Bij Ikea en bol.com winkelt consument het liefst

10-04-2018 06:00 | 4 jaar geleden Economie

Dit is een origineel bericht van
Hendrik Beerda Brand Consultancy

Ook het funshoppen in de Amsterdamse Kalverstraat en de Rotterdamse Koopgoot verplaatst zich naar online winkels. Webwinkels scoren op aantrekkelijkheid een bovengemiddeld rapportcijfer. In de top-20 van aantrekkelijkste winkels staan maar liefst vijf online retailers. Ikea en bol.com spannen de kroon. Zij bieden de Nederlandse consument de beste winkelervaring. Dit blijkt uit het Retail Merkenonderzoek 2018 van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 1.515 ondervraagden.

Andere opvallende conclusies uit het onderzoek:

- Decathlon stijgt het hardst in merkkracht; elektronicaketen Expert daalt het meest

- Afwisselend assortiment, prettig winkelen en een goede webshop worden steeds belangrijker

- Albert Heijn heeft het vriendelijkste personeel; De Echte Bakker en Primera scoren ook hoog

- Prijs en promoties blijven de succesfactoren in retail; Lidl is op deze factoren nummer één

- Maatschappelijk verantwoord ondernemen interesseert de retailconsument nauwelijks

Bol.com voor 4e jaar op rij sterkste retailmerk én merk met de hoogste groeiverwachting

Bol.com levert een uitzonderlijke merkprestatie. Het bedrijf staat al voor het vierde jaar achtereen op de nummer één plek als sterkste merk en is daarnaast ook nog eens de meest kansrijke groeier. Door alle lagen van de bevolking heen bestaat veruit de meeste bewondering voor de online retailer. Ook voelt men zich het meest met de webwinkel verbonden.

Merkadviseur Hendrik Beerda over de ijzersterke positie van bol.com:

‘Dankzij de sterke band met het merk, spreekt het hoogste percentage consumenten de intentie uit om in de komende jaren bij bol.com te (blijven) kopen. Naast de uitzonderlijke professionaliteit van de webwinkel is de Nederlandse consument vooral ook onder de indruk van de enorme dynamiek rond het bedrijf. Het groeipotentieel van bol.com lijkt met deze uitkomsten bijna onbegrensd.’

Nieuwkomer Hudson’s Bay is al heel bekend, maar nog niet erg geliefd

Bij Hudson’s Bay ziet de wereld er anders uit. Sinds de opening van de eerste vestiging in september 2017 heeft Hudson’s Bay snel een hoge naamsbekendheid opgebouwd. Dankzij veel publiciteit en twaalf vestigingen over het hele land verspreid, kent inmiddels meer dan de helft van de bevolking de naam van de Canadese warenhuisketen. Maar op de andere pijlers van merkkracht, waardering en binding, is de invulling van het merk nog erg mager.

Volgens Hendrik Beerda is het voor Hudson’s Bay erop of eronder:

‘Of de opgebouwde naamsbekendheid ook voor een financieel succes gaat zorgen, is de vraag. In verhouding met de opgebouwde merkkracht ligt de koopintentie nu te laag. Hudson’s Bay moet de consument duidelijker gaan maken waar zijn warenhuizen zich in onderscheiden. Het ziet er anders erg somber uit voor de warenhuisketen.’

Top-10 van sterkste retailmerken in 2018 (+ positie in 2017, 2016 en 2015), gerangschikt naar merkkracht (= gemiddelde van bekendheid, waardering en binding)

1. (1,1,1) bol.com

2. (2,4,2) Albert Heijn

3. (3,2,3) Kruidvat

4. (6,5,6) Action

5. (5,6,5) IKEA

6. (4,3,4) HEMA

7. (7,7,7) Lidl

8. (9,10,10) Jumbo

9. (8,8,8) Blokker

10. (16,11,13) Etos

Top-10 van retailmerken met de hoogste groeiverwachting in 2018 (+ positie in 2017, 2016 en 2015)

1. (1,1,1) bol.com

2. (2,2,2) Action

3. (3,3,3) Lidl

4. (6,9,16) Coolblue

5. (4,5,4) IKEA

6. (9,7,6) Kruidvat

7. (5,4,5) Primark

8. (8,8,13) Albert Heijn

9. (7,6,8) Jumbo

10. (13,12,11) Zalando

Winkelen bij online retailers wordt opvallend hoog gewaardeerd

‘Terwijl retailexperts nog regelmatig roepen dat het echte funshoppen in fysieke winkels gebeurt, denkt de consument daar heel anders over’, volgens Beerda. ‘De top-20 van retailers met de aantrekkelijkste winkelervaring bestaat voor een kwart uit online spelers. Naast bol.com zijn dit Coolblue, Kamera Express, Bax Music en wehkamp. Hoewel Coolblue, Kamera Express en Bax Music ook fysieke winkels hebben, roept de tweede plaats van bol.com op het winkelaspect de vraag op of fysieke locaties voor internetretailers wel nodig zijn.

Beerda vervolgt: ‘De onderzoeksresultaten benadrukken daarnaast de grote druk die de online spelers op de fysieke winkelketens legt. Een goede horecafunctie toevoegen, zoals bij Ikea, is een belangrijke manier om het fysieke winkelen plezieriger te maken. Met deze horeca komen de broodnodige sfeer en dynamiek in huis. Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook veel online horecapartijen, zoals Thuisbezorgd.nl, die de consument succesvol verleiden om lekker thuis te blijven.’

