NK Tegelwippen sluit af met record: ruim 1,5 miljoen tegels verruild voor groen

05-10-2021 08:02 | 9 maanden geleden

Dit is een origineel bericht van
Frank Lee

Afgelopen half jaar hebben heel veel stoeptegels, klinkers en ‘onderhoudsarme’ tuinen plaats moeten maken voor groen. Er zijn maar liefst ruim anderhalf miljoen tegels gelicht in heel Nederland. Onder het motto ‘Tegels eruit, groen erin’ werd tijdens het NK Tegelwippen door de 81 deelnemende gemeenten onderling gestreden om de eer én gewerkt aan een klimaatbestendige toekomst. Het NK Tegelwippen bewijst hiermee niet alleen een ludieke strijd te zijn, maar ook een initiatief met maatschappelijke waarde en langdurige impact.

Minder tegels, meer impact

Tegels wippen klinkt misschien als een ludieke activiteit, maar wanneer we massaal de handen uit de mouwen steken heeft het daadwerkelijk effect. Met de hevige regenbuien en de extreme wateroverlast in Nederland, België en Duitsland nog vers in het geheugen, is het zaak alle zeilen bij te zetten om onze omgeving meer klimaatbestendig te maken. Te beginnen in de eigen achtertuin, want in totaal bestrijken de Nederlandse tuinen 6600 hectare grond (meer dan Nationaal Park de Hoge Veluwe). En op basis van luchtfoto's berekende ingenieursbureau Cobra dat 60 procent van de Nederlandse tuinen is betegeld.

Wanneer tegels worden vervangen door groen, helpt dit wateroverlast te verminderen, biedt het koelte in tijden van hitte en houdt de grond water vast bij droogte. Het vergroot de leefruimte voor planten en dieren en draagt zo bij aan de biodiversiteit. Bovendien is een nabije groene leefomgeving goed voor onze mentale gezondheid.

Ruim 1,5 miljoen tegels gewipt: 140.000 m2 vergroend

Afgelopen maanden stortten bewoners, burgemeesters en wethouders zich enthousiast op de competitie: er werden tegeltaxi’s ingezet om de stenen af te voeren, gratis planten weggegeven en zelfs gras van voetbalclub Vitesse geruild. Nu maakt Nederland de balans op. In totaal zijn 1.556.919 tegels gewipt en is ruim 14 hectare vergroend. Dat zijn zo’n 28 voetbalvelden!

“Met het NK Tegelwippen willen we Nederland een stukje groener maken, dat is gelukt! Maar er valt nog genoeg te doen, dus volgend jaar gaan we weer verder.” - Eva Braaksma (Frank Lee), mede-initiatiefnemer van het NK Tegelwippe

Gemeente Rucphen winnaar van het NK Tegelwippen

Vandaag, dinsdag 5 oktober om 08:00 uur, is de winnaar bekend gemaakt via de site en de social media kanalen van het NK Tegelwippen. Gemeente Rucphen heeft het meeste aantal tegels per inwoner gewipt en wint de Gouden Tegel. Gemeente Den Haag heeft effectief de meeste tegels gewipt (201.334) en wint de Gouden Schep.

“Ik ben enorm trots op deze gouden tegel. Dit is een mooie aanmoediging om nog veel meer tegels en stenen te vervangen door groen. Wij gaan ons uiterste best doen om volgend jaar weer te winnen!” - René Lazeroms (Wethouder Fysieke Leefomgeving), winnaar Gouden Tegel - NK Tegelwippen 2021

Van de grote steden (met onderlinge derbies) zijn onder andere Amsterdam, Enschede, Groningen, Arnhem, Breda, Leiden en ’s Hertogenbosch de grote winnaars. Op nk-tegelwippen.nl/tegelstand is eindstand van alle 81 gemeenten te vinden. Ook deelnemende bewoners maken kans op een prijs: tot en met 10 oktober kan er gestemd worden op de Publiekswipper via nk-tegelwippen.nl/wipper-van-de-maand .

