7x de mooiste moderne architectuur in Tsjechië

07-09-2021 08:25 | 1 maand geleden

Dit is een origineel bericht van
CzechTourism Benelux

Tsjechië is niet alleen een land met middeleeuwse kastelen en eeuwenoude monumenten. De afgelopen jaren zijn er ook nieuwe constructies geboren die opvallend in het landschap staan en een blik gegeven op moderne architectuur in Tsjechië. Deze zeven gebouwen zijn het meest eigenzinnig.

1. Het glazen huis van Lasvit in Nový Bor

Bij een bezoek aan de glasfabriek Nový Bor in Noord-Bohemen is het nieuwe hoofdkantoor van LASVIT een must-see. Het nieuwe kantoor is geïnspireerd op de glasblaas traditie van de regio en is gevestigd in historische gebouwen waar destijds de glasblazerij in was gevestigd. Het architectenbureau Ov-a heeft traditie en innovatie gecombineerd en heeft beide historische locaties zorgvuldig gerestaureerd. Eén van de gebouwen is volledig bekleed met glastegels die LASVIT speciaal heeft ontwikkeld. De bedekking is geïnspireerd op de leistenen dakspanen die van oudsher worden gebruikt voor gebouwen in het hele Česká Lípa-district.

2. Náplavka's "ogen"

Náplavka, een echte Praagse plaats van leven, gelegen aan de oevers van de Moldau, heeft een architecturale rehabilitatie ondergaan met de bouw van 20 gewelven binnen de riviermuur. Deze voormalige 19e-eeuwse opslagplaatsen zijn omgebouwd tot cafés, werkplaatsen, galerijen en sociaal-culturele plaatsen. Van deze gewelven die in de muur zijn ingebed, zijn er zes, gelegen aan de dokken van Rašín, toegankelijk via elliptische draairamen van organisch glas met een dikte van 7 cm en een diameter van 5,5 m, waardoor ze de grootste ter wereld zijn!

3. De uitkijktoren van Velká Deštná

Op de top van de hoogste berg in het Adelaarsgebergte staat een uitkijktoren die een uitzonderlijk panoramisch uitzicht biedt over de regio Rychnov en daarbuiten. Deze stalen toren compleet met houtwerk is uniek in zijn soort en is 19 meter hoog. Het lokale klimaat, met frequente regen en wind, was de belangrijkste inspiratiebron voor deze constructie. De transparantie of de nabijheid van de verschillende muren varieert voortdurend, afhankelijk van de kijkhoek, wat de snelle veranderingen in het lokale weer moet weergeven.

4. De multifunctionele zaal van het kunstcentrum DOX

In 2018 breidde het DOX Centre for Contemporary Art in Praag uit met de toevoeging van de multifunctionele hal DOX +, een ultramoderne faciliteit ontworpen door de architectuurstudio Petr Hájek Architekti. Deze constructie bestaat uit twee onafhankelijke gebouwen: De eerste, met een schuin dak, herbergt een polyvalente ruimte met een podium ontworpen voor dans, muziek, entertainment. De tweede is bedoeld voor repetities en trainingen. Deze gebouwen vertegenwoordigen een zeer mooi voorbeeld van hedendaagse architectuur en werden gebouwd met behulp van een spel van materialen: Gewatteerde stof voor de buitengevel en onbewerkt beton aan de binnenkant.

5. Pavlov archeopark

De archeologische vindplaats Pavlov en Dolní Věstonice, gelegen in Moravië, herbergt de overblijfselen van jachtdorpen uit het paleolithische tijdperk, meer dan 30.000 jaar geleden. Het museum heeft een uniek verzonken gebouw dat ondergronds is verborgen. Bekroond met de prestigieuze prijs "Gebouw van het Jaar 2016", moest het ontwerp één worden met de lagen van originele ontdekkingen. De trechtervormige ingang biedt een prachtig panoramisch uitzicht op het kasteel van Děvičky en de stuwmeren van Nové Mlýny.

