NVM Service Office neemt Key-Factor backoffice dienstverlening aan makelaars over

2 weken geleden Economie

Dit is een origineel bericht van
Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM U.A.

NVM Service Office, onderdeel van de NVM Holding, heeft met ingang van 1 juni 2021 alle backoffice dienstverlening van Key-Factor aan makelaars overgenomen. NVM voorziet hiermee in de behoefte van de leden aan een dergelijke dienstverlening. Key-Factor is al jaren de toonaangevende aanbieder van officesupport voor makelaars in de branche. Met deze overname investeert NVM Service Office in innovatieve backoffice dienstverlening aan NVM-makelaarskantoren zodat de makelaars zich volledig kunnen richten op hun kernactiviteiten. Key-Factor gaat zelfstandig verder onder dezelfde naam met de resterende bedrijfsactiviteiten die zich richten op andere branches.

NVM Service Office maakt het voor leden mogelijk om enkele kantoorwerkzaamheden geheel of gedeeltelijk uit te besteden aan professionals die klantvriendelijkheid hoog in het vaandel hebben staan. Deze backoffice diensten kunnen structureel of tijdelijk afgenomen worden, en zijn exclusief voor leden op basis van vrijwillige deelname, zonder winstdoelstelling. De overname van deze activiteiten van Key-Factor biedt NVM Service Office de mogelijkheid om snel en professioneel op te schalen in de nieuwe backofficedienstverlening aan NVM-makelaarskantoren. Dat de behoefte onder leden naar ondersteuning op het gebied van backofficetaken groot is, bleek eerder uit het onderzoek ‘de Online Dialoog’ dat NVM uitvoerde.

De overname van het ervaren medewerkersteam van Key-Factor, de maatwerk automatisering en het uitstekende klantenbestand, stelt NVM Service Office B.V. in de gelegenheid sneller door te ontwikkelen en gelijktijdig te verbreden in haar dienstenaanbod. “NVM Service Office bevindt zich in een opstartfase. Met deze overname nemen wij maar liefst 9 jaar ervaring over die zeer waardevol is. Dit past binnen onze ambitie om een innovatieve proeftuin te zijn voor de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten voor de NVM-makelaar. Zo zorgen we dat onze leden voorop blijven lopen en de dienstverlening aan hun klanten kunnen blijven optimaliseren”, aldus Edzard Bijvoet, Directeur speciale projecten NVM Holding.

Over Key-Factor

Key-Factor is 9 jaar geleden opgericht door Josette Poels-Liberg. In de markt staat Key-Factor bekend als aanbieder van front- en backoffice supportdiensten met een hoog kwaliteitsniveau. Naast de makelaardij bedient Key-Factor ook andere branches. Meer dan 60 makelaarskantoren maken gebruik van hun kantoorondersteuning, waaronder grote én kleine makelaarskantoren. Vanaf 1 juni worden zij bediend door NVM Service Office. “Wij zijn er trots op dat NVM Service Office zo gecharmeerd is van onze persoonlijke én kwalitatief hoogstaande werkwijze, dat zij onze activiteiten overnemen en op eenzelfde wijze zullen voortzetten. Hiermee geeft NVM verder invulling aan haar ambitie ervoor te zorgen dat het de NVM-makelaar van nu aan niets ontbreekt en dat ze kunnen leunen op een innovatieve backoffice-organisatie met een groot makelaarshart. In de nieuwe setting staat het bieden van ondersteuning centraal aan makelaars die taken als telefoonaanname, agendabeheer, leadsupport en backofficesupport niet altijd zelf kunnen of willen uitvoeren”, aldus Josette Poels-Liberg van Key-Factor.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NVM-woordvoerder Marc van der Lee, telefoon 06 21 47 76 27, email: m.vanderlee@nvm.nl en met Josette Poels-Liberg van Key-Factor, telefoon 06 51 01 08 10, email: josette.poels@key-factor.nl .
Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM U.A.
plaats:
Nieuwegein
website:
https://www.nvmserviceoffice.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

NVM rapporteert ongekend sterke ontwikkeling markt recreatiewoningen

2020: grootste aantal transacties met sterkste prijsstijging sinds 2004

Ongekend sterke ontwikkeling markt recreatiewoningen

Nieuwegein, 23 juni 2021.