NK Tegelwippen in 2022

Volgend jaar komt het NK Tegelwippen zeker terug (data volgen). Het NK Tegelwippen is een concept van activatiebureau Frank Lee en collectief Dus Wat Gaan Wij Doen. Het NK van 2021 werd gesteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ons Water, Rotterdams WeerWoord en Amsterdam Rainproof.

“Dank aan al die Nederlanders die het afgelopen halfjaar hun tegels hebben verruild voor groen. Daarmee maken we Nederland groener en klimaatbestendiger. Er zijn meer dan 1,5 miljoen tegels gewipt. Dat is echt een prachtig resultaat! De Gemeente Rucphen gefeliciteerd met het meeste aantal gewipte tegels per inwoner en de Gemeente Den Haag met het in totaal meeste gewipte tegels! En voor de andere deelnemers of mensen die ook hun tuin willen vergroenen: volgend jaar een nieuwe ronde met nieuwe kansen tijdens het NK Tegelwippen 2022.” - Barbara Visser (demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat)

Meer informatie ~ - video winnaars 2021: nk-tegelwippen.nl - instagram.com/nktegelwippen - facebook.com/nktegelwippen - twitter.com/tegelwippen ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ ~ Het NK Tegelwippen maakt onderdeel uit van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’. Dit is een gezamenlijke campagne van 15 groene organisaties die zich samen inzetten voor het vergroenen van tuinen. De volgende actie van deze campagne is de maand van het Vergeten plantseizoen, in oktober 2021. Volg het via vergetenplantseizoen.nl en NLvergroent.nl. 95.000 tegels gewipt in 2020 ~ In 2020 was de eerste editie van het NK Tegelwippen, waarbij Amsterdam en Rotterdam de strijd met elkaar aangingen. Bewoners staken massaal de handen uit de mouwen. Zo’n 95.000 tegels werden verruild voor gras, bloemperken en geveltuinen. In 2020 won Rotterdam de derby en dit jaar ging Amsterdam er met die eer vandoor. ~~~ Noot voor de redactie, niet voor publicatie ~~~ Foto’s in hoge resolutie en video’s zijn via deze link te downloaden (credit in de bestandsnaam): bit.ly/persmapNKTegelwipp... Voor meer informatie en interviewaanvragen met de initiatiefnemers neemt u contact op met Eva Braaksma (NK Tegelwippen, Frank Lee) via eva@franklee.nl of 0622572334. Of met Lisette Ebeling Koning mbt ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ via lisette.ebelingkoningr@minienw.nl Bron ~ Onderzoek van ingenieursbureau Cobra: De Groene Amsterdammer, Grijze tuinen, 6 mei 2020
Frank Lee
plaats:
Amsterdam
website:
https://nk-tegelwippen.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

De nieuwe ‘Atlas van Herdenken’ maakt herdenken meer inclusief en voor ons allemaal

Wie of wat zou jij willen herdenken? Deze vraag werd onlangs gesteld aan een grote groep Amsterdammers in een verkennend, kwalitatief onderzoek rondom inclusief herdenken. In de ‘Atlas van Herdenken - in gesprek met 82 Amsterdammers’ is het resultaat vastgelegd. Het boek portretteert Amsterdammers van jong tot oud uit alle stadsdelen. Sommigen met landelijke bekendheid of grote waardering van de buurt. Allen met een grote liefde voor de stad. De feestelijke boekpresentatie is op maandag 27 juni vanaf 20:00 uur in de Rode Hoed. De atlas is eind juli gratis verkrijgbaar voor Amsterdammers. 

  

Inclusiever herdenken

In Amsterdam zijn ieder jaar herdenkingen. Sommige zijn bekend en groot, andere klein en onbekend. En weer veel herdenkingen bestaan helemaal nog niet. De alliantie Wij zijn Amsterdam wil samen herdenken – met iedereen in de stad. Daarom verzamelde ze in opdracht van Gemeente Amsterdam verhalen van Amsterdammers. Het doel van het onderzoek is om het herdenkings- en herinneringslandschap inclusiever te maken, de gelaagde geschiedenis van Amsterdam te tonen en zo te zorgen voor meer empathie.

Erkenning, herkenning en meer empathie

Als antwoord op de vraag ‘Wie of wat zou jij willen herdenken?’ kwamen heel verschillende verhalen, met een duidelijke rode draad. Veel van de geïnterviewde Amsterdammers zagen dat hun ervaringen nog geen onderdeel zijn van onze herdenkingscultuur. Volgens Wij zijn Amsterdam dragen de verschillende verhalen bij aan een completer beeld van de stad en haar inwoners. Geïnterviewden zien herdenken als een gevoel van erkenning: van hen, hun voorouders en de verborgen geschiedenis van mede-Amsterdammers. 

Artistiek Directeur van het Amsterdam Museum, Margriet Schravemaker, vertelt over het project: “Het bespreken van de redenen voor herinneren helpt ons te sympathiseren, om uiteindelijk sympathie in empathie te transformeren. Het helpt onze verbinding met de stad, onze geschiedenis en elkaar te versterken, met inclusievere historische verbindingen en diepere maatschappelijke betrokkenheid als ideaal.” 

De alliantie Wij zijn Amsterdam wordt gevormd door het Amsterdam Museum, Amerpodia, EducatieStudio (Musea Bekennen Kleur), In mijn Buurt (Leren door Ontmoeting) en Studio Durian. 

   

Van jong tot oud aan het woord

Geportretteerden zijn tussen de 12 tot 84 jaar. Ook Mitchell Esajas (The Black Archives), Devika Partiman (Stem op een Vrouw), Jerry Afriyie (Nederland wordt beter), Sara Shawkat (kookboek auteur), Ellen Brudet (Colored Goodies), Chris Belloni (Stichting Art. 1), Mercedes Zandwijken (Keti Koti Dialoog Tafels) en Maurits de Bruijn (schrijver) komen aan het woord. De diversiteit van hun verhalen toont hoe veelomvattend en persoonlijk herden­ken is. Ook is duidelijk dat er altijd verhalen missen en de herdenkingscultuur zich kan blijven ontwikkelen. 

Boekpresentatie, spoken word en live muziek

Op maandag 27 juni vanaf 20:00 uur presenteert Wij zijn Amsterdam met veel trots de ‘Atlas van Herdenken - in gesprek met 82 Amsterdammers’. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan kinderburgermeester Angel. De avond gaat, onder leiding van Jennifer Muntslag, verder in op de bevindingen, zodat aanwezigen samen een stukje van de verborgen geschiedenis van de stad en haar inwoners ontdekken. Er is spoken word van Roziena Salihu en live muziek van MEIS (Aysha de Groot). Tickets zijn hier verkrijgbaar. 

Gratis boek voor iedereen

Amsterdammers kunnen vanaf eind juli het boek gratis ophalen op verschillende locaties (zolang de voorraad strekt). Meer informatie volgt via www.wijzijnamsterdam.org en www.instagram.com/wij.zijn.amsterdam.

Verdieping bij maatschappelijke discussie

Het kwalitatieve onderzoek en de resultaten in de ‘Atlas van Herdenken’ sluit aan bij de jarenlange maatschappelijke discussie rondom inclusiever herdenken. Dit jaar zijn er belangrijke stappen gezet en was tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam voor het eerst expliciet aandacht voor de koloniale oorlog, ofwel de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Ook maakten koning Willem-Alexander (in 2020) en premier Rutte (in 2022) eerder excuses. 

1 week geleden

ROEF presenteert het Dakseizoen: zomer lang cultureel programma op Amsterdams daklandschap

Deze zomer is er veel te beleven op de Amsterdamse daken. ROEF presenteert een goedgevuld cultureel Dakseizoen. Wie omhoog kijkt… kan dansers langs gevels zien zwieren, unieke kunstwerken op het dak bekijken en zich te goed doen aan een rijk en inhoudelijk programma. Van interactief theater tot workshops en van hottub sessies tot filmavonden. Het dakprogramma komt tot stand in samenwerking met onder andere Holland Festival, Fringe Festival, Julidans, IDFA, Cinetree, Whynot, Rooftop Revolution, UVA, Rainproof en RARe. Het ROEF Dakseizoen opent op 10 juni en wordt op 3 september afgesloten met een inspirerende expeditie over het Amsterdamse daklandschap. 