6. Kasteel Helfštýn

Kasteel Helfštýn ligt ten oosten van de Moravische stad Olomouc. Door veiligheidsredenen konden de ruïnes van het renaissancepaleis geen bezoekers meer ontvangen en werd een uitgebreide renovatie uitgevoerd. Het oorspronkelijke gebouw werd aangevuld met hedendaagse architectuur, waarbij de nadruk lag op zowel bruikbaarheid als esthetiek. Voor de constructie van deze nieuwe elementen zijn drie basismaterialen gebruikt: Glas voor het dak, staal voor de balken, trappen en loopbruggen en gepolijst beton voor de paden op de begane grond. Een uniek en samenhangend architectonisch resultaat dat oude en nieuwe elementen succesvol vermengt.

7. De Lahofer-wijngaard

In het hart van het wijngebied van Zuid-Moravië valt de Lahofer-wijngaard op met zijn nieuwe gebouw ontworpen door het architectenbureau Chubik + Kristof. Gelegen in het midden van 420 hectare wijngaarden, is deze constructie van beton, glas en hout een zeer mooi voorbeeld van hedendaagse architectuur. Met een oppervlakte van bijna 3.900 m2 is dit gebouw verdeeld in drie delen: Een administratieve vleugel, een vleugel gewijd aan de wijnbereiding en een derde die het publiek verwelkomt voor rondleidingen en proeverijen. De originaliteit van het golvende dak, dat kan worden omgevormd tot een amfitheater, maakt deel uit van de originaliteit en uniciteit van deze architecturale creatie, die één hoofddoel had namelijk opgaan in het wijngaardlandschap.

Foto’s in hoge resolutie kunt u hier downloaden: bit.ly/2UXpkg6 Bij gebruik van de foto’s graag de fotograaf of organisatie vermelden (staat in de bestandsnaam)
CzechTourism Benelux
plaats:
Amsterdam
website:
https://www.visitczechrepublic.com/nl-NL/

Andere persberichten van deze organisatie

Drie Tsjechische kuuroorden op UNESCO Werelderfgoedlijst

De West-Boheemse spadriehoek in Tsjechië, bestaande uit de kuuroorden Mariánské Lázně, Františkovy Lázně en Karlovy Vary, is aan de UNESCO Werelderfgoedlijst toegevoegd. Onder de naam ‘The Great Spas of Europe’ zijn de Tsjechische kuuroorden samen met acht andere spas in zes landen nu officieel werelderfgoed.

Afgelopen weekend werd bekend dat de Boheems spadriehoek samen met acht andere kuuroorden in Europa aan de UNESCO Werelderfgoedlijst zijn toegevoegd. De elf kuuroorden vertegenwoordigen samen één item op de Werelderfgoedlijst. Naast de West-Boheemse spadriehoek zijn dit de steden Baden-Baden, Bad Ems en Bad Kissingen in Duitsland, Spa in België, Vichy in Frankrijk, Montecatini Terme in Italië, Baden bij Wenen in Oostenrijk en de stad Bath in Engeland.

De kuuroorden zijn bijzonder vanwege de uitzonderlijke architectuur en het fenomeen kuurverblijven, inclusief balneologische procedures. De beroemde kuuroorden van Europa, die grotendeels zijn gebouwd rond natuurlijke minerale bronnen bloeide aan het begin van de 18e eeuw tot de 20e eeuw. Kenmerkend is de combinatie van behandelingsprocedures met een breed scala aan mogelijkheden om vrije tijd door te brengen. Spa-huizen, paviljoens met warmwaterbronnen, drinkzalen en zuilengalerijen worden aangevuld met casino's, theaters en andere culturele voorzieningen, en alles is geïntegreerd in het landschap met minerale bronnen, parken, tuinen, promenades en sportterreinen.

In Tsjechië zijn de kuuroorden Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně vooral bekend door de verblijven van Johann Wolfgang Goethe, de pianist Fryderyk Chopin en de kiezer Franz Josef I. De spasteden liggen op ongeveer een half uur van elkaar vandaan en zijn omringd door tientallen minerale waterbronnen.