In 2020 zijn er ruim 7.300 recreatiewoningen in Nederland verkocht, een stijging van maar liefst 70% ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde NVM-rapport: “Recreatiewoningen 2020, de ontwikkelingen op de Nederlandse markt”. De gemiddelde verkoopprijs is, vergeleken met 2019, met 13,6% gestegen naar €172.500. Dit is de hoogste stijging sinds 2004, het jaar dat NVM startte met publicatie van deze cijfers. Het beschikbare aanbod recreatiewoningen per 1 januari 2021 bedroeg circa 800 woningen, een scherpe daling van 57% ten opzichte van begin 2019 toen het aanbod nog 1900 woningen groot was. De invloed van de sterk oververhitte reguliere koopwoningmarkt wordt daarmee ook zichtbaar op de markt voor recreatiewoningen.

De recreatiewoningmarkt vertoont tekenen van oververhitting. Een enorme stijging van de vraag, tegenover steeds minder recreatief woningaanbod, leidt ook op deze markt tot krapte en prijsstijgingen. De lage rente van de afgelopen jaren is een van de grootste aanjagers van de sterk gegroeide investeringen in deze markt. Daarbij heeft Covid de trek van ruimte- en rustzoekers gestimuleerd vanuit de stad. Recreatiewoningen worden ook steeds vaker een toevluchtsoord voor mensen voor wie een normale koop- of huurwoning door krapte, betaalbaarheid of wachtlijsten onbereikbaar blijkt.

Te koop

Ondanks de sterke markt met veel vraag staat een recreatiewoning gemiddeld 385 dagen te koop. Opmerkelijk is dat woningen onder de €100.000 gemiddeld 500 dagen te koop staan terwijl de duurdere woningen, boven de €500.000, na gemiddeld 257 dagen zijn verkocht, wat bijna de helft sneller is.

Wat

De NVM werkt voor dit onderzoek met de volgende definitie van een recreatiewoning: een recreatiewoning is een tweede woning voor recreatieve doeleinden die in verschijningsvorm vergelijkbaar is met reguliere woonvormen en kan voor eigen gebruik bedoeld zijn maar ook als investering (verhuur) of een mix van beiden. NVM dochter brainbay voerde het onderzoek uit met gebruik van eigen cijfers en cijfers van het Kadaster.

Regionale dynamiek

De verschillen tussen de toeristische regio’s in Nederland zijn groot.

De Waddeneilanden zijn van oudsher een dure regio en noteerden in 2020 de grootste prijsstijging met ruim 30% naar gemiddeld € 375.000. Daarmee zijn de Waddeneilanden opnieuw de duurste regio in Nederland. Brabant is met een gemiddelde verkoopprijs van €117.000 de provincie met het goedkoopste aanbod.

In Zeeland is vraag naar grote en luxueuze woningen in het topsegment. De grootste recreatiewoningen worden daar verkocht (85m2), met landelijk de hoogste m2-prijs van € 3.500 per m2. De gemiddelde vraagprijs van te koop staande recreatiewoningen in Zeeland is inmiddels € 600.000. De kleinste recreatiewoningen zijn verkocht aan de kust van Noord-Holland met een gemiddelde oppervlakte van 53 m2 tegen gemiddeld €3.114 per m2. De laagste prijs per m2 wordt met €1.485 genoteerd in Brabant.

Op de Veluwe / Utrechtse Heuvelrug vonden in 2020 de meeste transacties plaats, ruim 1.400, terwijl Flevoland met 275 de minste transacties had.

Het woningaanbod op provinciaal niveau laat duidelijke verschillen zien. Op de Veluwe/Utrechtse Heuvelrug staat per begin 2021 het grootste aanbod te koop: meer dan 150 recreatiewoningen. Drenthe noteert met slechts 61 woningen het laagste provinciale niveau.

