Britt Dekker: ‘Het is soms echt erg wat mensen honden aandoen’

4 weken geleden Binnenland

Dit is een origineel bericht van
Koninklijke Hondenbescherming

Honden voor Honden Loop: sponsorloop voor kwetsbare honden

Britt Dekker: ‘Het is soms echt erg wat mensen honden aandoen’

De Koninklijke Hondenbescherming wil eind augustus met zoveel mogelijk honden (en hun baasjes) de allereerste Honden voor Honden Loop organiseren. Met de sponsorloop hoopt het goede doel zoveel mogelijk geld op te halen voor honden die het zwaar hebben. Vandaag start de inschrijving. Presentatoren Britt Dekker en Floris Göbel van Dierenpraat TV doen al mee.

Wie denkt dat alle honden in Nederland een goed leven leiden heeft het mis. Nog altijd worden iedere dag naar schatting 550 honden verwaarloosd en mishandeld. Honden worden gekocht in een impuls, en weer weggedaan als de hond niet luistert of te veel blaft. Bepaalde rassen lijden omdat we als mens honden hebben gecreëerd met extreme uiterlijke kenmerken. En honden op leeftijd krijgen nog te vaak een spuitje, terwijl dat lang niet altijd nodig is.

Daarom organiseert de Koninklijke Hondenbescherming dit jaar voor het eerst een sponsorloop, de Honden voor Honden Loop. En niet zomaar een loop, maar een waarin honden zelf de hoofdrol spelen. “Het is soms echt heel erg wat mensen honden aandoen. Voor deze honden moet een goede plek komen. En die is de Hondenbescherming aan het bouwen. Een plek speciaal voor oudere en kwetsbare honden,” vertelt presentatrice Britt Dekker, ambassadeur voor de Koninklijke Hondenbescherming.

Opvang van kwetsbare honden

De Koninklijke Hondenbescherming vangt al meer dan 25 jaar oude, kwetsbare honden op. Het geld dat met de Honden voor Honden Loop wordt opgehaald gaat volledig naar de opvang en verzorging van deze honden en naar de bouw van het speciale hondenopvangcentrum in Den Ham (OV). “We zijn bezig met het ombouwen van een oud asiel naar een plek waar we kwetsbare honden kunnen opvangen die vaak in een gewoon asiel niet terecht kunnen,” legt directeur Daphne Groenendijk uit.

“Deze honden hebben vaak meer aandacht, tijd, verzorging en specialistische kennis nodig. Meer maatwerk zeg maar. Alleen maatwerk is helaas ook altijd duurder.”

Een deel van de kosten voor de verbouwing heeft de organisatie al binnen via donateurs en nalatenschappen. Het andere deel hoopt de organisatie op te halen via de sponsorloop. “We willen voor de honden kleine huiskamertjes maken en fijne buitenruimtes. Denk aan snuffeltuinen, een hondenspeeltuin, en als het lukt ook een speelvijver, omdat veel honden dat fantastisch vinden,” licht Groenendijk toe.

Meer informatie

De sponsorloop de Honden voor Honden Loop is op zondag 29 augustus op het Erkemederstrand dat in 2013 is uitgeroepen tot het mooiste uitlaatgebied van Nederland. Iedereen die honden wilt helpen is welkom om mee te lopen. Je kunt je individueel, als team en met jouw hond inschrijven via www.hondenvoorhondenloop.nl en kiezen voor een route van 5 of van 10 kilometer. Daarna kun je direct aan de slag gaan om zoveel mogelijk geld op te halen. Voor diegene die het meeste ophaalt, is er op 29 augustus een bijzondere verrassing.

Voor vragen kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de Koninklijke Hondenbescherming Just de Wit door een mail te sturen naar just@hondenbescherming.nl of te bellen met 06 10 75 41 83. Over de Hondenbescherming: De Koninklijke Hondenbescherming zet zich al meer dan 100 jaar in voor een beter welzijn van honden. Zo strijdt de organisatie tegen mishandeling en verwaarlozing van honden door mensen voor te lichten, te zorgen voor goede wet- en regelgeving, wetenschappelijk onderzoek te doen en oudere honden op een hond vriendelijke manier op te vangen. Voor meer informatie: www.hondenbescherming.nl De campagne is gemaakt in samenwerking met DierenpraatTV en presentatoren Floris Göbel en Britt Dekker.
Koninklijke Hondenbescherming
plaats:
Den Haag
website:
http://www.hondenbescherming.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Koninklijke Hondenbescherming lanceert de Thuiswerkpup

'Puppy stopt met blaffen tijdens video call en plast alleen in lunchpauze' 

Nu we meer thuiswerken is dit voor veel mensen de aanleiding om een pup in huis te nemen. Een jonge pup lijkt perfect te passen in ons nieuwe leventje. Maar is dat wel zo?

