Klimaatkieswijzer helpt burgers partijen te beoordelen op acties in plaats van beloftes

03 MRT 2022 08:30 | Stichting E4all

Kieswijzers worden meestal gebaseerd op verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. Maar tussen wat partijen vooraf beloven en hoe zij zich daarna gedragen zit vaak een groot verschil. Daarom hebben Burgerplatform [1] en de Klimaatcoalitie [2], een kieswijzer ontwikkeld gebaseerd op het stemgedrag van de raadsleden in de afgelopen vier jaar. Er zijn dit jaar Klimaatkieswijzers voor Amsterdam, Arnhem, Haarlem en Oirschot. Voor de volgende verkiezingen staan de plannen al klaar om dit aantal te vergroten.

Hoe is het idee ontstaan?

De gemeenteraad heeft veel invloed op het groen in de stad en bijvoorbeeld de luchtkwaliteit. Maar het viel ons al een tijd op dat partijen na de verkiezingen ineens heel andere standpunten hebben dan in hun verkiezingsprogramma’s staan.” vertelt Marloes Spaander van de Klimaatcoalitie. "Toch zijn kieswijzers vaak gebaseerd op die verkiezingsprogramma’s met die mooie woorden. Wij vonden het dus tijd voor een kieswijzer die gebaseerd is op het stemgedrag van de politieke partijen in de raad.”

Hoe werkt de Klimaatkieswijzer?

Kieswijzer, gebaseerd om stemgedrag van partijen afgelopen 4 jaar

De site bevat een Klimaatlabel en een Klimaatkieswijzer voor een aantal gemeenten. 

De Klimaatkieswijzer geeft 20 stellingen. Kiezers stemmen zelf op de groene moties waar partijen op stemden en zien dan welke partij het beste bij ze past. Dit is dan niet per se de groenste partij. “We raden mensen vooral aan om de moties en de bijbehorende stemmingen open te klikken, te lezen over de besluiten die er genomen worden in hun gemeente en zelf het stemgedrag van de partijen te beoordelen. Is jouw partij wel zo groen als jij dacht, of is het misschien tijd om eens op een andere partij te stemmen?” zegt Marloes Spaander.

Het klimaatlabel is gebaseerd op een grote verzameling moties waarbij het totaal aantal groene keuzes van een partij een label geeft van A tot en met F. De partijen met label A stemmen dus het groenst en met F het minst groen. Voor de beoordeling is een vaste systematiek gehanteerd.

Energieonafhankelijkheid en klimaatbeleid gaan hand in hand

Met de internationale spanning en de stijgende gasprijzen neemt de energiearmoede toe. “Onze afhankelijkheid van Russisch gas is mede het gevolg van tekortschietend politiek beleid. Partijen die geen afscheid willen nemen van fossiel veroorzaken klimaatverandering. Nederlandse wetgeving is faciliterend voor het opdrijven van megawinsten voor bedrijven zoals Gazprom" Legt Harmen Bos van Burgerplatform uit: “Stemmen voor écht groene partijen helpt want die zetten in op het verminderen van fossiel energieverbruik en energieonafhankelijkheid. Daarbij gaan we alleen voor echte oplossingen en niet voor verdienmodellen die alleen groen zijn op papier. Zoals warmtenetten die werken op afval, biomassa en aardgas. Dat is niet ‘van het gas af’. [3]

Wat willen Burgerplatform en de Klimaatcoalitie?

Het Burgerplatform en de Klimaatcoalitie willen dat mensen kiezen voor hun eigen groenste politieke partij. De organisaties zeggen niet dat mensen op een bepaalde partij moeten stemmen, maar vragen ze om te kiezen voor de groenste partij waar zij achter kunnen staan. Meer weten? Kijk op https://klimaatcoalitie.org/klimaatkieswijzer

[1] https://burgerplatform.nu

[2] https://klimaatcoalitie.org/contact#organisaties

[3] https://www.npostart.nl/waarde-van-de-aarde/28-04-2021/KN_1726211 ‘De portemonnee van Putin’.

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek

Dit is een origineel bericht van Stichting E4all

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid