“Scheiden met compassie scheelt de maatschappij jaarlijks 800 miljoen euro”

09-09-2021 08:53 | 1 maand geleden

Dit is een origineel bericht van
Oosthout & Bildirici Advocaten i.s.m. MGIHN

Tijdens de Dag van de Scheiding, 10 september 2021, vraagt beroepsvereniging van familierechtadvocaten/scheidingsmediators (vFAS) aandacht voor het verbeteren van het proces rondom scheidingen, zodat (ex)-partners zorgvuldig en respectvol uit elkaar gaan. Uit onderzoek van Judex blijkt dat het gemiddeld aantal scheidingen per jaar 83.000 bedraagt, waarbij ongeveer 86.000 kinderen betrokken zijn. “Doordat veel scheidingen ontaarden in vechtscheidingen, lopen de kosten voor onze maatschappij op tot zeker 800 miljoen euro per jaar”, stelt Robert Oosthout, advocaat en mediator bij Oosthout & Bildirici Advocaten. “Dat kan en moet anders.”

De kosten bij vechtscheidingen reizen volgens de advocaat uit Den Haag ‘de pan uit’. “Mondt zo’n scheiding uit in een vechtscheiding, dan lopen niet alleen de advocaat- en gerechtelijke kosten hoog op, maar ook de kosten van de jeugdzorg, Raad voor de Kinderbescherming en bijvoorbeeld de kinderpsychologen.” Als advocaat-mediator en tevens oud-bankier zegt hij: “Als ik een voorzichtige schatting maak, kom ik toch al gauw op ruim 800 miljoen euro per jaar.”

Compassie

“Door te scheiden met compassie voor elkaar kunnen vechtscheidingen echter voorkomen worden”, stelt Oosthout. Als advocaat van het advocatenkantoor Oosthout & Bildirici Advocaten heeft hij de methode ‘Scheiden Met Compassie’ ontwikkeld. “Samen met zijn cliënten creëer ik een nieuwe context. De gezamenlijke droom van een gemeenschappelijke toekomst maakt plaats voor een nieuwe, namelijk: hoe geven we vorm aan onze toekomst als we niet meer bij elkaar zijn en hoe zorgen we ervoor dat de kinderen desondanks een goede start kunnen maken in het leven?”

Ervaringsdeskundige

Naast zijn jarenlange werkervaring is Oosthout ervaringsdeskundige. “Toen ik zelf ging scheiden, zei ik tegen mijn toenmalige vrouw dat we voor het hele proces ongeveer een half jaar nodig zouden hebben en dat we het beste deze periode met compassie voor elkaar konden aangaan.” De advocaat pleit ervoor dat ouders met kinderen kiezen voor de methode ‘Scheiden Met Compassie’. “Het bespaart de kinderen van de te scheiden ouders leed, het versnelt en vergemakkelijkt het scheidingsproces en het scheelt daarmee de maatschappij een enorme berg geld.”

Achtergrondinfo over Dag van de Scheiding

Op 15 september 1796 werd in Nederland de allereerste echtscheiding uitgesproken. Sinds 2010 staat op de tweede vrijdag van september de Dag van de Scheiding centraal. Dit jaar heeft deze dag plaats op vrijdag 10 september. De Dag van de Scheiding is een initiatief van de beroepsvereniging van familierechtadvocaten/scheidingsmediators (vFAS). Alle bij de vFas aangesloten kantoren openen op deze dag hun deuren om kosteloos advies te geven over scheiden. Het uiteindelijke doel is ‘het verbeteren van het proces rondom scheidingen zodat (ex)-partners zorgvuldig en respectvol uit elkaar gaan’.

Voor meer informatie over de aanpak van auteur Robert Oosthout kunt u rechtstreeks met hem contact opnemen via: 06-26902545, of a.r.oosthout@obadvocaten.nl. Deze foto is rechtenvrij, mits u als fotocredit vermeldt: (Foto: Oosthout & Bildirici Advocaten).
Oosthout & Bildirici Advocaten i.s.m. MGIHN
plaats:
Den Haag/Harderwijk
website:
https://www.oosthoutadvocatuur.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Juridisch adviseur Catheel Pino sluit zich aan bij Lysias Advies

Juridisch adviseur Catheel Pino is per 1 oktober in dienst getreden bij Lysias Advies. Als expert innovatieve financieringsvormen in het publieke domein komt zij het adviesbureau uit Amersfoort versterken. Directeur Magdeleen Sturm: “We zien een groeiende behoefte aan expertise op financieringsvragen en hebben daar als Lysias een stevig profiel op ontwikkeld. We zijn daarom blij met de komst van Catheel.”  

