NK Tegelwippen sluit af met record: ruim 1,5 miljoen tegels verruild voor groen

05-10-2021 08:02 | 3 maanden geleden

Dit is een origineel bericht van
Frank Lee

Afgelopen half jaar hebben heel veel stoeptegels, klinkers en ‘onderhoudsarme’ tuinen plaats moeten maken voor groen. Er zijn maar liefst ruim anderhalf miljoen tegels gelicht in heel Nederland. Onder het motto ‘Tegels eruit, groen erin’ werd tijdens het NK Tegelwippen door de 81 deelnemende gemeenten onderling gestreden om de eer én gewerkt aan een klimaatbestendige toekomst. Het NK Tegelwippen bewijst hiermee niet alleen een ludieke strijd te zijn, maar ook een initiatief met maatschappelijke waarde en langdurige impact.

Minder tegels, meer impact

Tegels wippen klinkt misschien als een ludieke activiteit, maar wanneer we massaal de handen uit de mouwen steken heeft het daadwerkelijk effect. Met de hevige regenbuien en de extreme wateroverlast in Nederland, België en Duitsland nog vers in het geheugen, is het zaak alle zeilen bij te zetten om onze omgeving meer klimaatbestendig te maken. Te beginnen in de eigen achtertuin, want in totaal bestrijken de Nederlandse tuinen 6600 hectare grond (meer dan Nationaal Park de Hoge Veluwe). En op basis van luchtfoto's berekende ingenieursbureau Cobra dat 60 procent van de Nederlandse tuinen is betegeld.

Wanneer tegels worden vervangen door groen, helpt dit wateroverlast te verminderen, biedt het koelte in tijden van hitte en houdt de grond water vast bij droogte. Het vergroot de leefruimte voor planten en dieren en draagt zo bij aan de biodiversiteit. Bovendien is een nabije groene leefomgeving goed voor onze mentale gezondheid.

Ruim 1,5 miljoen tegels gewipt: 140.000 m2 vergroend

Afgelopen maanden stortten bewoners, burgemeesters en wethouders zich enthousiast op de competitie: er werden tegeltaxi’s ingezet om de stenen af te voeren, gratis planten weggegeven en zelfs gras van voetbalclub Vitesse geruild. Nu maakt Nederland de balans op. In totaal zijn 1.556.919 tegels gewipt en is ruim 14 hectare vergroend. Dat zijn zo’n 28 voetbalvelden!

“Met het NK Tegelwippen willen we Nederland een stukje groener maken, dat is gelukt! Maar er valt nog genoeg te doen, dus volgend jaar gaan we weer verder.” - Eva Braaksma (Frank Lee), mede-initiatiefnemer van het NK Tegelwippe

Gemeente Rucphen winnaar van het NK Tegelwippen

Vandaag, dinsdag 5 oktober om 08:00 uur, is de winnaar bekend gemaakt via de site en de social media kanalen van het NK Tegelwippen. Gemeente Rucphen heeft het meeste aantal tegels per inwoner gewipt en wint de Gouden Tegel. Gemeente Den Haag heeft effectief de meeste tegels gewipt (201.334) en wint de Gouden Schep.

“Ik ben enorm trots op deze gouden tegel. Dit is een mooie aanmoediging om nog veel meer tegels en stenen te vervangen door groen. Wij gaan ons uiterste best doen om volgend jaar weer te winnen!” - René Lazeroms (Wethouder Fysieke Leefomgeving), winnaar Gouden Tegel - NK Tegelwippen 2021

Van de grote steden (met onderlinge derbies) zijn onder andere Amsterdam, Enschede, Groningen, Arnhem, Breda, Leiden en ’s Hertogenbosch de grote winnaars. Op nk-tegelwippen.nl/tegelstand is eindstand van alle 81 gemeenten te vinden. Ook deelnemende bewoners maken kans op een prijs: tot en met 10 oktober kan er gestemd worden op de Publiekswipper via nk-tegelwippen.nl/wipper-van-de-maand .

NK Tegelwippen in 2022

Volgend jaar komt het NK Tegelwippen zeker terug (data volgen). Het NK Tegelwippen is een concept van activatiebureau Frank Lee en collectief Dus Wat Gaan Wij Doen. Het NK van 2021 werd gesteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ons Water, Rotterdams WeerWoord en Amsterdam Rainproof.

