Bonami SpelComputer Museum opent Philips Videopac tentoonstelling

3 jaar geleden

Dit is een origineel bericht van Stichting Bonami SpelComputers

Bonami SpelComputer Museum opent Philips Videopac tentoonstelling

Op vrijdag 16 februari 2018 gaat in het Bonami SpelComputer Museum in Zwolle een nieuwe tentoonstelling van start. Het museum toont in samenwerking met gameverzamelaar Bas Kornalijnslijper een unieke Philips Videopac collectie uit eind jaren '70 - begin jaren '80.

Er staan ruim 30 verschillende Videopac spelcomputers opgesteld in het museum, waarvan de meeste afkomstig zijn uit de privé collectie van Bas. Door de jaren heen heeft Bas ook een unieke game verzameling opgebouwd, wat heeft geresulteerd in ruim 100 Videopac games, waaronder een serie zeldzame Braziliaanse spellen.

Bezoekers van het Bonami SpelComputer Museum kunnen vanaf aanstaande vrijdag naast de vaste collectie ook de unieke Videopac spelcomputers en bijbehorende games komen bekijken en bespelen. De interactieve tentoonstelling zal tenminste tot eind van het jaar te bewonderen zijn.

Bas Kornalijnslijper zegt: "Ik ben verheugd om te zien hoe mijn Videopac collectie nu staat opgesteld in het museum. Jarenlang heb ik er thuis alleen van kunnen genieten, nu kunnen ook alle bezoekers zien wat voor een prachtige spelcomputers Philips destijds heeft ontwikkelt."

Het initiatief is mede tot stand gekomen door de uitgebreide PONG Tentoonstelling, die sinds oktober vorig jaar in het museum te zien is. Dit betreft een privé collectie van verzamelaar René Lips. Het grote succes heeft ertoe bijgedragen om meer privé collecties ten toon te stellen in het museum.

Wat is Philips Videopac?

Eind jaren '70 bracht het Nederlandse Philips de Videopac G7000 op de markt. Deze behoorde net als zijn tegenhanger, de Atari 2600, tot de eerste spelcomputers die werkte met game cartridges. Hierop stonden de spellen voorgeïnstalleerd. De Videopac G7000 (Odyssey in Amerika) werd op de TV aangesloten.

Korte tijd daarna introduceerde Philips echter ook een variant met een ingebouwd zwart/wit beeldscherm, deze spelcomputer ging door het leven onder de naam Videopac G7200. Beide werden in de markt gezet als hoogstaande spelcomputers, mede doordat het de enige spelcomputers waren met een toetsenbord. Nadien zouden er nog verschillende varianten volgen, hoewel het spel aanbod beperkt bleef.

"De VideoPac verzameling van Bas is nagenoeg helemaal compleet. Het is voor ons museum dan ook een prachtige aanvulling. Wij zijn trots dat we deze collectie mogen tentoonstellen in ons museum", aldus John Groenewold, oprichter van het Bonami SpelComputer Museum in Zwolle.

Over het Bonami SpelComputer Museum

Het Bonami SpelComputer Museum is gevestigd in hartje Zwolle en herbergt Nederlands grootste collectie computers en spelcomputers. In het museum wordt je meegenomen door de tijd, van de alleroudste (spel-)computers tot alle hedendaagse krachtpatsers.

In het 3.000 m2 grootte museum kunnen bezoekers alle oude en nieuwe machines niet alleen bekijken, een groot deel van de collectie staat ook bespeelbaar opgesteld. Een bezoek aan het museum is dan ook niet alleen leerzaam, het is vooral een leuk en interactief uitje voor jong en oud.