Top-20 retailers met de aantrekkelijkste winkels

1. IKEA

2. bol.com

3. Albert Heijn

4. Rituals

5. HEMA

6. Intratuin

7. Coolblue

8. de Bijenkorf

9. Jumbo

10. GAMMA

11. Kamera Express

12. MediaMarkt

13. Bax Music

14. Intertoys

15. Decathlon

16. wehkamp

17. Blokker

18. PLUS

19. C&A

20. Etos

Decathlon evenaart merkkracht van meer dan 150 jaar oude Perry Sport

Een bijzondere prestatie levert Decathlon dat sinds het jaar 2000 actief is in Nederland. In een moeilijk segment door de sterke concurrentie met webshops, realiseert deze sportketen de grootste merkgroei van alle retailers. Sinds afgelopen jaar vallen de sportketens Intersport en Aktiesport buiten de top-100 van grootste retailers. De enige andere topspeler in het sportsegment, het meer dan 150 jaar oude Perry Sport, ziet zijn merkpositie al twee jaar achtereen verzwakken. Na een forse imagogroei en een toename van het aantal vestigingen, is Decathlon nu een vrijwel even sterk merk als Perry.

Andere sterke stijgers zijn Holland & Barrett en BENU Apotheek. Beide merken groeien snel na een naamswijziging. Sinds De Tuinen in 2015 de rebranding naar de naam Holland & Barrett aankondigde, heeft het bedrijf nu bijna de helft van de voormalige merkkracht teruggewonnen. De merknaam BENU bestond al veel langer, maar sinds de overgenomen Mediq-apotheken ook onder deze naam zijn geschoven, is BENU het sterkste merk onder de apothekers.

De retailer die het op merkgebied het zwaarst te verduren heeft, is elektronicaketen Expert. Net als bij branchegenoten MediaMarkt en BCC staat de omzetpotentie onder druk door de dalende merkkracht. Voor alle drie de partijen geldt dat hun zichtbaarheid in het afgelopen jaar significant is afgenomen. Bij Expert was de bekendheidsdaling echter het sterkst. MediaMarkt en BCC verzwakken ook op de andere twee pijlers van merkkracht (waardering en binding).

Top-5 stijgers in merkkracht (2017-2018)

1. Decathlon

2. Holland & Barrett

3. BENU Apotheek

4. Big Bazar

5. Multimate

Top-5 dalers in merkkracht (2017-2018)

1. Expert

2. Schoonenberg HoorSupport

3. MediaMarkt

4. Keurslager

5. BCC

Prijs en promoties blijven de succesfactoren in retail; Lidl is op deze factoren nummer één

De succesfactoren in de retailsector zijn in de afgelopen drie jaar niet wezenlijk veranderd. Een goede prijs/kwaliteitverhouding en aantrekkelijke aanbiedingen staan steevast op plaats één en twee. In retailland draait het om prijs en promoties. Op deze twee pijlers speelt Lidl het spel het best. Ook Ikea, Hema en Action bieden bovengemiddeld veel waar voor de consumenteneuro, vindt men. Als het om vriendelijk personeel gaat, het derde ingrediënt voor een succesvol retailmerk, zie je onder de topscorers een bijzondere mengeling van grote en kleine winkels.

Top-5 beste prijs/kwaliteitverhouding

1. Lidl

2. IKEA

3. HEMA

4. Action

5. Kruidvat

Top-5 beste aanbiedingen

1. Lidl

2. Kruidvat

3. Action

4. Albert Heijn

5. ALDI

Afwisseling, prettige winkelervaring en goede webshop worden steeds belangrijker

Sinds de eerste meting van het Retail Merkenonderzoek in 2015 zijn drie factoren in belang toegenomen: afwisselend assortiment, aantrekkelijk winkelen en de online activiteiten. Wie de koning van het wisselende assortiment is, daarover zijn de Nederlandse consumenten het roerend eens. Geen enkel bedrijf weet zo vaak en veel te verrassen als Action.

Succesfactoren voor een nationaal topmerk in 2018, in volgorde van belang (+ positie in 2015)

1. (1) Goede prijs/kwaliteitverhouding

2. (2) Aantrekkelijke aanbiedingen

3. (3) Vriendelijk personeel

4. (5) Afwisselend assortiment

5. (4) Goede bereikbaarheid

6. (6) Prettige sfeer

7. (9) Aantrekkelijke winkels

8. (8) Hoge kwaliteit van het assortiment

9. (7) Goede reclame

10. (10) Leuk, ontspannend assortiment

11. (11) Onderscheidend assortiment

12. (12) Vernieuwend assortiment

13. (14) Goede online aankoopmogelijkheden

14. (13) Assortiment geschikt voor kinderen

15. (15) Veel positieve aandacht in de media

16. (16) Prettige klanten

17. (17) Internationale klasse

18. (18) Respect voor mens en natuur

MVO interesseert de retailconsument nauwelijks; Ekoplaza en Natuurwinkels zijn de uitschieters

Of een grote retailer verantwoordelijk omgaat met mens en natuur speelt vooralsnog vrijwel geen rol in de consumentenkeuze. Ook de internationale status van het winkelbedrijf en de gezelligheid die de andere klanten meebrengen interesseert de consument nauwelijks iets.

‘Terwijl veel bedrijven enorm investeren op maatschappelijk vlak wordt dit door de klant nauwelijks opgepikt’, volgens merkadviseur Beerda. ‘Retailers die zich op dit terrein écht willen onderscheiden, zullen hierover veel duidelijker moeten worden in hun activiteiten en communicatie. In de merken top-100 hebben slechts twee spelers een duidelijk mvo-profiel: Ekoplaza en Natuurwinkels. Daarnaast wordt het imago van Intratuin, Holland & Barrett en IKEA positief gekleurd door hun mens- en natuurvriendelijke houding.’

Albert Heijn heeft het vriendelijkste personeel; De Echte Bakker en Primera scoren ook hoog

Het personeel van Albert Heijn krijgt het hoogste rapportcijfer, maar in de top-5 staan ook de kleinschalige winkels van De Echte Bakker en tabaksteken Primera.

Top-5 vriendelijkste personeel

1. Albert Heijn

2. Etos

3. De Echte Bakker

4. HEMA

5. Primera

Onderzoek onder 1.515 respondenten

Voor het onderzoek zijn 1.515 respondenten ondervraagd. Over de 100 grootste retailmerken in omzet is navraag gedaan naar de kracht en het imago. Elk merk is op 40 factoren onderzocht: merkkracht (= bekendheid, waardering en binding), merkpersoonlijkheid (16 factoren), merkprestatie (18 factoren), aankoopintentie, aankoop en groeiverwachting.

Voor meer informatie of een aanvullende analyse kunt u contact opnemen met Hendrik Beerda: 06 - 51 05 49 09 of mail@hendrikbeerda.nl.
Hendrik Beerda Brand Consultancy
plaats:
Amsterdam
website:
https://www.hendrikbeerda.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Jongste generatie wil liefst doneren aan beter milieu in tegenstelling tot ouders

Dierenbescherming sterkste goededoelenmerk onder jongeren tot 18 jaar

Vraag jongeren welke goededoelenorganisatie zij financieel het liefst willen steunen, dan zijn dat waarschijnlijk organisaties voor natuurbehoud en milieubescherming. Deze argumenten zijn voor jongeren veel belangrijker dan voor hun ouders. De Dierenbescherming (1e), de Dierenambulance (4e) en het Wereld Natuur Fonds (5e) staan in de top 5 van sterkste merken onder jongeren van 6 tot 18 jaar. Bij volwassenen vallen dezelfde organisaties buiten de top 10. Dit blijkt uit het Goede Doelen Merkenonderzoek 2021 van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 1.100 jongeren.

Top 10 sterkste* merken onder jongeren (+ positie onder volwassenen)

1. (14) Dierenbescherming

2. (11) Kinderpostzegels

3. (5) Voedselbank

4. (12) Dierenambulance

5. (4) Wereld Natuur Fonds

6. (3) KiKa

7. (6) CliniClowns

8. (1) KWF Kankerbestrijding

9. (10) Ronald McDonald Kinderfonds

10. (24) Nationale Postcode Loterij

*Bron: Goede Doelen Merkenonderzoek 2020-2021. Merkkracht is een gemiddelde van naamsbekendheid, waardering en binding.

Merkadviseur Hendrik Beerda over deze onderzoeksresultaten: ‘Jongeren zijn bezorgder over het klimaat dan hun ouders. Dat uiten zij op verschillende manieren. Dat bleek al uit de klimaatprotesten van de laatste jaren en ook dit onderzoek laat zien dat organisaties voor natuurbehoud en milieubescherming bij hen top of mind zijn. De Dierenbescherming is zelfs het sterkste goededoelenmerk. Maar liefst één op de drie jongeren is bereid om aan de Dierenbescherming te doneren. De goede naam is te danken aan het tastbare, sympathieke werk en de betrouwbaarheid die de organisatie uitstraalt.’

Top 10 donatie-intentie onder jongeren

1. KiKa: 43%

2. Dierenbescherming: 34%

3. KWF Kankerbestrijding: 32%

4. Dierenambulance: 29%

5. Wereld Natuur Fonds: 28%

6. CliniClowns: 27%

7. Ronald McDonald Kinderfonds: 27%

8. Voedselbank: 25%

9. Kinderpostzegels: 18%

10. KNGF Geleidehonden: 17%

43% van de jongeren wil aan KiKa doneren

Naast het sterkste goededoelenmerk, is jongeren ook gevraagd aan wie zij het liefst zouden doneren. En ondanks dat de Dierenbescherming de meest zichtbare en hoogst gewaarde goededoelenorganisatie is onder jongeren, zijn zij nóg eerder geneigd om aan KiKa een donatie te doen. ‘KiKa heeft met 43 procent een nog groter potentieel aan jongerendonateurs. Jongeren leven het meest mee met leeftijdgenoten die ziek zijn door kanker’, aldus Beerda.

Internationale hulp is voor jongeren minder belangrijk

Opvallend is het zwakke imago van internationale hulporganisaties bij jongeren. De reputatie top 50 bevat slechts 11 internationale hulporganisaties, waarvan alleen UNICEF (12e) en War Child (19e) in de top 20 staan. De andere 9 organisaties bungelen onderaan de ranglijst, vanaf plaats 40.

Hendrik Beerda: ‘Ondanks dat de wereldgebeurtenissen steeds zichtbaarder worden voor jongeren via alle media, worden zij vooral geraakt door de dingen die in hun directe leefomgeving gebeuren. Voor internationale goede doelen is het van groot belang om jongeren meer besef bij te brengen van het belang om mensen in verre landen te steunen als zij in nood zijn.’ 