In 2019 was in de regio West-Bohemen ook al een nieuwe inschrijving op de Werelderfgoedlijst. Het voormalige Tsjechisch-Duitse mijngebied in het Ertsgebergte kwam op de UNESCO-lijst vanwege de unieke bergmonumenten en de bijdrage aan de ontwikkeling van mijnbouw en metallurgie over de hele wereld. De mijngebieden Jáchymov, Abertamy en Boží Dar bevinden zich vlakbij de stad Karlovy Vary. In totaal heeft Tsjechië nu vijftien UNESCO bezienswaardigheden en zeven vermeldingen op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed, namelijk de Slowaakse Verbuňk-dans, carnavalsoptochten en maskers in Hlinec en valkerij.

3 maanden geleden

À la découverte de Prague depuis la Vltava

Une des particularités de la capitale tchèque repose sur la division de la ville par la rivière Vltava. Au niveau du centre historique, on retrouve la Vieille Ville d’un côté et Malá Strana de l’autre. Avez-vous déjà pensé à découvrir une ville et ses monuments depuis l’eau ? Des points de vue insolites vous surprendront !

Les nombreuses îles 

Prague est parsemée de charmantes petites îles qui offrent une vue imprenable sur la capitale et ses monuments. Parmi elles, citons l’île  Slovanský ostrov (île des Slaves), située juste en face du Théâtre national. En été, c’est le point de départ pour louer une barque ou un pédalo et découvrir un panorama de Prague depuis la surface de l’eau. Ne ratez pas le palais néo-renaissance Zofin, où bals et événements privés sont organisés.

à quelques rames de là, l'île Střelecký ostrov (île des Archers), située juste en dessous du pont des Légions, offre quant à elle une très belle vue sur le pont Charles ainsi qu’une aire de jeux pour les enfants.

Parmi les îles les plus connues et fréquentées de Prague, n’oublions pas l’île de Kampa, qui elle aussi, offre un merveilleux panorama sur la Vieille ville de Prague. Dès l’arrivée des beaux jours, de nombreux locaux aiment s’allonger sur la pelouse pour pique-niquer entre amis. Pour un moment culturel, ne ratez pas le Musée Kampa qui abrite une intéressante collection d’art moderne. Et, si vous avez une petite soif, rendez-vous au café du moulin (kavárna Mlýnská), un charmant café situé au bord de la Čertovka avec une petite terrasse à l’ombre.  

Un peu plus éloignée du centre-ville, l’île Císařská louka sera le paradis des sportifs ! Tennis, golf, paddle, beach volleyball… Vous pourrez y passer une journée agréable et faire une pause au restaurant situé à quelques pas.

Les berges de la rivière

Juste en dessous de Vyšehrad, les berges de Náplavka longent la Vltava sur quelques kilomètres. Cet endroit est devenu, au fil des années, un véritable lieu de vie où les Pragois aiment se retrouver. Chaque moment de la journée est différent : pour une ambiance conviviale et familiale, rendez-vous au marché fermier tous les samedis matins. En soirée, lorsque le soleil se couche de l’autre côté de la rivière, profitez d’une ambiance branchée en prenant un verre tout en admirant la vue qui s’offre à vous. Tout du long de ces berges, des bateaux sont amarrés et certains se sont même transformés en bars et restaurants.

Les balades sur l’eau 

Que cela soit en bateau, en pédalo ou même en barque, il est possible de circuler sur la Vltava à Prague. Cela fait d’ailleurs 180 ans que le premier bateau à vapeur s’est lancé sur cette rivière de Tchéquie. Aujourd’hui, il existe encore deux derniers bateaux à vapeur qui naviguent sur la Vltava : le bateau Vyšehrad – le plus ancien, et le Vltava. Vous pourrez d’ailleurs monter à bord de ces derniers pour découvrir la capitale depuis la rivière !

à ces bateaux historiques s’ajoutent de nombreux bateaux qui proposent des croisières de quelques heures sur la rivière. Parmi eux, des petits bateaux « Vodouch » en bois grâce auxquels vous pourrez vous faufiler dans le canal Čertovka et découvrir l’étroite et charmante petite Venise de Prague. Certains proposent même des dîner-croisières, idéals pour une soirée romantique avec une vue imprenable sur les monuments de Prague éclairés.