Bezoek de website voor actuele openingstijden en meer informatie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via onderstaande gegevens Contactpersoon: John Groenewold Telefoonnummer: 06-46423397 E-mailadres: info@spelcomputermuseum.nl Webadres: www.computermuseum.nl Correspondentie adres: Stichting Bonami Spelcomputers Postbus 252 8160AG Epe Bezoekadres: Bonami SpelComputer Museum Westerlaan 51a 8011CA Zwolle Journalisten en andere geïnteresseerden die graag opnames komen maken in het museum kunnen contact opnemen met onze PR afdeling via pers@computermuseum.nl
Stichting Bonami SpelComputers
plaats:
Zwolle
website:
https://www.computermuseum.nl

Andere persberichten van deze organisatie

LetsGoDigital toont Samsung Galaxy Note 21 Ultra

In de tweede helft van 2021 wordt de opvolger van de Galaxy Note 20 (Ultra) verwacht. Deze high-end smartphone serie staat bekend om de meegeleverde styluspen, genaamd de S Pen.

Op 14 januari 2021 zal Samsung een virtueel evenement organiseren om de nieuwe Samsung Galaxy S21 smartphone line-up officieel aan te kondigen. Nagenoeg alle details omtrent de drietal nieuwe S-serie modellen zijn inmiddels al bekend op internet. Zodoende werpt online magazine LetsGoDigital alvast een blik in de toekomst, want in de tweede helft van 2021 wordt de opvolger van de Galaxy Note 20 en Note 20 Ultra verwacht.

LetsGoDigital heeft op haar website digitaal vormgegeven beelden gepubliceerd, die het mogelijke design van de Galaxy Note 21 Ultra illustreren. De lifestyle afbeeldingen zijn gemaakt door in-house designer Giuseppe Spinelli. De publicatie op het nieuwsplatform gaat ook dieper in op de technische specificaties van het nieuwe product en de geschiedenis van de Note serie.

De Galaxy Note smartphonereeks bestaat in 2021 exact 10 jaar. Vanaf de allereerste Note worden de toestellen geleverd met een S Pen. Deze styluspen is door de jaren heen sterk verfijnd, waardoor het een uiterst veelzijdig en onmisbaar hulpmiddel is geworden voor de Note-gebruiker.

Meer weten over de high-end smartphone van Samsung? Bezoek de website van LetsGoDigital voor de volledige publicatie over de Samsung Galaxy Note 21 Ultra 5G.

Publicatie:  https://nl.letsgodigital.org/smartphones/samsung-galaxy-note-21-ultra/ 

3 maanden geleden

Samsung opvouwbare smartphone met uitschuifbaar toetsenbord

Samsung krijgt design patent toegewezen voor een opvouwbare smartphone met een dubbele vouwlijn én een geïntegreerd uitschuifbaar toetsenbord.

Samsung Nederland heeft inmiddels verschillende opvouwbare smartphones uitgebracht, zo werden dit jaar zowel de Galaxy Z Flip als de Galaxy Z Fold 2 gelanceerd. Eerstgenoemde model is een compacte klaptelefoon met een horizontale vouwlijn. Laatstgenoemde heeft een verticale vouwlijn en vouwt uit tot een volwaardige tablet. Op de achtergrond lijkt Samsung zich alweer bezig te houden met geheel nieuwe vouwbare modellen.

Online Magazine LetsGoDigital rapporteert op haar website dat Samsung een design patent toegewezen heeft gekregen voor een opvouwbare smartphone dat tweemaal gevouwen kan worden. Hierdoor is het toestel in gesloten stand bijzonder slank, terwijl gebruikers in uitgevouwen stand over een extra groot displayoppervlak beschikken. Om de productiviteit en het gebruikersgemak verder te verhogen wil Samsung dit model ook voorzien van een uitschuifbaar toetsenbord.

Om het gepatenteerde design van Samsung beter te visualiseren heeft LetsGoDigital in samenwerking met industrieeldesigner Sarang Sheth een reeks 3D product renders gemaakt. Sarang is hoofdredacteur bij Yanko Design, een gerespecteerd online magazine over moderne, industriële designs. Op de digitaal vormgegeven productbeelden is uitstekend te zien hoe veelzijdig deze vouwtelefoon is.

Meer weten over deze bijzonder vormgegeven Samsung smartphone? Bezoek de website van LetsGoDigital voor de volledige publicatie over deze geavanceerde Samsung Galaxy Z-Fold achtige smartphone.