Advies jongeren: meer voorlichting op scholen

In het onderzoek is ook gevraagd hoe jongeren meer betrokken kunnen raken bij goede doelen. Het meest genoemde advies is meer uitleg geven wat goede doelen precies doen én hoe het geld wordt besteed. Scholen vinden zij de meest effectieve plek voor voorlichting. 33 procent leert nu al op school over charitatief werk. Alleen familie en vrienden zijn een nog iets belangrijkere informatiebron (35 procent).  ‘Vooral internationale hulporganisaties hebben er baat bij om hun voorlichtingsfunctie op scholen te versterken. Nu is er te weinig zicht op de effectiviteit van noodhulp en structurele ondersteuning van arme landen en daardoor een te lage donatie-intentie’, aldus Hendrik Beerda. 

Onderzoek onder 1.100 jongeren van 6 tot 18 jaar

Het Goede Doelen Merkenonderzoek is in 2010 met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld. Sindsdien zijn ruim 13.000 respondenten voor het onderzoek ondervraagd. Het onderzoek wordt in eigen beheer uitgevoerd en heeft geen opdrachtgever of andere belanghebbende. In 2021 is het onderzoek voor het eerst ook onder jongeren uitgevoerd.

Bijlage: 50 sterkste goededoelenmerken onder jongeren van 6 tot 18 jaar

De respondenten zijn in twee fasen ondervraagd. Eerst is de spontane bekendheid van alle goededoelenorganisaties en hun wervingsacties onderzocht. Daarna is voor de 50 bekendste organisaties navraag gedaan naar hun geholpen bekendheid, waardering, binding en reputatie. Hieronder de lijst met 50 sterkste goededoelenmerken onder jongeren van 6 tot 18 jaar.

1. Dierenbescherming

2. Kinderpostzegels

3. Voedselbank

4. Dierenambulance

5. Wereld Natuur Fonds

6. KiKa (Kinderen Kankervrij)

7. CliniClowns

8. KWF Kankerbestrijding

9. Ronald McDonald Kinderfonds

10. Nationale Postcode Loterij

11. Rode Kruis

12. UNICEF

13. Greenpeace

14. KNGF Geleidehonden

15. Hartstichting

16. Grote Clubactie

17. Natuurmonumenten

18. Leger des Heils

19. War Child

20. Stichting DierenLot

21. Jantje Beton

22. Nierstichting

23. Amnesty International

24. Artsen zonder Grenzen

25. Hersenstichting

26. Pink Ribbon

27. AAP

28. Alzheimer Nederland

29. 3FM Serious Request: The Lifeline

30. Stichting Opkikker

31. Alpe d'HuZes

32. Giro555

33. Longfonds

34. Stichting ALS Nederland

35. VluchtelingenWerk Nederland

36. ReumaNederland

37. Nationaal Ouderenfonds

38. De Zonnebloem

39. Stichting Jarige Job

40. Save the Children

41. Oxfam Novib

42. Epilepsiefonds

43. Humanitas

44. Terre des Hommes

45. dance4life

46. Liliane Fonds

47. Dorcas

48. Amsterdam City Swim

49. Open Doors

50. Wilde Ganzen

2 maanden geleden

Goede kans op herstel cultuursector ondanks miljardenverlies

Alleen Amsterdamse cultuursector uit de gratis

Een grotere bekendheid, meer waardering en een sterkere binding geven cultuurinstellingen een goede uitgangspositie om de miljarden aan omzetverlies te boven te komen. Ondanks de vele festivalannuleringen en langdurige sluitingen, betaalt de alternatieve zichtbaarheid van cultuurinstellingen tijdens de coronacrisis zich duidelijk uit. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse Cultuursector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 10.000 mensen. Online programmering, social media campagnes en ludieke acties wakkerden het verlangen sterk aan. In Zuid-Holland met onder andere het Delftse Theater de Veste, steeg de merkkracht zelfs met meer dan 10 procent. In Noord-Holland daarentegen, moesten veel cultuurinstellingen inboeten in merkkracht. 

Onderzoek onderstreept dat dvd-opmerking minister de Jonge misplaatst was

‘Het onderzoek onderstreept heel duidelijk hoe onmisbaar cultuur is in het leven van de Nederlander. Het is niet zomaar te vervangen door het kijken van een dvd’tje, zoals minister de Jonge tijdens een persconferentie in mei suggereerde’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda. ‘Door de maandenlange sluitingen is het gemis aan culturele ervaringen bij jong en oud heel duidelijk naar voren gekomen. Tegelijkertijd hebben de instellingen tijdens de sluitingen het verlangen goed aangewakkerd door continu contact te houden met de bevolking. In media-optredens op radio en televisie, online campagnes en via social media.’ 

Theater de Veste in Delft ziet toekomstperspectief het meest groeien

In groeiprovincie nummer één Zuid-Holland is het Delftse Theater de Veste de coronasluiting het best doorgekomen. Merkadviseur Hendrik Beerda over dit onderzoeksresultaat: ‘Hoewel het financieel ongetwijfeld nu nog heel zwaar zal zijn voor dit theater, ziet de toekomst er voor de langere termijn positief uit. Meer mensen weten sinds corona van het bestaan van Theater de Veste en veel meer mensen hebben belangstelling gekregen om het theater te bezoeken. Hetzelfde geldt voor de meeste andere Nederlandse cultuurinstellingen. Zodra alle coronamaatregelen weer voorbij zijn, is het zaak om de toegenomen interesse te verzilveren in een fikse bezoekersgroei.’

