Amsterdam Zuid-Oost gaat South by Southwest

05-03-2020 15:33 | 2 jaar geleden

Dit is een origineel bericht van
Alles is Gezondheid

Praten over liefde, leefstijl en de zin (en onzin) van het leven, en tegelijkertijd aan moeilijke thema’s werken als zoals armoede, gezondheid, eenzaamheid en geweld op straat - geniaal idee, of utopie? In de Bijlmer is dit voor Alles is Gezondheid partner PLYGRND.city de normaalste zaak van de wereld. En dát is bij het internationale cultuur- en innovatiefestival South by Southwest (SXSW) in Texas (VS) niet onopgemerkt gebleven.

South by Southwest (SXSW) is een jaarlijks internationaal event dat bekend staat om het spotten van talent en opkomende trends. Eerder hebben err Nederlandse impactmakers gestaan zoals Daan Roosegaarde, Cinekid, Borre Akkersdijk en Dave Hakkens. Met bijna een half miljoen bezoekers vanuit de hele wereld is SXSW hét cultuur en innovatiefestival van het jaar. Deze editie speelt zich van af van 13 tot 22 maart 2020. Met als thema ‘Welcome to the Future’.

En een betere toekomst, is precies waar de Nederlandse urban designers van PLYGRND.city iedere dag aan werken. 'Vooral voor mensen in stedelijke buurten waar zich er een opeenstapeling van maatschappelijke problemen voordoet', zegt oprichter Arjen Heus. 'In deze buurten is er over het algemeen weinig vertrouwen in de overheid en aanverwante organisaties.' De Amsterdamse buurtmakers zijn met hun Hoodlab-project geselecteerd als een van de vijf finalisten van de SXSW wedstrijd Place by Design.

Hoodlab, afkorting van het Engelse woord neighbourhood (buurt) en laboratorium (lab), is een tijdelijke vrijplaats vanuit een open 20ft zeecontainer dat naar de mensen toekomt om samen te werken aan de uitdagingen van de buurt door middel van empowerment, verbinding en beweging. Je zou het kunnen kennen van de kleurrijke fietstunnels met de handgemaakte harten in Venserpolder (Bijlmer) waar honderden bewoners hebben samengewerkt om de plek te helen na een reeks (dodelijke) incidenten in 2017.

Place by Design op South by Southwest geeft gedurfde initiatieven een podium die de wereld laten zien hoe je op schaalbare wijze positieve impact op communities in de openbare ruimte kan maken. En de winnaar? Die wordt bekend gemaakt tijdens het programma van de 23e jaarlijkse SXSW Innovation Awards in een zaal met duizenden bezoekers, waaronder burgemeesters, fondsen, investeerders, internationale pers en influencers.

Ondersteund door onder andere het ministerie van OCW, Alles Is Gezondheid en de Nederlandse handelsmissie New Dutch Wave staat de Nederlandse startup PLYGRND.city met Hoodlab op zowel 14 als 16 maart 2020 op dit bijzondere podium. In Nederland kom je Hoodlab sowieso tegen op het jaarcongres van Alles is Gezondheid op 16 juni 2020 in Amersfoort

Meer informatie over Hoodlab: Arjen Heus (PLYGRND.city): 06-22885003, arjen@playgroundcity.nl Links: www.sxsw.com/place-by-design/ www.playgroundcity.nl/ www.hoodlab.nl/ www.allesisgezondheid.nl/...
Alles is Gezondheid
plaats:
Utrecht
website:
https://www.allesisgezondheid.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Natuur op Recept: samen op pad voor een groene gezonde leefstijl

Op 8 december 2021 uur organiseert Alles is Gezondheid een webinar over de vraag hoe natuur kan helpen met een gezonde leefstijl en wat dat vraagt in de samenwerking tussen huisarts en (zorg)professionals.

Natuur is goed voor lijf en brein: dat voelen mensen intuïtief goed aan. Wetenschap bewijst het ook: natuur stimuleert een gezonde leefstijl. Mensen gaan meer bewegen, ontspannen, ontmoeten en reflecteren als ze in de natuur zijn. En dat zet je natuurlijke herstelsysteem aan. Maar (kwetsbare) mensen gaan niet uit zichzelf de natuur in voor hun gezondheid.

Het concept Natuur op Recept kan mensen op weg helpen. Niet alleen (huis)artsen schrijven al vaker 'natuur' voor. Ook steeds meer praktijkondersteuners (POH), diëtisten, (fysio)therapeuten, leefstijlbegeleiders, buurtsportcoach of welzijnswerkers grijpen de natuur aan om cliënten en patiënten (letterlijk) op weg te helpen.