Publicatie: https://nl.letsgodigital.org/opvouwbare-telefoons/samsung-galaxy-z-fold3-5g/

5 maanden geleden

Sony PS5 Spider-Man Miles Morales Limited Edition console (fan-made)

Gamers kijken reikhalzend uit naar de lancering van de PlayStation 5. Op 19 november 2020 brengt Sony de standaard PS5 (met diskdrive) en de PS5 Digital Edition uit in Europa. De vernieuwde game console krijgt een wit/zwarte behuizing. Dit weerhoudt PlayStation fans er echter niet van om vast weg te dromen over toekomstige Limited Edition designs - zoals Sony destijds ook verschillende Special Editions van de PS4 Pro heeft uitgebracht.

De Italiaanse 3D grafisch designer Giuseppe Spinelli, aka Snoreyn, maakte eerder dit jaar furore met een fan-made video trailer van de PlayStation 5. Ditmaal heeft Giuseppe in samenwerking met LetsGoDigital een PS5 Limited Edition console ontworpen geheel in teken van de nieuwe game Spider-Man Miles Morales - die als lanceertitel voor de PS5 verschijnt.

De zwarte spelcomputer heeft hetzelfde kenmerkende design als de standaard PS5 en is aan beide kanten prachtig gedecoreerd met een 3D vormgegeven Spider -het Miles Morales logo- die in een dieprode kleurstelling wordt weergegeven. Het spinnenweb strekt zich uit over de gehele console en biedt dankzij het glanzende materiaal een perfect contrast met de matzwarte behuizing van de console.

Meer weten over deze PS5 Limited Edition? Lees de volledige publicatie en bekijk de indrukwekkende video animatie van de Sony PlayStation 5 Spider-Man Limited Edition console op LetsGoDigital.

https://nl.letsgodigital.org/spelcomputers-games/sony-playstation-5-ps5-spiderman/

Ben je benieuwd naar de spelervaring met de PlayStation 5? Het Bonami SpelComputer Museum in Zwolle heeft reeds een PlayStation 5 Experience Zone ingericht. Zodra de spelcomputer beschikbaar komt kunnen bezoekers van het museum kennismaken met de PS5 door zelf op de console te spelen.

https://computermuseum.nl/evenementen/evenement/sony-playstation-5-game-console/

LET OP: Het gaat hier om een fan-made design. Deze Limited Edition console is niet bevestigd door Sony en zal ook niet te koop worden aangeboden. De videoanimatie is gemaakt met Maxon Cinema 4D software.

6 maanden geleden

'Fervente Verzamelaars' tentoonstelling bij het CODA Cultuurhuis te Apeldoorn

Eigenaar Bonami SpelComputer museum stelt privécollectie beschikbaar voor Apeldoornse tentoonstelling.

Momenteel is er bij het CODA Cultuurhuis in Apeldoorn een bijzondere tentoonstelling gaande, genaamd 'Fervente Verzamelaars'. Bezoekers kunnen kennismaken met een uitgebreide collectie, bestaande uit meer dan 15 privéverzamelingen van de meest opvallende tot de meest zeldzame verzamelobjecten; zoals Treinen, Barbies en Lego, maar ook Furbies, Star Wars, Dinky Toys en Meccano.

Bij één verzamelaar is de verzameling zelfs uitgegroeid tot een waar museum: John Groenewold is eigenaar van Europa's grootste computer- en spelcomputermuseum - het Bonami SpelComputer Museum in Zwolle. Ook John heeft een deel van zijn privécollectie beschikbaar gesteld voor de ´Fervente Verzamelaars´ expositie.

In Nederland wordt er ontzettend veel verzameld, vaak gaat dit gepaard met een enorme passie of fascinatie voor een bepaald object of onderwerp. Achter deze verzamelingen schuilen dan ook veelal bijzondere en onroerende persoonlijke verhalen. Dit heeft CODA Apeldoorn ertoe bewogen om hier een tentoonstelling aan te wijden. De 'Fervente Verzamelaars' tentoonstelling is vanaf heden te bewonderen en zal nog tot en met 28 februari 2021 doorgang vinden.