4 maanden geleden

De zeven mooiste uitzichten van Tsjechië

Uitzichten vervelen nooit. Of het nu over een historische stad is, een glooiend boslandschap of een slingerende rivier. Genieten van panoramische vergezichten kan in Tsjechië op bijzondere plekken. Beklim rotsen, torens en heuvels voor de mooiste uitzichten van het land.

1. St. Nicholaasbasiliek in Praag

Praag wordt de ‘Stad van Honderd Torens’ genoemd. Een aantal van deze torens zijn toegankelijk en zijn een ideale plek om de Tsjechische hoofdstad van bovenaf te aanschouwen. Een bijzonder fotogeniek uitzichtpunt is vanaf de toren van de basiliek St. Nicholaas in de wijk Malá Strana. Het beklimmen van de 215 treden is absoluut de moeite waard. Vanuit de 65 meter hoge toren is er een geweldig uitzicht over de Karelsbrug, de Moldau en de Praagse Burcht. De klokkentoren deed dienst als brandtoren en was de laatste toren van de stadsomroeper in Praag. Vanaf de jaren zestig tot de jaren tachtig diende het als observatiepost voor de staatsveiligheidsdienst op de westerse ambassades in de omgeving.

2. Glazen skywalk in het Beskiden gebergte

In de oostelijke provincie Moravië staat in het Beskiden gebergte een opmerkelijke uitzichttoren nabij de bergtop Pustevny. De toren, ook wel de Valaška-route genoemd, heeft een rolstoeltoegankelijke loopbrug die bezoekers naar een hoogte van 1099 meter brengt. Op de top is er een panoramisch uitzicht over het gehele Beskiden gebergte en met mooi weer is het zelfs mogelijk om de bergen in Polen en Slowakije te zien. De toren heeft informatiepanelen, uitdagingen zoals een houten Himalaya-brug die beweegt en een glazen skywalk. Wie hier staat kan door het glas 22 meter naar beneden kijken.

3. Uitzichtpunt Mariánská in Hrubá Skála 

Aan uitzichtpunten geen gebrek in het natuurgebied Boheems Paradijs. Het gebied, bekend om haar metershoge zandstenen rotsformaties, zit vol plekken waar vandaan het uitzicht spectaculair is. Een van de beste uitzichtpunten om de rotsen, een chateau en de ruïnes Trosky te aanschouwen is bij het uitzichtpunt Mariánská. Deze plek ligt op 1 km van het chateau Hrubá Skala. Voor een zonsondergang en – opkomst is deze plek adembenemend. Een aanrader is om een deel van de wandelroute Zlatá stezka (Gouden pad) te volgen, die langs vele andere fotogenieke plekken komt.

4. Televisietoren Praděd

Op Praděd, de hoogste berg van Moravië en Silezië, staat al sinds het begin van de 20e eeuw een uitkijktoren. De gotische toren werd in de jaren zeventig vervangen door een moderne televisietoren van 146,5 meter hoog. De top van de zender reikt tot maar liefst 1637,5 meter en is hiermee het hoogst bereikbare punt van Tsjechië. Bezoekers kunnen met een lift het observatiedek op 73 meter hoogte bereiken. Het uitzicht is geweldig en reikt tot het Beskiden gebergte, het Reuzengebergte en zelfs de Alpen en Hoge Tatra in Slowakije. In de televisietoren is een restaurant en een hotel, de hoogste accommodatie van Tsjechië.

5. Goethe toren in Karlovy Vary

Karlovy Vary in West-Bohemen is al sinds de 19e eeuw geliefd bij kuuroordgasten. De bezoekers kwamen naar Karlovy Vary vanwege de medische spabehandelingen, waarbij naast het badderen en drinken van het mineraalrijke water er ook aanbevolen werd om te wandelen in de natuur. Rondom de stad Karlovy Vary bevinden zich diverse wandelroutes naar uitkijktorens, zoals de neogotische toren Goethe gebouwd in 1889. Het is de oudste uitkijktoren in Karlovy Vary en ligt op een 638 meter hoge heuvel. In het gebouw bevindt zich een café en vanaf het uitkijkplatform zijn het Ertsgebergte, het Slavkov bos en de Doupovsé-heuvels te zien.