Een puppy die alleen hoeft te plassen tijdens de lunchpauze, die wil binnenblijven als het buiten regent en die stopt met blaffen zodra er een belangrijke video call is. En dan ook nog eens: vandaag besteld, morgen in huis! De Thuiswerkpup lijkt wel te mooi om waar te zijn. En juist dat is de bedoeling van de nieuwe campagne van de Koninklijke Hondenbescherming.

Britt Dekker

De kersverse ambassadeur en presentatrice Britt Dekker heeft meegewerkt aan de campagne en speelt samen met DierenpraatTV-presentator Floris Göbel in de video ook een rol. “Deze ideale puppy’s bestaan natuurlijk niet. Veel mensen romantiseren het idee van een jonge pup in huis, maar vergeten dat alle honden veel tijd, aandacht en liefde vragen. Denk er dus goed over na, praat erover en bereid je goed voor! Nu zijn we allemaal nog veel thuis, maar hoe gaat het straks als we weer allemaal aan het werk zijn, of op vakantie mogen?”

Enorme vraag naar puppy's

De Thuiswerkpup is een initiatief van de Koninklijke Hondenbescherming. We zagen tijdens de eerste corona-golf een enorme vraag naar puppy’s, maar ontvingen ook veel vragen over welk type hond het beste bij iemand zou passen. Zo kwam directeur Daphne Groenendijk op het idee om mensen middels een ludieke actie kennis bij te brengen over het hebben van een hond. “Met het ‘aanprijzen’ van de Thuiswerkpup steken we de draak met de wensen en verwachtingen die sommige mensen hebben bij een pup. Zo willen we bereiken dat mensen bewust kiezen voor een hond in huis.”

De PupQuiz

De Koninklijke Hondenbescherming blijft benadrukken dat je je goed moet laten informeren en voorbereiden op het in huis nemen van een hond. “Doe bijvoorbeeld de PupQuiz, een leuke manier om te testen of jij wel klaar bent voor een hond in huis,” licht Groenendijk toe. “Een hond wordt niet braaf geboren. De ideale Thuiswerkpup is een illusie. Het goed opvoeden van een hond kost veel tijd, geld en aandacht. Niet alleen nu, maar voor gemiddeld wel 14 jaar.”

Test je kennis over honden en speel de PupQuiz op https://www.depupquiz.nl/.

 

1 maand geleden

Britt Dekker nieuwe ambassadeur Koninklijke Hondenbescherming

‘Honden zijn enorm bijzondere dieren en hebben meer bescherming nodig dan we denken’

Er kan weer een nieuwe mijlpaal aan het leven van Britt Dekker worden toegevoegd. Ze mag zich vanaf vandaag de nieuwe ambassadeur van de Koninklijke Hondenbescherming noemen. “Fantastisch dat zo een grote dierenvriend zich aan ons wil verbinden.”

Britt Dekker is bekend van het kindersportprogramma Z@ppSport. Tegenwoordig timmert ze aan de weg bij SBS6 in programma’s als We Want More, Wie Van de 3 en First & Last met Martien Meiland.

De presentatrice bracht twee jaar geleden ook een film uit waarin haar paard George te zien is. Ze is een verdienstelijk dressuurrijder en steekt haar liefde voor dieren niet onder stoelen of banken. Op televisie en online maakt(e) ze programma’s als Britts Beestenbende en Dierenpraat TV waarin ze op een toegankelijke manier de kijker informeert over dierenweetjes en -zaken.

Britt Dekker: “Ik ben zo blij dat ik deze rol mag en kan vervullen. Elke dag worden naar schatting 550 honden mishandeld en verwaarloosd. Dat mag in Nederland gewoon niet gebeuren. Honden zijn enorm bijzondere dieren en hebben meer bescherming nodig dan we denken.”