“Dank aan al die Nederlanders die het afgelopen halfjaar hun tegels hebben verruild voor groen. Daarmee maken we Nederland groener en klimaatbestendiger. Er zijn meer dan 1,5 miljoen tegels gewipt. Dat is echt een prachtig resultaat! De Gemeente Rucphen gefeliciteerd met het meeste aantal gewipte tegels per inwoner en de Gemeente Den Haag met het in totaal meeste gewipte tegels! En voor de andere deelnemers of mensen die ook hun tuin willen vergroenen: volgend jaar een nieuwe ronde met nieuwe kansen tijdens het NK Tegelwippen 2022.” - Barbara Visser (demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat)

Meer informatie ~ - video winnaars 2021: nk-tegelwippen.nl - instagram.com/nktegelwippen - facebook.com/nktegelwippen - twitter.com/tegelwippen ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ ~ Het NK Tegelwippen maakt onderdeel uit van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’. Dit is een gezamenlijke campagne van 15 groene organisaties die zich samen inzetten voor het vergroenen van tuinen. De volgende actie van deze campagne is de maand van het Vergeten plantseizoen, in oktober 2021. Volg het via vergetenplantseizoen.nl en NLvergroent.nl. 95.000 tegels gewipt in 2020 ~ In 2020 was de eerste editie van het NK Tegelwippen, waarbij Amsterdam en Rotterdam de strijd met elkaar aangingen. Bewoners staken massaal de handen uit de mouwen. Zo’n 95.000 tegels werden verruild voor gras, bloemperken en geveltuinen. In 2020 won Rotterdam de derby en dit jaar ging Amsterdam er met die eer vandoor. ~~~ Noot voor de redactie, niet voor publicatie ~~~ Foto’s in hoge resolutie en video’s zijn via deze link te downloaden (credit in de bestandsnaam): bit.ly/persmapNKTegelwipp... Voor meer informatie en interviewaanvragen met de initiatiefnemers neemt u contact op met Eva Braaksma (NK Tegelwippen, Frank Lee) via eva@franklee.nl of 0622572334. Of met Lisette Ebeling Koning mbt ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ via lisette.ebelingkoningr@minienw.nl Bron ~ Onderzoek van ingenieursbureau Cobra: De Groene Amsterdammer, Grijze tuinen, 6 mei 2020
Frank Lee
plaats:
Amsterdam
website:
https://nk-tegelwippen.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Kick-off: Collectieve Europese inspanning om creatief gebruik van daken te maximaliseren

ROEF, bekend van het jaarlijkse rooftop festival in Amsterdam, is mede-initiatiefnemer van het internationale netwerk die het daklandschap wil benutten. 

In dichtbevolkte gebieden in Europa liggen duizenden vierkante kilometers aan potentiële (openbare) ruimte, maar deze worden nauwelijks benut of ingezet bij maatschappelijke vraagstukken. Deze realisatie brengt organisaties uit negen verschillende steden samen in een collectieve inspanning om het potentieel van het Europese 'daklandschap' (de gecombineerde oppervlakte van platte daken in steden) te ontsluiten. 

Het European Creative Rooftop Network (ECRN) - tot 2024 gesteund door Creative Europe - zoekt naar manieren waarop daken met behulp van creatieve oplossingen een rol kunnen spelen in de sociale, economische en milieu-uitdagingen waar Europa in de nabije toekomst voor staat. ROEF uit Amsterdam, onder andere bekend van het jaarlijkse rooftop festival, is een van de oprichtende partnerorganisaties.

Met alle activiteiten van ROEF zijn erop gericht de torenhoge potentie van de stad te tonen, want benutte daken bieden kansen bij klimaatadaptatie, duurzame energiebehoefte én drukte in de stad. Het onontgonnen Amsterdamse daklandschap is maar liefst 12 km² groot. Dat is ruim 25 keer zo groot als het Vondelpark. ROEF ziet het Amsterdamse daklandschap in de toekomst graag als een groots, publiek toegankelijk dakpark, waarbij afzonderlijke daken via luchtbruggen met elkaar worden verbonden. In de tussentijd zorgt de verbintenis met het ECRN voor internationale inspiratie en uitwisseling van kennis die ten goede komt aan de Amsterdamse ontwikkelingen. Ook deelt ROEF haar kennis met haar Europese evenknieën.

