Nederlandse innovatie voor meten verzakkingen wereldwijd ingezet

20-09-2021 10:30 | 11 maanden geleden Binnenland

Dit is een origineel bericht van
Basetime

Specialisten SODAQ en Richtlijn Geodesie starten nieuw bedrijf Basetime

Het verzakken of verplaatsen van wegen, sporen, dijken, kades, woonwijken, gebouwen en andere objecten kan voortaan automatisch, op afstand en volledig CO2-neutraal gemeten en gemonitord worden. De twee Nederlandse bedrijven SODAQ en Richtlijn Geodesie hebben samen het nieuwe bedrijf Basetime opgericht om deze innovatieve techniek wereldwijd te gaan inzetten.

Grote bouw- en maritieme bedrijven als Boskalis, Van Oord, Ballast Nedam en Heijmans hebben zich al gemeld als klant. Ook gaat Basetime werken voor organisaties als ProRail, Rijkswaterstaat, waterschappen en andere aannemers met grootschalige projecten. De verwachting is om de techniek snel internationaal te gaan inzetten, te beginnen in Europa en de VS. ,,Het monitoren van verzakkingen en andere deformaties gebeurt al dertig tot veertig jaar op dezelfde manier. Wij gaan de kwaliteit met een factor 10 verbeteren, de kosten verlagen en de veiligheid en de duurzaamheid fors vergroten”, stellen initiatiefnemers CCO Robbert Woltering van SODAQ en eigenaar Martijn Arkesteijn van Richtlijn Geodesie. ,,Wij denken dat dit weer een van die grote Nederlandse uitvindingen is die globaal ingezet gaat worden.”

Hoe belangrijk het is om de zettingen en bewegingen van gebouwen en objecten te meten en te monitoren bleek de afgelopen jaren onder meer na het instorten van een parkeergarage bij vliegveld Eindhoven, een winkelcentrum boven een mijnschacht in Kerkrade, de flat in Miami, de verzakkingen rond de Noord-Zuid metrolijn in Amsterdam en boven de gasvelden in Groningen. De eerste toepassing die Basetime voor ogen heeft is het meten van zakbakens: de stalen palen bij nieuw te bouwen wegen, dijken of woonwijken, die tot nu toe nog handmatig gecontroleerd moeten worden. Bij dit soort projecten dienen er veel zakbakens gemeten te worden, soms wel duizenden op een dag. Bij Basetime gebeurt dat automatisch, op afstand, met behulp van GPS, radar en het Internet of Things (IoT).

Richtlijn Geodesie is gespecialiseerd in het verzamelen en analyseren van landmeetkundige data en beelden, ook op moeilijk bereikbare locaties. Het heeft daarvoor, in samenwerking met SODAQ, zelf sensoren ontwikkeld die werken via GPS en radar. Via zijn specialistische software en algoritmes worden die data geanalyseerd, zodat zettingen en andere bewegingen van infrastructuur en objecten snel en betrouwbaar in kaart gebracht en zelfs voorspeld worden.

SODAQ is sinds 2013 gespecialiseerd in IoT-oplossingen en bouwde onder meer zelfvoorzienende weerstations in Afrika. Speciaal voor Basetime heeft het bedrijf een sensorkast gebouwd die via IoT wordt aangestuurd en op zonnepanelen werkt, zonder batterijen: ’s werelds eerste bewegingsdetectie sensor die bij gebruik CO2-neutraal is. Die voert automatisch op basis van GPS precisiemetingen uit en stuurt de data naar de cloud, waar ze verwerkt worden.

Daardoor hoeven zakbakens niet meer handmatig gecontroleerd te worden, bijvoorbeeld langs drukke snelwegen of andere gevaarlijke taluds. Dat scheelt mankracht, kosten en maakt de metingen veiliger. De sensorkasten zijn emissieloos, batterijloos en kunnen steeds opnieuw gebruikt worden, wat de duurzaamheid enorm verbetert. Bovendien neemt de nauwkeurigheid, de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van de metingen toe.

De twee bedrijven zijn drie jaar bezig geweest met de ontwikkeling van deze innovatie. De naam Basetime is een samenvoeging van baseline en time, de twee factoren die nodig zijn voor betrouwbare precisiemetingen. ,,De potentie van deze innovatie is zo groot dat we niet een gezamenlijke dienst in de markt zetten, maar er samen een apart bedrijf voor hebben opgericht”, stellen Woltering en Arkesteijn. ,,Wij gaan hiermee echt deze wereld wakker schudden.”

Basetime
plaats:
HILVERSUM/HOUTEN
website:
https://www.basetime.xyz

Andere persberichten van deze organisatie

Sodaq lanceert revolutionaire asset tracker aangedreven door zonne-energie

De nieuwste technologie voor een duurzamer ‘Internet of Things’

Hilversum, Nederland, 25 juni 2021 — SODAQ kondigt de release aan van zijn baanbrekende en energiezuinige productlijn voor asset tracking, de SODAQ TRACK. De TRACK Solar wordt op innovatieve wijze aangedreven door zonne-energie. Met dit unieke kenmerk ondersteunt het GSP-tracking apparaat bedrijven op een duurzame manier in het volgen van assets, het stroomlijnen van logistiek en draagt bij aan het reduceren van de CO2 footprint van organisaties. 

