Verhoogde kans op legionella na terugkeer van vakantie

19-07-2022 16:24 | 4 maanden geleden

Dit is een origineel bericht van
Techniek Nederland

Terugkerende vakantiegangers lopen een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis. Veel mensen miskennen de gevaren van kranen die langer dan een week niet worden gebruikt. Volgens Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, komen daardoor na de vakantie onnodig veel legionellabesmettingen voor. De installateursvereniging heeft een aantal tips op een rij gezet om legionellabesmetting te voorkomen.

Volgens Techniek Nederland is de kans op legionellabesmetting het grootst na de vakantieperiode. Tijdens vakanties worden kranen niet gebruikt, waardoor het water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt. Deze twee factoren hebben een negatief effect op de kwaliteit van leidingwater wat de kans op vermeerdering van de legionellabacterie vergroot. De legionellabacterie kan vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking en forse griep veroorzaken. In een aantal gevallen kan een legionella-infectie zelfs een dodelijke afloop hebben. Jaarlijks zijn er enkele honderden meldingen, maar waarschijnlijk komen er in werkelijkheid veel meer legionellabesmettingen voor.

Thuis éérst de douche aan

Techniek Nederland raadt terugkerende vakantiegangers aan om bij thuiskomst de douche vier à vijf minuten rustig te laten stromen, om te voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt. Dit is te voorkomen door de sproeikop onder water in een emmer te houden of de douchekop in een washandje te verbergen.’

Doorspoelen

Doorspoelen na de vakantie is belangrijk om de kwaliteit van het water te kunnen waarborgen. Het doorspoelen zorgt er ook voor dat stoffen die in het water zijn opgelost, zoals metalen uit de drinkwaterleiding, weggespoeld worden.

Vakantiebestemming

Aandacht voor legionella is niet alleen thuis belangrijk. Ook op vakantiebestemmingen lopen waarschijnlijk ieder jaar tientallen reizigers een besmetting op. Het risico is vooral groot wanneer het appartement of vakantiehuisje langere tijd niet bezet is geweest. Uit voorzorg is ook in dit geval aan te raden alle kranen enkele minuten te laten doorspoelen.

Zeven tips om legionellabesmetting te voorkomen

- Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen vier á vijf minuten lang.

- Laat het water rustig stromen en voorkom dat u daarbij het water vernevelt. Dat kan door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje of het sproeistuk van de kraan af te halen.

- Ook een tuinslang die in de volle zon hangt kan flink opwarmen, waardoor zich legionella kan ontwikkelen. Spoel daarom eerst een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt. Voorkom ook hier verneveling.

- Vaak is zelf instellen van de temperatuur van het warm water mogelijk. Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 graden heeft.

- Pas de drinkwaterinstallatie nooit zelf aan, maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf. Het is vooral belangrijk om 'dode leidingen' en opwarming van koud water door naastgelegen warme leidingen (hotspots) bij de aanleg en aanpassing van de drinkwaterinstallatie te voorkomen.

- Bubbelbad (spa, whirlpool, jacuzzi, hot tub) regelmatig reinigen en ontsmetten volgens de gebruiksaanwijzing.

- Techniek Nederland adviseert om ook op de vakantiebesmetting alle kranen enkele minuten te laten doorspoelen.

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van de sector techniek en vertegenwoordigt ruim 6.300 bedrijven in de installatiebranche en de technische detailhandel. Met een jaaromzet van meer dan 16 miljard euro en werkgelegenheid voor zo’n 130.000 personen zijn we een economische en sociale factor van betekenis. Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden slimme techniek binnen woningbouw, utiliteitsbouw, industrie en infrastructuur.
Techniek Nederland
plaats:
Woerden
website:
https://www.technieknederland.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Nieuwe podcastserie helpt om tekorten in de techniek terug te dringen

Vanaf deze maand brengt Techniek Nederland samen met de redactie van De Makers van Morgen een  nieuwe podcastserie: ‘Aan De Bak!’. Samen met prominente studiogasten uit de sector bespreekt podcast-host Diana Matroos (o.a. BNR Nieuwsradio) urgente HR-thema’s. Met als doel: meer mensen werven en samen de tekorten in de techniek oplossen. ‘Aan de Bak!’ is een podcastserie voor iedereen die in de techniek werkt en met personeelszaken te maken krijgt.
4 dagen geleden

Minister De Jonge reikt eerste deelcertificaten uit aan warmtepompmonteurs

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft vandaag de eerste deelcertificaten ‘Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen’ uitgereikt. Het is de eerste mijlpaal in een omvangrijke operatie: de komende jaren worden duizenden monteurs klaargestoomd om in de Nederlandse woningen warmtepompen te installeren. De uitreiking van de certificaten vond plaats bij opleidingsbedrijf Installatiewerk in Hoofddorp
3 weken geleden

Persbericht CONNECT2030: technieksector heeft ‘toekomstbehendigheid’ nodig

Vandaag presenteert de technieksector de toekomstverkenning CONNECT2030. Het rapport is opgesteld om in beeld te brengen met welke ontwikkelingen Nederland op weg naar 2030 te maken krijgt én welke rol de techniek daarin speelt. In de toekomstverkenning is extra aandacht voor het internationale perspectief en de mening van jongeren. Voorzitter Doekle Terpstra van ondernemersorganisatie Techniek Nederland reikte het eerste exemplaar van het rappor
2 maanden geleden

Miljoenennota: energietransitie urgenter dan ooit

Het verduurzamen van woningen en gebouwen in Nederland is volgens ondernemersorganisatie Techniek Nederland belangrijker dan ooit. Voorzitter Doekle Terpstra vindt het een belangrijk signaal dat het kabinet blijft investeren in verduurzaming. De hoge uitgaven om de koopkrachtdaling te dempen zijn logisch en terecht, zegt Terpstra, maar het mag de aandacht niet afleiden van de noodzaak om steeds meer vaart te maken met de energietransitie. Tekort
2 maanden geleden

De installatiebranche blijft groeien

De vooruitzichten voor de installatiebranche blijven goed. Het totale productievolume bouwinstallatie groeit in 2023. In de jaren daarna vertraagt de groei door de onzekere economische ontwikkelingen. Dat blijkt uit het rapport Economische vooruitzichten 2023 en verder. Onderzoeksbureau BouwKennis stelde het rapport in opdracht van Techniek Nederland op. Groei in alle marktsegmenten De productievolumes in de utiliteitsbouw, infra en woningbouw gr
4 maanden geleden

Warmtepomp werkt ook tégen de warmte

De komende dagen krijgt ons land te maken met hoge temperaturen. Wie een warmtepomp in huis heeft, zal daar relatief weinig last van hebben. Een warmtepomp zorgt namelijk niet alleen voor verwarming in de winter, maar kan ook voor verkoeling zorgen in de zomer. Zowel all-electric als hybride warmtepompen Met behulp van de warmtepomp is het mogelijk om de temperatuur in huis 2 tot 3 graden te laten dalen. Bij warmtepompen met een bodembron (bodem-
5 maanden geleden

Geplaatst in

Nieuws