6. Meanders van de Moldau

De Moldau is een belangrijke rivier in Tsjechië en stroomt door enkele grote steden zoals Český Krumlov en Praag. Deze meanderende rivier door het Boheemse landschap heeft heel wat kunstenaars geïnspireerd. De componist Bedřich Smetana maakte er zelfs een symfonisch gedicht over. De mooiste plek om één van de hoefijzervormige meanders van de Moldau te aanschouwen is tussen de dam van Kamýk en Orlík bij het dorp Solenice in Midden-Bohemen. Het uitzicht staat bekend als de Tsjechiche Horseshoe Bend.

7. Ballonvaart in Zuid-Moravië 

Torens en heuvels zijn ideaal als uitzichtpunt, maar niets kan tegen een ballonvaart op voor een uitzicht van 360 graden. Een ballonvaart, waarbij de ballon meestal zo’n 1000 meter boven de grond zweeft, is een geweldige ervaring. In Zuid-Moravië is het mogelijk om te zweven over een glooiend landschap met wijngaarden en akkers. De streek heeft iets weg van Italië en wordt daarom ook wel ‘Moravisch Toscane’ genoemd. 

5 maanden geleden

Les ponts incontournables de République tchèque

La République tchèque compte de très nombreux ponts, de tous les types et de toutes les époques. Qu’ils soient en pierre, en acier, en béton ou en bois, ils font partie du riche patrimoine historique et architectural du pays. Zoom sur les plus célèbres et les plus beaux ponts de Tchéquie.

Le pont Charles

Indissociable de la ville de Prague, le pont Charles est un des nombreux ponts qui enjambe la Vltava pour relier la Vieille Ville à Malá Strana. Charles IV, roi de Bohême, décide de commencer sa construction le 9 juillet 1357 afin de remplacer le pont Judith qui fut emporté par des inondations en 1342. L’histoire nous dit que la première pierre du pont a été posée à 5h31 exactement. D’après les astrologues et astronomes, ce moment précis représentait la conjonction du soleil avec Saturne et une suite de chiffres magique : 1357.9.7.5.31. Bordé de 30 statues baroques, le pont Charles offre une vue imprenable sur le Château de Prague. Souvent pris d’assaut par les touristes, n’hésitez pas à vous y rendre tard le soir, ou tôt le matin, au moment du lever du soleil !

Le pont Mariánský de ústí nad Labem

Dressé au-dessus du fleuve de l’Elbe, le pont Mariánský fait partie des symboles de la ville de ústí nad Labem. Sa construction, faite à partir d’acier et de béton armé, fut achevée en 1998. Ses deux pylônes hauts de 75 mètres chacun, sont reliés à 30 cordes qui tiennent la structure. En 2001, le pont Mariánský a été classé parmi les 10 plus belles constructions du XXème siècle dans le célèbre magazine Structural Engineering International.

Le pont de Žďákov à Orlík nad Vltavou

 Situé au niveau du barrage d’Orlík, le pont de Žďákov culmine à 50 mètres au dessus de la Vltava, ce qui fait de lui le plus haut pont de Tchéquie. C’est dès l’année 1955 que deux architectes d’avant-garde présentent ce projet de construction, finalement réalisé en 1967, quelques années après la création du barrage. à cette époque, il était le plus grand pont de ce type au monde. Le nom du pont, Žďákovský most, vient du village qui a été englouti par le barrage : Žďákov u Chrástu.

Le pont en pierre de Písek

En Bohême du Sud, la ville de Písek se visite pour son charmant centre historique et ses nombreux sites culturels et architecturaux. Parmi eux, ne ratez pas le plus vieux pont de République tchèque, surnommé le « pont aux cerfs » (Jelenní most). D’après la légende, cette construction aurait dû porter le nom de la première personne qui l'emprunte. à la surprise de tous, c’est un cerf (jelen en tchèque) qui fut le premier à se retrouver sur le pont ! Cette construction de style gothique, ornée de nombreuses statues, enjambe l’Otava, qui était autrefois une rivière aurifère, à l’origine de la richesse et la prospérité de la ville de Písek.