PupQuiz

De Koninklijke Hondenbescherming is daarom verheugd dat Britt Dekker ambassadeur wil zijn. Directeur Daphne Groenendijk is ervan overtuigd dat de honden in Nederland er een heel goeie vriend bij krijgen: “Als er iemand is in ons land die van honden houdt en respect heeft voor de trouwe viervoeters, dan is Britt dat wel. Binnenkort gaan we een video voor onze PupQuiz met haar opnemen, en het beloofd heel bijzonder te worden,” zegt Groenendijk.

In Nederland wonen zo’n 1,9 miljoen honden, en ze maken deel uit van gezinnen, bieden hulp in bepaalde sectoren als douane, leger en politie, en aan individuen waardoor zij mee kunnen doen aan de maatschappij. De Koninklijke Hondenbescherming vangt tevens verwaarloosde en oudere honden op, waar Britt Dekker ook aandacht voor zal gaan vragen.

Groenendijk: ‘We komen op voor de rechten van honden en zorgen dat er aandacht en actie wordt ondernomen zodat we een optimale leefomgeving krijgen waar honden hond kunnen zijn. Het is fantastisch dat Britt ons daarbij gaat helpen.”

2 maanden geleden

Hondenbescherming blij met uitzondering avondklok, maar waarschuwt voor gevaren

‘Je plas ophouden, dat vindt niemand een pretje’

‘We zijn opgelucht dat we onze honden mogen uitlaten tijdens de aangekondigde avondklok, want je plas ophouden, dat vindt niemand een pretje’, zegt Daphne Groenendijk, directeur van de Koninklijke Hondenbescherming.

‘Maar’, zegt Groenendijk, ‘ik hou mijn hart vast’. 

Ze doelt op de stroom berichten dat hondeneigenaren hun hond te leen doen, zodat mensen zonder hond ‘s avonds toch nog de straat opkunnen. ‘Het is gelukkig per wet geregeld in Nederland, dat je je hond niet aan de eerste de beste geeft om uit te laten’. 

Groenendijk benadrukt dat de hond uit laten een grote verantwoordlijkheid is, en dat dat met zorg en aandacht moet gebeuren.

Tijdens de avondklok-wandeling kun je als onervaren hondenuitlater bepaalde stress- of waarschuwingssignalen missen van de hond, vooral als ze wat jonger of juist ouder zijn, of minder stabiel. 

Groenendijk: ‘De gevolgen kunnen echt verschrikkelijk zijn, zoals bijten, hysterisch blaffen of zelfs dat de hond wegrent’, zegt ze. 

De Koninklijke Hondenbescherming wacht op de uitkomst van het Kamerdebat over de avondklok. En is de komende periode 24/7 paraat voor honden, hondenbezitters en anderen met vragen of advies om ook tijdens de eventuele avondklok-periode de honden in Nederland te helpen.

5 maanden geleden

Poll Hondenbescherming: bijna 9 op de 10 mensen is voor vuurwerkverbod

Vanwege het op handen zijnde vuurwerkverbod is er deze week veel discussie over de noodzaak van een dergelijk verbod. De Koninklijke Hondenbescherming gaf eerder deze week al aan groot voorstander te zijn van een dergelijk verbod. Niet alleen omdat het onze overbelaste zorg ontziet, maar ook omdat het een zegen is voor veel honden.

"Knettergek worden hondenhouders van de vuurwerkknallen," aldus directeur Daphne Groenendijk. "Veel honden en hun houders lopen al sinds deze zomer op hun tenen, omdat vuurwerk dagelijks schrik en angst geeft bij de honden." 

Poll

De Koninklijke Hondenbescherming zette daarom deze week een poll uit. Binnen twee dagen kwamen er meer dan duizend reacties binnen. Meer dan de helft van de deelnemers aan de poll (64%) geeft aan dat hun honden (extreem) veel last hebben van vuurwerk en bijvoorbeeld op de vlucht slaan bij het horen ervan.

"Eén op de vijf huishoudens in Nederland leeft met een hond, kun je nagaan hoeveel houders dus zorgen hebben over deze arme dieren," reageert Groenendijk. "En dat terwijl ze vaak niets voor de honden kunnen doen omdat het onvoorspelbaar is wanneer de volgende knal klinkt." Het is dan ook niet verrassend dat de meerderheid van de deelnemers aan de poll (86%) liever vandaag dan morgen een vuurwerkverbod ziet. Slechts 6% vindt zo’n verbod ‘onzin’. 