Meters en Euro’s

De inhoud van de verkochte woning wordt over de jaren steeds groter en was in 2020 gemiddeld 240 m3. De perceeloppervlakte daalt daarentegen al jaren langzaam, maar 2020 liet juist weer een kleine stijging zien naar ca 420 m2. Het gemiddelde oppervlak van een recreatiewoning is 71 m2 en 92% van de recreatiewoningen is vrijstaand. Circa 31% van transacties zit inmiddels boven de € 200.000 en 4% boven €500.000. De prijsstijging per m2 is met 1,6% relatief beperkt. De verklaring hiervoor is dat in 2020 met name grotere recreatiewoningen zijn verkocht. In 86% van de transacties in 2020 lag de koopsom onder het niveau van de vraagprijs. Toch leidt deze krappe markt met veel vraag en weinig aanbod steeds vaker tot biedingen en transacties boven de vraagprijs. In 2020 werd 14% boven de vraagprijs verkocht wat een scherpe stijging is vergeleken met de ongeveer 6% dat in 2019 boven de vraagprijs werd verkocht.

 

 

17 uur geleden

Nieuwe bestuurders NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk

Nieuwe bestuurders NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk

Nieuwegein, 31 mei 2021 - NVM-makelaars Jaap Breeschoten en Theo van Gelder zijn toegetreden tot het bestuur van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk. Jos Ebbers heeft de voorzittershamer van Ard Klijsen overgenomen. Ard Klijsen en André Olden zijn afgetreden vanwege het einde van de zittingstermijn van 6 jaar. De bestuurs-wisseling vond 26 mei plaats tijdens de ledenvergadering van de vakgroep Agrarisch & Landelijk. Vanwege het aantal wisselingen in het bestuur worden de portefeuilles nog bepaald en verdeeld.

Jaap Breeschoten richt zich binnen Breeschoten & Vernooij B.V. in Werkhoven op makelen en taxeren in het buitengebied en heeft zich onder andere gespecialiseerd in onteigeningstaxaties. Jaap Breeschoten hierover: “Sinds 2012 ben ik aangesloten bij Vakgroep Agrarisch & Landelijk. Ik vind het belangrijk bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van deze gespecialiseerde Vakgroep. Het bestuurswerk geeft me ook de kans te werken aan mijn eigen ontwikkeling. Het mes snijdt zo aan twee kanten”.

Theo van Gelder is na een werkzame en bestuurlijke carrière in de tuinbouwsector in 2010 gestart als makelaar en taxateur met zijn eigen bedrijf Van Gelder Agrarisch & Landelijk vastgoed en werkt vanuit Barendrecht. Hij legt zich toe op bemiddeling, taxatie, onteigening en advies en is ook actief als rentmeester. Theo Van Gelder zegt hierover: “Als bestuurder en commissaris heb ik veel ervaring opgedaan bij Coforta en The Greenery. Deze ervaring zet ik graag in voor de vakgroep”.

Jos Ebbers was al bestuurslid/penningmeester in de NVM-Vakgroep Agrarisch & Landelijk. Bij het einde van de zittingstermijn van Ard Klijsen heeft Jos Ebbers aangegeven de voorzitterspositie te willen overnemen. Hij wil de Vakgroep Agrarisch & Landelijk en daarmee ook zichzelf als lid van het Algemeen Bestuur verder door ontwikkelen. Jos Ebbers is als taxateur, onteigeningsdeskundige, NVR Rentmeester en lid van de Pachtkamer werkzaam bij Wijmenga Rentmeesters in Bergum.

Ard Klijsen en André Olden stoppen beiden vanwege het einde van hun zittingstermijn van 6 jaar. NVM-voorzitter Onno Hoes: ‘’Ard Klijsen stond als voorzitter voor het belang en zichtbaarheid van zijn vakgroep. Ledenbetrokkenheid, actieve communicatie en verenigingszaken hadden zijn volle aandacht. Agrarisch & Landelijk staat stevig op de kaart dankzij Ard en daar zijn we als NVM trots op”.

Onno Hoes waardeert de rol en inzet van André Olden: “André richtte zich in het bestuur Agrarisch & Landelijk op ICT, data en digitale tools. Dankzij zijn betrokkenheid, kennis en focus beschikt de vakgroep over praktische tools zoals NVM Geoweb voor de makelaar en taxateur in het landelijk gebied”.