  

Ruimte op het dak

Platte daken vormen het grootste braakliggende terrein van Nederland. Uit cijfers van Rooftop Revolution blijkt dat er in ons land totaal zo’n 600 vierkante kilometer aan plat dak ligt. In Amsterdam alleen al is er een onbenut daklandschap ter grootte van ruim 25 Vondelparken. Dat moet veranderen, meent het team achter ROEF. Daken kunnen een bijdrage leveren aan een meer duurzame, klimaatbestendige, biodiverse, inclusieve en levendige stad. Het dakoppervlak biedt in potentie ruimte voor energieopwekking, regenopvang, het verbouwen van gewassen, recreatie, sport, wonen en werken. Kortom, een wereld vol mogelijkheden, vlak boven ons hoofd!

“Met het ROEF Dakseizoen besteden we op een aantrekkelijke manier aandacht aan maatschappelijke vraagstukken, duurzame uitdagingen en de rol die daken hierin kunnen spelen. Zo zorgen we er, samen met onze partners, voor dat daken meer tot de verbeelding spreken en bezoekers hun horizon verbreden. En ondertussen iets tofs beleven wat ze graag navertellen.” - Remco Moen Marcar, initiatiefnemer van ROEF

Goedgevuld cultureel Dakseizoen 

Het Dakseizoen opent op 10 juni met het Rooftop Symposium (voor professionals) rondom het thema De slag om het dak. Vanaf 11 juni brengen ROEF en het gerenommeerde Holland Festival bezoekers naar een pop-up dakkas voor een artistiek achtdaags programma over klimaatverandering. 

“Als festival willen we dit jaar niet alleen voorstellingen tonen die over klimaatgerelateerde onderwerpen gaan, maar ook mensen activeren om daadwerkelijk iets terug te doen voor de aarde. Om dit kracht bij te zetten creëren we samen met ROEF een unieke plek: een kaal parkeerdek transformeert tijdelijk tot een levendige dakkas met uitzicht op het Westerpark. Dit wil je niet missen.”  - Annemieke Keurentjes, Programming Director bij Holland Festival

Gedurende de hele zomer transformeert het kunstproject ROEF Art Residency daken tot kunstlocaties. RARe - (dis)connect Zuidoost bevraagt het beeld van de gentrificerende kunstenaar. Op 2 en 3 juli verrast WhyNot bezoekers met indrukwekkende performances hoog tegen de gevels, waar danser de (laatste) ruimte in de stad opzoeken. 

Op 19 en 20 augustus openen ROEF, IDFA en Cinetree voor twee avonden een dakbioscoop bij NEMO. En in het eerste weekend van september verzorgt Fringe Festival de theatrale beleving Once Upon A Roof van Sophie Stravens. Op 3 september sluit het Dakseizoen af met de ROEF Expeditie langs verschillende daken gevuld met live muziek, theater, mini-workshops en lezingen.

Meer informatie over het programma en tickets is te vinden op www.roefamsterdam.nl.

3 weken geleden

NK Tegelwippen start 21 maart: miljoenen tegels maken plaats voor groen

Zeker 115 Nederlandse gemeenten treffen elkaar vanaf 21 maart in het jaarlijkse NK Tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels en maakt plaats voor groen? Het kampioenschap draait niet alleen om rivaliteit, maar heeft een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatadaptief en biodivers. Nederlands bekendste TV-tuinman Lodewijk Hoekstra geeft 21 maart om 8.00 uur het startschot, wat online te volgen is via de social media kanalen van het NK Tegelwippen. 