Le pont de Jurčík de Nové Město nad Metují

Lors de la reconstruction du château de Nové Město nad Metují au XXème siècle, les architectes Dušan Jurkovič et Pavel Janák décident de transformer et redécorer les intérieurs et les extérieurs du site dans un style Art nouveau. Ainsi, l’ancienne cour de ferme devient un merveilleux jardin fleuri auquel il est possible d’accéder depuis la terrasse supérieure par un pont unique en bois. Cette passerelle a été construite dans le style de l’architecture valaque très présente au niveau de la frontière morave-slovaque. Depuis ce pont, la vue sur le jardin est imprenable, même par mauvais temps puisqu’il est couvert !

Le pont de Saint-Jean à Litovel

 Situé en Moravie, le pont de Saint-Jean est le plus ancien pont morave et le troisième plus ancien pont tchèque après le pont de Písek et le pont Charles. Ce pont, appelé Svatojánský most en tchèque, a été construit en 1592 à partir de matériaux très solides qui ont résisté aux nombreuses inondations qu’a subi la ville. Pour admirer son architecture d’un meilleur point de vue, n’hésitez pas à emprunter le petit passage à droite au bout du pont qui vous fera arriver dans le lit asséché juste en dessous du monument.

 Le pont de Stádlec

Dernier survivant des ponts à chaînes de style Empire en République tchèque, le pont de Stádlec, situé à l’intersection de plusieurs sentiers de randonnée, est aujourd’hui un lieu de passage fréquent pour les randonneurs et les cyclistes. Construit à l'origine en 1848 à Podolsko, sur la route de Tábor à Písek, il a été démantelé en tant que monument et transféré au village de Stádlec, en Bohême du Sud, dans les années 1960. Enjambant la rivière Lužnice, le pont de Stádlec est un pont suspendu à deux chaînes, reliées au sol en bois par des tiges verticales.

5 maanden geleden

Binnenkort mogelijk met de nachttrein naar Praag te reizen

Stap ’s avonds op de trein in Brussel of Amsterdam en wordt de volgende ochtend wakker in Praag. European Sleepers en RegioJet willen in het voorjaar 2022 een nachttrein laten rijden tussen de steden Brussel en Praag via Amsterdam en Berlijn. De nachttrein is een duurzame manier voor het maken van een stedentrip naar Praag en kan als startpunt worden gebruikt voor een treinreis in Tsjechië. 

Nachttrein naar Praag

Begin april liet European Sleepers weten dat ze in het voorjaar 2022 een nachttrein willen laten rijden tussen de steden Brussel, Amsterdam, Berlijn en Praag. Het doel van de trein is om meer mensen op een duurzame manier te laten reizen en te laten zien hoe prettig en efficiënt de nachttrein is als vervoermiddel. De trein moet drie keer per week gaan rijden en zal in de avond vertrekken en de volgende morgen in Praag aankomen. Hetzelfde geldt voor de terugreis. De prijzen en de reistijd zijn nog onbekend, maar European Sleepers liet weten dat ze de concurrentiestrijd met het vliegtuig aandurven.

Aankomen in het hart van Europa

De nachttrein naar Praag zal voor veel treinliefhebbers en voorstanders van duurzaam reizen een uitkomst zijn. Reizigers arriveren midden in het centrum van Praag en kunnen eenvoudig hun treinreis voorzetten naar een andere bestemming. Vanuit het hoofdstation van Praag gaan er treinen naar Wenen, Krakau en talloze plaatsen in het land zelf. Het is bijvoorbeeld anderhalf uur reizen naar de bierstad Pilsen en de Moravische stad Brno is binnen drie uur te bereiken met een trein van RegioJet, Leo Express of České dráhy.