Over NVM Agrarisch & Landelijk

De vakgroep Agrarisch & Landelijk richt zich op agrarisch onroerend goed en onroerend goed in het buitengebied. Aansluiting bij de vakgroep staat open voor personen die als makelaar of taxateur werkzaam zijn op dit werkterrein en zijn ingeschreven in het register Landelijk Vastgoed van de stichting VastgoedCert of het NRVT. De vakgroep Agrarisch & Landelijk kent de volgende kenniswerkgroepen: Agrarisch & Landelijk vastgoed, Onteigening en Taxeren.

3 weken geleden

Jordy Kleemans nieuw bestuurslid NVM Business

Jordy Kleemans is op de Ledenvergadering van NVM Business in Amersfoort d.d. 20 mei 2021 officieel benoemd als bestuurslid van NVM Business.

Jordy Kleemans is Head of Research & Consultancy bij Savills en gaat zich binnen het bestuur bezighouden met het proces voor het verder professionaliseren, verzamelen, verrijken, interpreteren en analyseren van de vastgoeddata van NVM Business.

Jordy Kleemans heeft Bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven gestudeerd en heeft in 2013 zijn MRE-opleiding afgerond. Hij is zijn carrière gestart bij Annexum en heeft daarna diverse functies gehad bij Troostwijk. Jordy is sinds 2017 verantwoordelijk voor de Research & Consultancy afdeling van Savills. In deze rol is hij op dagelijkse basis bezig met het verder professionaliseren van vastgoeddata en bijbehorende analysetools.

“De komst van Jordy Kleemans is een waardevolle aanvulling binnen het bestuur. Het belang van data en datakwaliteit is groot bij NVM Business. Met zijn komst kunnen we onze leden en de markt nog beter van dienst zijn bij de diverse vastgoedvraagstukken“, aldus Sander Heidinga, voorzitter NVM Business

Het bestuur van NVM Business bestaat verder uit;

·         Sander Heidinga, voorzitter

·         Henri Boers, penningmeester

·         Sjoerd Meijers

·         Dionne Toenbreker

Over NVM Business

NVM Business is in Nederland de grootste coöperatieve vereniging van makelaars en taxateurs in onroerende goederen op het gebied van commercieel vastgoed. Zij geeft via educatie en research doelgerichte ondersteuning aan haar leden. NVM Business is gespecialiseerd in commercieel vastgoed – kantoren, bedrijfsgebouwen, winkels en horeca – en bestaat uit ruim 900 makelaars en taxateurs, die zich onderscheiden door hun uitgebreide kennis van de regio’s waarin zij actief zijn.

Daarnaast zorgt zij voor belangenbehartiging richting overheid en politiek.

Het werkgebied van de aangesloten makelaars en taxateurs bestrijkt het hele land en heeft vanwege het internationale karakter van de sector impact tot ver buiten de landsgrenzen.


 

1 maand geleden

Gebruikersmarkt logistiek vastgoed over hoogtepunt heen

Distributiecentra blijven in trek bij investeerders

Gebruikersmarkt logistiek vastgoed over hoogtepunt heen

Ondanks de nog altijd grote belangstelling voor logistiek vastgoed lijkt het erop dat een deel van de Nederlandse gebruikersmarkt over zijn hoogtepunt heen is. Zo daalde vorig jaar voor het eerst sinds 2013 de gebruikersvraag, werd er aanzienlijk minder logistiek vastgoed in aanbouw genomen en liep het aanbod van nog te verhuren distributiecentra en opslagruimten verder op. Logistiek vastgoed blijft niettemin aantrekkelijk voor beleggers. Dit blijkt uit analyses van NVM Business.

Volgens NVM Business werd in 2020 door bedrijven circa 3,15 miljoen m² logistiek vastgoed opgenomen, een daling van 8% ten opzichte van het jaar ervoor. Daarbij ging het niet alleen om ruimten die op de vrije markt werden verhuurd en verkocht, maar ook om gebouwen die door bedrijven zelf voor eigen rekening werden neergezet, de zogenoemde eigenbouw. Dat de afzet zich toch nog op een behoorlijk peil kon handhaven, was onder meer te danken aan de online detailhandelsbestedingen die door toedoen van de coronapandemie flink omhooggingen. Dit had een gunstig effect op de vraag naar logistiek vastgoed.

