'Gebruik wifi-tracking valt of staat met doelmatigheid'

29 APR 2021 16:22 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Santosh Sharman van Kiwa, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Zes ton boete Enschede voor wifi-tracking binnenstadpubliek (2) | ANP

Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens gaf de gemeente Enschede onlangs een forse boete omdat zij in de binnenstad in de ogen van de AP onrechtmatig wifi-tracking inzette. De gemeente wilde hiermee de drukte in de binnenstad meten, maar volgens de AP gebeurde dat niet volgens de strenge eisen voor wifi-tracking. De gemeente Enschede heeft bezwaar gemaakt tegen de boete.

Of de opgedragen boete inderdaad terecht is hangt onder meer af van de doelmatigheid van de wifi-tracking. Of te wel: waarvoor worden de meetresultaten gebruikt. Zonder privacyrisico’s is wifi-tracking in elk geval niet en dit voorval dwingt ons dan ook om stil te staan bij het feit dat ons gedrag, zonder dat we dat weten, kan worden gemeten. En of we dat moeten willen?

MAC-adres

Wifi-tracking wordt uitgevoerd door de wifi-signalen van smartphones op te vangen. Met die wifi-signalen wordt ook het voor elke smartphone unieke MAC-adres meegestuurd. Dat is op zich geen probleem, tot een specifiek MAC-adres (en dus een specifieke telefoon) gelinkt kan worden aan een persoon. Of als meerdere MAC-adressen gelinkt kunnen worden aan een sociaal demografische groep.

Waardevolle informatie

Dan heb je ineens inzicht in wie, hoe vaak en wanneer naar het centrum van Enschede komt. Zelfs de routes die in het centrum gelopen worden (dus welke winkels bezocht worden) zouden achterhaald kunnen worden. Na analyse van de data zou je zo zelfs kunnen ontdekken dat personen tussen 28 en 35 jaar heel vaak op donderdag en vrijdag winkelen bij winkel x, y en z. En dat is natuurlijk uiterst waardevolle informatie voor bijvoorbeeld marketeers.

Privacygevaar

In het geval van de Enschedese binnenstad gaat het blijkbaar om geanonimiseerde wifi-data. Dat betekent dat de risico’s weliswaar kleiner zijn, maar privacygevaar is er nog steeds. Daarom is het belangrijk om ons af te vragen hoe doelmatig de wifi-tracking was en vooral wat er gebeurt met de verzamelde data. Hoelang worden de gegevens bewaard en wie is ervoor verantwoordelijk dat dit correct gebeurt?

Waakzaamheid

De privacywet AVG probeert de persoonlijke privacy te waarborgen. Desondanks is waakzaamheid geboden en moet er goed gekeken worden naar situaties als die rond de wifi-tracking in de binnenstad van Enschede. Het gevaar van privacyschending zit immers in een klein hoekje. Overigens kan de wifi op je telefoon ook gewoon uit. Wel zo veilig.

Santosh Sharman is Productmanager IoT Security bij Kiwa.

Meer binnen de rubriek Technologie