Nieuw kabinet moet extra investeren in toekomst lokale omroep

11-09-2017 23:00 | 5 jaar geleden Binnenland

Dit is een origineel bericht van
NLPO

Lokale publieke omroepen zullen niet overleven als een nieuw kabinet niet snel met met meer geld over de brug komt. Dat is de boodschap die 260 lokale publieke omroeporganisaties vandaag overbrengen aan leden van de Tweede Kamer. 30 miljoen euro extra investering is er nodig om aan de wettelijke taak te voldoen.

De positie van vrijwel alle lokale publieke omroepen is op dit moment uiterst kwetsbaar. Het Commissariaat voor de Media concludeerde in 2016 al dat eenderde van de lokale publieke omroepen in zware financiële problemen zit. De sector werkt daarom aan een ingrijpend traject om de kwaliteit en continuïteit van alle lokale publieke omroepen te verbeteren en de efficiency te vergroten. Maar de sterke motivatie voor een levensvatbare lokale omroep vertaalt zich niet automatisch in voldoende middelen om hem in te richten. Meer financiële armslag is dringend noodzakelijk. Zo’n driekwart van alle lokale publieke omroepen ontvangt op dit moment minder dan 25.000 euro per jaar. Ter vergelijking: één dag regionale televisie kost gemiddeld ongeveer 29.000 euro. De stichting NLPO, die de belangen van de Nederlandse Lokale Publieke Omroepen behartigt, roept de overheid daarom op om tenminste 30 miljoen euro per jaar extra beschikbaar te stellen.

NLPO directeur Marc Visch: “Met de huidige vergoeding kunnen de meeste lokale omroepen niet eens de vaste lasten als huisvesting, auteursrechten en minimale apparatuur betalen. Terwijl we met zijn allen qua techniek en kwaliteit steeds meer van de lokale omroep zijn gaan vragen. Gemeenten voeren bijvoorbeeld meer en meer taken uit die de levenssfeer van inwoners rechtstreeks raken. Daarmee wordt de controlerende en agenderende functie van de lokale publieke omroepen alleen maar belangrijker.”

De oproep van de lokale omroepen staat niet op zichzelf. Publieke en commerciële regionale media verdwijnen of concentreren zich noodgedwongen op nieuws uit de stedelijke regio’s. Hyperlokale en burgerinitiatieven missen een journalistieke basisinfrastructuur voor onderscheiden meningen in het kader van hoor en wederhoor. Lokale omroepen daarentegen bieden een betrouwbaar en professioneel netwerk voor burgerjournalistiek avant la lettre. Er werken zo’n 500 professionele journalisten, redacteuren en technisch personeel en meer dan 20.000 intern opgeleide vrijwilligers iedere dag weer aan een onafhankelijke en kritische nieuwsvoorziening over bestuurlijke en maatschappelijke onderwerpen — ook wanneer deze niet langer in het middelpunt van de belangstelling staan. Ze volgen de politieke agenda en attenderen burgers op vraagstukken die van lokaal belang zijn.

De lokale omroepen bieden op 12 september 2017 om 13.45 uur in de Tweede Kamer een petitie aan. Achtergronden en persfoto zijn beschikbaar vanaf 15.00 uur via www.olon.nl. Op 13 september tussen 15.30 - 17.00 uur organiseert de NLPO een debat waarin over de voorgestelde maatregelen zal worden gediscussieerd door gemeentebestuurders, omroepen en tweede kamerleden. Voor vragen: stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen, 06-41405080 of Mondegreen Strategische Communicatie, 06-34109060.
NLPO
plaats:
Hilversum
website:
https://www.stichtingnlpo.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Streekomroep ZuidWest Omroep van het jaar 2022

Winnaars Lokale Media Awards bekend

Streekomroep ZuidWest is tijdens de uitreiking van de Lokale Media Awards uitgeroepen tot Omroep van het Jaar 2022. Volgens de vakjury verdient de omroep deze titel vanwege uitstekende lokale journalistieke prestaties rondom belangrijke maatschappelijke thema’s, en de grote stappen die de organisatie zet in haar ontwikkeling.

