Honderden honden op de bres voor soortgenoten

23-09-2022 17:34 | 2 dagen geleden Binnenland

Dit is een origineel bericht van
Koninklijke Hondenbescherming

Op zondag 2 oktober, in het weekend voorafgaand aan Werelddierendag, lopen honderden honden met hun baasjes mee aan de Honden voor Honden Loop van de Koninklijke Hondenbescherming. Door het lopen van een avontuurlijke route van 5 of 10 kilometer halen de honden zoveel mogelijk geld op voor honden waarmee het minder goed gesteld is.

Naar schatting worden dagelijks nog altijd zo'n 550 honden verwaarloosd en mishandeld. “Sinds begin dit jaar is het aantal honden dat wij met spoed hebben opgevangen meer dan verdubbeld. De nood is hoog, dus elke euro die deze honden voor hun soortgenoten ophalen, is ongelooflijk welkom,” licht directeur Daphne Groenendijk van de Hondenbescherming toe.

Het is de tweede keer dat de Honden voor Honden Loop wordt gehouden. Vorig jaar liepen ongeveer 200 honden mee en werd het evenement gehouden bij het Erkemederstrand. Dit jaar vindt de loop plaats op het landgoed van Kasteel Groeneveld in Baarn. “Het landgoed is goed toegankelijk en een plezier voor zowel mens als dier. Er zijn leuke afwisselende routes en we hebben ook ruimte voor een mini-festivalterrein, waar we alle bezoekers ook wat extra's kunnen bieden.”

Bekende hondenvrienden

Tijdens het evenement is ook een aantal bekende hondenliefhebbers aanwezig, zoals schrijver Arthur Japin en presentatrices Evelien de Bruijn en Chimène van Oosterhout. Voor honden zijn er naast de wandeling verschillende belevenissen. En voor de begeleiders is er een festivalterrein met kraampjes en activiteiten, zoals een workshop van een van Nederlands bekendste hondencoaches, Jeroen Oomen. Ook is er een loterij met prachtige prijzen.

Oude en kwetsbare honden

De Koninklijke Hondenbescherming vangt al 25 jaar oudere en kwetsbare honden op, die niet in een regulier asiel terecht kunnen. Deze honden hebben doorgaans meer verzorging en medische hulp nodig. De opbrengst van de Honden voor Honden Loop is bedoeld voor honden zoals Sarita. Verfomfaaid, schichtig en vervuild trof de politie het hondje aan in een klein donker huis in de Randstad, te midden van metershoog opgestapelde dozen. Geen mens wist van haar bestaan. Haar baasje kwam in de crisisopvang terecht en Sarita ging naar een van onze seniorenhuizen. Na weken intensieve zorg vonden we snel een nieuw thuis voor haar. Ze gaat nu als Cheeta door het leven.

Koninklijke Hondenbescherming
plaats:
Den Haag
website:
http://www.hondenbescherming.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Losloopgebieden móeten veiliger: voor zowel de hond als de omgeving

Het is met veel losloopgebieden in Nederland bedroevend gesteld. Dat blijkt uit de honderden inzendingen die de Koninklijke Hondenbescherming deze zomer ontving na een oproep om foto’s in te sturen. “Ze zijn gevaarlijk, zowel voor de hond als de omgeving. Het vraagt om ongelukken. We roepen daarom op Wereld Hondendag (26 augustus), alle gemeenten op om hier snel goed naar te kijken,” zegt directeur Daphne Groenendijk.

Regelmatig ontvangt de Hondenbescherming klachten over onveilige uitlaat- of losloopgebieden voor honden. Zowel van hondenliefhebbers, als van mensen die last hebben van de honden. “We zien dat in de weinige veilige losloopgebieden inmiddels een overbevolking plaatsvindt van mensen die allemaal juist daar hun hond willen uitlaten. Dat leidt tot stress bij honden en baasjes, waardoor ongelukken gebeuren. Ook is er veel ergernis bij mensen zonder honden die daar komen voor de rust of voor recreatie en last hebben van de loslopende honden.”