Op 1 december 2021 ontmoetten de partnerorganisaties elkaar in Antwerpen bovenop het MAS-gebouw, een publiek toegankelijk dak. De negen partnersteden verschillen in cultuur, klimaat en stedelijke planning, maar zoeken naar de overeenkomsten binnen het Europese daklandschap en wisselen hun kennis over dit gedeelde erfgoed uit. Naast Amsterdam zijn de ECRN partners (alfabetisch): Antwerpen, Barcelona, Belfast, Chemnitz, Faro, Göteborg, Nicosia en Rotterdam. Meer over het internationale netwerk én het unieke perspectief van elke partner op het daklandschap op is te vinden op www.ECRN.city

 

2 maanden geleden

Festival Volle Lucht biedt podium aan stemmen die gehoord moeten worden

Volle Lucht is een nieuw driedaags buurtfestival middenin het Gerbrandypark. Lokale makers van naam vullen de lucht met spoken word, verhalen en muziek die in het teken staan van vrijheid. Een thema dat in de multiculturele aangrenzende buurten de tongen los maakt. Naast muziek wordt er tussen de verlichte bomen heerlijk eten geserveerd. Op vrijdag 24 september zal wethouder Touria Meliani de feestelijke opening verzorgen.

Het langgerekte park verbindt verschillende buurten met elkaar en is vernoemd naar oud minister-president in oorlogstijd: Gerbrandy. Net als het aangrenzende Plein 40-45 verwijst het naar de Tweede Wereldoorlog. Voor veel buurtbewoners voelt deze geschiedenis ver weg terwijl de worsteling met vrijheid springlevend is. Reden genoeg voor de makers om met uiteenlopende kunstvormen dit thema op een persoonlijke manier op het podium te brengen.

Vrijdag wordt afgetrapt met spoken word artiest en rijzende ster Luan Buleshkaj die eerder al bij Lowlands en Spijkers met Koppen te zien was. Het muzikale programma loopt van het dromerige werk van Raphael Vanoli tot het wereldrepertoire van Orchestre Partout. Er zal ook veel ruimte zijn voor storytelling met onder andere Zeinab El Bouni die dit jaar genomineerd is voor de Amsterdamprijs voor de Kunst.

4 maanden geleden

Ontwerpers wonen en werken een week lang op daken in Amsterdam Zuidoost

Nieuwe visie op het daklandschap van de grootste stedelijke transformatie in de maak.

Landschapsarchitect Harro de Jong en associate professor aan de Wageningen University Martijn Duineveld wonen en werken een week lang op daken van gebouwen in de wijk Amstel III in Amsterdam Zuidoost. Zondag 22 augustus startte hun ‘Rooftop Residency’ om aan een toekomstvisie op het daklandschap te werken. Het daklandschap wordt namelijk steeds belangrijker om stedelijke (klimaat)uitdagingen te lijf te gaan: het biedt volop mogelijkheden voor energieopwekking, waterberging, het tegengaan van hittestress, het versterken van biodiversiteit, sport en recreatie, horeca en zelfs wonen. 

Overkoepelende dakvisie

In de wijk Amstel III verrijzen de komende jaren in hoog tempo nieuwe wooncomplexen, winkels en kantoren. Het ontbreekt echter nog aan een overkoepelende visie voor de daken van al deze nieuwe en bestaande gebouwen, vinden organisatoren We The City en Pop-Up City. Tijdens Rooftop Residency onderzoeken Harro de Jong en Martijn Duineveld in samenwerking met verschillende lokale partijen de potentie van al die daken samen: de tijdelijke residenten gaan in gesprek met lokale projectontwikkelaars, bewoners en ondernemers.

Extra wereld op het dak

Volgens De Jong valt er nog veel te winnen op hoogte: “Er zijn zoveel vraagstukken in de stad: we hebben eigenlijk een extra wereld nodig om die aan te pakken. Die extra wereld ligt op het dak.”  Voor De Jong is het daklandschap geen onbekend terrein. Hij ontwierp een volledig duinlandschap voor het dak van nieuwbouwproject Groenmarkt. Martijn Duineveld is als onderzoeker aan de WUR geïntrigeerd door de relatie tussen mens en omgeving en de verschillende belangen die in de stad spelen. “Samen gaan we aan de slag met het creëren van een oase in de zwart bitumen woestijn. De treurnis van het daklandschap vraagt namelijk om verlossing”, vindt Martijn Duineveld.

Rooftop Residency 

De Jong en Duineveld brengen de nachten door op het dak van het nieuwe wooncomplex OurDomain naast station Holendrecht en werken, gedurende de week, verspreid over drie daken in het gebied. Op 29 augustus wordt Rooftop Residency afgesloten met een tour door Amstel III. De Jong en Duineveld touren op een hoogwerker door het gebied en presenteren samen met We The City en Pop-Up City hun visie aan geïnteresseerden onder het genot van een high tea.