Opvallend is ook dat 69% van de honden lijdt met de jaarwisseling, omdat hun houders toch thuis (moeten) blijven. Groenendijk geeft aan dat dit jaar dat leed erger zou kunnen zijn zonder vuurwerkverbod: "Omdat veel honden nu al knettergek worden door vuurwerkgeknal zou de piek rond de jaarwisseling nog lastiger te verhapstukken zijn voor ze. Extra goed dus dat juist dit jaar met de jaarwisseling die piek niet te verwachten is dankzij de regelgeving die de overheid overweegt."

Vluchten voor vuurwerk

Normaal gesproken vluchten hondenhouders ook weg uit 'vuurwerkgebied', een even groot deel gaat naar het buitenland als naar een vuurwerkluwe plek bij een relatie. Door het vuurwerkverbod wordt mogelijk dergelijk ‘onnodig reizen’ voorkomen. 

Andere interessante uitkomsten uit de poll zijn dat 62% van de honden geen medicijnen krijgt tegen de vuurwerkangst. Worden er wel medicijnen gebruikt, dan is 81% op dierenartsvoorschrift en 19% gekocht in een dierenwinkel. Alternatieve geneesmiddelen lijken ongeveer even veel gebruikt te worden als medicijnen op dierenartsvoorschrift of uit de winkel.

7 maanden geleden

Een algeheel vuurwerkverbod is een zege voor honden en hun baasjes

De Koninklijke Hondenbescherming is verheugd dat het kabinet voor de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod wil instellen. Aanleiding voor het verbod is het tegengaan van extra druk op ziekenhuizen, zorg- en hulpverleners. “We hopen dat dit de eerste stap is in een vuurwerkverbod voor altijd,” aldus Daphne Groenendijk, directeur van de Koninklijke Hondenbescherming.

Ieder jaar schrikken honderden, zo niet duizenden honden zich (letterlijk) dood van de knallen en flitsen voor, tijdens en na oud-en-nieuw. “Vorig jaar startte de Stichting Gebruikers Assistentiehonden zelfs een campagne waarin ze lieten weten dat zeker vijf van de opgeleide hulphonden zo getraumatiseerd raakten dat ze hun houder niet meer konden begeleiden,” zegt Groenendijk. “In deze honden wordt ongeveer 25.000 euro geïnvesteerd en mensen zijn van deze honden dagelijks afhankelijk. Dat heeft een enorme impact.”

Trauma's voor honden en baasjes

Naast deze enkele zeer ernstige trauma’s, hebben nog eens duizenden honden en hun baasjes extreem veel problemen rondom de jaarwisseling. Veel honden zijn geluidsgevoelig en van nature (zeer) bang voor harde geluiden. Daarnaast wordt uit het hele land vernomen dat vuurwerk steeds vaker buiten de periode van de jaarwisseling aan de orde van de dag is. Dat maakt het leven voor veel honden onvoorspelbaar en voor andere honden zelfs ondraaglijk. 

Het thema vuurwerk maakt daarom bij hondenbezitters veel los. Het regent al een aantal maanden klachten over het afsteken van vuurwerk. “Overdag krijg ik mijn hond er niet meer uit vanaf een uur of vier ‘s middags. Hij is nu al doodsbang. Zodra de grote kinderen van school komen is het raak,” vertelt een bezorgde hondenhouder uit Drenthe aan de Koninklijke Hondenbescherming.

Een vrouw uit Enschede: “Als er hier een avond zonder knallen is, sta ik gewoon raar te kijken. En dat het hele jaar door. Op een gewone doordeweekse dag zit mijn hond wel drie keer per avond bibberend in z'n mand.”

In paniek

“Hier in Amsterdam loopt mijn hond alweer een maand ‘s avonds aan een anti-ontsnappingstuig,” reageert een andere hondenbezitter. Een anti-ontsnappingstuig voorkomt dat een hond bij schrik zich in paniek uit de riem werkt en vlucht. “Ze zijn hier al bezig vanaf september maar toen viel het nog wel een beetje mee. Nu worden er bijna elke avond hele partijen met vuurwerk afgestoken die soms 10 minuten aaneen stuk door gaan.” 