Levensgevaarlijk

Dat probleem zou een stuk minder zijn als de vele andere toegewezen “losloopgebieden” veilig zouden zijn. “Gemeentes zijn vaak trots dat zij wel tientallen losloopgebieden hebben, maar in de praktijk loopt daar letterlijk geen hond. Ze plaatsen een bord in een groene border langs een provinciale weg en hebben dan op papier een losloopgebied gecreëerd. Deze gebieden zijn vaak levensgevaarlijk, voor zowel de hond als de andere weggebruikers,” licht Groenendijk toe.

Bizarre situaties

De Hondenbescherming heeft tientallen foto’s ontvangen van bizarre situaties. “Foto’s van niet omheinde losloopgebieden langs een drukke weg, veel foto’s van slecht onderhouden gebieden met zeer hoge begroeiing met ertussen gevaarlijke grassen en planten voor honden, en gebieden met onduidelijke bebording waardoor hondenbezitters niet weten of en waar honden los mogen lopen.”

Foto: Robin Smit

“We hebben zelfs één foto ontvangen waarvan ik eerst dacht dat het een grap was,” gaat Groenendijk verder.  “Een foto van een fietsrotonde met in het midden een “losloopgebied”.”

Veilige leefomgeving

Het is belangrijk dat gemeenten in hun beleid voor een veilige leefomgeving aandacht besteden aan goed bereikbare en veilige losloopgebieden. De hondenpopulatie is sinds corona enorm gegroeid. Maar liefst een op de vijf huishoudens heeft een hond. Beweging voor de hond is van groot belang voor zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid. Honden die weinig bewegingsruimte genieten, krijgen allerlei gezondheidsklachten en raken gestrest. En dat kan weer leiden tot een verstoorde leefomgeving tussen mens en hond en ongelukken. Groenendijk: “Het is in ons aller belang dat we op een veilige en plezierige manier samen kunnen leven. Als we ongelukken kunnen voorkomen, dan moeten we dat doen.”

Wereld Hondendag

De Hondenbescherming roept op Wereld Hondendag gemeenten op om werk te maken van het beveiligen en verbeteren van de losloopgebieden. “We hebben een handboek vol tips klaar liggen. Het helpt bijvoorbeeld enorm als het gebied omheind is, en er een duidelijk bord staat wat de regels zijn, dat fietspaden en wegen worden afgeschermd en dat er variëteit is in vegetatie. Het zijn vaak helemaal geen extreme verbeterpunten, maar ze zorgen wel enorm voor een veiligere situatie.”

1 maand geleden

‘Ieder leed dat een hond wordt aangedaan, schaadt ons als menselijke soort’

Arthur Japin ambassadeur van de Koninklijke Hondenbescherming

“Honden zijn puur, oprecht en kwetsbaar. Het is onze plicht garant te staan voor hun geluk en veiligheid. Ik wil er voor honden net zo onvoorwaardelijk zijn als zij er zijn voor ons,” vertelt Arthur Japin. Vanaf vandaag mag hij zich ambassadeur noemen van de Koninklijke Hondenbescherming. 

De schrijver werd bij het grote publiek bekend met De zwarte met het witte hart. Voor zijn roman Een schitterend gebrek kreeg hij de Libris Literatuur Prijs. Zijn bestsellers verschenen internationaal in meer dan 20 talen.

Foto: © Corbino  

Afgelopen jaar verscheen bij Uitgeverij Mozaïek zijn boek Honden voor het leven, waarin hij vertelt over de drie honden in zijn eigen leven: Kellie, Trip en Basso. Zijn eerste hondje was doorgefokt. Het had zulke slechte botten, dat hij in korte tijd drie poten brak en als pup al in moest slapen. “Iedereen wilde toen een Lassie-hond,” vertelt Japin. “Gewetenloze fokkers maakten daar misbruik van.”

