BN'ers en ngo's roepen financiële sector op: stop verwoesting planeet

29-09-2020 05:30 | 2 jaar geleden Binnenland

Dit is een origineel bericht van
World Animal Protection

Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection roept samen met BN’ers en organisaties via een open brief de Nederlandse financiële sector op te stoppen met investeren in de vee-industrie. Cabaretiers, schrijvers, presentators, acteurs en experts, onder wie Diggy Dex, Maryam Hassouni, Ruben van der Meer, Loretta Schrijver en Anita Witzier, scharen zich allemaal achter de boodschap die luidt: ‘bescherm de dieren, bescherm de planeet’

Andere individuele ondertekenaars zijn Pieter Derks, Jennifer Ewbank, Tim Fransen, Maurits Groen, Maarten ’t Hart, Tarikh Janssen, Lize Korpershoek, Milouska Meulens, Marian Mudder, Miryanna van Reeden, Teske de Schepper, Jan Siebelink, Susan Smit, Lisa Stel, Leon Verdonschot, Lauren Verster, Roos Vonk, Guido Weijers, Tommy Wieringa en Ruud Zanders. Naast World Animal Protection onderschreven 16 maatschappelijke organisaties de oproep*.

De brief verschijnt vandaag in het AD, Trouw en de Volkskrant. Daarnaast is de brief via worldanimalprotection.nl/stop-het-financieren-van-dierenleed voor een breed publiek beschikbaar om te ondertekenen, als onderdeel van een nieuwe campagne van World Animal Protection voor dieren in de vee-industrie.

Dierenwelzijn in de vee-industrie en investeringen en beleggingen door de financiële sector zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen, zoals ING, Rabobank, ABP en Allianz, stoppen gezamenlijk miljarden in dieronvriendelijke praktijken. Ze investeren direct en indirect in de wereldwijde vee-industrie waarin elk jaar vele miljarden dieren worden gebruikt en uitgebuit, vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

Klimaatcrisis, biodiversiteit en volksgezondheid

Naast het enorme dierenleed, is de vee-industrie voor een groot deel verantwoordelijk voor de klimaatcrisis en verlies aan biodiversiteit. Ook brengt de industrie risico’s voor de volksgezondheid met zich mee, waarbij ziektekiemen van dieren op mensen kunnen overspringen.

In de brief is te lezen: Toch blijft u vele miljarden stoppen in doorgefokte plofkippen, wrede huisvestingssystemen en ziekmakende pesticiden. In een systeem dat kostbare natuur ontbost voor soja die bestemd is voor veevoer. In een systeem dat dit veevoer van de ene kant naar de andere kant van de wereld sleept, om daar mestoverschotten te veroorzaken die lokale dieren en planten in gevaar brengen. En dat geld is van uw klanten: Nederlandse spaarders, verzekerden en pensioendeelnemers.

Dirk-Jan Verdonk, directeur World Animal Protection Nederland: ‘Op dit moment koersen we af op een onleefbare wereld. Er is enorm veel dierenleed en natuur wordt in toenemende mate vernietigd. Dat kan en moet anders. Samen met BN’ers en andere maatschappelijke organisaties vragen we banken, verzekeraars en pensioenfondsen om verantwoord te investeren. In een systeem dat diervriendelijk is, meer plantaardig is en duurzaam is. Waar wachten we nog op?’

*Naast World Animal Protection werd de brief ondertekend door Animal Outlook, Caring Farmers, Caring Vets, Compassion in World Farming, Dier&Recht, Dierenbescherming, Eerlijke Geldwijzer, Eyes on Animals, Foodwatch, Forest Forces, Humane Society International, Milieudefensie, Sinergia Animal, The Humane League, Varkens in Nood en Wakker Dier.

*De brief zal in 2021, samen met alle verzamelde handtekeningen, worden aangeboden aan de banken, verzekeraars en pensioenfondsen.

World Animal Protection
plaats:
Den Haag
website:
http://www.worldanimalprotection.nl

Andere persberichten van deze organisatie

World Animal Protection roept bol.com ter verantwoording om kangoeroeproducten

Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection start vandaag, op World Kangaroo Day, een nieuwe campagne om webwinkel Bol.com te overtuigen te stoppen met de verkoop van kangoeroeproducten. Volgens World Animal Protection verkoopt Bol.com onder meer voetbalschoenen, schaatsen, hoeden en huisdiervoer waar wilde kangoeroes uit Australië in zijn verwerkt. World Animal Protection is van mening dat hiermee wordt bijgedragen aan de grootste commerciële slachting van op het land levende wilde zoogdieren.