Opvallend was ook dat vorig jaar minder distributiecentra in aanbouw werden genomen. In totaal ging ongeveer 2,4 miljoen m² de bouwfase in, tegen 3,16 miljoen m² in 2019. Vooral bij distributiecentra met een oppervlakte van 30.000 m² en meer trad een flinke daling op. Per saldo groeide de totale voorraad logistiek vastgoed in Nederland met 2,28 miljoen m² tot 40,9 miljoen m². Dat kwam doordat ook enkele verouderde distributiecentra aan de voorraad werden onttrokken.

Tegelijkertijd nam het aanbod van nog te verhuren distributiecentra flink toe, en wel met 867.000 m² tot 3,5 miljoen m². Ook het aanbod als percentage van de totale voorraad gaf een stijging te zien, namelijk van 6,7% in 2019 tot 8,4% ultimo 2020. Een belangrijke oorzaak van de oplopende leegstand was het feit dat er meer vastgoed op risico in aanbouw werd genomen, dus zonder de zekerheid van voorverhuur. De stijging van het aanbod was het grootst in Brabant en Limburg. Ook in Zuid-Holland trad een belangrijke verruiming op.

Hoewel de verhoudingen op de gebruikersmarkt niet optimaal waren met meer aanbod dan vraag, had de logistieke vastgoedmarkt een grote aantrekkingskracht op beleggers, die vorig jaar een recordbedrag in dit deel van de commerciële gebouwenmarkt investeerden. In totaal kochten beleggers voor € 3,44 miljard distributiecentra. Buitenlandse beleggers namen het grootste deel van deze investeringen voor hun rekening.

Bijlage: Logistiek vastgoed in cijfers 2021

Over NVM Business

NVM Business is in Nederland de grootste coöperatieve vereniging van makelaars en taxateurs in onroerende goederen op het gebied van commercieel vastgoed. Zij geeft via educatie en research doelgerichte ondersteuning aan haar leden. NVM Business is gespecialiseerd in commercieel vastgoed – kantoren, bedrijfsgebouwen, winkels en horeca – en bestaat uit ruim 920 makelaars en taxateurs, die zich onderscheiden door hun uitgebreide kennis van de regio’s waarin zij actief zijn. Daarnaast zorgt zij voor belangenbehartiging richting overheid en politiek. Het werkgebied van de aangesloten makelaars en taxateurs bestrijkt het hele land en heeft vanwege het internationale karakter van de sector impact tot ver buiten de landsgrenzen.

1 maand geleden

NVM Business: Minder vraag naar kantoren, maar grote vraag naar bedrijfsruimten

NVM Business: Minder vraag naar kantoren, maar grote vraag naar bedrijfsruimten

Kantoren

De opname van kantoorruimte op de vrije markt is in de eerste drie maanden van 2021 licht gedaald in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Ondanks deze daling en het feit dat het om voorlopige cijfers gaat, werd in het eerste kwartaal ongeveer 227.000 m² kantoorruimte opgenomen. Daarbij was het opvallend dat de vraag zich vooral op kleine metrages richtte en dat er maar een beperkt aantal grote verhuurtransacties plaatsvonden.

Tegenover een daling van de vraag naar kantoorruimte stond echter een stijging van het direct beschikbare aanbod, al was deze stijging nog beperkt van omvang doordat veel bedrijven een afwachtende houding aannamen. In totaal werd 5,46 miljoen m² aangeboden. Ongeveer een derde van het aanbod had een structureel karakter, dat wil zeggen dat de aangeboden ruimten al meer dan drie jaar te huur of te koop staan.

Bedrijfsruimten & logistiek

Op de markt voor bedrijfsruimten was sprake van een grote vraag, wat in het eerste kwartaal tot een flinke toename van het aantal verhuurde en verkochte vierkante meters leidde. Bij de vraag naar bedrijfsruimten werd veel gewicht in de schaal gelegd door de logistieke sector. Opgeteld vond ongeveer 1,6 miljoen m² bedrijfsruimte zijn weg naar gebruikers, waarbij overigens naast de omvangrijke distributiecentra ook een groot aantal kleinschalige bedrijfsruimten aftrek vond.