Zijn tweede hondje, Trip, haalde hij uit het asiel en is zeventien jaar bij hem geweest. “Hij heeft mij zoveel levenslessen geleerd, zoveel liefde gegeven. Dat wil ik graag terug geven, waar ik kan.” Sinds corona heeft hij zijn derde hond: Basso. “Er is iets open gegaan. In mij. Iets dat een hond met mij doet, alsof in je hart een knop wordt omgezet.”

Directeur Daphne Groenendijk is bijzonder vereerd dat Arthur Japin de Hondenbescherming zo’n warm hart toedraagt en ambassadeur wilt zijn. “Hij heeft een groot hart voor honden en begrijpt wat een hond nodig heeft.”

“In zijn boek Honden voor het leven heeft hij op een simpele en tegelijkertijd indringende manier beschreven wat een hond in huis hebben betekent en wat een hond nodig heeft om een goed leven te leiden. We kunnen zijn hulp bijzonder goed gebruiken, omdat helaas niet alle honden in Nederland het goed hebben.”

De kersverse ambassadeur zal zich in gaan zetten voor het nieuwe hondencentrum dat de organisatie aan het bouwen is voor kwetsbare en oudere honden. In het seniorenhuis vangt de organisatie honden op die nergens anders terecht kunnen. Hij zal meehelpen thema’s onder de aandacht te brengen die het welzijn van de hond in Nederland verder verbetert. Ook zal Arthur Japin een rol spelen bij de Honden voor Honden Loop op 2 oktober 2022.

5 maanden geleden

Merendeel fracties lokale politieke partijen voor afschaffing hondenbelasting

De overgrote meerderheid van de lokale politieke partijen is vóór het afschaffen van de hondenbelasting. Dat blijkt uit een enquête onder lokale fractievoorzitters, gehouden met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart aanstaande.

De enquête is een initiatief van Gary Yanover die een kleine tien jaar geleden startte met het burgerinitiatief ‘’Stop de hondenbelasting’’. Na jaren van strijd en volharding lukte het Yanover om de hondenbelasting op de landelijke politieke agenda te krijgen. Op 10 juni van het vorig jaar werd over deze omstreden belasting gedebatteerd in de Tweede Kamer.

Hoewel een meerderheid van de Kamer het eens was dat de hondenbelasting niet meer van deze tijd is, haalde een motie tot het afschaffen van de hondenbelasting het niet. ‘’Uiteraard was ik blij dat de landelijke politiek een debat voerde over de hondenbelasting, maar ik was minder blij met de uitkomst van het debat’’, aldus initiatiefnemer Yanover.

Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen wilde hij peilen hoe intussen de politieke fracties van de gemeenten over de hondenbelasting denken. “Maar liefst 75% van de fracties geeft aan voor afschaffing te zijn. Dit geeft hoop dat de hondenbelasting in veel gemeenten toch de langste tijd zal hebben gehad’’, aldus Yanover. 

In de strijd tegen de hondenbelasting heeft Gary Yanover de Koninklijke Hondenbescherming als medestander. Net als Gary Yanover is de Koninklijke Hondenbescherming voor afschaffing van de hondenbelasting. De bedragen die in een groot aantal gemeenten moeten worden betaald, liegen er niet om. Daar komt nog bij dat de opbrengsten niet eens ten goede komen aan de honden, maar in de algemene pot belanden.

De Hondenbescherming vindt het onterecht dat de opbrengsten van de hondenbelasting in de algemene middelen verdwijnen. Dat zet om die reden veel kwaad bloed bij hondenbezitters. Een terechte en logische reactie vindt woordvoerder Just de Wit. “Het zijn vaak fikse bedragen die moeten worden betaald aan hondenbelasting en als die bedragen dan niet ten goede komen aan de honden, maar bijvoorbeeld gebruikt worden om gaten in de begroting te dichten, leidt dat uiteraard tot veel onbegrip en wrevel bij hondenbezitters. Het draagvlak is op dit moment ver te zoeken, temeer daar er op katten en andere huisdieren geen belasting wordt geheven. Daarbij komt dat momenteel iedere gemeente vrij is om te bepalen of ze belasting heft en hoeveel die dan bedraagt. Dat heeft intussen tot enorme verschillen in tarieven gezorgd per gemeente. In sommige gemeenten betaal je niets, en in andere wel tot meer dan 100 euro per hond per jaar”, aldus Just de Wit.  