Ontwikkeling draagvlak* cultuursector per provincie (2019-2021)

1. Zuid-Holland: +11%

2. Zeeland: +9%

3. Drenthe: +9

4. Flevoland: +9%

5. Friesland: +9%

6. Limburg: 8%

7. Noord-Brabant: 7%

8. Utrecht: +2%

9. Overijssel: +2%

10. Gelderland: gelijk

11. Groningen: -1%

12. Noord-Holland: -11% 

* Draagvlak is berekend op basis van de merkkracht van de 50 bekendste cultuurorganisaties per provincie. Merkkracht bestaat uit 3 dimensies: 1. naamsbekendheid, 2.  waardering voor de organisatie en 3. gevoel van binding met de organisatie.

Amsterdamse cultuursector uit de gratie, vooral de filmhuizen en IDFA

Opvallende uitkomst van het onderzoek is de sterke terugval van de Amsterdamse cultuursector. Door het wegvallende, buitenlandse toerisme hebben veel hoofdstedelijke cultuurinstellingen het al zwaar. Nu blijkt dat ook onder de hoofdstedelijke bevolking en in de omliggende provincie het bezoekerspotentieel fors is afgekalfd in coronatijd. Hendrik Beerda: ‘Eerder dit jaar bleek al dat de stad Amsterdam zijn aantrekkingskracht verliest, en dan vooral onder de eigen bewoners. Het nieuwe onderzoek toont aan dat niet alleen de Amsterdammer, maar ook de overige Noord-Hollanders steeds minder positief denken over het culturele aanbod in de stad. Vooral de Amsterdamse filmsector, met filmhuizen als Kriterion, Het Ketelhuis, The Movies en documentairefestival IDFA verliezen enorm veel terrein in deze crisistijd.’

Onderzoek onder 10.000 respondenten

Het Cultuursector Merkenonderzoek is in 2006 met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld. Het onderzoek wordt in eigen beheer uitgevoerd en heeft geen opdrachtgever of andere belanghebbende. Voor het onderzoek van 2021 zijn 10.000 respondenten in twee fasen ondervraagd. Eerst is de spontane bekendheid van alle Nederlandse cultuurorganisaties onderzocht. Daarna is per provincie voor de 50 bekendste organisaties navraag gedaan naar hun geholpen bekendheid, waardering en binding.

3 maanden geleden

Onderzoek: zomervakantie ook dit jaar het liefst in eigen land

Veluwe meest gewild voor langere vakantie, Amsterdam voor stedentrip

Als iedereen na 15 mei weer mag reizen naar het buitenland, gaat de voorkeur van de meeste Nederlanders toch uit naar een ‘veilige vakantie’ in eigen land. Dit blijkt uit het Vakantie Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 12.000 Nederlanders. Degenen die wél de grens overgaan, verkiezen de auto boven het vliegtuig. De Ardennen en Duitsland worden dan gezien als de veiligste opties.

‘Het coronajaar heeft ons overduidelijk voorzichtiger gemaakt. Nederlanders spelen deze zomer liever op safe als het gaat om de vakantiebestemming’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda. ‘Zelfs de vakantiegangers over de grens komen niet veel verder dan de ‘veilige havens’ Duitsland en de Ardennen. We moeten eerst even vertrouwen tanken, voordat we weer massaal met het vliegtuig naar verre oorden vertrekken’. 

Veluwe favoriete streek bij jong en oud, maar jongvolwassenen gaan liever op stedentrip

De Veluwe lijkt als vakantielocatie onder senioren het meest te profiteren van de voorzichtigheid in boekingen. Hoewel zij de horeca hier erg mager vinden, zorgt het natuurschoon met de wandel- en fietsmogelijkheden ervoor dat deze streek de favoriete vakantiebestemming is. Jongvolwassenen vinden de Veluwe weliswaar ook de mooiste streek, maar - na alle coronabeperkingen - verkiezen zij een feestje boven rust. Een stedentrip staat duidelijk bovenaan de verlanglijst van 18- tot 30-jarigen, en dan bij voorkeur in Amsterdam.

Favoriete vakantielanden, -streken- en provincies in coronatijd

1. Nederland

2.  Veluwe

3. Limburg

4. Gelderland

5. Ardennen

6. Zuid-Limburg

7. Noord-Brabant

8. Zeeland

9. Duitsland

10. Noord-Holland

Utrecht is vooral een dagbestemming en geen vakantiebestemming

Opmerkelijk is dat de stad Utrecht totaal ontbreekt in de top 100 van favoriete vakantiebestemmingen. ‘Terwijl uit recent onderzoek is gebleken dat Utrecht de aantrekkelijkste stad is volgens de Nederlander, heeft de stad te weinig te bieden voor een vakantie. Het wordt eerder gezien als dagbestemming voor winkelen, horeca- en festivalbezoek. Gezinnen met kinderen gaan na een bezoek aan Het Spoorwegmuseum de stad weer uit’, zegt Beerda. 