Programma/sprekers

 • In het webinar neemt Buitenpsycholoog Irina Poleacov de kijkers mee in de praktijk van het buiten begeleiden en de (positieve) effecten die mensen daarvan ondervinden.
 • Iris de Vries (huisarts en voorzitter van Arts en Leefstijl) gaat in op de rol van de huisarts, het belang van de  wetenschap en praktische materialen.
 • Adviseur Gezondheidsbevordering Brigit Hamburg van GGD Gooi en Vechtstreek laat zien hoe lokale samenwerking tussen de diverse betrokken professionals er bij Natuur op Recept er concreet kan uitzien.
 • Moderator is Annette Postma (netwerkadviseur bij Alles is Gezondheid). Zij ontwikkelde met Arts en Leefstijl een set materialen ‘Natuur en Gezonde Leefstijl voor de eerstelijn’ (handleiding, praktijkadviezen, patiëntenfolder).

De (live) uitzending vanuit de studio in Amsterdam vindt plaats op woensdag 8 december 2021 van 11.00-12.15 uur. Deelname is gratis.

Aanmelden kan hier: https://www.allesisgezondheid.nl/evenementen/webinar-natuur-op-recept-samen-op-pad-voor-een-groene-gezonde-leefstijl/

2 weken geleden

Conferentie ‘Health as the ability to adapt and self-manage’ in Jaarbeurs

Conferentie ‘Health as the ability to adapt and self-manage’ in Jaarbeurs te Utrecht met o.a. staatssecretaris Paul Blokhuis:

10 jaar werken en denken vanuit dynamische visie op gezondheid

Op 11 november organiseert Institute for Positive Health in samenwerking met ZonMw en de Gezondheidsraad in De Jaarbeurs te Utrecht de Conferentie ‘Health as the ability to adapt and self-manage’. Deze bijeenkomst markeert de tiende verjaardag van de beweging van ‘Positieve Gezondheid’. Tijdens de conferentie gaan onder andere staatssecretaris Paul Blokhuis, dagvoorzitter Maaike de Vries, hoogleraar André Knottnerus en onderzoekers Machteld Huber en Alex Jadad in gesprek over het verkleinen van gezondheidsverschillen, vitaal ouder worden, sociale vraagstukken en betaalbare zorg door middel van Positieve Gezondheid.

10 jaar werken en denken vanuit dynamische visie op gezondheid

Tien jaar geleden publiceerden onderzoekers Machteld Huber, André Knottnerus, Henk Smid en Alex Jadad een baanbrekend artikel in de British Medical Journal over een nieuw concept van gezondheid, waarin veerkracht en zelfregie centraal staan. In Nederland is deze beweging door Machteld Huber verder ontwikkeld in de vorm van Positieve Gezondheid; in Canada door Alex Jadad in Trusted Networks.

Tijdens de conferentie in de Jaarbeurs op 11 november wordt onder andere gereflecteerd op 10 jaar werken en denken vanuit deze dynamische visie op gezondheid. Daarnaast wordt de route naar een veerkrachtige samenleving verder samen verkend. Onder andere staatssecretaris Paul Blokhuis, Maaike de Vries, Mariëtte Hamer, Henk Smid, Alex Jadad, Machteld Huber, Véronique Timmerhuis en Marianne Geleijnse verzorgen een bijdrage tijdens de bijeenkomst.

Handbook Positive Health

Naast een uitgebreid programma wordt ook de eerste versie van het ‘Handbook Positive Health in Primary Care, the Dutch Example’ uitgereikt. Dit is de vertaling van het Handboek Positieve Gezondheid in de Huisartspraktijk, eerder dit jaar uitgegeven door Bohn Stafleu van Loghum.

Locatie en aanwezigheid

De conferentie is geschikt voor een breed publiek dat interesse heeft in Positieve Gezondheid en het optimaliseren van zorg en gezondheid. Van (zorg)professional tot bestuurders, uit beleid, praktijk, onderwijs en onderzoek, die met Positieve Gezondheid én andere uitwerkingen van ‘Ability to adapt’ werken, of dat willen gaan doen. Accreditatie is aangevraagd en toegekend.

De conferentie vindt plaats op donderdag 11 november 2021 van 9:30 tot 17:00 in de Jaarbeurs te Utrecht. Voor gereduceerd tarief is ook oline deelname mogelijk voor het plenaire programma.

Aanmelden kan via https://www.iphconferentie-registratie.nl/nl/.

 

1 maand geleden

Livecast 2021: herontdekking van gezondheid

Door de coronacrisis herontdekken we gezondheid en een gezonde leefstijl. Nederland ziet het belang in van mentale gezondheid en welbevinden. Begrippen als vitaliteit en veerkracht winnen aan kracht in de samenleving.