Met de actie Stop de Skippy Sale wil World Animal Protection Nederlandse bedrijven wakker schudden. In de afgelopen dertig jaar zijn meer dan negentig miljoen kangoeroes afgeschoten*1. Nederland is een van de grootste importeurs van kangoeroeproducten. Het vlees komt terecht in restaurants, bij slagers of wordt verwerkt tot huisdiervoer. Het leer wordt gebruikt om schaatsen, schoenen, hoeden en andere modeartikelen van te maken.

Sanne Kuijpers, Campagnemanager wilde dieren bij World Animal Protection Nederland: ‘De kangoeroejacht is enorm wreed: de kangoeroes worden vaak niet in een keer dodelijk geraakt en sterven een pijnlijke dood. Jonge kangoeroes die soms nog in de buidel van de dode moeder zitten, worden aan hun lot overgelaten of de schedel ingeslagen. Door kangoeroeproducten te verkopen, draag je hieraan bij. Het Nederlandse aandeel in deze keten is groot. We roepen daarom Nederlandse bedrijven op hiermee te stoppen.’

Er zijn ook positieve ontwikkelingen. Zo besloot supermarktketen Delhaize in 2019 met onmiddellijke ingang te stoppen met de verkoop van kangoeroevlees, onder meer ingegeven door de documentaire Kangaroo: a love-hate story, waarin grove wijze schendingen van dierenwelzijn bij de kangoeroejacht te zien zijn. Ook andere merken (in andere landen) besloten destijds al geen kangoeroevlees meer aan te bieden, zoals Prada, Delhaize, Carrefour, Makro en Spar. Onlangs besloten Kiezebrink, BB Quality en Boomsma dat goede voorbeeld te volgen na contact met World Animal Protection over de wrede kangoeroejacht.

Risico’s gezondheid en soortbehoud

Naast de grove dierenwelzijnsschendingen bij de kangoeroejacht, zijn er meer redenen om kangoeroeproducten te weren. Zo brengt consumptie van kangoeroevlees gezondheidsrisico’s met zich mee: de afgelopen jaren zijn regelmatig ziekteverwekkers op het vlees ontdekt, zoals Salmonella en E.coli. Daarnaast zorgt de jacht ervoor dat kangoeroepopulaties ernstig onder druk komen te staan. Onder het mom van populatiemanagement stelt de Australische overheid elk jaar een quotum vast voor het (commercieel) afschieten van kangoeroes. De berekening voor het quotum en data zijn echter uiterst dubieus. Zo wordt onder meer geen rekening gehouden met de lage voorplantingssnelheid van kangoeroes en factoren zoals droogte, branden en verlies aan leefgebied.

Over World Animal Protection

World Animal Protection is een internationale dierenbeschermingsorganisatie. World Animal Protection werkt al meer dan 50 jaar aan beter welzijn voor wilde dieren en dieren in de veehouderij. De organisatie levert directe (nood)hulp, geeft voorlichting en lobbyt voor betere wetten en regels.

8 maanden geleden

Vermaak met dolfijnen minder in trek

Steeds meer mensen vinden vermaak met dolfijnen onacceptabel. Dat blijkt uit opinieonderzoek door I&O Research in opdracht van World Animal Protection. Zo vindt slechts 40% dolfijnenshows met dolfijnen in gevangenschap acceptabel. Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap is nog minder populair: slechts 22 procent vindt dat oké.

Uit het onderzoek blijkt dat zeven op de tien Nederlanders (71%) ooit naar het Dolfinarium gingen en driekwart (76%) wel eens een dolfijnenshow heeft bijgewoond. Voor de meesten vond het laatste bezoek aan een dolfijnenshow plaats voor 2010 (51%). Nog geen kwart (23%) van de respondenten zou het Dolfinarium in de toekomst graag nog eens bezoeken.

Bijna twee keer zoveel Nederlanders vinden dat er geen toekomst is voor het houden van dolfijnen in dolfinaria in Nederland dan mensen die nog wél een toekomst zien. 42% van de ondervraagden ziet geen toekomst, tegenover 24% wel (De rest is neutraal of weet het niet). Ook vindt 41 procent dat de Nederlandse overheid verantwoordelijk is voor dolfijnen die in Nederland in gevangenschap worden gehouden.