Gelukkig blijken veel fracties hier hetzelfde over te denken. Zo geeft een aantal fracties aan dat het “een belachelijke en nutteloze belasting is, die compleet is achterhaald”.

Burgerinitiatiefnemer Yanover en de Koninklijke Hondenbescherming hopen dat de lokale politieke partijen na de gemeenteraadsverkiezingen de daad bij het woord voegen en er serieus werk van gaan maken om de hondenbelasting af te schaffen.

 

7 maanden geleden

Hondenbescherming al 110 jaar op de bres voor de hond

Vandaag, 22 februari 2022, is het precies 110 jaar geleden dat de Hondenbescherming wordt opgericht onder de naam ‘Anti Trekhonden Bond’. "Alhoewel het welzijn van de hond sinds begin vorige eeuw is verbeterd, is er helaas ook nog flink wat werk te doen. Denk bijvoorbeeld aan alle gezondheidsproblemen die zijn ontstaan door het fokken, of aan de malafide handel, mishandeling en verwaarlozing," aldus directeur Daphne Groenendijk.

Aan het begin van de twintigste eeuw worden honden vooral gebruikt als goedkope trekkrachten die financieel gewin en praktisch nut moeten opleveren en die onder zeer slechte omstandigheden worden gehouden. Te zware karren, ondeugdelijk tuig, ondervoeding, verwaarlozing, mishandeling: voor het merendeel van deze honden is het leven één grote ellende.

Verbod op hond als trekkracht

Onze ‘founding fathers’ trekken zich het lot van de vele trekhonden aan en richten in 1912 de ‘Anti Trekhonden Bond’ op. De Anti Trekhonden Bond streeft naar een wettelijk verbod op het gebruik van de hond als trekkracht en met succes. In 1962 komt met de inwerkingtreding van de ‘Wet op de dierenbescherming’ het zo lang gewenste verbod op het gebruik van de hond als trekkracht.

We noemen ons intussen de ‘Anti Trek- en Kettingenhonden Bond’ om verbetering te brengen in de levensomstandigheden van de vele waakhonden die aan de ketting liggen. Honden die dag en nacht, in weer en wind en met alleen een vochtig, koud en tochtig hok als bescherming, buiten moeten verblijven. De Bond ging ook voor deze groep honden de strijd aan en wederom met succes. Er komt ook voor deze honden wettelijke bescherming in de vorm van het zogeheten ‘Waak- en heemhondenbesluit’. Dit besluit biedt aanknopingspunten om op te treden tegen misstanden met ‘kettinghonden’.

"De strijd is echter nog niet gestreden want waar de hond nu met name gezelschapsdier is geworden, bevindt hij zich nog niet altijd in het best mogelijke gezelschap," aldus directeur Daphne Groenendijk.

Malafide praktijken

Het aantal malafide praktijken op fokgebied en in de handel op honden vereist meer en meer de aandacht van de Hondenbescherming. Mishandeling van honden komt nog steeds veel te vaak voor. Ook zijn er veel hondenbezitters die veel te weinig kennis hebben van de behoeften van hun huisdier. Dat vraagt om advies en voorlichting. Naast advies en voorlichting onderneemt de Hondenbescherming diverse activiteiten om hondenleed tegen te gaan.

"Zo vangen wij al meer dan 20 jaar oudere en kwetsbare honden op. Vanwege hun hoge leeftijd kunnen zij vaak niet meer terecht in een regulier asiel en wordt passende opvang voor ze gezocht. Ook houdt de Hondenbescherming strak de vinger aan de pols bij regelgeving die met honden te maken heeft. Er wordt regelmatig overleg gevoerd met de betrokken overheden, en zo nodig wordt actie ondernomen.

