BN'ers en ngo's roepen financiële sector op: stop verwoesting planeet

6 maanden geleden Binnenland

Dit is een origineel bericht van World Animal Protection

Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection roept samen met BN’ers en organisaties via een open brief de Nederlandse financiële sector op te stoppen met investeren in de vee-industrie. Cabaretiers, schrijvers, presentators, acteurs en experts, onder wie Diggy Dex, Maryam Hassouni, Ruben van der Meer, Loretta Schrijver en Anita Witzier, scharen zich allemaal achter de boodschap die luidt: ‘bescherm de dieren, bescherm de planeet’

Andere individuele ondertekenaars zijn Pieter Derks, Jennifer Ewbank, Tim Fransen, Maurits Groen, Maarten ’t Hart, Tarikh Janssen, Lize Korpershoek, Milouska Meulens, Marian Mudder, Miryanna van Reeden, Teske de Schepper, Jan Siebelink, Susan Smit, Lisa Stel, Leon Verdonschot, Lauren Verster, Roos Vonk, Guido Weijers, Tommy Wieringa en Ruud Zanders. Naast World Animal Protection onderschreven 16 maatschappelijke organisaties de oproep*.

De brief verschijnt vandaag in het AD, Trouw en de Volkskrant. Daarnaast is de brief via worldanimalprotection.nl/stop-het-financieren-van-dierenleed voor een breed publiek beschikbaar om te ondertekenen, als onderdeel van een nieuwe campagne van World Animal Protection voor dieren in de vee-industrie.

Dierenwelzijn in de vee-industrie en investeringen en beleggingen door de financiële sector zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen, zoals ING, Rabobank, ABP en Allianz, stoppen gezamenlijk miljarden in dieronvriendelijke praktijken. Ze investeren direct en indirect in de wereldwijde vee-industrie waarin elk jaar vele miljarden dieren worden gebruikt en uitgebuit, vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

Klimaatcrisis, biodiversiteit en volksgezondheid

Naast het enorme dierenleed, is de vee-industrie voor een groot deel verantwoordelijk voor de klimaatcrisis en verlies aan biodiversiteit. Ook brengt de industrie risico’s voor de volksgezondheid met zich mee, waarbij ziektekiemen van dieren op mensen kunnen overspringen.

In de brief is te lezen: Toch blijft u vele miljarden stoppen in doorgefokte plofkippen, wrede huisvestingssystemen en ziekmakende pesticiden. In een systeem dat kostbare natuur ontbost voor soja die bestemd is voor veevoer. In een systeem dat dit veevoer van de ene kant naar de andere kant van de wereld sleept, om daar mestoverschotten te veroorzaken die lokale dieren en planten in gevaar brengen. En dat geld is van uw klanten: Nederlandse spaarders, verzekerden en pensioendeelnemers.

Dirk-Jan Verdonk, directeur World Animal Protection Nederland: ‘Op dit moment koersen we af op een onleefbare wereld. Er is enorm veel dierenleed en natuur wordt in toenemende mate vernietigd. Dat kan en moet anders. Samen met BN’ers en andere maatschappelijke organisaties vragen we banken, verzekeraars en pensioenfondsen om verantwoord te investeren. In een systeem dat diervriendelijk is, meer plantaardig is en duurzaam is. Waar wachten we nog op?’

*Naast World Animal Protection werd de brief ondertekend door Animal Outlook, Caring Farmers, Caring Vets, Compassion in World Farming, Dier&Recht, Dierenbescherming, Eerlijke Geldwijzer, Eyes on Animals, Foodwatch, Forest Forces, Humane Society International, Milieudefensie, Sinergia Animal, The Humane League, Varkens in Nood en Wakker Dier.

*De brief zal in 2021, samen met alle verzamelde handtekeningen, worden aangeboden aan de banken, verzekeraars en pensioenfondsen.

World Animal Protection
plaats:
Den Haag
website:
http://www.worldanimalprotection.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Eerlijke Geldwijzer: Financiële sector gelinkt aan ontbossing Amazone

Grote banken, verzekeraars en pensioenfondsen in Nederland dragen miljarden bij aan ontbossing van het Amazonegebied en de Braziliaanse Cerrado-savanne. Dat blijkt uit nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Geldwijzer. Banken leenden tussen 2015 en 2020 ruim 10,2 miljard aan bedrijven die betrokken zijn bij de ontbossing; pensioenfondsen en verzekeraars belegden hier ruim 2,1 miljard in. De reden voor de ontbossing? Productie van rundvlees en soja voor de vee-industrie.

