Van Dorp investeert in Cooll’s warmtepomptechnologie

25-11-2021 11:27 | 3 dagen geleden Economie

Dit is een origineel bericht van
Van Dorp Groep

De Van Dorp Groep investeert in Cooll’s warmtepomptechnologie; een compacte adsorptiewarmtepomp die de huidige Hr-ketel kan vervangen, zonder dat daar grote aanpassingen voor nodig zijn. De investering is onderdeel van een financieringsronde die moet leiden tot opschaling en een grootschalige wereldwijde marktintroductie. Van Dorp en Cooll gaan ook een langetermijnsamenwerking aan. Zo gaat Van Dorp de eerste serie warmtepompen installeren bij 50 woningen.

De uit de Universiteit Twente voortgekomen onderneming Cooll Sustainable Energy Solutions heeft warmtepomptechnologie ontwikkeld die de huidige Hr-ketel één op één kan vervangen en tot 50% gas bespaart. Deze uitvinding, ook wel ‘superrendementsketel’ genoemd, is bij uitstek geschikt voor bestaande woningen. Hier blijken elektrische of hybride warmtepompsystemen vanwege ruimtegebrek, geluidsoverlast, beperkte warmteafgifte of hoge investeringskosten nog niet altijd een maatschappelijk breed gedragen alternatief te zijn. De adsorptiewarmtepomp van Cooll verwarmt nu nog met aardgas, maar kan ook verwarmen met andere groene gassen zoals waterstofgas.

Van Dorp is al 10 jaar nauw betrokken bij de ontwikkeling en maakt dankzij deze investering nu ook de opschaling mogelijk. Henk Willem van Dorp: “Vanuit onze intrinsieke motivatie om de wereld beter achter te laten, besteden wij veel aandacht aan de verduurzaming van installaties en gebouwen. We zetten hierbij in op duurzame technieken en kiezen voor all-electric waar het kan, maar geloven we ook in de technologie van Cooll omdat het een toekomstbestendig alternatief is voor gebouwen waarvoor een elektrisch of hybride warmtepompsysteem nog niet haalbaar is. Daarnaast is het systeem geschikt gemaakt om te verwarmen met waterstofgas, een ontwikkeling waar wij veel vertrouwen in hebben en graag mee pionieren.”

CEO Stefan van Uffelen van Cooll: “Na meer dan tien jaar ontwikkeling van onze gepatenteerde thermische warmtepomptechnologie gaan wij nu de markt op. De eerste series zijn al volledig toegekend aan woningbeleggers en woningcorporaties, maar we zijn al gestart met de voorbereidingen voor grootschalige productie, die wij met onze productiepartners realiseren. Wij zijn dan ook enorm blij met het vertrouwen dat Van Dorp in ons uitspreekt. Om onze technologie en het productieproces op te schalen is een grote financiering nodig, in totaal 16 miljoen euro. Hiervoor benaderen wij in samenwerking met No Five Trees momenteel verschillende partijen die net als Van Dorp in de energietransitie willen investeren. Met de investering van Van Dorp hebben wij een mooie eerste stap gezet, wat vertrouwen geeft voor een duurzame toekomst.”

Over de Van Dorp Groep

De Van Dorp Groep bestaat uit de bedrijven Van Dorp installaties (21 vestigingen in Nederland), Orange Climate (5 productielocaties voor luchtbehandelingsinstallaties in Europa en het Midden-Oosten) en Gebr. Van der Steen (actief in de ondergrondse infra in Nederland).

EINDE PERSBERICHT

Cooll's warmtepomptechnologie kan de Hr-ketel zonder grote aanpassingen vervangen.

De technologie wordt ook wel 'superrendementsketel' genoemd.

Logo Cooll

Voor vragen kan contact worden opgenomen met de volgende contactpersonen: • Henk Willem van Dorp, Rentmeester Van Dorp: vandorp@vandorp.eu of 079 – 3687691 • Stefan van Uffelen, CEO van Cooll: stefan.van.uffelen@cooll.eu of 06-49947247 • Boele Braaksma, CEO van No Five Trees: b.braaksma@nofivetrees.com of 06-82012333 Link naar onze website: www.vandorp.eu Link naar website Cooll: www.cooll.eu
Van Dorp Groep
plaats:
Zoetermeer
website:
https://vandorp.eu/

Andere persberichten van deze organisatie

Van Dorp breidt uit met overname HG Industrial

Van Dorp neemt het bedrijfsonderdeel HG Industrial van systeemautomatiseerder Hotraco over. HG Industrial is als System Integrator meer dan 40 jaar een toeleverancier voor productiebedrijven, machinebouwers, E-installateurs en groothandels. Deze bedrijfsactiviteiten vormen een welkome aanvulling op het specialisme ‘Industriële Automatisering' bij Van Dorp.