Pino adviseerde in het verleden overheden met vraagstukken rondom bekostigen en financieren. “Als juridisch adviseur in publieke financiering wil ik overheden helpen om hun ambities en opgaven te realiseren door de juiste inzet van financiering. Dat kan door vooraf mee te denken en te implementeren, maar ook door gedurende de rit te adviseren en te helpen bij te sturen.”  

Revolverende fondsenstrategie Rotterdam 

Zo droeg Pino bij aan de ontwikkeling van een revolverende fondsenstrategie voor de gemeente Rotterdam. Ook schreef zij mee aan een subsidieregeling bewonersinitiatieven voor de gemeente Heemstede en implementeerde zij het afwegingskader publieke financiering binnen de gemeente Den Haag. Onlangs sprak zij nog op het jaarcongres Public Finance. Ze leidde een masterclass over de mogelijkheden van financiering en bekostiging en welke keuzes en invulling van financieringsinstrumenten daarbij van belang zijn. 

Directeur Magdeleen Sturm is blij met de komst van Pino. “We zien een groeiende behoefte aan expertise op financieringsvragen en hebben daar als Lysias een stevig profiel op ontwikkeld. Dat leidt tot mooie instrumenten als het Transitiefonds Landbouw en het Ontwikkelfonds voor lokale initiatieven (LISE) in Den Haag. De juridische expertise van Catheel is daarop een mooie aanvulling.”  

Opgave centraal stellen  

Bij Lysias treft zij naar eigen zeggen ‘een mooi team van adviseurs dat vanuit verschillende achtergronden expertise in financiering heeft opgebouwd’. Pino stelt: “Wat we overal zien, ook in het openbaar bestuur, is dat alles met elkaar verbonden is. Dat vraagt ook een aanpak en visie die daarop aansluiten. Ik ben ervan overtuigd dat we opgave en instrument nog meer aan elkaar kunnen verbinden, door interdisciplinair te werken en de opgave telkens centraal te stellen.” Sturm besluit: “En dat sluit naadloos aan op onze missie en visie.” 

Juridisch adviseur in publieke financiering Catheel Pino is per 1 oktober in dienst getreden bij Lysias Advies. (Foto: Laura van Bentum)

Suggestie fotobijschrift:  

Juridisch adviseur in publieke financiering Catheel Pino is per 1 oktober in dienst getreden bij Lysias Advies. (Foto: Laura van Bentum)

2 dagen geleden

“Ik giet een humoristisch sausje over geld”

Michael Keet beleeft première theatershow “Het geheime leven van geld” in de Schalm

VELDHOVEN – “Het geheime leven van geld” is de titel van de collegetour die 21 oktober in de Schalm in Veldhoven in première gaat. Michael Keet, spreker, ondernemer en auteur van de boeken ‘Moneyfulness’ en ‘Wie is de baas: jij of het geld?’ neemt het publiek mee door dat 'deel van de wereld van geld waar het nog niet bekend mee is'. “Geld wordt als zwaar of moeilijk ervaren, daarom heb ik er een humoristisch sausje overheen gegoten.”

“Geld; je houdt ervan of je haat het, maar we hebben het allemaal nodig”, zegt Keet. Hij maakte een voorstelling die laveert tussen een collegetour en cabaret. “Ik maak het serieuze onderwerp ‘geld’ licht met een lach.” De ondernemer – van huis uit financieel mentor en auteur – deelt op 21 oktober in de Schalm in Veldhoven herkenbare verhalen over geld. “De verschillen tussen man en vrouw, hoe jouw geldbrein werkt, het uitstellen van het kooporgasme en welk geldtype je zelf bent. Deze voorstelling is voor iedereen die interesse in geld heeft én zin heeft in een leuke avond.”