John Groenewold is samen met zijn vrouw Naomi eigenaar van het Bonami SpelComputer Museum in Zwolle. Ook zij hebben een deel van hun spelcomputer verzameling beschikbaar gesteld voor de CODA tentoonstelling. De expositie verschaft ook inzicht in het persoonlijke verhaal achter de verzameling.

John Groenwold zegt over zijn verzameling: "Het spelcomputermuseum was er niet zomaar. Dat begon met verzamelen. Heel veel verzamelen. We huurden destijds een kamer in een oud hotel en bij het vertrek van huisgenoten namen wij hun kamer over,  totdat we de volledige bovenverdieping hadden om al onze spullen op te slaan. Om de verzameling bij elkaar te kunnen houden besloten we een museum op te richten. Eerst in het oude gemeentehuis van Epe en in 2015 zijn we tijdelijk verhuisd naar het voormalig postsorteercentrum in Zwolle. Een verhuizing van 600 naar 3000 vierkante meter - en dat hadden we echt nodig. Inmiddels zijn we gevestigd aan de Ossenkamp 4 te Zwolle, waar we de beschikking hebben over een ruim 3.500 vierkante meter expositieruimte."

In de tentoonstelling wordt ook een deel gewijd aan de uitgebreide collectie ADO speelgoed, dat CODA in 2009 heeft aangekocht. Dit houten speelgoed is onlosmakelijk verbonden met een stuk lokale geschiedenis uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Meer weten over de 'Fervente Verzamelaars' tentoonstelling? Bezoek de website van CODA Apeldoorn om meer over de tentoonstelling te lezen of om een toegangskaartje te bestellen. Een entree kaartje voor het museum kost €10, waarna de expositie gratis te bewonderen is. Museumkaarthouders, CODA- en ICOM-leden en kinderen tot en met 15 jaar krijgen gratis toegang. CJP pashouders ontvangen 50% korting op de entreeprijs.

Bezoekers kunnen van 20 september 2020 tot en met 28 februari 2021 een kijkje komen nemen in het centrum van Apeldoorn.

Website CODA: https://www.coda-apeldoorn.nl/nl/agenda/fervente-verzamelaars

Website Bonami SpelComputer Museum: https://computermuseum.nl

6 maanden geleden

Bonami organiseert Games & Computer expositie in Grote Kerk te Zwolle

De zomervakantie staat voor de deur, tijd om eropuit te gaan! Het Bonami SpelComputer Museum organiseert momenteel een gratis te bezoeken expositie in de Grote Kerk van Zwolle genaamd ‘History of Games and Computing’. Bezoekers kunnen tot en met dinsdag 18 augustus 2020 een kijkje komen nemen en proeven van de nostalgie van vroeger. Er staan 16 vitrines opgesteld waarin een variëteit aan bekende computerapparaten en spelmachines tentoongesteld wordt.

Tentoonstelling ‘History of Games and Computing’

De expositie in de Grote Kerk, ook wel Sint-Michaëlskerk genoemd, wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Zwolle en geeft inwoners uit Zwolle en omgeving de mogelijkheid om kennis te maken met het culturele erfgoed van vroeger. Denk aan noemenswaardige spelmachines van Atari, de vooruitstrevende Philips P2000 homecomputer uit 1981 en het vergeten Philips CD-i multimediasysteem. Ook de befaamde NES (Nintendo Entertainment System) en de originele Sony PlayStation ontbreken niet in de collectie.

Bezoekers kunnen van dinsdag tot en met zaterdag terecht, van 11:00 tot 17:00. De toegang is kosteloos en vooraf reserveren is niet nodig. De vitrines zijn ruim uit elkaar geplaatst, waardoor de 1,5 meter afstandsregel geen enkel obstakel vormt. Ook voor mindervaliden is de tentoonstelling toegankelijk. De Grote Kerk is gesitueerd aan de Grote Markt 18 te Zwolle.