De Schiedamse lokale omroep SCHIE kreeg een eervolle vermelding omdat de omroep in korte tijd een opvallende professionaliseringsslag heeft ondergaan, met name op het journalistieke vlak.

Milouska Meulens, voorzitter van de vakjury: “Mijn journalistieke hart ging weer kloppen toen wij bij de genomineerde omroepen langsgingen. De passie die ze hebben én houden, van directeur tot vrijwilligers, editor tot hoofdredactie. En dat ondanks de soms wel echt ingewikkelde omstandigheden. Wat ze tekortkomen aan middelen, compenseren ze meer dan genoeg met creativiteit en liefde voor het vak. Dat, ondernemingszin en het draagvlak bij het publiek, houdt ze op de been. Prachtig om te zien!”

ZuidWest neemt het stokje over van OPEN Rotterdam, die vorig jaar de verkiezing won. Streekomroep ZuidWest is actief in en rond Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht.

Beste producties en presentatietalent 2022

Naast de verkiezing Omroep van het Jaar zijn awards toegekend in de categorieën nieuws & achtergronden, audio, video, innovatie en presentatietalent. De jury lette bij het aanwijzen van de winnaars nadrukkelijk op journalistieke prestaties en de wijze waarop de inzenders verbinding in de lokale gemeenschap wisten te realiseren.

Juryvoorzitter Rik van de Westelaken: “Ook ik begon mijn journalistieke carrière bij een lokale publieke omroep. Het is opvallend hoeveel beter en professioneler de lokale omroepen tegenwoordig zijn. Ik ben onder de indruk van de kwaliteit van de talenten en verhalen: ze raken, informeren en verbinden. Dat maakt het uitdelen van de lokale media awards ook zo leuk.”

Ook is door omroepen volop campagne gevoerd om een van hun vrijwilligers in aanmerking te laten komen voor de titel Omroepvrijwilliger van het Jaar. Bij die verkiezing gaf het aantal publieksstemmen de doorslag.

Dit zijn alle winnaars:

Nieuws en achtergronden:

‘Afrekenen met vier jaar gemeentepolitiek’ - Sleutelstad

Audio:

‘Eerste hulp bij jezelf zijn’ - Omroep P&M

Video:

‘De verzwegen wet’ - 1Twente

Innovatie:

‘1Twente Senior’ - 1Twente

Presentatietalent:

Tjerk van der Ende - SCHIE

Omroepvrijwilliger van het Jaar:

Ellis Rijkers - Omroep Meierij

Unieke positie lokale omroep

Marc Visch, directeur-bestuurder NLPO: “De inzendingen en de genomineerden laten de unieke positie van de lokale publieke omroepen en lokale journalistiek zien in ons publieke bestel. Het gaat om meer dan de dagelijkse informatievoorziening; het laat de belangrijke maatschappelijke en verbindende rol zien van al die omroepen in hun eigen dorp, stad of streek. Een rol die van belang is voor een gezonde lokale democratie.”

Vakjury

De titel Omroep van het Jaar is toegewezen door een aparte vakjury, die bestond uit Milouska Meulens (voorzitter), Fiona Arens, John Olivieira en Celeste Boddaert. De vakjury voor de overige Lokale Media Awards bestond uit Rik van de Westelaken (voorzitter), Bart Jan Cune, Wilma Haan, Timo Kamst, Sieb Kroeske, Ton Verlind en Elger van der Wel.

Over de Lokale Media Awards

De Lokale Media Awards zijn een initiatief van de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO), het samenwerkings- en coördinatieorgaan voor de lokale publieke omroep in Nederland. De awards laten zien wat lokale omroepen te bieden hebben op het gebied van organisatie, content en talent. Dit jaar werden de Lokale Media Awards uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Beeld en Geluid in Hilversum op vrijdag 10 juni.

2 weken geleden

Genomineerden Lokale Media Awards 2022 bekend

De vakjury onder leiding van Rik van de Westelaken heeft vandaag de nominaties van de Lokale Media Awards 2022 bekendgemaakt. De uitreiking van de LMA’s is een jaarlijks terugkerend event van en voor de lokale omroepsector, georganiseerd door de stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO).

Na twee selectieronden zijn bijna 200 inzendingen teruggebracht tot 19 nominaties in vijf categorieën.