Rooftop Residency is een project van We The City, Pop-Up City, ROEF en Rooftop Revolution en wordt mogelijk gemaakt door het Creative Europe Programme van de Europese Unie en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

5 maanden geleden

Ruim veertig gemeenten gaan vanaf 30 maart de strijd aan in het NK Tegelwippen

Dinsdag 30 maart gaat het jaarlijkse NK Tegelwippen van start. Tenminste veertig gemeenten strijden in de competitie: welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen geeft samen met Nederlands bekendste TV-tuinman Lodewijk Hoekstra om 10.00 uur het startschot door de eerste tegel te wippen. Dit is te volgen via de social media kanalen van het NK Tegelwippen. Door de nu al opborrelende sportieve rivaliteit tussen wethouders in het hele land biedt deze competitie een ludiek alternatief voor de (door corona) nog onzekere sportcompetities. 

Maar er is ook een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, worden onze steden en dorpen meer klimaatadaptief en biodivers. 

Klimaatadaptieve en biodiverse steden en dorpen

Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en er strijden ruim veertig gemeenten mee van 30 maart tot 30 september. 30 maart is tevens de eerste dag van De Week van de Groene Tuin en staat geheel in het teken van ontstenen. Gedurende het NK worden in heel Nederland tegels vervangen door groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand. 

"Ik hoop dat we dit jaar nog veel meer tegels gaan wippen dan vorig jaar tijdens het NK Tegelwippen. Tegels vervangen door groen is een manier om ons land aan te passen aan klimaatverandering. Groen werkt als een spons en koelelement tegelijk in perioden van droogte en hitte.” - demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). 

Tegels wippen in heel Nederland

In heel het land wippen fanatieke wethouders de eerste tegel van hun gemeente – begeleid door een enthousiaste sportcommentator – om vervolgens bewoners op te roepen hetzelfde te doen. In het oog springen de spannende derby’s tussen Amsterdam en Rotterdam, Leeuwarden en Groningen, Breda en Tilburg, Deventer en Zwolle en Leiden en Haarlem. Andere gemeenten die er lustig op los wippen zijn onder meer Utrecht, Arnhem, Apeldoorn, Assen, ‘s-Hertogenbosch, Delft, Haarlemmermeer, Diemen, Oosterhout, West Betuwe, Tiel, Veenendaal, Woerden, de Bilt, Zaltbommel, Noordwijk, Lisse en Zaanstad.

Vanaf 30 maart kan iedereen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Ook als je gemeente niet meedoet met het NK. Tegels worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand en tellen mee voor de Nationale Tegelteller. Het NK is onderdeel van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’.

De Gouden Tegel en de Publiekswipper

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: de Publiekswipper die begin oktober wordt uitgereikt. 

“De rivaliteit tussen gemeenten is natuurlijk leuk, maar we doen het uiteindelijk om heel Nederland zo groen mogelijk te maken. Wippen is belangrijker dan winnen.” - Eva Braaksma (Frank Lee), mede-initiatiefnemer van het NK Tegelwippen

10 maanden geleden

Ruim veertig gemeenten gaan vanaf 30 maart de strijd aan in het NK Tegelwippen

Dinsdag 30 maart gaat het jaarlijkse NK Tegelwippen van start. Tenminste veertig gemeenten strijden in de competitie: welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen geeft samen met Nederlands bekendste TV-tuinman Lodewijk Hoekstra om 10.00 uur het startschot door de eerste tegel te wippen. Dit is te volgen via de social media kanalen van het NK Tegelwippen. Door de nu al opborrelende sportieve rivaliteit tussen wethouders in het hele land biedt deze competitie een ludiek alternatief voor de (door corona) nog onzekere sportcompetities. 

Maar er is ook een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, worden onze steden en dorpen meer klimaatadaptief en biodivers. 

Klimaatadaptieve en biodiverse steden en dorpen

Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en er strijden ruim veertig gemeenten mee van 30 maart tot 30 september. 30 maart is tevens de eerste dag van De Week van de Groene Tuin en staat geheel in het teken van ontstenen. Gedurende het NK worden in heel Nederland tegels vervangen door groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand. 

"Ik hoop dat we dit jaar nog veel meer tegels gaan wippen dan vorig jaar tijdens het NK Tegelwippen. Tegels vervangen door groen is een manier om ons land aan te passen aan klimaatverandering. Groen werkt als een spons en koelelement tegelijk in perioden van droogte en hitte.” - demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). 