Het aanbod van bedrijfsruimten gaf in de eerste drie maanden van het jaar een daling te zien, wat overigens niet kon verhinderen dat toch nog 11,2 miljoen m² op een gebruiker wachtte. Ondanks de daling bleef het langdurig leegstaande aanbod vrijwel onveranderd.

Retail

Tegen de verwachting in werd de winkelmarkt gekenmerkt door een goede vraag. Alles bij elkaar werd bijna 180.000 m² opgenomen, waarbij vooral veel kleine winkels werden verhuurd. Het aanbod daalde. Dit komt vermoedelijk omdat beslissingen worden uitgesteld, waardoor er minder aanbod op de markt komt. Als gevolg daarvan stond aan het eind van het kwartaal zo’n 1,8 miljoen m² te huur of te koop. Niettemin nam het structurele aanbod wel toe, evenals de looptijd. Volgens NVM Business zou in de loop van het jaar het aanbod weleens kunnen toenemen als de steunmaatregelen van de overheid worden afgebouwd.

 

 

 

 

Over NVM Business

NVM Business is in Nederland de grootste coöperatieve vereniging van makelaars en taxateurs in onroerende goederen op het gebied van commercieel vastgoed. Zij geeft via educatie en research doelgerichte ondersteuning aan haar leden. NVM Business is gespecialiseerd in commercieel vastgoed – kantoren, bedrijfsgebouwen, winkels en horeca – en bestaat uit ruim 900 makelaars en taxateurs, die zich onderscheiden door hun uitgebreide kennis van de regio’s waarin zij actief zijn.

Daarnaast zorgt zij voor belangenbehartiging richting overheid en politiek.

Het werkgebied van de aangesloten makelaars en taxateurs bestrijkt het hele land en heeft vanwege het internationale karakter van de sector impact tot ver buiten de landsgrenzen.

1 maand geleden

Tweedeling huurprijsontwikkeling in vrije sector huurmarkt

Naast huurprijsstijging is er in bepaalde steden en segmenten ook steeds vaker sprake van een huurprijsdaling

Tweedeling huurprijsontwikkeling in vrije sector huurmarkt

De gemiddelde huurprijs per vierkante meter kale huur is in het eerste kwartaal van 2021 vergeleken met het eerste kwartaal van 2020 voor nieuwe huurders gemiddeld met 5,9% gestegen voor woonhuizen en 7,7% voor appartementen. Nieuwe huurders betaalden een gemiddelde huurprijs van € 10,04 per vierkante meter per maand voor woonhuizen en voor appartementen van € 14,65. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers transactiedata vrije sector huurwoningen van NVM en VGM NL. De huurprijzen stijgen echter niet overal meer, er is sprake van een tweedeling in de markt. In de gemeenten met de hoogste gemiddelde huurprijs per vierkante meter – zoals Amsterdam en Amstelveen – daalden de huurprijzen bij mutatie. In gemeenten als Almere, Rotterdam en Groningen lieten de huurprijzen bij mutatie nog een flinke stijging zien. De huurprijzen stijgen minder hard in sterk stedelijke gebieden, en harder in minder stedelijke gebieden. Ook per oplevervorm zijn de verschillen tweeledig: kale en gestoffeerde woningen stegen over het algemeen in prijs, terwijl gemeubileerde woningen gemiddeld een daling lieten zien.

Eric Verweij, voorzitter VGM NL, licht toe dat de trend die sinds vorig kwartaal zichtbaar is steeds meer doorzet: “In sterk stedelijke gebieden, waar de huurprijzen als eerste flink stegen, zien we nu als eerste een stagnatie en soms zelfs behoorlijke daling van de transactiehuur als een nieuwe huurder de woning betrekt. De markt doet hier zijn werk, het plafond lijkt te zijn bereikt. De reden hierachter lijkt voornamelijk de veranderde vraag als gevolg van Covid-19 te zijn. Steden zijn minder aantrekkelijk geworden door onder meer het thuiswerken en de gesloten horeca en uitgaansactiviteiten, terwijl het buitengebied juist aantrekkelijker is doordat je voor dezelfde huurprijs bijvoorbeeld een extra kamer of buitenruimte krijgt. De eventuele reisafstand is minder belangrijk geworden. Een ander gevolg van de pandemie is het wegblijven van expats, wat ook een drukkend effect heeft op de huurprijzen, met name in het hogere segment.”