Volgens Beerda heeft Utrecht een sterke toeristentrekker nodig om meer toeristen te trekken: ‘Amsterdam kan hierbij als voorbeeld dienen. Deze stad heeft als favoriete vakantiestad op alle fronten het beste aanbod. Of het nu gaat om cultuur, winkelen, architectuur of uitgaan. De nummers twee en drie, Maastricht en Scheveningen, hebben naast hun kernaanbod van respectievelijk bourgondische sfeer en strandrecreatie ook een aantrekkelijk horeca-aanbod, waardoor mensen er langere tijd willen verblijven.’

Favoriete vakantieplaatsen in coronatijd

1. Amsterdam

2. Maastricht

3. Scheveningen

4. Den Haag

5. Rotterdam

Onderzoek onder 12.000 volwassen Nederlanders

Het Vakantie Merkenonderzoek is met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld en meet de reputatie van de favoriete vakantiebestemmingen van de Nederlandse bevolking. Het onderzoek wordt in eigen beheer uitgevoerd en heeft dus geen opdrachtgever of andere belanghebbende. Voor het onderzoek zijn in 2021 12.000 volwassenen ondervraagd. Het onderzoek kent twee fasen. Eerst wordt de spontane bekendheid van alle (binnen- en buitenlandse) vakantiebestemmingen onderzocht. Daarna worden de 100 meest genoemde landen, provincies, streken en plaatsen op 43 factoren onderzocht: merkkracht (= geholpen bekendheid, waardering en binding), merkpersoonlijkheid (16 factoren), merkprestatie (21 factoren), bezoekintentie, bezoek en groeiverwachting.

 

6 maanden geleden

Onderzoek: Marktleider Albert Heijn verliest rap aan reputatie door arrogante houding

‘AliExpress grootste gevaar voor Nederlandse retailketens’

Een boerenopstand bij het Albert Heijn distributiecentrum, coronaboetes voor leveranciers die niet op tijd leveren en winkelbeveiligers die hardhandig optreden tegen klanten zonder mondkapje. De incidenten stapelen zich op en worden breed uitgemeten in de media. Niet zonder gevolg voor de reputatie van de grootgrutter, blijk uit de 7e editie van het Retail Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. In het jaarlijkse onderzoek stond Albert Heijn vanaf 2017 steevast op plaats twee in de lijst, maar sinds de corona-uitbraak is het plotsklaps de grootste daler in merkwaarde. Volgens de 1.500 ondervraagden komt de grootste supermarktketen van Nederland als te zelfverzekerd over. 

Voor het eerst in 5 jaar tijd is de top drie van sterkste retailmerken van Nederland veranderd. Bol.com staat nog onbetwist aan kop. Kruidvat en Hema claimen plaats twee en drie. Albert Heijn zakt voor het eerst in 5 jaar naar de vierde plaats. Het bedrijf is zelfs de grootste daler van alle onderzochte retailmerken. 

Merkadviseur Hendrik Beerda hierover: ‘De grootste supermarktketen van Nederland met exploderende winsten wordt in deze zware tijden als te zelfverzekerd, en dus eigenlijk als té arrogant, ervaren. Terwijl juist in coronatijd de creativiteit van ondernemers het onderscheid kan maken. Het advies aan Albert Heijn is dan ook om een deel van de coronawinst te investeren in een charmeoffensief. Meer inzetten op sympathieke acties zoals het steunen van lokale restaurants in het koelvak of een coronabonus voor personeel helpt om de neerwaartse reputatiespiraal om te buigen.’ 

Top 5 sterkste retailmerken van Nederland 2021 (+ positie in 2020)

1. (1) bol.com

2. (3) Kruidvat

3. (7) HEMA

4. (2) Albert Heijn

5. (5) Action

Sterkste dalers in merkkracht 2020-2021

1. Albert Heijn

2. Keurslager

3. Boots

4. Prénatal

5. MediaMarkt

‘AliExpress grootste gevaar voor Nederlandse retailketens’

In tegenstelling tot Albert Heijn, zijn het Amazon en AliExpress die oprukken. Uit het niet betreedt de Chinese webgigant AliExpress in 2021 de ranglijst van sterkste retailmerken op plaats 38. De vijfde positie op de ranglijst van verwachte groeiers laat zien dat van AliExpress het grootste gevaar uitgaat voor de bestaande spelers in de Nederlandse retailmarkt. Sinds 2015 wordt de top 10 van verwachte stijgers in populariteit door vrijwel dezelfde partijen ingevuld. De nummers één en twee zijn zelfs al zes jaar gelijk: bol.com en Action. 

Top 10 retailmerken met de hoogste groeiverwachting in 2021 (+ positie in 2020)

1. (1) bol.com

2. (2) Action

3. (4) Kruidvat

4. (3) Coolblue

5. (-) AliExpress

6. (6) Jumbo

7. (9) Amazon

8. (5) IKEA

9. (7) Lidl

10. (8) Albert Heijn

Amazon sterkste stijger

De ranglijst van hardste stijgers in merkwaarde wordt in 2021 ingenomen door Amazon. In de periode 2015-2020 steeg de Amerikaanse online retailer gestaag van de 80e naar de 62e plaats in de top 100 van meest waardevolle retailers die in Nederland actief zijn. In coronatijd neemt Amazon een spurt naar de 49e positie. ‘Toch is er nog veel terrein te winnen voor Amazon’, aldus merkadviseur Beerda. ‘Qua online winkelgemak worden vijf webwinkels beter beoordeeld dan Amazon, waaronder bol.com, Coolblue, 123inkt.nl en wehkamp. Het blijkt dat de Nederlandse consument nu nog het meeste vertrouwen heeft in een webwinkel van Nederlandse origine.’ 

