers

Sarah Schoenmaekers (1983) behaalde in 2005 haar master European Law School aan de Universiteit Maastricht (UM). Na haar afstuderen startte ze als advocaat bij Omnius-advocaten in België en tegelijkertijd als buitenpromovendus bij de Universiteit Maastricht. In 2009 trad ze in dienst bij de Universiteit Maastricht waar ze nu universitair hoofddocent Europees recht is en de opleidingsdirecteur van de masteropleidingen van de rechtenfaculteit. Sarah is tevens gastprofessor aan de Universiteit Hasselt en zelfstandig advocaat. Eerder vervulde ze een positie als postdoctoraal onderzoeker Europees recht bij de Open Universiteit (2013-2014).

In november 2020 werd Sarah Schoenmaekers aangesteld als bijzonder hoogleraar Europees recht in het bijzonder de cultureel gecorrigeerde markteconomie bij de Open Universiteit. De bijzondere leerstoel werd ingesteld in samenwerking met het Algemeen Nederlands Verbond en het aan de Vereniging verbonden ANV-Tijmen Knecht-Fonds.

De foto kan rechtenvrij gebruikt worden. Kijk voor meer informatie over de Open Universiteit op www.ou.nl. Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de afdeling Persvoorlichting, tel. 06-29042930 of persvoorlichting@ou.nl.

Meer binnen deze rubriek