Tips voor een treinreis door Tsjechië

Praag is een perfect start- en eindpunt voor een treinreis door Tsjechië. Het land heeft het dichtste spoorwegennetwerk van Europa. Vele dorpen en zelfs natuurparken zijn te bereiken per trein. Natuurliefhebbers kunnen bijvoorbeeld de volgende treinroute afleggen naar de natuurparken Boheems Zwitserland en Boheems Paradijs. Vanuit de stad Liberec zijn er bovendien tal van mogelijkheden voor een uitstapje, zoals met de kabelbaan naar de berg Ještěd of maak een wandeling in het IJzergebergte.

·       Praag – Děčín (± 1:30 uur)

·       Děčín – Liberec (± 2 uur)

·       Liberec – Jičín (± 2 uur)

·       Jičín – Pardubice (± 2 uur)

Een treinreis naar Tsjechische steden kan natuurlijk ook. Maak vanuit Praag een rondreis naar enkele studentensteden in Moravië. Deze vijf bestemmingen zijn uitstekend te bereiken per trein:

·       Praag – Pardubice – Ostrava (± 4 uur)

·       Ostrava - Olomouc (± 1 uur)

·       Olomouc – Brno (± 1:40 uur)

·       Brno – Valtice (± 1 uur)

Na Praag wordt de stad Český Krumlov het meest bezocht. Deze historische stad is gelegen in het zuiden van Bohemen en is via České Budějovice goed te bereiken per trein. Vanuit Český Krumlov kan de treinreis vervolgd worden naar het Nationale Park Boheemse Woud. Dit traject is één van de mooiste van Tsjechië en gaat door bossen, langs veenmoerassen en kleine stationnetjes. Vanuit het natuurpark gaat er een trein naar Pilsen. Vanuit Pilsen is het mogelijk om een trein terug te nemen naar de Tsjechische hoofdstad. 

·       Praag – České Budějovice - Český Krumlov (± 3 uur)

·       Český Krumlov – Kubova Huť in het Boheemse Woud (± 2:20 uur)

·       Boheemse Woud – Pilsen (± 2:40 uur)

·       Pilsen – Praag (± 1:30 uur)

6 maanden geleden

De ultieme kampeerreis door Tsjechië

Tsjechië is een geweldige bestemming om van het buitenleven te genieten en waar doe je dat beter dan op de camping. In het land zijn tal van campings op de meest schitterende plekken. Er zijn campings met een breed aanbod aan faciliteiten, maar ook kleinschalige kampeerplekken op het platteland. Door het afwisselende landschap is Tsjechië bovendien ideaal voor een rondreis. Elk gebied is net weer anders en er zijn talloze culturele bezienswaardigheden. Ga op pad met de tent, caravan of camper door het schitterende landschap van Tsjechië!

Spa-allure in West-Bohemen

De eerste stad die je tegenkomt als je vanuit Duitsland de Tsjechische grens oversteekt is Cheb. Een aangename stad met een kleurrijk plein met vakwerkhuizen uit de 13e eeuw en een kasteel. De plaats is omringd door twee meren, waar zich diverse campings bevinden zoals Camping Václav. Een rustige familiecamping met schitterend uitzicht op het Jesenice meer. Vlakbij Cheb bevindt zich het kuurstadje Františkovy Lázné. Dit kuuroord is de kleinste van de West-Boheemse spatriangel, maar is een heerlijke plek om tot rust te komen en de waterbronnen met geneeskrachtige werking te bewonderen. De kuuroorden Karlovy Vary en Mariánské Lázně bevinden zich op een half uurtje rijden. Ook hier zijn meerdere campings te vinden in de bossen van Slavkov, zoals camping La Provence en camp Vary.

Kamperen in Praag

Als je een rondreis door Tsjechië maakt mag je een bezoek aan Praag niet overslaan. In de Tsjechische hoofdstad zijn diverse campings waar je kunt overnachten, zoals Praguecamp gelegen op één van de eilanden in de rivier de Moldau. Iets verder van het centrum bevinden zich de familiecampings Oase en Sokol met een breed aanbod aan voorzieningen. De campings liggen op een rustige locatie, maar het centrum is binnen een half uur te bereiken. Door de vele bezienswaardigheden kun je je in Praag dagen vermaken. Bezoek het historische centrum, maar ontdek ook zeker de wijken Vinohrady, Holešovice en Karlín. Liever een camping buiten de stad? Camping Matyáš en camp Valek liggen ten zuiden van Praag op een uurtje rijden. Ze liggen in de buurt van het prachtige natuurgebied Česky kras waar zich de befaamde burcht Karlštejn bevindt.