Daarnaast investeert de Hondenbescherming in onderzoek en wetenschap om de leefomstandigheden van honden nog verder te optimaliseren. Onderzoek en praktijkwerk zijn beide nodig om honden te helpen en om op de lange termijn voor blijvende verbeteringen te zorgen," aldus Daphne Groenendijk.

Na meer dan een eeuw, waarbij we met ons 100-jarig bestaan in 2012 het predicaat ‘Koninklijk’ ontvangen, blijkt dat een belangenvereniging als de Koninklijke Hondenbescherming nog altijd hard nodig is, waarbij verantwoord hondenbezit, zorg voor de hond en een positief imago van de hond aandachtspunten blijven van de Koninklijke Hondenbescherming.

7 maanden geleden

Hondenbescherming overhandigt ruim 25.000 handtekeningen aan Tweede Kamer

De Koninklijke Hondenbescherming overhandigt dinsdag 14 december ruim 25.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer om vuurwerk uit de buurt van honden te houden. Begin november is de organisatie de petitie "Hou vuurwerk uit mijn buurt" gestart om aanacht te vragen voor de stress die het vuurwerk veroorzaakt bij honden en andere dieren.

De petitie van de Koninklijke Hondenbescherming heeft in korte tijd ruim 25.000 handtekeningen opgeleverd. ‘’Een prachtig resultaat waar we heel blij mee zijn’’, zegt directeur Daphne Groenendijk van de Koninklijke Hondenbescherming. ‘’Hiermee kunnen we een krachtig signaal voor een permanent verbod op consumentenvuurwerk afgeven aan de Tweede Kamer wanneer we de petitie overhandigen’’, aldus Groenendijk. 

De Koninklijke Hondenbescherming is blij met het tijdelijke vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling, maar we willen heel graag dat er een permanent verbod komt op het afsteken van vuurwerk. En met ons ruim 25.000 hondenliefhebbers die de petitie ‘Hou vuurwerk uit de buurt van honden!’ hebben ondertekend. Deze wens maken wij aan de Tweede Kamer bekend bij de overhandiging van onze petitie op dinsdag 14 december van 13.30 uur tot 13.45 uur aan de voorzitter van de Vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat.

Vele honden zijn namelijk als de dood voor vuurwerk. Uit een onderzoek onder hondenbaasjes blijkt dat 65% van de honden zich verstopt als er buiten vuurwerk wordt afgestoken. Ieder jaar raken vele honden vermist, omdat ze door een knal instinctief op de vlucht slaan. Jaarlijks komen daardoor tientallen honden om, omdat ze onder een auto lopen, verdrinken in sloten of anders omdat ze door hun oerinstinct willen vluchten voor het ‘gevaar’. Honderden honden raken jaarlijks zo erg in de war dat ze zijn beschadigd voor het leven. Hulp-hondenorganisaties hebben eerder laten weten dat ieder jaar tenminste vijf kostbare hulphonden niet meer hun werk kunnen doen. ‘’Om een eind aan dit dierenleed te maken, zijn we voorstander van een permanent vuurwerkverbod’’, aldus directeur Groenendijk.

‘’Naast het aandacht vragen voor een landelijk permanent vuurwerkverbod, hebben we burgemeesters opgeroepen om in hun stad strenger te handhaven op mensen die nu al aan het afsteken zijn, zeker als dat gebeurt in de buurt waar dieren verblijven. Dagelijks lijden momenteel vele dieren aan stress door het vuurwerk. En als je bedenkt dat één op de vijf huishoudens een hond heeft, en 65% van de honden bang is, dan weet je dat het om heel veel dieren gaat,” benadrukt Groenendijk.

Wilt u de overhandiging van de petitie ‘live’ digitaal bijwonen? Dat kan via deze link: Petitie: "De Koninklijke Hondenbescherming biedt petitie ‘’Hou vuurwerk uit mijn buurt!’’ aan" | Tweede Kamer der Staten-Generaal. U kunt deze link gebruiken maar de aanbieding is eenvoudig via www.tweedekamer.nl te volgen. Kies debat en vergadering, commissievergaderingen 14 december, klik de betreffende activiteit aan en daar verschijnt kort voor aanvang een button ‘live’.