NVM-voorzitter Onno Hoes vult aan dat er nog steeds veel beweging in de huurmarkt zit: “Het aantal transacties is in het eerste kwartaal van 2021 met liefst 25% op jaarbasis gestegen. Met name appartementen doen het goed, zeker in het kale segment en in sterk stedelijke gebieden. Ook is er veel nieuwbouw opgeleverd, hetgeen een positief signaal is, echter met de kritische kanttekening dat met name woningen met huurprijzen boven de € 1.000 worden toegevoegd. Bouwen – zeker in het lagere- en middensegment – is essentieel om de markt weer gezond te krijgen en de doorstroming van met name thuiswonenden naar huur en huur naar koop weer op gang te krijgen. We hopen dan ook op een minister van Wonen in het nieuwe kabinet die de geschetste oplossing in de door de branche opgestelde Actieagenda Wonen ter harte neemt. Langer wachten is geen optie.”

De belangrijkste landelijke ontwikkelingen in de vrije sector huurwoningenmarkt in het eerste kwartaal van 2021 zijn:

  • Het aantal transacties stijgt in het eerste kwartaal van 2021 sterk, op jaarbasis met 25%.
  • Vooral meer verhuur van appartementen, in het kale segment, in sterk stedelijke gebieden, en meer nieuwbouw.
  • De prijsstijging in het kale huursegment bedraagt 5,9% voor woonhuizen en 7,7% voor appartementen. De gemiddelde verhuurprijs per  vierkante meter voor woonhuizen komt uit op € 10,04 en die voor appartementen op € 14,65.
  • In het algemeen stijgen de prijzen minder hard in sterk stedelijke gebieden, en harder in minder stedelijk gebied.
  • In de gemeenten met de hoogste gemiddelde huurprijs per vierkante meter, Amsterdam en Amstelveen, daalden de prijzen op jaarbasis. In Amsterdam met 5,1% en in Amstelveen met 8,0%. Ook in Arnhem daalden de prijzen, met 1,5%.
  • Daar tegenover staan gemeenten als Almere, Rotterdam, Groningen en Den Bosch waar de prijzen met 8 tot 9% stijgen. Utrecht is een uitschieter, de prijzen stijgen er 20%. Maar dat beeld wordt vertekend door een enorme instroom van veel, en gemiddeld duurdere, nieuwbouwtransacties.
  • 82% van alle transacties valt afgelopen kwartaal in het kale huursegment, 12% zijn gestoffeerde en 6% gemeubileerde woningen.

Gemeubileerd en gestoffeerd segment:

  • In het gemeubileerde en vooral het gestoffeerde segment stijgt het aantal transacties.
  • De gemiddelde transactieprijs van gestoffeerde woningen ligt 6,4% hoger, van gemeubileerde woningen juist 3,2% lager.
  • In vrijwel alle grotere gemeenten is in beide segmenten sprake van een daling van de huurprijzen.

Klik hier voor de marktrapportage VGM NL – NVM huurmarktcijfers met betrekking tot de mutaties in de vrije sector huurwoningenmarkt 1e kwartaal 2021.

Over VGM NL en NVM

Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL), de brancheorganisatie van vastgoed- en VvE managers, en de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM staan gezamenlijk voor circa 50.000 huurtransacties in de vrije sector op jaarbasis. Daarmee is een marktaandeel van ongeveer 50% gemoeid.

Sinds 2014 registreren VGM NL en de NVM samen de transactiedata van huurwoningen. Vier maal per jaar brengen VGM NL en NVM huurmarktcijfers met betrekking tot de mutaties in de vrije sector huurwoningenmarkt uit. NVM en VGM NL streven naar een minder sterk gereguleerde woningmarkt, waarbij de keuzevrijheid van de consument leidend is bij de invulling van zijn of haar woonwens.

2 maanden geleden