  

Te weinig groen

Uit het recente rapport van het IPCC blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering nog ernstiger zijn dan gedacht. Het is niet alleen zaak dat de CO2-uitstoot drastisch aangepakt wordt, maar ook dat we ons fundamenteel aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. We moeten het samen doen, op grote én kleine schaal. 

In onze nabije omgeving kunnen we aan de slag. Uit recent onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu blijkt namelijk dat er in gemeenten nog te weinig plek is voor groen in de openbare ruimte. In de 32 grootste gemeenten (100.000 inwoners of meer) voldoet 53% van de buurten niet aan het criterium van 75㎡ groen per woning, die wordt gesteld in het onderzoek. Meer dan de helft van de buurten in deze steden is dus ‘versteend’, terwijl groen juist zo belangrijk is bij extremer weer. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen. Uit onderzoek van Cobra GroenInzicht blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is. 

Momentum: gemeenten en bewoners samen aan de slag

Het NK Tegelwippen creëert momentum en stimuleert gemeenten om, samen met bewoners, effectief te vergroenen. Bovendien draagt het initiatief bij aan de bewustwording van het effect van vergroening. Geveltuinen, bloemperken en tuinen met beplanting − in plaats van stenen − zorgen voor betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand. 

"Tegels hebben heel nadelige gevolgen voor de biodiversiteit. En met het veranderende klimaat en de opwarming van steden zijn ze onwenselijk. Met het jaarlijkse kampioenschap krijgen gemeenten en overheden een push om aan de slag te gaan." - Lodewijk Hoekstra, TV-tuinman en ambassadeur van het NK Tegelwippen 

Spannende derby’s en poultjes in heel Nederland

Het NK Tegelwippen wordt voor het derde jaar op rij georganiseerd en loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Ruim 115 gemeenten, groot en klein, hebben zich aangemeld voor het Nederlandse kampioenschap. Bekijk de deelnemende gemeenten en de actuele tegelstand op www.nk-tegelwippen.nl/tegelstand

Dit NK belooft spannend te worden: gemeenten treffen elkaar in verschillende derby's en poules. Arnhem en Nijmegen dagen elkaar uit en ook Amsterdam en Rotterdam gaan dit jaar opnieuw de strijd aan. Een groep van twaalf Twentse gemeenten treffen elkaar in een poule.

“Deze rivaliteit zorgt voor een spannende wedstrijd, maar vooral ook voor fanatieke bewoners en wethouders. En dat resulteert in meer vergroening van de directe leefomgeving. Uiteindelijk wint dus iedereen!” - Eva Braaksma (Frank Lee), mede-initiatiefnemer van het NK Tegelwippen

Gouden Schep, Gouden Tegel en Publiekswipper

De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten. 

 

3 maanden geleden

Expositie over samenwonende studenten en statushouders vanaf 21 maart in Den Haag

“Hoe is het nou om samen te leven met mensen met een echt heel andere achtergrond en geschiedenis dan die van jou?” Dat was de vraag die fotograaf Karijn Kakebeeke zich stelde toen ze kennismaakte met Startblok Riekerhaven, het eerste woonconcept in Nederland waarin statushouders met Nederlandse studenten en starters samenwonen. Het leidde tot een multimediale tentoonstelling waarin bezoekers worden meegenomen in het leven van vier bewoners van het Amsterdamse wooncomplex. Van 21 maart tot en met 16 april is de multimediale tentoonstelling PROJECT STARTBLOK over jong zijn en leren samenwonen te zien in het Atrium, Spui 70 (Turfmarktzijde) in Den Haag. Op 7 april is er speciaal programma in het kader van het Movies that Matter festival

Dynamiek in drie jaar

Drie jaar lang volgde fotograaf Karijn Kakebeeke de bewoners. Ze kwam bij Nahom, Leila, Samer en Timo achter de voordeur en legde de dynamiek vast van wat er gebeurt als jongeren met zeer uiteenlopende levensverhalen samenwonen. Het resultaat is zowel een portret van hun ‘coming of age’ als een realistische inkijk hoe statushouders en Nederlandse studenten samen hun dagelijks leven vormgeven.