Rik van de Westelaken: “In de lokale journalistiek is veel gebeurd het afgelopen jaar. Als jury hebben we gezien dat niveau gestegen is – er is geïnvesteerd in de journalistieke groei en dat werpt zijn vruchten af. We hebben bijzondere diamantjes voorbij zien komen – dat smaakt naar meer. Het blijft moeilijk om inzendingen met elkaar te vergelijken: toch denken we dat de nominaties een mooie afspiegeling vormen van wat er bij de lokale omroep gebeurt.”

Op dit moment zijn er 234 lokale publieke omroepen in Nederland actief met ruim 500 professionals en meer dan 20.000 vrijwilligers. Tijdens de uitreiking worden de lokale omroepen, hun medewerkers en vrijwilligers in het zonnetje gezet voor hun buitengewone inzet, vaak met beperkte middelen. Dit jaar worden de LMA’s gepresenteerd door Paula Udondek en het presentatietalent van 2021 Bart Nelissen (omroep P&M).

Er worden in totaal zeven awards uitgereikt in de categorieën: Nieuws & Achtergronden, Audio, Video, Innovatie, Presentatietalent, Omroepvrijwilliger van het Jaar en Omroep van het Jaar.

Dit zijn de genomineerde inzendingen per categorie op een rij:

In de categorie Nieuws en achtergronden zijn genomineerd:

 • Sleutelstad (Leiden) - Afrekenen met vier jaar gemeentepolitiek
 • RTV NOF (Noord Oost Friesland) - Het verhaal van de familie van der Wal na een allesverwoestende brand
 • SCHIE TV (Schiedam) - Verkiezingsdebat 

In de categorie Audio zijn genomineerd:

 • RTV Stichtse Vecht - Vogelvrij
 • Omroep P&M (Peel & Maas) - Eerste hulp bij... jezelf zijn
 • Omroep Venlo – Radio Binnenstad

In de categorie Video zijn genomineerd:

 • OOG TV (Groningen) – Brams brievenbus
 • 1Twente (Enschede) – De verzwegen wet
 • WEEFF (West-Friesland) – WEEFF Spotlight
 • Haarlem105 - Asielaanvrager Mo moet zich wekelijks melden bij AZC, een reis van vijf uur

In de categorie Innovatie zijn genomineerd:

 • OPEN Rotterdam – De Wacht
 • 1Twente (Enschede) – 1Twente Senior 

Presentatietalent van het Jaar 

Zeven talenten dingen mee voor de award voor Presentatietalent van het Jaar. Zij zijn eerder geselecteerd door de vakjury

Publieksverkiezing Omroepvrijwilliger van het Jaar

Tijdens de uitreiking van de Lokale Media Awards in de verschillende categorieën wordt ook de award voor Omroepvrijwilliger van het Jaar uitgereikt. Deze vrijwilligers zijn voorgedragen door hun eigen omroep en gekozen met de publieksstem. De top 5 van omroepvrijwilligers met de meeste publieksstemmen bestaat - in willekeurige volgorde - uit:

 • Jan van de Beek, voorzitter bij Lokale Omroep Zeewolde
 • Rik Visser, redacteur bij Omroep Sleutelstad (Leiden)
 • Ellis Rijkers, fotograaf en verslaggever bij Omroep Meierij (Meierijstad)
 • Marcel Hijnen, techniek bij Studio Alphen (Alphen aan den Rijn)
 • Ton Kolmeijer, presentator bij WOS Media (Maassluis, Midden-Delfland, Westland)

Over de Lokale Media Awards

De stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) organiseert jaarlijks de Lokale Media Awards. Niet alleen als stimulans voor de lokale omroepen, maar vooral ook om de trots op het vak te vieren. Dit event, waarbij prijzen worden uitgereikt in diverse categorieën, is hét moment waar duidelijk wordt waar de sector voor staat en wat de lokale omroepen voor de lokale journalistiek en gemeenschap betekenen.