World Animal Protection liet het opinieonderzoek uitvoeren in het kader van de campagne Over de datum: dolfijnencircus Harderwijk. Dirk-Jan Verdonk, directeur bij World Animal Protection Nederland: ‘Vermaak met dolfijnen is niet langer houdbaar. Steeds meer mensen zien in dat deze sociale en intelligente dieren niet in gevangenschap horen, maar in het wild. Bedrijven schrappen dolfijnenattracties en een groeiend aantal landen faseert dolfijnenvermaak uit; Nederland loopt achter op die ontwikkeling. De al jaren dalende bezoekersaantallen van het Dolfinarium en dit opinieonderzoek onderstrepen dat er geen toekomst is voor het houden van dolfijnen in gevangenschap in Nederland.’

Geen toekomst voor dolfinaria

De dierenbeschermingsorganisatie pleit voor een fokverbod voor dolfijnen in Nederland. Verdonk: ‘Een fokverbod voor dolfijnen in gevangenschap is de cruciale eerste stap om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe generatie dolfijnen in gevangenschap geëxploiteerd kan worden voor vermaak. Daarom roepen we de Tweede Kamer daartoe op. De dolfijnen die nu in het Dolfinarium leven kunnen niet, of met hele grote inspanningen, terugkeren naar het wild. Voor hen moet een zo goed mogelijke oplossing worden gezocht, in een semi-natuurlijke omgeving. Dit perspectief is er, tijd om hierop in te zetten.’

12 maanden geleden

World Animal Protection en BN'ers roepen op: 'Trap niet in vermaak met wilde dieren'

Samen met BN’ers is World Animal Protection bewustwordingsactie #IKDOENIETMEERWILD gestart tegen vermaak met wilde dieren. Van olifantenritten tot dolfijnenshows: wereldwijd worden zo’n 550.000 dieren gebruikt om mensen te vermaken. ‘Veel mensen ondernemen uit bewondering voor wilde dieren activiteiten met ze, en weten pas later dat er dierenleed achter schuilt. Met de actie #IKDOENIETMEERWILD willen we mensen behoeden voor die misleiding’, aldus Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection.

#IKDOENIETMEERWILD is een bewustwordingsactie waarmee World Animal Protection zo veel mogelijk mensen wil bereiken om dierenleed te voorkomen. Ook BN’ers scharen zich achter de boodschap, zo waarschuwen Romy Monteiro, Guido Weijers, Maryam Hassouni, Jennifer Ewbank, Martijn Koning en Tess Milne voor het leed achter vermaak met wilde dieren.

Romy Monteiro: ‘Helaas heb ik ooit een olifantenrit gemaakt en met dolfijnen gezwommen. Pas later realiseerde ik me: dit is helemaal niet oké. Het is afschuwelijk. Ook olifanten die zogenaamd in een ‘sanctuary’ worden opgevangen, maar die je dan nog wel kunt aaien en voeren: het is één grote scam. Ik vind het belangrijk dat mensen dit te weten komen, en dat als ze het weten het ook niet meer doen. Mensen en wilde dieren horen gewoon niet bij elkaar.’

Volgens directeur Dirk-Jan Verdonk is #IKDOENIETMEERWILD een actie waarin mensen zich kunnen herkennen. Verdonk: ‘Veel mensen hebben wel eens een activiteit ondernomen met een wild dier. Of het nu gaat om een olifantenrit in Thailand of zwemmen met dolfijnen. Zelf ben ik als kind ook in het Dolfinarium geweest. Als je zoiets onderneemt, weet je vaak nog niet wat daarachter schuilt. Later kom je er achter dat je onbewust hebt bijgedragen aan dierenleed. Met deze actie zeggen we: ‘Nu weten we beter. Laten we dan ook niet met het vingertje wijzen maar ons gezamenlijk inzetten om andere mensen te informeren en nu te motiveren om andere keuzes te maken, zonder dierenleed.’

Vermaak met wilde dieren en corona

Van interacties met olifanten tot leeuwen en apen en van dolfijnen tot luiaards: wilde dieren lijden over de hele wereld dagelijks voor entertainment. De dieren worden op zeer jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald, soms hardhandig getraind en aan een ketting, in een kooi of betonnen bassin gehouden. De dieren kunnen onmogelijk natuurlijk gedrag vertonen en worden gedwongen om kunstjes te doen.