Top 5 stijgers in merkkracht 2020-2021

1. Amazon

2. Rituals

3. Holland & Barrett

4. ZARA

5. 123inkt.nl

Onderzoek onder 11.400 respondenten sinds 2015

Het Retail Merkenonderzoek is met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld en wordt sinds 2015 jaarlijks uitgevoerd. Voor het onderzoek zijn sindsdien 11.400 respondenten ondervraagd. Over de 100 grootste retailmerken in omzet wordt navraag gedaan naar de kracht en het imago. Elk merk wordt op 40 factoren onderzocht: merkkracht (= bekendheid, waardering en binding), merkpersoonlijkheid (16 factoren), merkprestatie (18 factoren), aankoopintentie, aankoop en groeiverwachting.

6 maanden geleden

Amsterdammers zijn eigen stad beu door coronaslot

Jarenlang leek de koppositie van Amsterdam als favoriete stad onaantastbaar, maar de coronacrisis heeft de stad naar de derde plek verdreven. Utrecht en Maastricht zijn nu voor het eerst populairder dan de hoofdstad voor de gemiddelde Nederlander. De Amsterdammer mist de reuring nu de stad in lockdown zit, terwijl het vóór de coronacrisis juist klaagde over de drukte door het toerisme. Middelgrote steden met een historisch centrum blijven in trek, terwijl voorsteden uit de gratie raken door een gebrek aan cultuur en sport. Maastricht heeft de hoogste bewonerstevredenheid. Dit blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 77.500 Nederlanders. 

Gemeenten met de sterkste reputatie onder de gemiddelde Nederlander in 2021 (vergeleken met 2011) 

1. (3) Utrecht

2. (2) Maastricht

3. (1) Amsterdam

4. (6) Rotterdam

5. (5) 's-Hertogenbosch

6. (4) Den Haag

7. (7) Groningen

8. (10) Nijmegen

9. (12) Haarlem

10. (11) Breda

Bron: Steden & Streken Merkenonderzoek 2011-2021. De ranglijst is samengesteld op basis van de merkkracht van de 100 grootste gemeenten, gemeten onder de gemiddelde Nederlander van 18 jaar en ouder. Merkkracht is een gemiddelde van naamsbekendheid, waardering en binding

Inwoners middelgrote, historische steden genieten meest van stadsleven

Van de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners geeft men in Maastricht, Groningen en ’s-Hertogenbosch het hoogste rapportcijfer aan de eigen stad. Ook bij de eerste onderzoeksmeting van tien jaar geleden scoorden deze steden hoog. ‘Of het nu boven of beneden de rivieren is, in de middelgrote, historische stad ervaart de inwoner de menselijke maat. Zelfs in coronatijd is men er tevreden door de fijne sfeer, ondanks dat de voorzieningen nu veel kariger zijn dan normaal’, zegt Hendrik Beerda. 

Daling imago Amsterdam onder eigen inwoners in stroomversnelling

‘Van de drie grote steden heeft alleen Amsterdam lange tijd een top 10 positie bekleed onder bewoners. De ingezette daling in bewonerstevredenheid is tijdens de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen. Amsterdammers werden steeds minder blij met de toeristenstromen en prijsstijgingen, maar nu keldert het imago door het gemis aan reuring en culturele activiteiten.’

Gemeenten met de sterkste reputatie onder de eigen inwoners (vergeleken met 2019) 

1. (2) Maastricht

2. (3) Groningen

3. (1) 's-Hertogenbosch

4. (7) Haarlem

5. (5) Delft

6. (8) Breda

7. (4) Zwolle

8. (15) Leiden

9. (9) Utrecht

10. (6) Nijmegen

11. (10) Apeldoorn

12. (14) Leeuwarden

13. (12) Amersfoort

14. (19) Arnhem

15.(11) Rotterdam

16. (17) Den Haag

17. (18) Tilburg

18. (16) Westland

19. (21) Eindhoven

20. (13) Amsterdam

Bron: Steden & Streken Merkenonderzoek 2019-2021. De ranglijst is samengesteld op basis van de merkkracht van de 30 grootste gemeenten, gemeten onder de eigen inwoners van 18 jaar en ouder. Merkkracht is een gemiddelde van naamsbekendheid, waardering en binding.

Gemis aan cultuur en sport maken voorsteden onbemind

Sinds het uitbreken van de coronacrisis hebben veel voorsteden het zwaar te verduren. Leidschendam-Voorburg verloor in coronatijd zijn glans en denderde maar liefst 22 plaatsen naar beneden in de top 100 van aantrekkelijkste gemeenten. De fusiegemeente, die in 2002 ontstond, staat nu zelfs op plek 79. Merkadviseur Hendrik Beerda verklaart: ‘De meeste groeisteden scoorden al mager door het ontbreken van historische allure en een rijk cultuuraanbod. In coronatijd komt daarbij dat mensen in deze steden de nodige recreatieve voorzieningen en omringende natuur missen. Om deze gemeenten er naar alle lockdowns weer bovenop te krijgen, is de ontwikkeling van een onderscheidend cultuur- of sportaanbod broodnodig.’