Het nieuwe praktijkonderzoek van de Eerlijke Geldwijzer, geleid door World Animal Protection en opgesteld samen met Hivos en Both ENDS, onderzocht de financiële relatie tussen banken, verzekeraars en pensioenfondsen en 59 hoog-risico-bedrijven. Ontbossing in de Amazone en Cerrado gaat gepaard gaat met mensenrechtenschendingen, klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en grootschalig dierenleed.

Rabobank investeerde maar liefst 4,2 miljard euro in rundvlees- en sojaproducenten en hun belangrijkste afnemers in Brazilië, China en Europa. ING volgt op de voet met leningen ter waarde van 4,1 miljard euro. Pensioenfonds ABP belegt voor 580 miljoen euro en Pensioenfonds Zorg en Welzijn voor 383 miljoen euro. De Duitse verzekeraar Allianz neemt 439 miljoen euro voor haar rekening, verzekeraars NN en Vivat hebben in totaal 161 miljoen euro aan beleggingen. Bij De Volksbank en verzekeraars Achmea, CZ, Menzis en VGZ zijn geen financiële relaties gevonden met de onderzochte hoog-risico-bedrijven.

Dirk-Jan Verdonk, directeur World Animal Protection en woordvoerder namens de Eerlijke Geldwijzer: ‘De uitkomsten zijn alarmerend. De meeste financiële instellingen kunnen niet aantonen dat zij adequaat optreden tegen deze verwoesting. Het rammelt aan alle kanten: van gebrek aan goed beleid tot het uitblijven van een effectief dialoog met de hoog-risico-bedrijven.’

Het meeste geld van de financiële instellingen gaat naar de sojahandelaars Cargill en Louis Dreyfus, gevolgd door het Franse zuivelconcern Danone en de Braziliaanse vleesgigant JBS. Zo leenden de onderzochte banken 2,3 miljard euro aan het omstreden Cargill en belegden pensioenfondsen 32,8 miljoen euro in obligaties van dit bedrijf.

Nu al meer ontbossing en branden

Uit cijfers van Real Time Deforestation Detection System (DETER ) blijkt dat in de eerste helft van dit jaar ruim 1200 km² is ontbost in het Amazonegebied in Brazilië; de helft meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de eerste tien dagen van augustus zijn al 10.000 branden geregistreerd, de slechtste start van het ontbossingsseizoen in tien jaar. Het grootste deel van de Braziliaanse soja-productie vindt zijn weg als veevoer naar kippen, varkens en koeien in de EU en China. Recent berekenden wetenschappers dat zo’n 20% van de door de EU geïmporteerde soja uit deze regio gelinkt kan worden aan (illegale) ontbossing, net als 17% van het geïmporteerde rundvlees.   

De ontbossing heeft enorme impact op het klimaat en biodiversiteit. Wetenschappers waarschuwen dat het Amazonewoud mogelijk binnen twintig jaar zo weinig regen produceert dat het zichzelf niet meer in stand kan houden. Ook leidt ontbossing in de Amazone en Cerrado tot schendingen van mensenrechten en ernstig dierenleed. Wilde dieren komen om in branden of vluchten naar gebieden waar ze niet kunnen overleven. Deze verstoring van ecosystemen verhoogt de kans op verspreiding van virussen die tot nu toe verborgen bleven in de bossen. Sommige bedrijven en boeren die bos vrijmaken voor de productie van rundvlees en soja schuwen geen geweld en ontbossing gaat dan gepaard met ernstige mensenrechtenschendingen, zoals landroof of moord.

Verdonk: ‘Banken, verzekeraars en pensioenfondsen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de verwoesting van de Amazone en Cerrado te stoppen en een halt toeroepen aan mensenrechtenschendingen, dierenleed, biodiversiteitsverlies en klimaatverandering. Onze boodschap: stel een gedegen beleid op tegen ontbossing, stop met investeringen in deze sojahandel voor veevoer en investeer in duurzame alternatieven die onze wereld ten goede komen, zoals duurzame landbouw en plantaardige alternatieven voor zuivel en vlees.’