Bonami SpelComputer Museum in Zwolle

Op nog geen 5 kilometer afstand van de Grote Kerk is het Bonami SpelComputer Museum gevestigd. Aan de Ossenkamp 4 te Zwolle kunnen bezoekers genieten van een nog veel uitgebreidere collectie. Onlangs werd de expositieruimte nog significant uitgebreid, het ruim 3.250 m2 grootte museum toont de gehele geschiedenis van de spelcomputer en (home)computer.

Het interactieve museum biedt niet alleen de mogelijkheid om alle oude apparaten te aanschouwen, een groot deel van de collectie staat bespeelbaar opgesteld waardoor bezoekers de mogelijkheid hebben om zelf met de apparaten te spelen. Ook is er een ruime arcadehal aanwezig, met meer dan 60 retro arcadekasten die vrij speelbaar staan afgesteld voor publiek.

Door de unieke combinatie van educatie en spel is het SpelComputer Museum een fantastisch uitje voor het hele gezin. Voor een museumbezoek is het vanwege corona helaas noodzakelijk om vooraf een reservering te plaatsen, dit is mogelijk via de website van het Bonami SpelComputer Museum.

Wij heten iedereen graag van harte welkom in de Grote Kerk en/of in het museum zelf.

Website Bonami SpelComputer Museum: https://computermuseum.nl

Reservering plaatsen voor het museum: https://computermuseum.nl/museum-informatie/entree-prijzen/

Website Academiehuis de Grote Kerk in Zwolle: https://www.academiehuis.nl/

9 maanden geleden

Bonami SpelComputer Museum heropent groter dan ooit

Het Bonami SpelComputer Museum in Zwolle is verheugd te kunnen melden vanaf maandag 1 juni weer open te zijn voor publiek!

Na een periode van 10 weken noodgedwongen de deuren te moeten sluiten, zien de medewerkers van het museum ernaar uit om weer bezoekers te mogen verwelkomen. De afgelopen weken hebben niet alleen in het teken gestaan van voorbereidingen op de nieuwe ‘1,5 meter samenleving’, ook de museumcollectie is significant uitgebreid.

Significante museum uitbreiding

De expositieruimte is met ruim 200 m3 vergroot. In deze inpandige ruimte, dat voorheen werd gebruikt voor opslag, staan nu ruim 600+ extra museumitems tentoongesteld. Door deze ruimte ter beschikking te stellen voor bezoekers kan het museum een nog completere kijk geven op de geschiedenis van de spelcomputer en computer.

Nieuwe toevoegingen zijn onder andere de legendarische Radio Shack TRS-80 microcomputer evenals een uitgebreide en unieke verzameling aan 16-bit minicomputers van Data General Nova. Ook de Sega Multi Mega console uit 1994 is aan de collectie toegevoegd, evenals heel veel merchandise.

Wist u dat de MB Vectrex de eerste console was die gebruikt kon worden met een 3D bril? De eerste versie van deze zeldzame 3D bril ligt nu in het museum. En heeft u wel eens een Atari Jukebox gezien? Ook deze is in het museum te bewonderen.

Corona maatregelen

Het Bonami SpelComputer museum is ruim opgezet, waardoor er kan worden voldaan aan de afstandscriteria van 1,5 meter die door de Rijksoverheid is bepaald. Bezoekers wordt bij binnenkomst gevraagd de handen te ontsmetten en via een vaste looproute het museum te doorlopen.

Ook de kantine is aangepast, zodat bezoekers op gepaste afstand van elkaar een drankje of hapje kunnen nuttigen. Daarnaast wordt het pand extra geventileerd en schoongehouden. Kortom, wij voldoen aan alle criteria, ter voorkoming van eventuele besmetting.

Om de 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen kan het museum alleen bezoekers toelaten die vooraf hebben gereserveerd. Reserveren is mogelijk via e-mail, telefoon en via ons online reserveringssysteem. We hopen hierbij op uw begrip.

Het zijn zware tijden voor de culturele sector, uw bezoek wordt daarom nog meer gewaardeerd. Door een bezoek te brengen aan het game museum in Zwolle draagt u bij aan de continuïteit van het culturele erfgoed. Wij heten u dan ook graag van harte welkom!

Online reserveringssysteem: https://tickets.computermuseum.nl/

10 maanden geleden