Onder het motto Rediscovering Health gaat de LIVECAST 2021 van Alles is Gezondheid in op de #hoedan vraag. Hoe zetten we gezondheid op het goede spoor? Hoe zorgen we daarbij voor vernieuwing? Welke ontdekkingen staan ons nog meer te wachten?

Programma/gasten

In de livecast ontdekken we gezondheid in verschillende gedaantes. We doen dat met: Thijs Launspach (psycholoog, stress expert, bestsellerauteur), Giel Beelen (radio dj, oprichter KUKURU), Marieke Schatteleijn (tv presentator, boswachter), Mia Wessels (arts, De Jonge Dokter, Metanoia), Arjen Heus (stadsmaker, founder PLYGRND.city), Tanja Jadnanansing (bestuurder Amsterdam Zuidoost), Barbara Koenis (programmamanager oncologie, ZGT Twente), Rachelle van der Linden (creatief ondernemer), Daan Bultje (Healthy Ageing Network Noord Nederland) en Karen van Ruiten ( Alles is Gezondheid). Presentatie is in handen van Marianne van den Anker (NPO, Radio1).

Live uitzending vanuit de Prodentfabriek in Amersfoort:

 • Dinsdag 9 november 2021
 • 11.00-12.30 uur

Aanmelden en kijken (deelname is gratis):  

https://www.allesisgezondheid.nl/evenementen/livecast-2021-alles-is-gezondheid/

Met dezelfde kijklink is van 13.00-13.30 uur een speciale livestream volgen van de Canadees-Colombiaanse innovator Dr. Alex Jadad. Alex is auteur van het boek ‘Trusted networks for Health & Care’ en verantwoordelijk voor de stelselherziening van de zorg in Colombia.

1 maand geleden

Netwerkbijeenkomst: verbeteren van toegankelijke (online) jongerenhulp

Volgens het CBS zit onze mentale gezondheid op een dieptepunt en zijn jongvolwassenen het vaakst psychisch ongezond. Maar waar kunnen zij terecht en hoe vinden jongeren (online) hun weg naar een luisterend oor of passende hulp?

Jongeren in Nederland hebben te maken met toenemende mentale en psychische problemen.

Daarom is vorig jaar Jongeren Hulp Online gestart: een website waar jongeren het gebundelde aanbod van bekende (online) hulplijnen kunnen vinden die snel, anoniem en gratis hulp bieden bij vragen of problemen op mentaal vlak.  

Aangesloten zijn: De Kindertelefoon, De Luisterlijn, @ease, PratenOnline, MIND Korrelatie, Alles Oké?, Jouw GGD en 113 Zelfmoordpreventie. Of het nou gaat om chatten, appen, mailen of bellen: ze zijn er allemaal om te helpen met gesprekken, tips, adviezen en doorverwijzing.

Komende maanden willen we Jongeren Hulp Online meer bekendheid geven (onder jongeren en professionals) en het gebruik ervan stimuleren.

 • Heb je ideeën over hoe we (online) jongerenhulp beter beschikbaar kunnen maken?
 • Wil je meedenken om Jongeren Hulp Online groter te maken?
 • Heb je tips om jongeren te helpen bij het vinden van geschikte (online) hulp?

Kom dan naar de Netwerkbijeenkomst op woensdag 6 oktober 2021 van 14.30-16.30 uur in Utrecht.

M.m.v. Sara Langeveld (ervaringsdeskundige, jongerenambassadeur, oprichter Essential Waves), prof. dr. Arne Popma (hoofd afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van Amsterdam UMC, voorzitter NvvP) en Camie Bonger (TransformatieTheater, PraatPaal verhalen)

Informatie en aanmelden: https://jongerenhulponline.nl/netwerkbijeenkomst/

Jongeren Hulp Online is een initiatief van Alles is Gezondheid en Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Met ondersteuning van VWS gaan we deze site in 2021 verder verbeteren en doorontwikkelen.  

2 maanden geleden

Webinar: Campagne voor gezonde leefstijl: hoe dan?

Op 13 juli 2021 organiseert Alles is Gezondheid een webinar over de vraag hoe je -op lokaal niveau- actief campagne kan voeren om inwoners te enthousiasmeren voor een gezonde(re) leefstijl.

Overal in Nederland werken publieke en private partijen samen om meer gezondheid te creëren voor hun wijken, dorpen, steden en regio’s.

Maar het daadwerkelijk bereiken van inwoners en ze aansporen tot gedragsverandering vormt voor veel (gezondheids)professionals een uitdaging. Je komt dan al snel uit in de wereld van campagnes en communities.