Auteur en spreker Michael Keet toert met zijn theatershow “Het geheime leven van geld” door Brabant. (Foto: Moneyfulness / Michael Keet)

Boek 'Wie is de baas: jij of het geld?' cadeau

“Geld maakt allerlei emoties en gevoelens los bij mensen, het kan het beste in iemand naar boven brengen, maar ook het slechtste”, vertelt hij. “Door de rol van geld te kennen kun je ook beslissen welke rol jij wil dat geld gaat spelen. Geld is nu eenmaal een belangrijk middel, of je wil of niet.” Omdat hij zo begaan is met de menselijke kant van geld, krijgt iedere bezoeker zijn boek ‘Wie is de baas: jij of het geld?’ aan het einde van de show cadeau. “Zo houd je nog eens wat over aan je theaterbezoek.”

Tickets

Tickets zijn verkrijgbaar bij Theater de Schalm en online via www.deschalm.com

Tevens is de voorstelling te volgen via de livestream waarvoor online ook tickets verkrijgbaar zijn. Kijk op www.hetgeheimelevenvangeld.nl voor andere data en locaties.

De theatershow “Het geheime leven van geld” (Foto: Moneyfulness / Michael Keet)

1 week geleden

Boek Midlife Happiness Expert aangekocht door Openbare Bibliotheek

‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’ binnenkort landelijk te lenen

Ook de Openbare Bibliotheek helpt mee om het taboe op de midlifecrisis van de man te doorbreken. Door de aankoop van zo’n 40 boeken is het binnenkort toegankelijk voor een groot lezerspubliek van de Bibliotheek.

“Sinds mijn zesde jaar ben ik lid van de bibliotheek geweest”, zegt Midlife Happiness Expert Aafke Dijkstra. “Ik vind het een eer dat mijn boek nu is opgenomen in het aanbod van de bieb en binnenkort op zo veel verschillende openbare bibliotheken door heel Nederland te lenen is.”

Recensie van NBD Biblion

De NBD Biblion vroeg recensent drs. P.C.B. de Jager het boek ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’ van Dijkstra te beoordelen. De recensie luidt: “Mannen tussen de 45 en 65 jaar lopen de kans in een midlifecrisis te geraken. Daarbij zijn vijf fases te onderscheiden: de ontkenning, boosheid, de uitleeffase, depressies en tot slot de acceptatie. In tien stappen wordt uitgelegd hoe je uit deze midlifecrisis kunt komen. Elke stap wordt met voorbeelden duidelijk gemaakt en er worden allerlei oefeningen en opdrachten beschreven om ermee om te gaan. Acceptatie en het stellen van nieuwe doelen zijn een juiste manier om weer gezond en gelukkig in het leven te staan. Geschreven voor mannen en hun partners, met veel praktische oefeningen en adviezen, die willen werken aan de verbetering van hun leven als zij in een midlifecrisis komen.”

Maatschappelijk belang

“Het maatschappelijk belang wordt hiermee onderkend”, stelt Dijkstra. “En ik ben blij dat ik op deze manier een bijdrage kan leveren om het taboe rond de midlifecrisis van de man te doorbreken. Want door het ontkennen en niet durven praten over hun midlifecrisis ontstaan meestal problemen in de relatie, op het werk en eindigen een flink aantal huwelijken in een echtscheiding.” Veertig procent van de huwelijken eindigen de laatste jaren in een scheiding, waarbij één op de drie mannen boven de 50 jaar is (CBS). Volgens Dijkstra is het hoog tijd dat de man over zijn midlifecrisis kan praten zonder dat er lacherig over gedaan wordt. “Het maakt het een stuk makkelijker om gelukkig en evenwichtiger uit deze crisis te komen samen met hun partner of alleen.”

Ook de Openbare Bibliotheek helpt mee om het taboe op de midlifecrisis van de man te doorbreken. (Foto: Midlife Happiness Expert)

Over het boek

In haar boek ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’ beschrijft auteur Aafke Dijkstra de vijf fases van de midlifecrisis van de man en geeft heldere adviezen om samen met partner goed door deze natuurlijke, maar ook moeilijke levensfase te komen. Hoe hij een gelukkige, gezonde en doelgerichte man blijft. Een fijne relatie kan behouden en het maximale uit het leven kan halen.

Meer informatie: https://midlifehappinessmethod.com/product/boekmidlifecrisis/

Over de auteur

Aafke Dijkstra is Midlife Happiness Expert, stresscounselor en integraal therapeut. Zij heeft de ‘Midlife Happiness Method™ ontwikkeld en ze is al vele jaren gespecialiseerd in de midlifecrisis (andropauze) van de man. Ook heeft ze de afgelopen 25 jaar haar sporen verdiend als HRM-adviseur in de zakelijke dienstverlening en als integraal therapeut in haar praktijk.

