Kantelpunt: verkoop cv-ketels daalt, warmtepompen in opmars

07 OKT 2021 17:09 | Techniek Nederland

De cv-ketel verkoop nam afgelopen jaar af met bijna 5 procent ten opzichte van 2019. Dat is de meest opvallende constatering uit het jaarlijkse onderzoek Gasmonitor 2021 van Natuur & Milieu naar de aanschaf van warmte-apparaten, zoals de cv-ketel, de warmtepomp en hybride installaties.

Kantelpunt

Dit jaar stapten in totaal 87.000 huishoudens over naar een aardgasvrije techniek of aardgasvrije aansluiting zoals een duurzaam warmtenet. Nieuwbouwwoningen zijn in toenemende mate aardgasvrij (86%), maar in de bestaande bouw blijft de cv-ketel nog wel dominant. In totaal zijn er in 2020 428.000 cv-ketels aangeschaft.

De Gasmonitor laat echter ook een sterke groei zien in het aantal verkochte warmtepompen. In 2020 zijn 62.000 warmtepompen geïnstalleerd. Dat is maar liefst 37% meer ten opzichte van 2019. Doekle Terpstra reageert verrast op deze cijfers: “Zagen we vorig jaar nog in de Gasmonitor dat er nog nooit zo veel cv-ketels waren aangeschaft als in 2019, nu lijkt er duidelijk sprake te zijn van een kantelpunt. Consumenten zien stapje voor stapje nut en noodzaak in van de overstap naar duurzame verwarming. Dit is een stap in de goede richting”.  

Bevestiging belang hybride oplossingen

De cijfers van deze Gasmonitor laten ook zien dat we er voorlopig nog niet zijn. De omschakeling naar aardgasvrij wonen gaat maar langzaam. Alleen inzetten op volledig aardgasvrij wonen is dan ook niet verstandig. Hybride warmtepompen kunnen een belangrijke rol spelen als tussenstap naar aardgasvrij. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een kleine warmtepomp en een cv-ketel. Het huis wordt verwarmd op stroom en op heel koude dagen springt de cv-ketel bij. Dit levert energiebesparing en CO2-winst op ten aanzien van de traditionele cv-ketel die volledig op aardgas draait. In 2020 werden er 3200 van zulke hybride-warmtepompen geïnstalleerd.

De techniek en de voordelen van de hybride warmtepomp lijken nu nog weinig bekend bij consumenten. Maar daar gaat binnenkort verandering in komen denkt Terpstra: “Op Prinsjesdag kwam het nieuws naar buiten dat het kabinet de komende jaren bijna 300 miljoen euro investeert in de door Techniek Nederland voorgestelde hybride aanpak. Samen met onze HR hybride partners en de overheid werken we aan een plan om hybride oplossingen voor grote groepen huiseigenaren aantrekkelijk, haalbaar en betaalbaar te maken”.

Stijgende gasprijs

Terpstra verwacht daarnaast dat de stijgende gasprijs de vraag naar duurzame technieken verder doet toenemen en zal versnellen. “De energiebesparing door gebruik van een hybride warmtepomp is enorm, die kan oplopen tot wel 70%. Dat is een zekerheid die we woningeigenaren in deze onzekere tijden van sterk stijgende gasprijzen kunnen bieden”.

 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Esther Dijk, via / 06 460 747 03, per e-mail via e.dijk@technieknederland.nl. Techniek Nederland. Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van de sector techniek en vertegenwoordigt ruim 6.300 bedrijven in de installatiebranche en de technische detailhandel. Met een jaaromzet van meer dan 16 miljard euro en werkgelegenheid voor zo’n 130.000 personen zijn we een economische en sociale factor van betekenis. Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden slimme techniek binnen woningbouw, utiliteitsbouw, industrie en infrastructuur. Van zonnepaneel, warmtepomp, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Meer dan welke sector ook maken we technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant.

Meer binnen deze rubriek