Bij HG Industrial werken momenteel 18 medewerkers. Het bedrijf heeft een landelijke dekking en realiseert een omzet van circa 4 miljoen euro.

Hoe gaan we verder?

De activiteiten van HG Industrial worden per 1 december 2021 geïntegreerd in de bedrijfsvoering van Van Dorp. De medewerkers verhuizen in latere instantie, samen met de medewerkers van Van Dorp Venlo, naar een nieuw pand in Venlo. Vanuit deze nieuwe locatie, zetten zij hun activiteiten voort onder de naam ‘Van Dorp - HGI’. De dagelijkse leiding blijft in handen van Rob Reesink en Jean-Paul Damen.  

Ard Zweep, CEO van Hortraco: “HG Industrial behoort niet meer tot de kernactiviteiten van Hotraco en we hebben daarom besloten om het bedrijfsonderdeel HG Industrial te verkopen. In onze gesprekken met Van Dorp vonden wij veel herkenning in hun visie en strategie voor de komende jaren. Van Dorp is een gezond en toekomstbestendig familiebedrijf, waaraan wij onze activiteiten met veel vertrouwen overdragen.”

Chris van der Veen, Algemeen Directeur van Van Dorp: “Van Dorp heeft de wens om ons specialisme ‘Industriële Automatisering’ te versterken. Wij zijn dan ook verheugd dat wij de activiteiten van HG Industrial nu toevoegen aan ons familiebedrijf. We vertrouwen op de voortzetting van de goede samenwerking en heten de collega’s, leveranciers en opdrachtgevers van HG Industrial een warm welkom.”

4 dagen geleden

Van Dorp breidt uit met overname Van Rijn Brandbeveiliging uit Tholen

Van Dorp heeft overeenstemming bereikt over de overname van het familiebedrijf Van Rijn Brandbeveiliging. Van Rijn Brandbeveiliging is gespecialiseerd in brandbeveiliging en veiligheidsopleidingen en is met het hoofdkantoor en een eigen opleidingscentrum gevestigd in Tholen. Daarnaast heeft het bedrijf diverse servicepunten in Nederland. Ook Van Rijn Veiligheidsopleidingen en Van Rijn Advies & Projecten worden onderdeel van Van Dorp installaties.

Bij Van Rijn Brandbeveiliging werken momenteel 44 medewerkers. Het bedrijf heeft een landelijke dekking en realiseert een omzet van circa 4 miljoen euro.

Krachten gebundeld

Van Rijn Brandbeveiliging blijft haar werkzaamheden voorlopig onder de huidige bedrijfsnaam uitvoeren. Van Dorp en Van Rijn Brandbeveiliging zijn al jaren goede bekenden van elkaar en werken op vele vlakken al intensief met elkaar samen. Dankzij deze overname bundelen beide partijen hun krachten.

Cor Ridderhof, Directeur Van Rijn Brandbeveiliging: “Van Dorp is een gezond en toekomstbestendig familiebedrijf, waarmee wij ons op het gebied van normen & waarden, visie en strategie goed kunnen vereenzelvigen. De overname biedt nieuwe kansen en ontwikkelingsmogelijkheden voor onze medewerkers. Onze opdrachtgevers kunnen dankzij de samenwerking nu ook profiteren van de expertises op het gebied van het beheer en onderhoud van gebouwgebonden installaties."

Chris van der Veen, Algemeen Directeur van Van Dorp: “Van Dorp heeft al langere tijd de wens om onze specialismen ‘Gebouwveiligheid’ en ‘Inspecties’ verder uit te breiden. Wij zijn dan ook verheugd dat wij vanaf hier samen verder gaan en Van Rijn Brandbeveiliging opnemen in ons familiebedrijf. We vertrouwen op de voortzetting van de goede samenwerking, waarin we gebruik blijven maken van elkaars kennis en expertise.”

