Chiropractoren slaan alarm: explosieve stijging rugklachten

9 maanden geleden Binnenland

Dit is een origineel bericht van
Nederlandse Chiropractoren Assocatie

Chiropractoren slaan alarm: explosieve stijging rugklachten

Amsterdam, 30 oktober 2020

Op 3 november -de Dag tegen Rugpijn- vraagt de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) aandacht voor de forse groei van het aantal mensen met rugklachten. In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen rug- en nekpijn. Chiropractoren behandelen deze klachten, die door thuiswerken steeds meer mensen treft.

NCA voorzitter Gitte Tønner, MSc: “We bewegen te weinig en we zitten vaak in een verkeerde houding. Lang niet iedereen heeft thuis een plek die ergonomisch is ingericht. Dit kan tot klachten leiden zoals rug-, nek- en hoofdpijn. Naast alle thuiswerkers is er natuurlijk ook de hele grote groep studenten die online les moeten volgen. Dit alles leidt tot een stijging van lichamelijke klachten, zo blijkt uit een rondgang onder onze leden. Overigens: ook vakbond CNV heeft recent de resultaten van een enquête gepubliceerd die dit beeld bevestigen: van 2500 leden van de vakbond die de enquête invulden, zegt 41 procent vaker last te hebben van schouder, nek of arm sinds zij thuiswerken. 45 procent zegt geen werkplek te hebben die aan Arbo-eisen voldoet.“

Chiropractoren zijn opgeleid om de rugproblemen op te lossen door effectieve behandelingen en professionele advisering, ook op het gebied van preventie.

Gitte Tønner: “De meeste praktijken zitten bomvol en de chiropractoren draaien op volle toeren om de patiënten effectief en snel te helpen. Toch deze waarschuwing: wij weten dat het soms veel te lang duurt voor een patiënt met rugklachten zich bij ons in de praktijk meldt. Soms wel een jaar na de eerste klachten. Mensen moeten niet te lang blijven rondlopen met dit soort vervelende klachten. Wij kunnen rugklachten oplossen door advisering en effectieve behandelingen. Daarnaast adviseren wij de overheid veilig thuiswerken beter te reguleren.”

-------------------------------------------------

Noot voor de redactie: Chiropractoren zijn zorgverleners die gespecialiseerd zijn in diagnose, behandeling en preventie van klachten aan het bewegingsstelsel: wervelkolom, zenuwstelsel, spieren en gewrichten. Chiropractoren staan er vooral om bekend dat zij lage rugklachten effectief behandelen. Nadere informatie: Gitte Tønner, MSc, Chiropractor en voorzitter van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA). 06-2118 5432, voorzitter@nca.nl DRS. Jules C.P. Wilhelmus, Public affairs management, 0653312782, wilhelmus@publicaffairs.management
Nederlandse Chiropractoren Assocatie
plaats:
Amsterdam
website:
https://www.nca.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Sportchiropractie niet meer weg te denken uit topsport

EMMELOORD/MAASTRICHT, 9 juli 2021 – Steeds meer topsporters kiezen voor chiropractie om effectiever te trainen, de kans op blessures te verkleinen en de hersteltijd te beperken. Diverse Olympische sporters die meedoen in Tokyo, topwielrenners als Wilco Kelderman, Tom Dumoulin en Primož Roglič, wielerploegen als Jumbo-Visma en het voormalige Sunweb, het RTC Wielrennen en de Triatlon bond (NTC) hebben inmiddels een chiropractor toegevoegd aan hun medische staf.

In landen als Amerika is chiropractie al de standaard voor topsporters. Waar in de American Football Competitie van de NFL in 2002 nog slechts 31% van de teams een chiropractor in de arm had genomen, is dat nu 100%. Maar liefst 90% van de atleten in de VS bezoekt  regelmatig een chiropractor, onder wie gouden medaillewinnaar Usain Bolt uit Jamaica. Ook in Nederland is chiropractie bij topsporters in opkomst. Wielrenner Wilco Kelderman, momenteel hoog geklasseerd in de Tour de France, bereidt zich bijvoorbeeld voor op zijn seizoen met behulp van een sportchiropractor. ,,Met uitdagingen als de Giro d’Italia en de Tour de France is chiropractische zorg de schakel voor mijn lichamelijke herstel, blessure preventie. Zeker nu is het heel erg belangrijk in aanloop van een seizoen om fit en blessurevrij te blijven”, zegt hij.

In Nederland worden gekwalificeerde chiropractoren sinds 1975 verenigd in de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA), die streeft naar erkenning van deze medische specialiteit. Het voornaamste werkterrein van een chiropractor zijn rug-, nek-, en hoofdpijnklachten. In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen daar last van.

Een bekende sportchiropractor is Maarten Tielen. Hij helpt veel topsporters vanuit zijn praktijk in Maastricht. Hij kwam als student fysiotherapie met rugklachten bij een chiropractor terecht toen de reguliere zorg en fysiotherapie niets voor hem konden betekenen.  Door de behandeling werden de klachten verlicht en daarna wilde Tielen hetzelfde gaan doen. Hij volgde een opleiding CIOS, fysiotherapie en chiropractie en specialiseerde zich in sportchiropractie. Dat specialisme kijkt niet alleen naar de wervelkolom, maar naar de hele keten van het bewegingsapparaat en combineert dat met vele myofasciale (spiertechnieken) en oefeningen. In zijn praktijk helpt hij meerdere Olympische sporters die actief zijn in sporten als wielrennen, triatlon en mountainbiken.