2 weken geleden

Ferdinand Strijthagen adviseur bij Lysias Advies

Ferdinand Strijthagen, directeur publieke gezondheid GGD Zaanstreek-Waterland, wordt per 1 oktober senior adviseur bij Lysias Advies. Marcel Benard, directeur bij Lysias Advies is blij met zijn komst: “Onze opdrachtgevers in het sociaal domein, de publieke gezondheidszorg en jeugdzorg hebben stevige uitdagingen waar ze ons regelmatig bij inschakelen. Met de komst van Ferdinand vergroten we onze mogelijkheden hen daarbij strategisch te adviseren.”  

Strijthagen – jurist van huis uit - bekleedde in zijn loopbaan beleidsfuncties bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Ministeries van Binnenlandse Zaken en van Justitie. De afgelopen 20 jaar was hij in directiefuncties onder meer werkzaam bij de Schorerstichting en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. Met succes zette hij nieuwe organisaties op en leidde verandertrajecten. Daarnaast heeft Strijthagen een aantal nevenfuncties als toezichthouder bij een kinderopvangorganisatie, een woningcorporatie en in de ouderenzorg.  

Wederzijdse klik  

Na 6 jaar als directeur publieke gezondheid in Zaanstreek-Waterland te hebben gewerkt, waar hij verantwoordelijk was voor de GGD en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie bij Ongevallen en Rampen voor acht gemeenten met in totaal 350.000 inwoners, kiest Strijthagen nu voor het adviesvak. “Lysias heb ik jaren geleden al leren kennen. Lysias gaat echt voor het belang van de publieke zaak, de adviseurs verdiepen zich daarbij in hun opdrachtgever, leveren kwaliteit en zijn prettig in het contact. En heel belangrijk: er is een wederzijdse klik.”   

Ervaring sociaal domein 

Marcel Benard, directeur bij Lysias Advies, is blij dat Strijthagen zich bij het adviesbureau uit Amersfoort aansluit. “We worden regelmatig benaderd voor complexe vragen in de jeugdzorg en de publieke gezondheidszorg. Ferdinand weet uit eerste hand wat onze opdrachtgevers op directieniveau bezighoudt, omdat hij zelf verantwoordelijk was voor een GGD, inclusief Veilig Thuis en jeugdteams. Die ervaring is voor onze opdrachtgevers waardevol. Bovendien kennen we Ferdinand als een goede professional met hart voor de publieke zaak: een aantal collega’s, onder wie ikzelf, heeft al eerder prettig met hem samengewerkt.” 

Over Lysias Advies 

Lysias Advies (Amersfoort, 45 adviseurs) is in 2000 opgericht. Het bureau werkt in het publieke domein aan projecten die ertoe doen in de maatschappij. Opdrachtgevers zijn het Rijk, gemeenten, provincies, waterschappen, onderwijsinstellingen, GGD’en en andere organisaties die de samenleving dienen. De missie van Lysias Advies is: werken aan een mooier, welvarender, duurzamer en gezonder Nederland, waarin iedereen kan meedoen. 

4 weken geleden

Nazorg verdient prioriteit na blaas- of baarmoederverzakkingoperaties

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 40 procent van de vrouwen boven de 40 jaar blaas- of baarmoederverzakkingsproblemen heeft. Zo’n 13.000 vrouwen met verzakkingsproblemen kiezen jaarlijks voor een operatie. De kosten daarvan zijn 75 miljoen euro per jaar. Maar omdat de nazorg heel vaak niet op orde is, beleeft 20 tot 40 procent van deze groep een terugval.

Bekkenbodemspecialist Yildiz van der Zijden van Jouwbekkentherapeut: “In de praktijk zie ik dat vrouwen na een operatie naar huis worden gestuurd met zes weken rust en daarna ‘mag alles weer’. Maar dat is natuurlijk de verkeerde boodschap.”

Vervallen in oud gedrag

Hoewel er een anatomisch defect verholpen is, vergeten specialisten dat vrouwen de verzwakte bekkenbodemspieren moeten trainen. “Ze hadden immers geen controle over de bekkenbodemspieren, verkeerde buk- en tiltechnieken en mogelijk obstipatie voor de operatie. Allen veroorzakers van een blaas- of baarmoederverzakking. En omdat de operatie deze oorzaken niet aanpakt, vervallen ze weer in het oude gedrag, met als gevolg dat klachten – helaas - gemakkelijk weer terug kunnen komen.”