Verhalen die je raken

Bij zowel de expositie als de bijbehorende publicatie van PROJECT STARTBLOK ervaar je hoe het de bewoners verging: van diepe dalen tot persoonlijke overwinningen en van een cultuurshock tot nieuwe vriendschappen. De tentoonstelling is ontworpen als kubus, een knipoog naar de containerwoningen op het wooncomplex. Meer informatie is te vinden op www.projectstartblok.nl.  

“Het is echt iets bijzonders, dat je mee kan doen aan zo’n project. Het is een soort test. Nederlandse jongeren met vluchtelingen: hoe gaat dat werken?”, aldus Leila, Startblokbewoner. 

7 april: Movies that Matter vertoning

In het kader van het Movies that Matter festival organiseert PROJECT STARTBLOK op 7 april een filmavond samen met SOZA, een vergelijkbaar wooninitiatief in Den Haag. Tijdens de filmavond worden twee films getoond over deze bijzondere woonvormen. Na vertoning van de documentaire 'The Boys Next Door’ zijn filmmaker Bobbie Fay Brandsen en enkele direct betrokkenen aanwezig voor een nagesprek. De films worden vertoond bij SOZA op Wilhelmina van Pruisenweg 55 (ingang Noord) in Den Haag. Tickets (€10,- inclusief hapje en drankje) zijn beschikbaar via www.projectstartblok.nl/#randprogramma en www.moviesthatmatter.nl/agenda/mtmf22-project-startblok-in-atrium-den-haag. Voorafgaand is er om 16.30 uur een artist talk van de fotograaf bij de installatie in het Atrium. Opgeven kan via info@picturebridgefoundation.nl.

“Door mensen medeverantwoordelijk te maken voor het vormgeven van hun leefomgeving en door hetgeen wat je déélt te benadrukken, hebben ze bij Startblok precies die dingen gedaan die wetenschappelijk heel goed onderbouwd zijn. En als dat op de voorgrond staat, worden de verschillen ook niet meer bedreigend.” - Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de UvA, vertelt in de bijbehorende online serie STARTBLOK EN SUPERDIVERSITEIT

 

3 maanden geleden

NK Tegelwippen start 21 maart: miljoenen tegels maken plaats voor groen

Zeker 115 Nederlandse gemeenten treffen elkaar vanaf 21 maart in het jaarlijkse NK Tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels en maakt plaats voor groen? Het kampioenschap draait niet alleen om rivaliteit, maar heeft een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatadaptief en biodivers. Nederlands bekendste TV-tuinman Lodewijk Hoekstra geeft 21 maart om 8.00 uur het startschot, wat online te volgen is via de social media kanalen van het NK Tegelwippen. 

  

Te weinig groen

Uit het recente rapport van het IPCC blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering nog ernstiger zijn dan gedacht. Het is niet alleen zaak dat de CO2-uitstoot drastisch aangepakt wordt, maar ook dat we ons fundamenteel aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. We moeten het samen doen, op grote én kleine schaal. 

In onze nabije omgeving kunnen we aan de slag. Uit recent onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu blijkt namelijk dat er in gemeenten nog te weinig plek is voor groen in de openbare ruimte. In de 32 grootste gemeenten (100.000 inwoners of meer) voldoet 53% van de buurten niet aan het criterium van 75㎡ groen per woning, die wordt gesteld in het onderzoek. Meer dan de helft van de buurten in deze steden is dus ‘versteend’, terwijl groen juist zo belangrijk is bij extremer weer. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen. Uit onderzoek van Cobra GroenInzicht blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is. 

Momentum: gemeenten en bewoners samen aan de slag

Het NK Tegelwippen creëert momentum en stimuleert gemeenten om, samen met bewoners, effectief te vergroenen. Bovendien draagt het initiatief bij aan de bewustwording van het effect van vergroening. Geveltuinen, bloemperken en tuinen met beplanting − in plaats van stenen − zorgen voor betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand. 