“Wereldwijd worden er meer dan 100 miljard slimme apparaten gebruikt in het dagelijks leven. Slechts een klein deel hiervan is duurzaam. Door visie en innovatie wil SODAQ een duurzaam Internet of Things creëren.”

- CEO Ollie Smeenk

SODAQ’s revolutionaire B2B productlijn is uitzonderlijk in haar lage energieverbruik en digitaliseert assets op een efficiënte en duurzame manier. De mogelijkheid om op grote schaal in te kopen maakt het de perfecte tracking oplossing voor grootschalige organisaties. De SODAQ trackers zijn bestendig tegen zware omstandigheden. Waar ook ter wereld, ongeacht het weertype en de situatie - SODAQ TRACK dekt assets op de lange termijn op duurzame en betrouwbare wijze.  

Over SODAQ TRACK

Door de kleine SODAQ TRACK sensor (80x80x27 mm) aan assets te bevestigen of bij vracht te voegen is het mogelijk om deze over de hele wereld te volgen via het SODAQ Dashboard, Silica of elke eigen dashboard oplossing.

De SODAQ TRACK Solar heeft een uniek zonnepaneel met de capaciteit om energie ter waarde van een maand te verzamelen en op te slaan, terwijl signalen ongestoord worden doorgelaten. Bovendien kan de TRACK Solar worden opgeladen met zowel buiten- als binnenverlichting en is de sensor zo goed als onderhoudsvrij. De batterij gevoede optie - SODAQ TRACK Active fungeert in omstandigheden met weinig licht. Van de gehele productlijn zijn de robuuste sensoren IP67-gecertificeerd en gebouwd om zware omgevingsomstandigheden te doorstaan.

Hoe werkt het?

Door assets in de hele logistiek en toeleveringsketen te volgen, kunnen bedrijven processen stroomlijnen, efficiëntie verhogen, waardevolle inzichten krijgen en hiermee bedrijfsverliezen minimaliseren. Elke kwartier geeft de TRACK, via LTE-M, NB-IoT en LoRa verbindingen, draadloos een update. De LED-interface op de TRACK Active wordt ondersteund door uitgebreid gebruikersonderzoek en communiceert verschillende statussen middels onderscheidende kleuren en uitingen.

Terwijl veel apparaten zijn ontwikkeld met ‘planned obsolescence’ (een beperkte levensduur), zet SODAQ in op ‘planned permanence’: Producten waarvoor (bijna) geen batterijen nodig zijn en welke aangedreven worden door duurzame energie, hierdoor langer meegaan met als einddoel een oneindige levensduur.

De veelzijdigheid van de Sodaq Track 

De SODAQ TRACK kan op talloze manieren worden ingezet.

● Asset Tracking: Volg assets wereldwijd, zowel binnen en buiten. Volg internationale vracht, zoals: containers, trailers, pallets of pakketten. Geschikt voor logistiek, supply chains, haventerminals en luchthavens.

● Geo-Fencing: Pas het gedrag van TRACK aan op basis van de huidige locatie en gewenste operationele ondersteuning binnen het geofence gebied. Minimaliseert diefstal en verlies en optimaliseert de operationele efficiëntie.

● Voorraadbeheer: de SODAQ TRACK volgt alle assets binnen en buiten een magazijn of distributiecentrum. Dit helpt bedrijven in het volgen en voorspellen van voorraden. 

● Optimalisatie van de handelsketen: de SODAQ TRACK volgt assets terwijl ze zich door de handelsketen bewegen - van sourcing tot uiteindelijke levering.

● Remote monitoring: de SODAQ TRACK bewaakt assets, zoals zware machines, waar ze ook worden ingezet. Perfect voor bouwbedrijven, luchthavens en haventerminals.

● Smart Monitoring: De SODAQ TRACK maakt het mogelijk om de kloof tussen fysieke producten en bedrijfsprocessen te overbruggen. Verzamelde gegevens kunnen worden gebruikt om de efficiëntie van onderhoud, productieprocessen en stroomverbruik te optimaliseren.

De SODAQ TRACK kan worden gebruikt voor unieke toepassingen binnen organisaties in diverse sectoren; SODAQ adviseert en ondersteunt bij het maken van een geschikte keuze, afgestemd op de behoeften van het bedrijf.

OVER SODAQ

SODAQ is toonaangevend voor de trend van sensing en tracking mogelijkheden. Sinds 2013 is SODAQ pionier in de ontwikkeling van autonome apparaten die duurzaam energie kunnen verzamelen en opslaan, en middels laag energieverbruik kunnen communiceren met draadloze netwerken. SODAQ biedt niet alleen een reeks oplossingen voor GPS-tracking, maar ook engineering services voor uniek ontworpen hardware, software en ontwikkeling van industrieel ontwerp. De bedrijfsvisie ‘Wij ambiëren een wereld zonder batterijen' is een representatie van SODAQ’s passie voor het innoveren voor oplossingen die bijdragen aan een beter ‘Internet of Things’ en een meer duurzame wereld.

 

1 jaar geleden