8 maanden geleden

World Animal Protection: 'G20, stop de handel in wilde dieren'

De handel in wilde dieren is big business en de exploitatie van wilde dieren brengt risico’s mee voor onze gezondheid, economie, dierenwelzijn en biodiversiteit. World Animal Protection lanceert vandaag daarom een nieuwe campagne gericht op de wereldleiders van de G20. De dierenbeschermingsorganisatie wil een permanent verbod op de handel in wilde dieren, om zowel dieren als mensen te beschermen.

Wereldwijd worden wilde dieren verhandeld alsof het producten zijn. Een gevaar voor dier, mens en planeet, met als meest recente voorbeeld de uitbraak van Covid-19. Hoewel experts waarschuwen dat het risico op nieuwe en krachtigere virusuitbraken alleen maar groter wordt en de wereldwijde handel in dieren als belangrijke risicofactor wordt geschetst, worden wilde dieren ook nu nog volop verhandeld. Zo lang bedrijven winst boven de gezondheid en het welzijn van mensen en dieren plaatsen, blijven de risico’s groot. De legale handel in de EU is jaarlijks 100 miljard euro waard en de wereldwijde illegale dieren- en plantenhandel wordt geschat op 7 tot 23 miljard USD per jaar (cijfers uit 2016).

Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection Nederland: ‘Dit wereldwijde probleem vraagt om een wereldwijde aanpak. Covid-19 en dieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De oplossing ligt dus ook in dat verband. Over de hele wereld worden dieren verhandeld alsof het producten zijn. Wilde dieren worden verwerkt in medicijnen, als huisdier gehouden, gebruikt voor entertainment, voor consumptie of als modeaccessoire. Deze absurde handel moet stoppen: wilde dieren zijn geen producten; het zijn levende wezens met gevoel. 

We zien nu gezondheidsproblemen, bedrijven die omvallen en compleet wegvallend toerisme. Het zijn de ware kosten van de handel in wilde dieren. Dierenwelzijn verbeteren, betekent zorgen voor onze gezondheid en economie. We roepen daarom de G20-leiders op tot een verbod op de wereldwijde handel in wilde dieren om dier, mens en planeet te beschermen.’

Handel vindt wereldwijd plaats

Van slangen tot schubdieren en van dolfijnen tot beren: overal ter wereld worden wilde dieren onder onnatuurlijke omstandigheden in gevangenschap gehouden en uitgebuit. De dieren worden uit het wild gehaald of gefokt, getransporteerd en verhandeld. Vaak leven ze onder erbarmelijke en onhygiënische omstandigheden wat ze vatbaar maakt voor ziektes en waardoor ze meer ziektekiemen verspreiden. De wet markets in China hebben afgelopen periode logischerwijs onder een vergrootglas gelegen. Plekken waar dieren op elkaar gepropt in kooien zitten onder deze omstandigheden vormen een broeinest waar dodelijke ziekten kunnen ontstaat.  Zoals we hebben gezien met Covid-19 kunnen deze ziektes vervolgens worden overgedragen op mensen.

De vraag naar wilde dieren zet onverminderd door en beperkt zich niet tot landsgrenzen of specifieke landen. Ook in Nederland worden wilde dieren verhandeld. Zo kennen we in Nederland ook nog reptielenbeurzen waar slangen, kameleons en andere soorten naast elkaar in bamibakjes worden tentoongesteld. En zijn er vogelmarkten met de meest exotische exemplaren in kooien op elkaar gestapeld. Cijfers uit 2014 lieten zien dat er in Nederland toen 0,65 miljoen reptielen (een toename van 160% ten opzichte van de 250.000 reptielen in 2010) en 3,9 miljoen zang- en siervogels werden gehouden (bron NVWA). Recentere cijfers ontbreken.

Kuijpers: ‘De wrede miljardenindustrie buit wilde dieren op industriële schaal uit. De ontwrichting is enorm en we zien nu allemaal wat dat echt kost. Deze pandemie gaat niet alleen over de handel in wilde dieren voor consumptie. Het is veel groter dan dat; het gaat over onze omgang met dieren. Over winst maken en over dieren zien als producten. Als we iets van onze huidige situatie kunnen leren, is het wel dat wilde dieren in het wild horen. En dat we met zijn allen daarvoor verantwoordelijk zijn. Deze crisis dwingt ons tot gedragsverandering: als individuen, als bedrijven en als overheden, om de levens te redden van miljoenen mensen, dieren en onze economieën.’