Over Van Dorp

Van Dorp is een duurzame technisch dienstverlener, met 21 vestigingen door heel Nederland. Het familiebedrijf biedt een totaalpakket aan technische diensten en installaties.

3 weken geleden

Van Dorp breidt uit in het Noorden met overname van Van Marum Installateurs in Groningen

Van Dorp heeft overeenstemming bereikt over de overname van Van Marum Installateurs in Groningen. Van Marum bestaat al meer dan 50 jaar en levert als totaalinstallateur een compleet dienstenpakket aan opdrachtgevers in het noorden van het land. Bij Van Marum werken momenteel 16 medewerkers en het bedrijf heeft een omzet van circa 3,5 miljoen euro.

Op termijn zal Van Marum qua naamgeving overgaan in Van Dorp, maar voorlopig blijft Van Marum haar werkzaamheden onder de huidige bedrijfsnaam uitvoeren. De dagelijkse leiding blijft in de handen van Directeur Eltjo van Marum.

Gunstig voor beide partijen

Voor Van Marum Installateurs zorgt de verkoop aan Van Dorp ervoor dat de continuïteit voor collega’s, klanten en relaties ook voor de toekomst gewaarborgd blijft.

Eltjo van Marum, Directeur van Van Marum Installateurs: “Van Dorp is een gezond familiebedrijf, waarmee wij ons goed kunnen vereenzelvigen. De overname biedt nieuwe kansen en ontwikkelingsmogelijkheden voor onze medewerkers. Onze opdrachtgevers profiteren dankzij de samenwerking van diverse disciplines, zoals Technisch Beheer en diverse specialismen die van Dorp groot hebben gemaakt.”

Chris van der Veen, Algemeen Directeur van Van Dorp: “Van Dorp heeft al langere tijd de wens om haar positie in het noorden van het land te verstevigen. Op dit moment heeft Van Dorp al een steunpunt in de stad Groningen en eind vorig jaar hebben wij het familiebedrijf Ten Kate Installatietechniek in Hoogeveen overgenomen. De overname van Van Marum Installateurs is voor ons dan ook een mooie en logische vervolgstap waar we trots op zijn.”

Over Van Dorp

Van Dorp is een duurzame technisch dienstverlener, met 20 vestigingen door heel Nederland. Het familiebedrijf biedt een totaalpakket aan technische diensten en installaties.

7 maanden geleden

Van Dorp Rotterdam verhuisd naar Fascinato Boulevard in Capelle aan den IJssel

Familiebedrijf Van Dorp, met circa 1.500 medewerkers een bekende speler binnen de Nederlandse installatiebranche, heeft per 1-2-2021 een nieuwe vestiging geopend in Brainpark III Rotterdam. Het betreft een mooie zichtlocatie aan de Fascinatio Boulevard, vlak aan de A16.

Naast Van Dorp Rotterdam zullen Van Dorp projecten, Van Dorp Energie Management en de afdeling Juridische Zaken van het landelijk opererende Van Dorp zich in dit nieuwe pand vestigen. De vestiging huisvest vanaf 1 februari ruim 150 medewerkers en biedt Van Dorp Rotterdam de mogelijkheid door te groeien naar 250 medewerkers.

De groei-ambitie en visie van Van Dorp sluiten naadloos aan op de kansen en mogelijkheden die er binnen het verzorgingsgebied West-Nederland liggen. Vanuit deze nieuwe locatie verwacht Van Dorp haar klanten nog beter van dienst te zijn.

Van Dorp projecten

Van Dorp nam in 2017 het alom bekende Van Galen Klimaattechniek over. De Technisch Beheer activiteiten van zowel Van Dorp als Van Galen werden begin 2020 al samengevoegd. Sinds kort is ook Van Galen Projectenbedrijf definitief omgedoopt en voert nu de naam Van Dorp projecten.

Van Dorp City Solutions (CISO)

Naast de vestiging in Brainpark III, heeft Van Dorp ook een kleine vestiging in het centrum van Rotterdam. Deze vestiging is een paar jaar geleden gestart met een uniek proefconcept. Een concept dat één doel voor ogen had: als bedrijf een significante bijdrage leveren aan het milieu en zero-emissie realiseren voor vervoer in het centrum van grote steden. Alle monteurs rijden onder andere op speciale, moderne elektrische voertuigen naar de klant.