Onderzoek onder 77.500 volwassen Nederlanders

Het Steden & Streken Merkenonderzoek monitort de reputatie van de 100 grootste gemeenten en van alle streken en provincies. Het onderzoek is in 2011 met de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht ontwikkeld. Voor het onderzoek zijn sindsdien 77.500 volwassenen ondervraagd. De gemeenten worden gemonitord op de volgende factoren: merkkracht (bestaande uit naamsbekendheid, waardering en binding), merkpersoonlijkheid (16 factoren), merkprestatie (21 factoren), bezoek, bezoekintentie en groeiverwachting. Onder de inwoners van de 30 grootste gemeenten en van alle provincies wordt op 13 aanvullende factoren navraag gedaan naar het woonplezier.

 

8 maanden geleden

Niet eerder zoveel enthousiasme voor museum en theater als in coronajaar

Met een gemiddeld rapportcijfer van 8,5 behaalden de Nederlandse musea en theaters in 2020 de hoogste waarderingsscore ooit. Tussen de eerste en tweede lockdown voelden cultuurbezoekers zich vooral zeer veilig binnen de museum- en theatermuren. Ook de rust in zalen en gangen droeg bij aan de hogere waardering. Wat bezoekers betreft zijn verdere corona-aanscherpingen bij podia en musea daarom volstrekt onnodig. Dit blijkt uit grootschalig bezoekersonderzoek in de cultuursector door Hendrik Beerda Brand Consultancy. Sinds 2010 hebben 340.000 bezoekers aan het onderzoek deelgenomen voor 350 cultuurorganisaties.

Om de tevredenheid onder cultuurbezoekers te meten, is gevraagd of zij de bezochte cultuurorganisatie aan hun omgeving aanbevelen. Tussen 2010 en begin 2020 steeg het aandeel ‘actieve cultuurpromotors’ gestaag van 38 naar 42 procent. Sinds de heropening in juni van een deel van de musea en podia is deze promotiefactor door het dak gegaan en stond in december 2020 op 53 procent. Tegelijk is het aandeel criticasters met 6 procent nooit eerder zo laag geweest.

Hoogste waardering in tien jaar

Merkadviseur Hendrik Beerda: ‘De Nederlandse cultuurbezoeker heeft oog voor alle maatregelen die zijn getroffen in de sector. Online kaartverkoop, spreiden van bezoekers door tijdsloten, goede looprichtingen in de gebouwen. De maatregelen worden duidelijk op waarde geschat.’ Dat cultuurorganisaties zeer gewaardeerd worden, blijkt ook uit het rapportcijfer dat zij van de bezoekers krijgen. Op een schaal van 1 tot 10 behalen musea en theaters in 2020 een 8,5. Tien jaar geleden lag de waardering met een 8,2 iets lager.

Cultuurbezoeker verwacht geen extra aanpassingen

Een van de redenen dat veel cultuurliefhebbers een bezoek aan anderen aanbevelen is het gevoel van veiligheid dat men tijdens het bezoek in een anderhalvemetersituatie heeft ervaren. Maar liefst 85 procent van de ondervraagde bezoekers zegt zich veilig tot zeer veilig te voelen tijdens een bezoek in coronatijd. Beerda: ‘Musea en theaters hebben alles uit de kast getrokken om de veiligheid van werknemers en bezoekers te waarborgen. Dat slechts 4 procent zich onveilig tot zeer onveilig voelt zegt een hoop. Van cultuurinstellingen wordt op dit moment niet verwacht dat zij nóg meer actie ondernemen.’

Meer afstand tussen de bezoekers optimaliseert het gevoel van veiligheid

Twee derde van de bezoekers vindt dat er geen enkele aanpassing nodig is om een bezoek aan een museum of theater veiliger te maken. De verbeterpunten die door de overige bezoekers het vaakst genoemd worden zijn: een grotere afstand tussen de bezoekers (14 procent), minder bezoekers in de zaal/zalen (10 procent) en minder aanraking van deurklinken en trapleuningen (8 procent).

Advies: activeer enthousiasme onder bezoekers voor betere ticketverkoop na lockdown

Tussen de lockdowns ontvingen de meeste musea en theaters veel minder bezoekers dan zij veilig konden ontvangen. Merkadviseur Hendrik Beerda denkt dat er voor de cultuurorganisaties op dat vlak winst te boeken is: ‘Doe er als cultuurorganisatie alles aan om het enthousiasme van de bezoekers zichtbaar te maken op social media. Recent onderzoek met de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Twente laat zien dat vooral museumbezoekers te weinig mogelijkheden zien om hun museumervaringen te delen via Facebook en andere social media. Als de musea weer mogen openen, is het raadzaam om hieraan iets te doen en bijvoorbeeld coronaveilige selfie-plekken te creëren waar de bezoeker het museum in het zonnetje kan zetten.’ 

Onderzoek onder 340.000 respondenten sinds 2010

Het Continu Bezoekersonderzoek is in 2010 met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld. Sindsdien zijn 340.000 respondenten ondervraagd over hun bezoek aan Nederlandse musea, (film)theaters en festivals. In het onderzoek wordt cultuurbezoekers in detail gevraagd naar hun beoordeling van de bezochte organisatie en de bezoekervaring. Na de heropening van een deel van de cultuurorganisaties in juni 2020 is bezoekers ook gevraagd naar hun gevoel van veiligheid.

9 maanden geleden