 

11 maanden geleden

Fastfoodketens scoren slecht op welzijn kippen

Fastfoodketens doen nauwelijks iets om het welzijn van kippen te verbeteren. Dat blijkt uit een jaarlijkse ranglijst van World Animal Protection, waarbij het dierenwelzijnsbeleid van de grote ketens in kaart wordt gebracht. Positieve uitzondering is KFC: het bedrijf maakt als enige serieuze stappen in het verbeteren van het welzijn van kippen. Domino’s Pizza scoort van alle ketens het slechtst.

In het onderzoek ‘The pecking order 2020’ worden de grootste ketens voor het tweede jaar beoordeeld op concrete toezeggingen, ambities en hun transparantie over dierenwelzijn. Van de meeste bedrijven liggen de standaarden extreem laag. Burger King, Pizza Hut en Domino’s Pizza scoren het slechtst. KFC is de positieve uitzondering en is als enige bedrijf serieus bezig om verbeteringen door te voeren.

Wereldwijd worden iedere jaar zo’n 60 miljard vleeskippen geslacht, waarvan het overgrote merendeel plofkippen. De klanten van de grote ketens eten vlees van kippen die onnodig veel hebben geleden. Plofkippen zitten dicht opeengepakt in stallen, vaak zonder daglicht en zijn eenzijdig doorgefokt op snelle groei, met allerlei welzijnsproblemen tot gevolg. "Helaas tonen de meeste bedrijven ook nauwelijks ambitie om de omstandigheden van deze dieren ook maar een klein beetje te verbeteren", zegt Dirk-Jan Verdonk, directeur van World Animal Protection. Domino’s Pizza staat helemaal onderaan op de ranglijst: het bedrijf is op geen enkele manier bezig met het welzijn van dieren.

KFC komt als enige fastfoodketen positief uit het onderzoek. Het bedrijf committeert zich aan verschillende welzijnsverbeteringen: het bedrijf gaat een langzamer groeiend kippenras gebruiken, dieren zullen meer ruimte en licht krijgen, en kunnen dan beter hun natuurlijke gedrag vertonen.

Dirk-Jan Verdonk: "KFC laat zien dat commerciële belangen en het verbeteren van dierenwelzijn wel degelijk samengaan. Maar helaas gebeurt er verder bar weinig, sommige bedrijven scoren zelfs lager dan een jaar geleden. Wij zullen de bedrijven hierop blijven aanspreken en roepen ook banken, zoals Rabobank en ING -die voor miljarden fastfoodketens en hun kippenproducenten financieren- op om hen aan te sporen over te schakelen van plofkip naar een diervriendelijker kip".

1 jaar geleden

Nederlander wil pensioen inleveren voor dierenwelzijn

Ondanks zorgen over het toekomstig pensioen is meer dan de helft van de Nederlanders bereid om pensioen in te leveren ten gunste van dierenwelzijn. Dat blijkt uit opinieonderzoek door I&O Research in opdracht van World Animal Protection. Maar liefst 54 procent van de respondenten gaf aan 10 euro per maand in te willen leveren. 

Uit het onderzoek onder 1619 pensioendeelnemers blijkt dat 83 procent niet wil dat er wordt belegd in bedrijven (in de vee-industrie) die gebruikmaken van plofkippen of kooivarkens. Waar meer dan de helft van de pensioendeelnemers ‘zeker’ of ‘waarschijnlijk’ bereid blijkt 10 euro per maand in te leveren voor een beter dierenwelzijn, is maar 42 procent van de deelnemers daartoe bereid als het gaat om de tabaksindustrie en 28 procent bij fossiele brandstoffen.

'Dierenwelzijn te belangrijk om te kunnen negeren'

‘Opmerkelijk’, vindt Dirk-Jan Verdonk, Hoofd Programma’s bij World Animal Protection, ‘want op dit moment zijn pensioenfondsen vaak wel kritisch op hun beleggingen in de tabaksindustrie en in fossiele brandstoffen, terwijl dat nog niet het geval is voor dierenwelzijn.’ Zo stopte Pensioenfonds Zorg en Welzijn in 2013 met beleggingen in tabak en nam ABP hetzelfde besluit in 2018. Volgens de internationale dierenbeschermingsorganisatie biedt de brede steun voor dierenwelzijn onder pensioendeelnemers een mooie aanleiding voor pensioenfondsen om een inhaalslag te maken.