Natuurpracht in het Reuzengebergte

Het noorden van Bohemen is een streek vol natuurpracht met als hoogtepunt – letterlijk en figuurlijk – het Reuzengebergte. Het nationale park is ideaal voor wandelliefhebbers. Er is bijna 600 kilometer aan wandelpaden. Je kunt geweldige tochten maken over de bergruggen, naar watervallen, door veenmoerassen en adembenemende uitzichtpunten. Nabij het Reuzengebergte bevinden zich tal van campings die uitzicht bieden op de hoogste bergen van het land. Kemp Dolc en Kemp Pecka zijn een fijne uitvalbasis om de omgeving te ontdekken. Andere kampeerplekken bevinden zich nabij het betoverende natuurgebied Adršpach-Teplice. Een labyrint met metershoge zandstenen rotsen.

Moravische folklore

Het oosten van Tsjechië, aan de grens van Polen en Slowakije, is een streek van folklore, tradities en heerlijke gastronomie. De beste plek om dit alles te ontdekken is in het openluchtmuseum Rožnov pod Radhoštěm, waar tientallen Oost-Moravische huizen staan, lokale gerechten worden geserveerd en waar lokale tradities groots worden gevierd. Camping Rožnov is een prima uitvalbasis voor een bezoek aan dit openluchtmuseum net als het Beskiden gebergte. Het Beskiden gebergte is een prachtige bergrug die zich strekt langs de grens van Slowakije met schitterende bergtoppen, waaronder Lysá hora. De bergen vormen een geweldig decor voor wandeltochten, maar ook fietsers kunnen er hun hart ophalen. Camping Olešná, Frenštát en Landek Park liggen in de buurt van dit natuurgebied en de stad Ostrava. Ostrava is de derde grootste stad van Tsjechië met een interessant mijnverleden. Je kunt er de voormalige Michal mijn bezoeken, het mijnmuseum Landek Park en de stad Ostrava bewonderen vanaf de Bolt Tower.

UNESCO in Tsjechië

Tsjechië heeft maar liefst veertien UNESCO-monumenten, waarvan zich er drie bevinden in de regio Vysočina. Dit gebied tussen Bohemen en Moravië heeft prachtige accommodaties waar je in alle rust kunt kamperen. Camping Vidlák, gelegen aan het gelijknamige meer, ligt tussen de UNESCO steden Telč en Třébič. Ook de christelijke camping Letní den met Nederlandse eigenaren bevindt zich vlakbij deze steden. Telč is een perfect voorbeeld van de Italiaanse renaissance en heeft een van de mooiste pleinen van Europa. De stad Třebič heeft een interessant Joods verleden. De imposante basiliek en de Joodse wijk zijn sinds 2003 Werelderfgoed. Kemp Sykovec ligt vlakbij het derde UNESCO-monument van Vysočina. De indrukwekkende kerk in Žďár nad Sázavou dat een uniek ontwerp heeft gebaseerd op een vijfpuntige ster.

Ontspannen aan het Lipnomeer

Het Lipnomeer in Zuid-Bohemen is het grootste meer van het land en wordt daarom ook wel de ‘Tsjechische Zee’ genoemd. Rondom het meer bevinden zich tal van campings, waaronder camping Frymburk. Een gezellige familiecamping met een ligweide, restaurant en animatieprogramma. Bij het Lipnomeer kun je paardrijden in de bossen, fietsen langs het meer en allerlei watersporten doen. Het Nationale Park Boheemse Woud strekt zich uit tot het Lipnomeer en is een prachtig ongerept gebied. Je vindt er kasteelruïnes, dichte bossen en honderden kilometers aan wandelpaden. Ook is het mogelijk om dit gebied per trein te bekijken.

Benieuwd naar meer plekken om te kamperen in Tsjechië?  Ontdek ze hier: www.visitczechrepublic.com

7 maanden geleden