De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 10 juni, live vanuit Beeld en Geluid in Hilversum. Meer informatie over de LMA’s is te vinden op www.nlpo.nl/awards

 

1 maand geleden

Rik van de Westelaken nieuwe juryvoorzitter van de Lokale Media Awards

Programmamaker en presentator Rik van de Westelaken is de nieuwe juryvoorzitter van de Lokale Media Awards 2022. De jaarlijkse prijzen voor de beste producties van de lokale publieke omroep worden op vrijdag 10 juni uitgereikt vanuit Beeld en Geluid in Hilversum. Er worden Lokale Media Awards uitgereikt in vijf categorieën: Nieuws en achtergronden, Audio, Video, Innovatie en Presentatietalent.

Rik van de Westelaken: “De lokale publieke omroepen hebben een belangrijke functie in onze samenleving. Niet alleen omdat ze het lokaal bestuur controleren, maar ook vanwege hun maatschappelijke en verbindende rol. Ook zijn ze een belangrijke springplank voor jong talent. Zelf begon ik als tiener bij de lokale omroep van Uden en leerde ik bij AT5 met vallen en opstaan het vak. Een geweldige en onmisbare ervaring. Lokale omroepen leggen de basis voor nieuwe generaties journalisten en programmamakers. Daarom doet het mij een groot plezier om voorzitter te zijn van deze vakjury - en om samen met vakgenoten al die mooie producties te zien.”

De jury

De juryleden van de Lokale Media Awards 2022 zijn:

 • Rik van de Westelaken, programmamaker en presentator AVROTROS
 • Bart Jan Cune, bekend als nieuwslezer en voice-over. Eigenaar journalistiek strategisch adviesbureau NewsMakers en audioproducent AudioMakers
 • Wilma Haan, adjunct-hoofdredacteur NOS
 • Mark van der Kamp, opleidingscoördinator NPO Campus
 • Timo Kamst, voormalig radio-dj, nu radiocoach, presentatietrainer en redacteur
 • Sieb Kroeske, docent muziek en radio-management aan de hogeschool Inholland
 • Ton Verlind, voormalig verslaggever, presentator, eindredacteur van Brandpunt, nu media-adviseur
 • Elger van der Wel, online-media-adviseur, podcastmaker, contentstrateeg en docent Media Innovatie aan de hogeschool Windesheim (Zwolle).

Beoordeling inzendingen

De lokale omroepen kunnen hun beste producties nog tot 1 april inzenden, waarna de vakjury aan de slag gaat met het beoordelen van de inzendingen. Zij selecteren per categorie de genomineerden en kiezen daaruit de uiteindelijke winnaar. De nominaties worden op 19 mei bekend gemaakt.

De jury richt zich met name op thema’s die de doelstellingen en ontwikkeling van de sector weerspiegelen, waaronder lokale journalistiek/lokale democratie, lokale verbondenheid en professionalisering.

Investeren in opleiding en talent

Er is dit jaar extra aandacht voor de Lokale Media Award Presentatietalent. Voor de genomineerden in deze categorie organiseert de NLPO een talentenweekend op 14 en 15 mei waarin presentatietalenten worden getraind en beoordeeld door een aantal leden van de vakjury. De winnaar wint een op maat gemaakt opleidingspakket in samenwerking met de NPO Campus.

Verder worden tijdens de uitreiking van de Lokale Media Awards de Omroepvrijwilliger van het Jaar (publieksprijs) en de Omroep van het Jaar (beoordeeld door een aparte vakjury) bekend gemaakt. OPEN Rotterdam won deze prestigieuze titel vorig jaar. Daarnaast kreeg RTV NOF een eervolle vermelding van de vakjury.  

Alles over de Lokale Media Awards op www.nlpo.nl/lokalemediaawards

Foto: Ruud Baan

3 maanden geleden

OPEN Rotterdam Omroep van het Jaar 2021

OPEN Rotterdam is tijdens de uitreiking van de Lokale Media Awards uitgeroepen tot Omroep van het Jaar. Volgens de vakjury heeft de omroep de prestigieuze titel verdient omdat ze het afgelopen jaar grote stappen hebben gemaakt en uitblinken in lokale journalistiek met maatschappelijk relevante thema’s en originele invalshoeken voor diverse doelgroepen. Sterk in het nieuws uit de wijken, en midden in de samenleving. De jury noemt de omroep inspirerend, innovatief, creatief en verrassend.