Verdonk: ‘Zodra je als bezoeker in direct contact kunt komen met wilde dieren, is het foute boel. We moeten stoppen met het fokken van wilde dieren puur voor ons vermaak. Ontmoet wilde dieren in het wild op gepast afstand en onder hun eigen voorwaarden, of bij een verantwoorde opvangplek. Hoe minder mensen activiteiten met wilde dieren ondernemen, hoe minder aanbod er uiteindelijk komt. Zo maken we het verschil met #IKDOENIETMEERWILD.’

Over #IKDOENIETMEERWILD

Met #IKDOENIETMEERWILD roept World Animal Protection mensen op om op sociale media hun eigen ervaring met een wild dier te delen. Heb jij ooit met dolfijnen gezwommen of op een olifant gereden? Deel dat dan met #IKDOENIETMEERWILD, en moedig zo ook anderen aan om wilde dieren lekker wild te laten.

1 jaar geleden

World Animal Protection wil fokverbod dolfijnen in Nederland

Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection roept de Tweede Kamer op tot een fokverbod voor dolfijnen in Nederland. De organisatie noemt een fokverbod een cruciale eerste stap om een einde te maken aan vermaak met dolfijnen in Nederland. 'We willen dat het Dolfinarium in zijn huidige vorm eindigt. Vermaak met dolfijnen moet stoppen', aldus Sanne Kuijpers van World Animal Protection.

World Animal Protection lanceert vandaag, op Dolphin Day, de campagne Over de datum: dolfijnencircus Harderwijk, met een petitie gericht aan de Tweede Kamer. Volgens de organisatie moet er een wetswijziging komen, waardoor er geen nieuwe dolfijnen meer bijkomen in Het Dolfinarium en de dolfijnen die niet meer terug kunnen naar het wild een groter en natuurlijker leefomgeving krijgen. 

Sanne Kuijpers, Campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection Nederland: ‘Shows met wilde circusdieren zijn sinds 2015 verboden. Maar onder het mom van educatie zijn shows en directe interacties met dolfijnen nog wel toegestaan in het Dolfinarium in Nederland. Dat is heel krom. Net als andere wilde dieren lijden dolfijnen in gevangenschap. Ze hebben veel te weinig ruimte, raken verveeld, gestrest of zelfs depressief. Het Dolfinarium is over de datum, en daarom roepen we de Tweede Kamer op om in actie te komen en dit te veranderen.’

Trend tegen vermaak met dolfijnen

Wereldwijd komen landen en organisaties in actie tegen vermaak met dolfijnen. Zo stelden Canada en Frankrijk een verbod in op het houden van zeezoogdieren in gevangenschap, raadt reiskoepel ANVR dolfijnenattracties af en schrapte reisorganisatie Corendon dolfijnenvermaak uit hun aanbod. Ook tonen de al jaren dalende bezoekersaantallen van het Dolfinarium aan dat de maatschappelijke acceptatie van entertainment met dolfijnen afneemt.

‘Daarom roepen we de Tweede Kamer op om nú te handelen’, benadrukt Kuijpers. ‘Een dolfijn die vandaag wordt gefokt, kan in 2060 nog in leven zijn. Met dalende maatschappelijke acceptatie en teruglopende bezoekersaantallen kan geen enkel bedrijf die zware verantwoordelijkheid waarmaken. Er moet nu een fokverbod komen voor walvisachtigen in gevangenschap om problemen later binnen de perken te houden.'

Teken de petitie via worldanimalprotection.nl/petitie-fokverbod-voor-dolfijnen-dolfinarium

1 jaar geleden

Eerlijke Geldwijzer: Financiële sector gelinkt aan ontbossing Amazone

Grote banken, verzekeraars en pensioenfondsen in Nederland dragen miljarden bij aan ontbossing van het Amazonegebied en de Braziliaanse Cerrado-savanne. Dat blijkt uit nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Geldwijzer. Banken leenden tussen 2015 en 2020 ruim 10,2 miljard aan bedrijven die betrokken zijn bij de ontbossing; pensioenfondsen en verzekeraars belegden hier ruim 2,1 miljard in. De reden voor de ontbossing? Productie van rundvlees en soja voor de vee-industrie.