 

9 maanden geleden

Koninklijke Hondenbescherming start petitie: Hou vuurwerk uit mijn buurt

Koninklijke Hondenbescherming roept op tot vuurwerkvrije zones

'Ieder jaar raken veel honden zo in de war, dat ze voor de rest van hun leven beschadigd zijn' 

Den Haag, 3 november 2021

De eerste knallen zijn al regelmatig te horen. Vuurwerk is een veelbesproken onderwerp. Voor de een is het een feest, voor de ander een grote ergernis. Voor honden komt al dat vuurwerk als een donderslag bij heldere hemel. Daarom start de Koninklijke Hondenbescherming een petitie: hou vuurwerk uit mijn buurt!

Vele honden zijn als de dood voor vuurwerk. Uit een onderzoek onder hondenbaasjes blijkt dat 65 procent van de honden zich verstopt als er buiten vuurwerk wordt afgestoken. Ieder jaar raken vele honden vermist omdat ze door een knal instinctief op de vlucht slaan. Ze rukken zich los van de lijn en rennen voor hun leven, op zoek naar een "veilige plek".

Honden overlijden of raken beschadigd

Jaarlijks komen tientallen honden om, omdat ze onder een auto lopen, verdrinken in sloten of anders omdat ze door hun oerinstinct willen vluchten voor het "gevaar". Honderden honden raken jaarlijks zo erg in de war dat ze zijn beschadigd voor het leven. Hulp-hondenorganisaties hebben eerder laten weten dat ieder jaar tenminste vijf kostbare hulphonden niet meer hun werk kunnen doen. 

Rekening houden

Baasjes doen er alles aan om hun honden voor te bereiden. Er zijn diverse trainingen en workshops te volgen om honden minder angstig te laten worden voor het vuurwerk. Ook zijn er in Nederland vele gedragstherapeuten actief die beschadigde honden begeleiden naar minder angst. Maar dat is volgens de Koninklijke Hondenbescherming niet voldoende. "Inmiddels heeft een op de vijf huishoudens in Nederland een hond, en zetten we de hond op allerlei manieren in om ons te helpen of bij te staan. We kunnen met z'n allen best een beetje rekening met hen houden," aldus Daphne Groenendijk, directeur van de Hondenbescherming.

Om honden maximaal te beschermen, zou de Koninklijke Hondenbescherming het liefste zien dat vuurwerk helemaal uit het straatbeeld verdwijnt. Groenendijk: "Maar in deze rare tijden, met zoveel beperkende maatregelen, willen we niet oproepen tot nog meer verboden en zo veel mensen hun laatste “pleziertje” afnemen." 

Vuurwerkvrije zones

Daarom pleit de Hondenbescherming in de petitie om honden zo veel mogelijk te sparen en rekening met hen te houden. "We roepen op om vuurwerk uit de buurt van een hond te houden. Bij gemeentes willen we pleiten voor vuurwerkvrije zones. We vragen de ondertekenaars om naast een handtekening ons te laten weten waar ze wonen. Als we weten waar hondenbaasjes wonen die veel last hebben, kunnen we gerichter in gesprek met gemeentes daarover," legt Groenendijk uit.

De organisatie hoopt zoveel mogelijk vuurwerkvrije zones te kunnen realiseren. "We hopen dat vele mensen de petitie tekenen, zodat we daarmee ook naar de landelijke politiek kunnen," licht Groenendijk toe. "Er zijn al meerdere argumenten om het huidige Vuurwerkbesluit in twijfel te trekken. Denk aan de vele jaarlijkse ongelukken, het leed bij slachtoffers, veiligheidsaspecten en niet te vergeten de impact op ons milieu. De tijd is rijp om het besluit eens flink onder de loep wordt genomen. We hopen dat daarin het argument om honden te beschermen daarin wordt meegenomen." 

GA NAAR PETITIE

11 maanden geleden