Dit unieke concept is uitvoerig getest en eind 2020 gelanceerd onder de naam Van Dorp City Solutions, kortweg Van Dorp CISO. De gemeente Rotterdam omarmt deze initiatieven van harte en wil niets liever dan de uitstoot van uitlaatgassen tot nul reduceren. Logisch dat Van Dorp juist dit concept in Rotterdam heeft gelanceerd.

10 maanden geleden

Van Dorp breidt uit met overname Ten Kate Installatietechniek te Hoogeveen

Van Dorp heeft overeenstemming bereikt over de overname van de aandelen van familiebedrijf Ten Kate Installatietechniek te Hoogeveen. Ten Kate is al ruim 90 jaar totaalinstallateur op het gebied van werktuigbouw, loodgieterswerk, centrale verwarming, luchtbehandeling en elektrotechniek. Bij Ten Kate werken momenteel 36 medewerkers.

Ten Kate blijft haar werkzaamheden voorlopig onder de huidige bedrijfsnaam uitvoeren. Op termijn zal de vestiging in Hoogeveen overgaan in Van Dorp.

Beide bedrijven werkten al velen jaren samen en de overname is gunstig voor beide partijen. Chris van der Veen, Algemeen Directeur van Van Dorp: “Ons bedrijf heeft al langer de wens om actief te zijn in de regio tussen Groningen en Deventer. Met de komst van Ten Kate verstevigen wij onze positie in Noord-Nederland en bieden we nieuwe mogelijkheden op het gebied van continuïteit voor collega’s, klanten en relaties.”

Dick ten Kate, Directeur van Ten Kate Installatietechniek: “We dragen een goedlopend en gezond bedrijf over aan Van Dorp. Deze stap biedt nieuwe kansen en ontwikkelingsmogelijkheden voor onze medewerkers, die gastvrij zijn verwelkomd in de Van Dorp familie. Dankzij deze samenwerking profiteren medewerkers en opdrachtgevers van diverse specialismen binnen Van Dorp.”

Over Van Dorp

Van Dorp is een duurzame technisch dienstverlener, met 20 vestigingen door heel Nederland. Het familiebedrijf biedt een totaalpakket aan technische diensten en installaties.

11 maanden geleden

Henk Willem van Dorp; van oprichter en DGA naar Voorzitter Raad van Commissarissen

De directie en het bestuur van de Raad van Commissarissen van Van Dorp installaties B.V. maken bekend dat de heer Henk Willem van Dorp per 1 oktober 2020 is benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen. Hij neemt het voorzitterschap over van Piet Hoogendoorn, die de afgelopen 9 jaar met veel bevlogenheid deze rol vervuld heeft.

Nieuwe rol in RvC

Henk Willem van Dorp was op 1 januari 2014 al teruggetreden als Algemeen Directeur, maar had als DGA nog wel een actieve rol binnen het bedrijf. Nu is hij overgestapt naar de RvC, waar hij in de rol als Voorzitter betrokken blijft als toezichthouder op Van Dorp.

Henk Willem erkent: “Het zal wennen worden, toezicht houden op je eigen bedrijf. Tegelijkertijd denk ik dat het een hele interessante periode wordt, waarin ik ook weer nieuwe dingen kan leren. Ik laat het bedrijf veilig en vertrouwd in handen van Chris van der Veen en kijk uit naar een mooie toekomst voor ons prachtige familiebedrijf.”

Dagelijkse leiding

De dagelijkse leiding van het installatiebedrijf is sinds 1 januari 2020 in handen van Algemeen Directeur Chris van der Veen. Hij zal het bedrijf bestendigen als leidend technisch dienstverlener met een gezond verdienmodel. Tevens bereidt hij het familiebedrijf voor op een toekomstige overname van de leiding door de vier zonen van Henk Willem van Dorp.

Van Dorp: toen en nu

Ruim 35 jaar geleden startte Henk Willem van Dorp zijn onderneming ‘Van Dorp’ en legde de basis voor een landelijk technisch dienstverlener. Een familiebedrijf met inmiddels 20 vestigingen en ruim 1200 gepassioneerde medewerkers door heel Nederland.

1 jaar geleden