Eervolle vermelding

Streekomroep RTV NOF (Noordoost Friesland, Dantumadiel) kreeg als genomineerde omroep een eervolle vermelding van de vakjury. De jury noemt het indrukwekkend wat de omroep in korte tijd presteert met een minimaal budget. “Deze omroep staat midden in de samenleving en laat zien wat je kunt bereiken met wat extra geld en een gelijkwaardige samenwerking met de regionale omroep. Het is heel bijzonder voor hoeveel kernen deze omroep lokale producties maakt. Ze illustreren dat ook in een grote lege streek een streekomroep de oplossing kan zijn mits een extra financiële impuls. ”

De beste producties en presentatietalent 2021

Naast Omroep van het Jaar werden ook awards uitgereikt in vijf andere categorieën, waarbij de jurering dit jaar nadrukkelijk is afgestemd op de overkoepelende speerpunten van de sector, zoals lokale journalistiek, lokale verbondenheid, maatschappelijke functie en professionalisering. De jury is onder de indruk van de kwaliteit van de ingezonden producties en de professionele groei die de lokale omroepen laten zien.

Dit zijn de winnaars:

Nieuws

WOS/OPEN Rotterdam/SCHIE (Maassluis, Midden-Delfland, Westland, Rotterdam, Schiedam): Hoekse Lijn – De metro die miljoenen kostte

Audio

Omroep P&M (Beesel, Peel en Maas): P&M Praot Plat

Video

OOG (Groningen): Perspectief

Innovatie

1Twente Enschede: OmArm Enschede

Presentatietalent

Bart Nelissen: Omroep P&M (Beesel, Peel en Maas)

Bijzondere uitreiking

Voor het eerst werd de titel Omroepvrijwilliger van het Jaar uitgereikt. De publieksverkiezing werd met de meeste stemmen gewonnen door Wesley Ferwerda van OOG (Groningen). 

Alle omroepen hebben veel gedaan voor hun genomineerden. Zo werden er filmpjes gemaakt en campagne gevoerd voor de publieksstem met aandacht in lokale en landelijke media. De prijs was hiermee niet alleen voor de omroepvrijwilliger zelf maar voor de gehele omroep.

Unieke positie

Marc Visch, directeur van de NLPO kijkt met trots terug op de uitreikingen: “Als je kijkt naar wat de lokale publieke omroep heeft opgeleverd, de toegenomen kwaliteit en niveau, en dat in het licht van de (financiële) uitdagingen die al jaren spelen en waarbij corona er nog eens bovenop is gekomen, dan kan ik alleen maar met trots kijken naar al dat moois wat de omroepen hebben gemaakt. De veerkracht, de maatschappelijke betrokkenheid, de onafhankelijke lokale journalistiek…de lokale publieke omroep heeft opnieuw haar meerwaarde en haar unieke positie in het publieke bestel aangetoond.”

Vakjury

De onafhankelijke vakjury wordt gevormd door Lauren Verster (juryvoorzitter), Evelien de Bruijn, Bart Jan Cune, Wilma Haan, Timo Kamst, Sieb Kroeske, Ton Verlind en Elger van der Wel. De award voor Omroep van het Jaar is mede beoordeeld door de afgevaardigde van de winnaar van de laatste editie, Flip van Willigen van 1Twente.

1 jaar geleden

Nominaties Lokale Media Awards 2021 bekendgemaakt

De verkiezing van de Lokale Media Awards nadert de ontknoping. Na twee selectieronden zijn meer dan 200 inzendingen teruggebracht tot 21 nominaties in vijf categorieën. Vandaag maakte de jury de nominaties bekend. De online prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 11 juni, live vanuit Beeld en Geluid in Hilversum. 

De Lokale Media Awards zijn de prijzen van en voor de lokale publieke omroep. Het laat zien wat lokale omroepen te bieden hebben op het gebied van organisatie, content en talent. Er worden Lokale Media Awards uitgereikt in de categorieën Nieuws, Audio, Video, Innovatie, en Presentatietalent. Ook de award voor Omroep van het Jaar wordt uitgereikt. 

De jurering is dit jaar nadrukkelijk afgestemd op de overkoepelende speerpunten van de sector, zoals lokale journalistiek, lokale verbondenheid, maatschappelijke functie en professionalisering. De jury is onder de indruk van de kwaliteit van de ingezonden producties en de professionele groei van de lokale omroepen.