Verdonk: ‘Dit onderzoek toont aan dat pensioendeelnemers willen dat er niet wordt belegd in dierenleed en dat zij daar ook op willen inleveren als dat nodig is. We zien dat dierenwelzijn in de maatschappij steeds belangrijker wordt. Logisch, want we geven om dieren en begrijpen steeds beter dat we door dieren centraal te stellen, ook winst kunnen halen op het vlak van natuur, milieu, klimaat, gezondheid en arbeidsomstandigheden. Dierenwelzijn is te belangrijk en te veelomvattend om nog te kunnen negeren.’

Pensioenfondsen beleggen in plofkippen en kooivarkens

World Animal Protection publiceerde eerder deze maand samen met het Eerlijk Pensioenlabel een onderzoek waaruit bleek dat op het gebied van dierenwelzijn nog veel winst te behalen valt. De tien grootste Nederlandse pensioenfondsen beleggen namelijk jaarlijks 3,4 miljard euro in 22 bedrijven met hoge dierenwelzijnsrisico’s, zoals in bedrijven die plofkippen of kooivarkens gebruiken. De dierenbeschermingsorganisatie bood pensioenfondsen met dit onderzoek inzicht in de invloed die zij via hun beleggingen kunnen uitoefenen om dierenwelzijn bij deze bedrijven te verbeteren. 

2 jaar geleden

World Animal Protection: Zorg om Japanse ottergekte

Influencers op sociale media en ottercafés in Japan zorgen voor een ottergekte: steeds meer mensen in Zuidoost-Azië willen een otter als huisdier. Een verontrustende trend, want uit undercoveronderzoek door World Animal Protection blijkt dat otters in toenemende mate worden gestroopt, gesmokkeld of gefokt om aan de groeiende internationale vraag naar het dier te voldoen.

In Japan duiken steeds meer ottercafés op. World Animal Protection legde er vast hoe het welzijn van otters ernstig wordt aangetast in deze cafés, waar de wilde dieren worden gehouden om klanten te vermaken. Zo is duidelijk te horen dat de otters janken en gillen terwijl klanten met ze knuffelen en spelen. De sociale otters worden zonder soortgenoten in kooien gehouden: zonder daglicht en soms zelfs zonder water. De dieren bijten en verwonden zichzelf en zijn duidelijk gestrest.

Karin Bilo, campagnemanager bij World Animal Protection Nederland: ‘Otters zien er schattig uit; te schattig voor hun eigen bestwil, waardoor mensen de wilde dieren ten onrechte aanzien voor een knuffeldier. Maar het blijven wilde dieren die niet in een huiskamer of café thuishoren. Het is wreed en gevaarlijk om een otter te houden en de handel in de soort zou net het laatste zetje in de verkeerde richting kunnen zijn voor een dier dat al met uitsterven wordt bedreigd. Op Facebook, YouTube en Instagram zien we blije baasjes poseren met hun exotische huisdieren. Het lijkt allemaal bijzonder en probleemloos en het brengt anderen op het idee dat het houden van wilde dieren prima is. Ook in Nederland zien we mensen witbuikegels, suikereekhoorns en zelfs stokstaartjes op sociale media promoten als huisdier, terwijl deze dieren volkomen ongeschikt zijn voor een leven in een huiskamer.'

'Mensen kunnen met geen mogelijkheid de ruimte en vrijheid nabootsen die otters in het wild hebben. Otters zijn geboren zwemmers, en sociaal; het zijn dieren die in grote familiegroepen leven. Mensen kunnen simpelweg niet voorzien in de behoeften van wilde dieren.' 

Stroperij en handel

Uit het onderzoek van de internationale dierenbeschermingsorganisatie blijkt dat otterwelpjes uit het wild worden weggerukt bij hun ouders. De ouders overleven dit vaak niet, want zij zijn enorm beschermend over hun jongen.

Een georganiseerd netwerk van stropers en handelaren haalt de otterwelpen uit het wild en zet extra druk op de wilde populaties, die door het verlies van hun leefomgeving en de jacht voor hun vacht al onder grote druk staan. Drie van de vier ottersoorten in Zuidoost-Azië worden, volgens cijfers van de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) nu met uitsterven bedreigd. Er is dringend aandacht nodig om de wrede handel en de frauduleuze kweek aan banden te leggen in Zuidoost-Azië. 