Tegels wippen in heel Nederland

In heel het land wippen fanatieke wethouders de eerste tegel van hun gemeente – begeleid door een enthousiaste sportcommentator – om vervolgens bewoners op te roepen hetzelfde te doen. In het oog springen de spannende derby’s tussen Amsterdam en Rotterdam, Leeuwarden en Groningen, Breda en Tilburg, Deventer en Zwolle en Leiden en Haarlem. Andere gemeenten die er lustig op los wippen zijn onder meer Utrecht, Arnhem, Apeldoorn, Assen, ‘s-Hertogenbosch, Delft, Haarlemmermeer, Diemen, Oosterhout, West Betuwe, Tiel, Veenendaal, Woerden, de Bilt, Zaltbommel, Noordwijk, Lisse en Zaanstad.

Vanaf 30 maart kan iedereen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Ook als je gemeente niet meedoet met het NK. Tegels worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand en tellen mee voor de Nationale Tegelteller. Het NK is onderdeel van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’.

De Gouden Tegel en de Publiekswipper

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: de Publiekswipper die begin oktober wordt uitgereikt. 

“De rivaliteit tussen gemeenten is natuurlijk leuk, maar we doen het uiteindelijk om heel Nederland zo groen mogelijk te maken. Wippen is belangrijker dan winnen.” - Eva Braaksma (Frank Lee), mede-initiatiefnemer van het NK Tegelwippen

10 maanden geleden

Verlichte poëzie van stadsdichter maakt verbindend kunstwerk in Zuidoost compleet

Wethouder Meliani opende op dinsdagavond 9 maart het bijzondere lichtkunstwerk in Spoorpark Zuid. Het is een creatie van Frederike Top, samen met stadsdichter Gershwin Bonevacia en buurtbewoners. Het kunstwerk, een poëtische zin in lichtgevende letters, is een aanvulling op de bestaande lichtletters bij metrostation Bullewijk. Het kunstwerk is nu compleet en staat symbool voor de verbinding tussen de H-buurt en de nieuwe stadswijk Amstel III aan de kant van het spoor tussen het AMC, de A2 en de Bijlmer ArenA. 

De kantoorwijk Amstel III is het grootste transformatiegebied van Amsterdam dat de komende jaren verandert in een gemengde stadswijk met 15.000 woningen, voorzieningen, werklocaties en parken om te sporten en ontspannen. Spoorpark Zuid is één van de nieuwe parken die net als het woongebouw OurDomain Southeast dit voorjaar zorgt voor nieuwe energie. De wereld van de toekomstige stadswijk en de H-Buurt is gescheiden door het spoor. Met de gebiedstransformatie wil Gemeente Amsterdam dit spoortracé ontwikkelen tot de verbindende ruggengraat. Het lichtkunstwerk van Frederike Top zoekt deze verbinding nu al op. 

‘Meer als jou – dat jij meer – bent van mij’

Het lichtkunstwerk bestaat uit speelse, lichtgevende letters die de passanten in het Spoorpark Zuid tegemoet schijnen. Stadsdichter Gershwin Bonevacia schreef een korte poëtische zin, geïnspireerd door de buurtbewoners die hun wensen en dromen over hun buurt deelden. Het lichtkunstwerk bestaat uit drie elementen en is nu te zien nu in Spoorpark Zuid, en een aanvulling op de bestaande LED-letters bij metrostation Bullewijk ‘Ik sta voor jou – Wij staan voor elkaar’. De serie is nu compleet en laat zien dat beide gebieden die nu nog met de rug naar elkaar toestaan meer voor elkaar kunnen betekenen. Het lichtkunstwerk is mogelijk gemaakt door Placemakers, OurDomain Southeast en Gemeente Amsterdam. 

Kunstprojecten in de buitenlucht  

In Amsterdam Zuidoost is in de buitenlucht op het moment veel te beleven op het gebied van kunst en cultuur. Een serie van nieuwe kunstprojecten zorgt voor nieuwe energie in de transformatiegebieden door buurten met elkaar te verbinden en jongeren de kans te geven hun talenten te ontwikkelen. 

De wethouder opende het lichtkunstwerk in Spoorpark Zuid en bezocht een aantal nieuwe kunstprojecten in de transformatiegebieden Amstel III en ArenApoort. Op de Johan Cruijff Boulevard ging zij langs bij de tentoonstelling Three Little Birds dat met drie werken een ode brengt aan Zuidoost: Surinaamse zangvogelcultuur, voetbalclub Ajax en de kunstscene in de Bijlmer. Op de Karspeldreef 14 bezocht zij XPO11, een grote mural met multifunctionele buitenexpositie dat tot stand kwam door Prospect Eleven, Onz Productions, en internationale en lokale artiesten. Bij Creative Community Heesterveld bezocht de wethouder een '21st Century Kiosk' met in de basis een minibibliotheek, en aangevuld met een mini cinema, lichtgevend canvas en een multifunctioneel podium.

10 maanden geleden