Hoge kosten en grotere risico’s

Niet alleen zijn er hoge kosten verbonden aan hersteloperaties, ook zijn er grotere risico’s. Van der Zijden licht toe: “Een vrouw moet toch weer ‘onder het mes’. En als de verzakking ontstaat in het deel waar al geopereerd is, zal vaker een implantaat – vaginaal matje of mesh - gebruikt worden. Zo’n matje kan in sommige gevallen ernstige complicaties opleveren.”

Voorkomen is daarom beter dan genezen, stelt Van der Zijden. “Door de bekkenbodemspieren te trainen, juiste buk- en tiltechnieken aan te leren kun je al veel leed voorkomen.”

Voor meer informatie: https://www.jouwbekkentherapeut.nl/wat-is-belangrijk-voor-en-na-verzakkingsoperatie/

1 maand geleden

“Jouw man gaat vreemd. Jij blijft achter met een trauma”

Uit onderzoek blijkt dat 24 procent van de mannen boven de 40 jaar vreemd gaat. Gemiddeld krijgt één op de vier mannen een midlifecrisis. “Als jouw man vreemdgaat in zijn midlifecrisis, en je hebt het niet zien aankomen, komt dit voor jou als partner als een donderslag bij heldere hemel”, zegt Midlife Happiness Expert Aafke Dijkstra, auteur van het boek ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’. “De ontdekking dat je man vreemd gaat, kan traumatisch zijn.”

In haar praktijk ziet Dijkstra zowel mannen als vrouwen worstelen met het taboe ‘vreemdgaan’. “Niet alleen kan de ontdekking ervan traumatisch zijn. Vaak denken de partners dat hun huwelijk niet meer te redden is.” Dijkstra schreef het boek om het taboe rond de midlifecrisis van de man te doorbreken. Maar ook om partners meer inzicht en handvatten te geven om hun relatie goed te houden. “Zelfs na het rijden van een scheve schaats.”

Opwindende, liefdevolle appjes

Een cliënt van de Midlife Happiness Expert vertelde dat ze de telefoon van haar man opende en op een whatsapp-conversatie tussen haar man en een wildvreemde vrouw stuitte. “Gelardeerd met hartjes en opwindende, liefdevolle teksten.” Voor de cliënt sloeg dit in als een bom. “Zo’n ontdekking kan een behoorlijk trauma opleveren: de vrouw voelt zich afgewezen, gekwetst; haar eigenwaarde is weg, evenals het vertrouwen in haar partner.” Volgens Dijkstra is het zaak om zo snel mogelijk met deskundige hulp het trauma te verwerken. “En daarna aan de slag te gaan met het herstel van de eigenwaarde.” Een veel geziene valkuil bij vreemdgaan is dat de gekwetste partner de ander blijft controleren en blijft confronteren met hetgeen gebeurd is. “En dat heeft als gevolg dat zij steeds meer van elkaar vervreemden. Het is belangrijk dat partners de aanleiding voor het vreemdgaan met elkaar uitpraten en samen gaan werken aan het herstel van hun relatie.”

Over het boek

In haar boek ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’ beschrijft auteur Aafke Dijkstra de vijf fases van de midlifecrisis van de man. Daarin beschrijft zij ook de ‘uitleeffase’, waarin mannen soms een vriendin zoeken en mee naar bed gaan. Dijkstra geeft in haar boek heldere adviezen om samen met de partner goed door deze natuurlijke, maar ook moeilijke levensfase te komen.

Meer informatie: ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’: https://midlifehappinessmethod.com/product/boekmidlifecrisis/

Over de auteur

Aafke Dijkstra is Midlife Happiness Expert, stress counselor en multidisciplinair therapeut. Zij heeft de ‘Midlife Happiness Method™ ontwikkeld en ze is al vele jaren gespecialiseerd in de midlifecrisis (andropauze) van de man. Ook heeft ze de afgelopen 25 jaar haar sporen verdiend als HRM-adviseur in de zakelijke dienstverlening en als multidisciplinair therapeut in haar praktijk.

2 maanden geleden