"Tegels hebben heel nadelige gevolgen voor de biodiversiteit. En met het veranderende klimaat en de opwarming van steden zijn ze onwenselijk. Met het jaarlijkse kampioenschap krijgen gemeenten en overheden een push om aan de slag te gaan." - Lodewijk Hoekstra, TV-tuinman en ambassadeur van het NK Tegelwippen 

Spannende derby’s en poultjes in heel Nederland

Het NK Tegelwippen wordt voor het derde jaar op rij georganiseerd en loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Ruim 115 gemeenten, groot en klein, hebben zich aangemeld voor het Nederlandse kampioenschap. Bekijk de deelnemende gemeenten en de actuele tegelstand op www.nk-tegelwippen.nl/tegelstand

Dit NK belooft spannend te worden: gemeenten treffen elkaar in verschillende derby's en poules. Arnhem en Nijmegen dagen elkaar uit en ook Amsterdam en Rotterdam gaan dit jaar opnieuw de strijd aan. Een groep van twaalf Twentse gemeenten treffen elkaar in een poule.

“Deze rivaliteit zorgt voor een spannende wedstrijd, maar vooral ook voor fanatieke bewoners en wethouders. En dat resulteert in meer vergroening van de directe leefomgeving. Uiteindelijk wint dus iedereen!” - Eva Braaksma (Frank Lee), mede-initiatiefnemer van het NK Tegelwippen

Gouden Schep, Gouden Tegel en Publiekswipper

De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten. 

 

3 maanden geleden

Kick-off: Collectieve Europese inspanning om creatief gebruik van daken te maximaliseren

ROEF, bekend van het jaarlijkse rooftop festival in Amsterdam, is mede-initiatiefnemer van het internationale netwerk die het daklandschap wil benutten. 

In dichtbevolkte gebieden in Europa liggen duizenden vierkante kilometers aan potentiële (openbare) ruimte, maar deze worden nauwelijks benut of ingezet bij maatschappelijke vraagstukken. Deze realisatie brengt organisaties uit negen verschillende steden samen in een collectieve inspanning om het potentieel van het Europese 'daklandschap' (de gecombineerde oppervlakte van platte daken in steden) te ontsluiten. 

Het European Creative Rooftop Network (ECRN) - tot 2024 gesteund door Creative Europe - zoekt naar manieren waarop daken met behulp van creatieve oplossingen een rol kunnen spelen in de sociale, economische en milieu-uitdagingen waar Europa in de nabije toekomst voor staat. ROEF uit Amsterdam, onder andere bekend van het jaarlijkse rooftop festival, is een van de oprichtende partnerorganisaties.

Met alle activiteiten van ROEF zijn erop gericht de torenhoge potentie van de stad te tonen, want benutte daken bieden kansen bij klimaatadaptatie, duurzame energiebehoefte én drukte in de stad. Het onontgonnen Amsterdamse daklandschap is maar liefst 12 km² groot. Dat is ruim 25 keer zo groot als het Vondelpark. ROEF ziet het Amsterdamse daklandschap in de toekomst graag als een groots, publiek toegankelijk dakpark, waarbij afzonderlijke daken via luchtbruggen met elkaar worden verbonden. In de tussentijd zorgt de verbintenis met het ECRN voor internationale inspiratie en uitwisseling van kennis die ten goede komt aan de Amsterdamse ontwikkelingen. Ook deelt ROEF haar kennis met haar Europese evenknieën.

Op 1 december 2021 ontmoetten de partnerorganisaties elkaar in Antwerpen bovenop het MAS-gebouw, een publiek toegankelijk dak. De negen partnersteden verschillen in cultuur, klimaat en stedelijke planning, maar zoeken naar de overeenkomsten binnen het Europese daklandschap en wisselen hun kennis over dit gedeelde erfgoed uit. Naast Amsterdam zijn de ECRN partners (alfabetisch): Antwerpen, Barcelona, Belfast, Chemnitz, Faro, Göteborg, Nicosia en Rotterdam. Meer over het internationale netwerk én het unieke perspectief van elke partner op het daklandschap op is te vinden op www.ECRN.city

 

7 maanden geleden