De genomineerden

In de categorie ‘Omroep van het Jaar’ heeft de jury negen kandidaten genomineerd: 

Dtv Nieuws, Omroep Venlo, OOG Groningen, OPEN Rotterdam, REGIO8, RTV Maastricht, RTV NOF, Streekomroep ZuidWest en WOS. Deze genomineerde omroepen worden dit jaar samen met 1Twente (Omroep van het Jaar 2019) ingezet als het visitekaartje van de lokale publieke omroepsector.

In de categorie 'Nieuws' zijn genomineerd: 

 • 1Twente Enschede (Enschede): 1Twente Vandaag special: Vuurwerkramp
 • Lokale Omroep Roerstreek (Roerdalen): Evaluatie natuurbrand de Meinweg
 • WOS (Maassluis, Midden-Delfland, Westland): Hoekse Lijn – De metro die miljoenen kostte

In de categorie 'Audio' zijn genomineerd:

 • OOG (Groningen): Glasnost
 • Omroep P&M (Beesel, Peel en Maas): P&M Praot Plat
 • Lokale Omroep Regio Leiden (Leiden): Uitgegleden: het gezeul met daklozen in de regio
 • Lokale Omroep Regio Leiden (Leiden): Verbroken Verbinding

In de categorie 'Video' zijn genomineerd: 

 • RTV Lansingerland (Lansingerland): 75 jaar Onvoltooid Bevrijd
 • Omroepstichting ZuidWest (Bergen op Zoom, Roosendaal, Woensdrecht): De Grote Welkom Sinterklaas Show
 • Dtv Oss - Bernheze (Bernheze, Oss): Dodenherdenking 2020
 • Omroep P&M (Beesel, Peel en Maas): In de greep door corona 
 • OOG (Groningen): Perspectief
 • OPEN Rotterdam (Rotterdam): Tijdlagen

In de categorie 'Innovatie' zijn genomineerd: 

 • Omroep Venlo (Venlo): De dure brandweerman
 • OPEN Rotterdam (Rotterdam): Home Sweet Home
 • WOS (Maassluis, Midden-Delfland, Westland): Jongerenredactie
 • 1Twente Enschede (Enschede): OmArm Enschede

In de categorie 'Presentatietalent' zijn genomineerd: 

 • Bart Nelissen: Omroep P&M (Beesel, Peel en Maas)
 • Zoë Pinto e Neto: OPEN Rotterdam (Rotterdam)
 • Rodney & Hugo: REGIO8 (Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek)
 • Jonathan Post: A1 Mediagroep (Nijkerk)

De onafhankelijke vakjury wordt gevormd door Lauren Verster (juryvoorzitter), Evelien de Bruijn, Bart Jan Cune, Wilma Haan, Timo Kamst, Sieb Kroeske, Ton Verlind en Elger van der Wel. De award voor Omroep van het Jaar is mede beoordeeld door de afgevaardigde van de winnaar van de laatste editie: Flip van Willigen van 1Twente.

Omroepvrijwilliger van het Jaar

Nieuw dit jaar is de award voor Omroepvrijwilliger van het Jaar. Bij deze publieksverkiezing zijn ruim 3600 stemmen uitgebracht. Het was een nek aan nek race om in de top 5 te belanden. De top 5 van genomineerde Omroepvrijwilligers van het Jaar bestaat uit:

 • Jeroen Brons: A1 Mediagroep
 • Wesley Ferwerda: OOG
 • Jeron Groeneveld: Studio Alphen
 • Nic Kortenoeven: Omroep P&M 
 • Isabelle Visser: Lokale Omroep Goirle

Over de Lokale Media Awards

De Lokale Media Awards is een initiatief van de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO), het samenwerkings- en coördinatieorgaan voor de lokale publieke omroep in Nederland. De stichting ondersteunt lokale publieke omroepen op diverse terreinen om de sector verder te professionaliseren en om de kwaliteit van de producties van lokale omroepen te verbeteren, zodat zij op het gebied van onder andere journalistieke kwaliteit kunnen voldoen aan de wettelijke eisen van een Lokaal Toereikend Media-Aanbod (LTMA). 