De stroom reacties van hondenliefhebbers op het aangekondigde vuurwerkverbod voor dit jaar, is massaal. “Ik hoop dat het algehele verbod er komt. Al was het alleen maar voor alle dieren,” aldus een bezorgde hondenliefhebber uit Roermond. 

Het probleem van vuurwerk en het effect ervan op dieren is al eeuwen oud. Toch heeft de overheid eerder nooit zo sterk overwogen om het afsteken van knal- en siervuurwerk door particulieren te verbieden. Door dierenbezitters is de afgelopen jaren veel geprobeerd om een manier te vinden om er mee om te gaan.

“Bij hondenscholen zijn diverse trainingen beschikbaar om de hond te laten “wennen” aan vuurwerk, en hoe er mee om te gaan,” licht Groenendijk toe. “Dat helpt bij sommige honden gelukkig aardig, maar veel honden zijn zo overdonderd dat ze levenslang zijn getraumatiseerd. Bovendien kan het ook gebeuren dat na een maandenlange training op een dag weer vlakbij het dier een rotje af gaat. Dan kun je dus weer van voren af aan beginnen. Het enige dat voor deze dieren verlichting biedt, is medicatie. Of zorgen dat je tijdens de weken of dagen rondom de jaarwisseling op een plek bent waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Maar dat is niet voor iedereen mogelijk.” 

 

7 maanden geleden

Warm weer dodelijk voor honden

Met het aanbreken van een aantal zeer warme dagen, waarschuwt de Koninklijke Hondenbescherming hondenbezitters voor de gevaren van het warme weer. Met name het achterlaten van de hond in de auto kan fatale gevolgen hebben. De baas gaat boodschappen doen, de hond kan niet mee en moet in de auto wachten. Het verblijven in een warme auto is voor een mens al geen pretje, maar voor een hond kan dit binnen een paar minuten dodelijk zijn. 

‘Mensen realiseren zich vaak niet dat de hond veel minder goed tegen warmte bestand is dan zijzelf’, aldus Just de Wit van de Koninklijke Hondenbescherming. Honden zweten heel weinig en kunnen de warmte alleen afvoeren via de tong (hijgen) en via de voetzolen. Een hond kan daardoor niet tegen al te hoge temperaturen. Het bloed van de hond wordt dik en stroperig waardoor de organen en de hersenen niet voldoende zuurstof krijgen. Dat leidt al snel tot een onomkeerbaar coma en de dood, aldus Just de Wit.

Verbranding voetzooltjes

Een verblijf in de auto is niet de enige aanleiding voor oververhitting. Zo vormt fietsen met de hond aan de lijn naast je op zeer warme dagen ook een groot risico. Deze voor de hond inspannende activiteit kan snel leiden tot een onverantwoorde stijging van zijn lichaamstemperatuur. Het uitlaten zelf verdient ook extra aandacht. Asfalt, steen en beton, maar ook strandzand kunnen bloedheet worden. ‘Bij warm weer zijn de voetzooltjes vochtig. Als de hond daarmee over een warm wegdek loopt, dan ontstaat heel snel een forse blaar, die zeer pijnlijk is en die dagenlang kan aanhouden’, aldus de Wit.

Het is belangrijk dat hondenbezitters de komende dagen hun hond goed in de gaten houden. Dat geldt in het bijzonder voor eigenaren van kortsnuitige honden, zoals bijvoorbeeld de Mopshond en de Franse Bulldog. Vanwege hun vaak extreem platte snuit kunnen deze honden de overtollige lichaamswarmte nog moeilijker kwijtraken. Bij honden met een extreem platte snuit is hijgen veel minder effectief. Bovendien kunnen de honden door heftig naar adem te snakken nog meer warmte genereren.

Tips

De Koninklijke Hondenbescherming heeft op haar website een aantal tips staan voor de komende dagen. Probeer de hond bijvoorbeeld met deze warmte zoveel mogelijk uit de directe zon te houden, laat hem genoeg water drinken (in kleine beetjes tegelijk) en laat hem zwemmen in veilig water, als hij dat wil. Vermijd tijdens wandelingen warm asfalt; zoek stukken gras. Uiteraard moet de hond aan zijn beweging komen, maar het advies is om dat vooral in de koelte van de ochtend en laat in de avond te doen’, aldus Just de Wit.

Meer tips zijn te vinden op www.hondenbescherming.nl: ‘Tienmaal wijzer met uw hond bij warm weer’.

1 jaar geleden