World Animal Protection roept daarnaast mensen op om geen wilde dieren te kopen of kweken. Bilo: 'Trap niet in de mooie foto's en video's van wilde dieren die als huisdier worden gehouden. Wees een baas, word geen baas.'

2 jaar geleden

'Turkish Airlines sluit ogen voor dierensmokkel'

Turkish Airlines en Turkish Cargo blijken een belangrijke schakel in de illegale handel in wilde dieren. Onderzoek van dierbeschermingsorganisatie World Animal Protection wijst uit dat de luchtvaartmaatschappij door stropers wordt gebruikt om illegaal gevangen grijze roodstaartpapegaaien vanuit de Democratische Republiek Congo, Nigeria en Mali naar het Midden-Oosten en Azië te vervoeren – waar de overlevenden als huisdieren eindigen in een kooi.

Turkish Airlines, die naar 121 landen vliegt en daarmee een grote speler in de markt is, doet niets om de dierensmokkel op haar vluchten aan te pakken. World Animal Protection dringt er daarom bij de luchtvaartmaatschappij op aan direct te stoppen met het transporteren van álle vogelsoorten.

De luchtvaartmaatschappij beloofde meerdere malen publiekelijk de strijd aan te gaan met illegale handel in wilde dieren. Zo ondertekende het bedrijf in 2017 de ‘United for Wildlife Transport Taskforce Buckingham Palace Declaration’. Concrete onderscheppingen tonen aan dat de luchtvaartmaatschappij hierin faalt en er via haar vliegtuigen illegaal gevangen wilde dieren worden vervoerd.

Campagnemanager bij World Animal Protection Karin Bilo: ‘Recent nog ging het mis bij Turkish Airlines. In augustus 2018 vervoerde de maatschappij illegaal een groep Afrikaanse grijze roodstaartpapegaaien van Congo naar Koeweit via Istanbul. Meer dan zestig dieren overleefden de vlucht niet; ze bleken bij aankomst te zijn overleden. En dit incident staat zeker niet op zich. In januari 2018 werden ook al 340 papegaaien onderschept.’

‘World Animal Protection roept daarom Turkish Airlines en Cargo op het transport van alle vogelsoorten direct te staken, totdat er wederzijds vertrouwen is dat er geen Afrikaanse grijze roodstaartpapegaaien of andere bedreigde vogels met hun vliegtuigen worden vervoerd.’

De internationale dierenbeschermingsorganisatie heeft meerdere malen bij Turkish Airlines aangedrongen op actie, maar het bedrijf gaf geen gehoor. Met publieke druk wordt Turkish Airlines alsnog op haar verantwoordelijkheid gewezen, waarna maatregelen niet kunnen uitblijven.

Handel in exotische huisdieren

Miljoenen wilde dieren, waaronder papegaaien, worden uit het wild gehaald en op transport gezet om vervolgens te worden verkocht als exotisch huisdier. De handel in wilde dieren, gedreven door de groeiende vraag naar exotische huisdieren, heeft een verwoestend effect op wilde populaties. Deze handel is na drugs- en wapenhandel en mensensmokkel het meest lucratief voor criminelen. 

Uit videobeelden blijkt bovendien dat de dieren op wrede wijze worden gevangen. Zo worden ‘lokpapegaaien’ ingezet om soortgenoten te lokken. De papegaai wordt vastgemaakt aan een net en krijst het uit van angst. Daarmee lokt hij soortgenoten naar met lijm besmeurde boomtakken, waar de wilde vogels aan blijven kleven. De vleugels van de gevangen papegaaien worden bruut afgehakt, zodat ze niet kunnen ontsnappen, waarna de dieren op transport worden gezet. De vogels worden hiervoor in kratten gestopt – waarin ze amper kunnen ademen of bewegen. Twee derde overlijdt al tussen vangst en verkoop, door verstikking, verdrukking, stress, ziektes of verwondingen.  

Help mee wilde dieren te beschermen door ze in het wild te laten – waar ze thuishoren. Roep Turkish Airlines op om te stoppen met het vervoeren van vogels.

2 jaar geleden