De feestelijke prijsuitreiking vindt digitaal plaats op vrijdag 11 juni, live vanuit Beeld en Geluid in Hilversum. Het evenement wordt gepresenteerd door Mick Smits, winnaar van de Lokale Media Award Presentatietalent 2019, en kent bijdragen van verschillende gasten, waaronder Giel de Winter en Hannelore Zwitserlood.

1 jaar geleden

Lauren Verster nieuwe juryvoorzitter van de Lokale Media Awards

Programmaakster en presentatrice Lauren Verster is de nieuwe juryvoorzitter van de Lokale Media Awards. Ook is de jury verder versterkt met vier nieuwe leden. De nieuw samengestelde jury gaat aan de slag met de ruim 200 door de lokale publieke omroepen ingezonden journalistieke producties. Zij selecteren de genomineerden en kiezen daaruit de uiteindelijke winnaar. 

Lauren Verster: “We hebben gezien wat de impact van de lokale omroep is, zeker in deze tijden. Die gaat verder dan het brengen van nieuws, maar draait ook om maatschappelijke betrokkenheid en brengt een gemeenschapsgevoel. Mijn carrière is gestart bij de lokale omroep van Den Bosch, daar kon ik voor het eerst ‘snuffelen aan tv-maken’. Ik ben vereerd de rol van juryvoorzitter op me te nemen en ben heel nieuwsgierig naar al die ingezonden producties en om ze samen met de andere juryleden te gaan zien en horen.”

De juryleden van de Lokale Media Awards 2021 zijn, naast juryvoorzitter Lauren Verster:

Evelien de Bruijn, radio- en televisiepresentatrice (bekend van Hart van Nederland, Top 2000 en NPO Radio 2)

Bart Jan Cune, bekend als nieuwslezer voor verschillende nationale stations. Onafhankelijk journalistiek strateeg, podcastmaker en coach bij NewsMakers en AudioMakers.

Wilma Haan, adjunct-hoofdredacteur NOS Nieuws

Timo Kamst, voormalig radio-dj en podcast producer en presentatietrainer bij Podcasthelden

Sieb Kroeske, docent muziek en radio-management aan de hogeschool INHolland

Ton Verlind, media-adviseur en voormalig verslaggever, presentator, eindredacteur van Brandpunt en mediadirecteur

Elger van der Wel, podcastmaker en online-media-adviseur

Flip van Willigen, winnaar Omroep van het Jaar 2019, directeur 1Twente Enschede en Hengelo (categorie Omroep van het Jaar)

Beoordeling inzendingen

Lokale omroepen hebben veel gemeen, maar er zijn natuurlijk ook verschillen in bijvoorbeeld budget, personeel en faciliteiten. De jury beoordeelt de inzendingen dan ook in de context van de middelen waarmee ze gemaakt zijn. De jury richt zich dit jaar specifiek op thema’s die de doelstellingen en ontwikkeling van de sector weerspiegelen: lokale journalistiek, lokale verbondenheid, maatschappelijke functie en professionalisering.

Naast deze speerpunten worden inzendingen ook getoetst aan meer algemene criteria, zoals originaliteit, creativiteit, relevantie, actualiteit, kwaliteit, impact, uitstraling en emotie. 

Over de Lokale Media Awards 

De Lokale Media Awards zijn de prijzen van en voor de lokale publieke omroep. Het laat zien wat lokale omroepen te bieden hebben op het gebied van organisatie, content en talent. 

De genomineerden worden op donderdag 20 mei bekend gemaakt. De Lokale Media Awards worden op vrijdag 11 juni digitaal, live vanuit Beeld en Geluid, uitgereikt. De presentatie is in handen van Mick Smits, winnaar van de Lokale Media Award Presentatietalent 2019.

De Lokale Media Awards worden uitgereikt in vijf categorieën: Audio, Video, Nieuws, Innovatie en Presentatietalent. Daarnaast wordt de prijs voor Omroep van het Jaar uitgereikt. Nieuw dit jaar is de publieksprijs voor Omroepvrijwilliger van het Jaar. 

Alles over de Lokale Media Awards op www.nlpo.nl/awards   

1 jaar geleden