In dit webinar vertelt campagne expert Daan Warmerdam over wat er allemaal komt kijken bij een (gezondheids)campagne en hoe je een lokale gemeenschap kan opbouwen van mensen die willen meedoen.

Inhoud

 • Waaruit bestaat een campagne en hoe bouw je die stapsgewijs op?
 • Wanneer en voor welke doelgroepen of regio’s zijn campagnes interessant?
 • Praktijkvoorbeelden: wat zijn lessen uit bestaande (gezondheids)campagnes?
 • Healthy Hillegom: hoe breng je beweging naar gezondheid op gang in de regio?
 • Case: wat kunnen we leren van de GGD campagne ‘30 dagen gezonder’?
 • Tips: wat kan je zelf doen om inwoners mee te krijgen voor meer gezondheid?

Sprekers

Daan Warmerdam is medeoprichter van The Pando Network, een campagnebureau voor gezondheidsprojecten. In zijn werk is Daan constant op zoek naar creatieve manieren om de gezonde keuze weer de makkelijke keuze te maken.

Janny de Boer: is netwerkadviseur Publieke Gezondheid & Preventie bij Alles is Gezondheid: een netwerk van 3.000 publieke en private partijen die samenwerken aan een gezonder Nederland. Janny zal het webinar modereren.

Voor wie

Professionals in de wereld van zorg, gezondheid en welzijn die direct of indirect te maken hebben met campagnes en mensen willen activeren voor een gezonder leven.

Wanneer

De (live) uitzending vindt plaats vanuit de studio in Den Haag op dinsdag 13 juli van 11.00-12.00 uur. 

Aanmelden

Deelname is gratis. Schrijf je in via deze link: https://www.allesisgezondheid.nl/evenementen/campagne-voor-meer-gezondheid-hoedan/

5 maanden geleden

Webinar Kavelmodel: gezondheid als het nieuwe normaal

Op 28 juni 2021 organiseert Alles is Gezondheid, Health KIC en 8HRK Gezond (Achterhoek) een webinar over de vraag hoe het Kavelmodel een regio kan helpen om zelf aan het roer te staan in het organiseren van de gezondheid en zorg van inwoners.

Door te focussen op méér gezondheid blijft de zorg betaalbaar en toegankelijk. Het Kavelmodel is bedacht om deze ambitie op lokaal niveau waar te maken. Met inwoners die gezondere keuzes maken en zorgprofessionals die ‘de mens’ weer centraal (kunnen) stellen.

Essentie van de aanpak is om gezondheid en zorg anders te organiseren, financieren en monitoren. Deze aanpak vormt een samenhangend geheel van domeinoverstijgende samenwerking, innovatieve financiering, vernieuwende organisatievormen en het meten van beleefde gezondheid.

De Achterhoek is de eerste regio in Nederland waarin het Kavelmodel verder vorm krijgt. Lokale trekker is de thematafel ‘De Gezondste Regio’ van 8RHK ambassadeurs. Aangesloten partijen zijn zorgorganisaties, ondernemers, overheden en zorgverzekeraars. 

Inhoud webinar

 • Hoe zorgt het Kavelmodel dat investeren in gezondheid loont?
 • Voor welke soort regio’s is het model kansrijk? Wat is daar nodig?
 • Hoe begin je met veranderen naar een lokaal gezondheidsstelsel?
 • Hoe betrek je inwoners? Hoe krijg je systeemspelers mee?
 • Waar kun je gezondheidsverbeteringen in de regio aan aflezen?
 • Wat zijn de eerste inzichten en (leer)ervaringen in de Achterhoek?

Sprekers

 • Leonie Voragen: directeur bij Stichting Health KIC (initiatiefnemer Kavelmodel)
 • Maarten den Braber: data analist en expert digitalisering in de gezondheidszorg
 • Rob Jaspers: bestuurder GGNet en voorzitter Thematafel ‘De Gezondste Regio’ bij 8RHK ambassadeurs
 • Karen van Ruiten: programmahoofd van Alles is Gezondheid

Voor wie

Alle professionals in de wereld van zorg, gezondheid en welzijn die willen leren en samenwerken op het gebied van preventie en (positieve) gezondheid.

Wanneer

De live uitzending vanuit de studio in Amsterdam is op maandag 28 juni 2021, 14.00-15.00 uur.

Aanmelden

Deelname is gratis. Schrijf je in via: https://www.allesisgezondheid.nl/evenementen/webinar-kavelmodel-gezondheid-als-het-nieuwe-normaal/

Het Kavelmodel is een initiatief van Health KIC en wordt gefaciliteerd door Noaber Foundation, Menzis, PGGM, Bernard van Leer Foundation, Alles Is Gezondheid en Ministerie van VWS

6 maanden geleden