Het nieuwe praktijkonderzoek van de Eerlijke Geldwijzer, geleid door World Animal Protection en opgesteld samen met Hivos en Both ENDS, onderzocht de financiële relatie tussen banken, verzekeraars en pensioenfondsen en 59 hoog-risico-bedrijven. Ontbossing in de Amazone en Cerrado gaat gepaard gaat met mensenrechtenschendingen, klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en grootschalig dierenleed.

Rabobank investeerde maar liefst 4,2 miljard euro in rundvlees- en sojaproducenten en hun belangrijkste afnemers in Brazilië, China en Europa. ING volgt op de voet met leningen ter waarde van 4,1 miljard euro. Pensioenfonds ABP belegt voor 580 miljoen euro en Pensioenfonds Zorg en Welzijn voor 383 miljoen euro. De Duitse verzekeraar Allianz neemt 439 miljoen euro voor haar rekening, verzekeraars NN en Vivat hebben in totaal 161 miljoen euro aan beleggingen. Bij De Volksbank en verzekeraars Achmea, CZ, Menzis en VGZ zijn geen financiële relaties gevonden met de onderzochte hoog-risico-bedrijven.

Dirk-Jan Verdonk, directeur World Animal Protection en woordvoerder namens de Eerlijke Geldwijzer: ‘De uitkomsten zijn alarmerend. De meeste financiële instellingen kunnen niet aantonen dat zij adequaat optreden tegen deze verwoesting. Het rammelt aan alle kanten: van gebrek aan goed beleid tot het uitblijven van een effectief dialoog met de hoog-risico-bedrijven.’

Het meeste geld van de financiële instellingen gaat naar de sojahandelaars Cargill en Louis Dreyfus, gevolgd door het Franse zuivelconcern Danone en de Braziliaanse vleesgigant JBS. Zo leenden de onderzochte banken 2,3 miljard euro aan het omstreden Cargill en belegden pensioenfondsen 32,8 miljoen euro in obligaties van dit bedrijf.

Nu al meer ontbossing en branden

Uit cijfers van Real Time Deforestation Detection System (DETER ) blijkt dat in de eerste helft van dit jaar ruim 1200 km² is ontbost in het Amazonegebied in Brazilië; de helft meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de eerste tien dagen van augustus zijn al 10.000 branden geregistreerd, de slechtste start van het ontbossingsseizoen in tien jaar. Het grootste deel van de Braziliaanse soja-productie vindt zijn weg als veevoer naar kippen, varkens en koeien in de EU en China. Recent berekenden wetenschappers dat zo’n 20% van de door de EU geïmporteerde soja uit deze regio gelinkt kan worden aan (illegale) ontbossing, net als 17% van het geïmporteerde rundvlees.   

De ontbossing heeft enorme impact op het klimaat en biodiversiteit. Wetenschappers waarschuwen dat het Amazonewoud mogelijk binnen twintig jaar zo weinig regen produceert dat het zichzelf niet meer in stand kan houden. Ook leidt ontbossing in de Amazone en Cerrado tot schendingen van mensenrechten en ernstig dierenleed. Wilde dieren komen om in branden of vluchten naar gebieden waar ze niet kunnen overleven. Deze verstoring van ecosystemen verhoogt de kans op verspreiding van virussen die tot nu toe verborgen bleven in de bossen. Sommige bedrijven en boeren die bos vrijmaken voor de productie van rundvlees en soja schuwen geen geweld en ontbossing gaat dan gepaard met ernstige mensenrechtenschendingen, zoals landroof of moord.

Verdonk: ‘Banken, verzekeraars en pensioenfondsen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de verwoesting van de Amazone en Cerrado te stoppen en een halt toeroepen aan mensenrechtenschendingen, dierenleed, biodiversiteitsverlies en klimaatverandering. Onze boodschap: stel een gedegen beleid op tegen ontbossing, stop met investeringen in deze sojahandel voor veevoer en investeer in duurzame alternatieven die onze wereld ten goede komen, zoals duurzame landbouw en plantaardige alternatieven voor zuivel en vlees.’

