Kritisch VVD-lid doet in roman boekje open over ‘functie elders’

3 maanden geleden Binnenland

Dit is een origineel bericht van
Appeltje Eitje Producties

Het boek Functie Elders vertelt het ‘ware’ verhaal achter een van de meest opmerkelijke politieke gebeurtenissen van 2021: een foto van minister Ollongren waarop een memo met de woorden ‘functie elders’ leesbaar was. Op 15 juni werd het boek van auteur Antoon van Aken gelanceerd op het Binnenhof. Annabel Nanninga en Joost Eerdmans, prominenten van JA21, ontvingen de eerste exemplaren.

De roman biedt een onthullend kijkje achter de schermen van de landelijke politiek en geeft antwoord op de vraag: was het opzet of niet? Het verhaal is gebaseerd op de ware gebeurtenissen en ophef na de bewuste foto van minister Ollongren. De woorden ‘Positie Omtzigt functie elders’ waren politiek zwaar beladen. Wie wenste Omtzigt een functie elders toe? Waarom stond dat op de memo? En waarom kon heel Nederland dat zien?

Van Aken: ‘Ik heb dagenlang aan de buis gekluisterd gezeten na de ophef en ik ben meteen daarna met het schrijven begonnen.’ Hij benadrukt dat hij de ware gebeurtenissen slechts heeft gebruikt om een eigen verhaal te maken met een zelfverzonnen plot.

De auteur, bedrijfseconoom van huis uit, heeft het boek in vier weken geschreven. Zijn politieke en maatschappelijke betrokkenheid is goed terug te vinden in het boek: hij speelt er een rol in als kritisch VVD-lid. Hierdoor wordt het verhaal verteld vanuit de blik van een buitenstaander die een insider is geworden. Dat maakt het laagdrempelig en entertaining.

Het boek is voor iedereen die in politiek geïnteresseerd is en meer wil weten over deze affaire. Het is infotainment, leest vlot en is geschreven voor jong en oud. Het gaat om een politieke thriller die op een humoristische manier is opgetekend.

Functie Elders is faction, een mix tussen fictie en non-fictie, maar met een knipoog naar de werkelijkheid. Alle namen in het boek zijn veranderd; zo heet de premier Mart en de minister van de foto Sasha. Ook een zekere Pimpelmees speelt een prominente rol. ‘Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen kan slechts worden toegeschreven aan toeval, dan wel een mogelijk slecht functionerend herinneringsvermogen van mij, de auteur’, zegt Van Aken.

Dit is niet het eerste boek van Van Aken dat op basis van een waargebeurd verhaal is verschenen. Zo publiceerde hij eerder over de Romeinse keizer Nero wiens extravagante levensstijl destijds op steeds meer weerstand stuitte. ‘Machtsverhoudingen en ophef triggeren me’, zegt Van Aken, ‘daar wil ik over schrijven. Maar dan wel mijn eigen verhaal.’

Appeltje Eitje Producties
plaats:
Den Haag
website:
https://persberichten.nl/home