2 jaar geleden

World Animal Protection: 'G20, stop de handel in wilde dieren'

De handel in wilde dieren is big business en de exploitatie van wilde dieren brengt risico’s mee voor onze gezondheid, economie, dierenwelzijn en biodiversiteit. World Animal Protection lanceert vandaag daarom een nieuwe campagne gericht op de wereldleiders van de G20. De dierenbeschermingsorganisatie wil een permanent verbod op de handel in wilde dieren, om zowel dieren als mensen te beschermen.

Wereldwijd worden wilde dieren verhandeld alsof het producten zijn. Een gevaar voor dier, mens en planeet, met als meest recente voorbeeld de uitbraak van Covid-19. Hoewel experts waarschuwen dat het risico op nieuwe en krachtigere virusuitbraken alleen maar groter wordt en de wereldwijde handel in dieren als belangrijke risicofactor wordt geschetst, worden wilde dieren ook nu nog volop verhandeld. Zo lang bedrijven winst boven de gezondheid en het welzijn van mensen en dieren plaatsen, blijven de risico’s groot. De legale handel in de EU is jaarlijks 100 miljard euro waard en de wereldwijde illegale dieren- en plantenhandel wordt geschat op 7 tot 23 miljard USD per jaar (cijfers uit 2016).

Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection Nederland: ‘Dit wereldwijde probleem vraagt om een wereldwijde aanpak. Covid-19 en dieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De oplossing ligt dus ook in dat verband. Over de hele wereld worden dieren verhandeld alsof het producten zijn. Wilde dieren worden verwerkt in medicijnen, als huisdier gehouden, gebruikt voor entertainment, voor consumptie of als modeaccessoire. Deze absurde handel moet stoppen: wilde dieren zijn geen producten; het zijn levende wezens met gevoel. 

We zien nu gezondheidsproblemen, bedrijven die omvallen en compleet wegvallend toerisme. Het zijn de ware kosten van de handel in wilde dieren. Dierenwelzijn verbeteren, betekent zorgen voor onze gezondheid en economie. We roepen daarom de G20-leiders op tot een verbod op de wereldwijde handel in wilde dieren om dier, mens en planeet te beschermen.’

Handel vindt wereldwijd plaats

Van slangen tot schubdieren en van dolfijnen tot beren: overal ter wereld worden wilde dieren onder onnatuurlijke omstandigheden in gevangenschap gehouden en uitgebuit. De dieren worden uit het wild gehaald of gefokt, getransporteerd en verhandeld. Vaak leven ze onder erbarmelijke en onhygiënische omstandigheden wat ze vatbaar maakt voor ziektes en waardoor ze meer ziektekiemen verspreiden. De wet markets in China hebben afgelopen periode logischerwijs onder een vergrootglas gelegen. Plekken waar dieren op elkaar gepropt in kooien zitten onder deze omstandigheden vormen een broeinest waar dodelijke ziekten kunnen ontstaat.  Zoals we hebben gezien met Covid-19 kunnen deze ziektes vervolgens worden overgedragen op mensen.

De vraag naar wilde dieren zet onverminderd door en beperkt zich niet tot landsgrenzen of specifieke landen. Ook in Nederland worden wilde dieren verhandeld. Zo kennen we in Nederland ook nog reptielenbeurzen waar slangen, kameleons en andere soorten naast elkaar in bamibakjes worden tentoongesteld. En zijn er vogelmarkten met de meest exotische exemplaren in kooien op elkaar gestapeld. Cijfers uit 2014 lieten zien dat er in Nederland toen 0,65 miljoen reptielen (een toename van 160% ten opzichte van de 250.000 reptielen in 2010) en 3,9 miljoen zang- en siervogels werden gehouden (bron NVWA). Recentere cijfers ontbreken.

Kuijpers: ‘De wrede miljardenindustrie buit wilde dieren op industriële schaal uit. De ontwrichting is enorm en we zien nu allemaal wat dat echt kost. Deze pandemie gaat niet alleen over de handel in wilde dieren voor consumptie. Het is veel groter dan dat; het gaat over onze omgang met dieren. Over winst maken en over dieren zien als producten. Als we iets van onze huidige situatie kunnen leren, is het wel dat wilde dieren in het wild horen. En dat we met zijn allen daarvoor verantwoordelijk zijn. Deze crisis dwingt ons tot gedragsverandering: als individuen, als bedrijven en als overheden, om de levens te redden van miljoenen mensen, dieren en onze economieën.’

 

2 jaar geleden