Hij werkt al een paar jaar met Tom Dumoulin en kreeg vorig jaar een oproep van wielerploeg Jumbo-Visma. ,,Ik had vakantie met mijn gezin en kreeg ineens een telefoontje van de ploeg, met de vraag of ik zo snel mogelijk naar Tignes (Frankrijk – waar Jumbo-Visma op hoogtestage was) kon komen voor Primož Roglič, dé grote favoriet om de Tour de France te winnen”, vertelt Tielen. ,,De profwielrenner had een forse blessure na een val, tien dagen voor de start van de tour. Ik ben toen met mijn gezin naar Tignes afgereisd. Primož moest de week erna beter zijn. In combinatie met medisch overleg met de ploegarts, zorgde ik ervoor dat hij effectief behandeld werd. Uiteindelijk is het goed gekomen: Primož heeft op de 4e dag zelfs een etappeoverwinning behaald in de Tour de France. Later heeft hij tot de voorlaatste dag in het geel gereden. Voor mij was het geweldig om voor deze topsporter op dat moment zo veel te kunnen betekenen, zodat hij toch zijn volle potentiaal kon halen en daarmee zijn droom kon verwezenlijken.”

Tielen is ook werkzaam als medisch staflid van het RTC Wielrennen en de Triatlon bond (NTC). Volgens hem is sportchiropractie niet meer weg te denken uit de topsport. ,,Topsport heeft typische andere klachten, oorzaken en blessures die je niet vaak tegenkomt bij reguliere patiënten met rug- nek en hoofdpijnklachten”, zegt hij. ,,Vaak is het zo bij sporters dat ze eerst andere (para)medici hebben gezien, die vervolgens de oorzaak van het probleem niet kunnen vinden, waardoor de blessure weer terugkomt of blijft. Als sportchiropractor heb je goede diagnostische kennis over blessures en onderliggende pathologie en goede tools en technieken die andere paramedici niet altijd kunnen gebruiken om de oorzaak van de blessure aan te pakken en de sporter klachtenvrij te maken en houden. Ik hoop dat sportbonden, wielerploegen en grote voetbalclubs - net als in andere landen - steeds meer inzien dat wij met onze specialisatie een belangrijke aanvulling zijn. Wij bieden extra kennis aan de sportarts en aanvullende/complementerende tools aan de fysiotherapeut. Met zijn drieën vormen we een solide team voor een topsporter.”

2 weken geleden

Nederland laat rug- en nekpatiënten in de kou staan!

Nederland laat rug- en nekpatiënten in de kou staan!

HEERENVEEN - Rug- en nekpatiënten krijgen nu al bijna 2 maanden niet de chiropractische zorg die ze nodig hebben. Dit zijn 150.000 niet uitgevoerde behandelingen sinds de tweede lockdown! Zij worden door de Nederlandse overheid ernstig beperkt in hun keuzevrijheid voor een juiste behandelaar en lijden onnodig pijn zonder uitzicht op een oplossing.

Bij vele tienduizenden Nederlandse patiënten zijn sinds 15 december jl. abrupt de reguliere behandelingen bij de chiropractor gestopt. Dit komt doordat de Nederlandse regering per die datum de chiropractor niet op de lijst heeft gezet van uitgezonderde contactberoepen. De universitair opgeleide chiropractor is toen op één lijn gezet met onder andere de nagelstyliste en mocht daarom als zorgverlener ineens geen zorg meer verlenen. Dit geldt zelfs in geval van chronische en acute pijnklachten. Deze fout in het coronabeleid veroorzaakt oneindig veel leed voor chiropractiepatiënten. Ook veel mensen in essentiële beroepen zoals verpleegkundigen, ambulancepersoneel en politieagenten mogen niet naar de chiropractor. Ook zij lopen met pijnklachten rond of vallen zelfs uit. Dit levert ons land alleen maar leed op en schade voor mensen, en dat geheel onnodig, want honderden chiropractoren zitten letterlijk te wachten om zorg te mogen verlenen. Als belangenvereniging voor patiënten chiropractie gaat ons dit zeer aan het hart.

“We krijgen bijna dagelijks berichten over hartverscheurend schrijnende gevallen. Mensen vertellen over het niet meer kunnen slapen van de pijn, te vergaan van de pijn en pijnstillers die niet meer helpen. Omdat chiropractoren geen (preventieve) zorg meer mogen leveren, staan onze leden letterlijk in de kou. Ik voorspel dat deze situatie op termijn ook nog tot veel meer zorgkosten gaat leiden door een hoger gebruik van pijnmedicatie en de inhaalzorg die nodig is” aldus Bouwe Doeven, voorzitter van de Belangenvereniging Patiënten Chiropractie. “Als belangenvereniging zijn wij een petitie gestart om de regering te vragen chiropractoren in ieder geval toe te staan chronische en acute pijnklachten te behandelen. Chiropractoren zijn uitstekend in staat om te beoordelen of een behandeling noodzakelijk is. Onze petitie is inmiddels meer dan 20.000 keer ondertekend, dat geeft maar aan hoezeer dit leeft.”

Minister legt aangenomen motie naast zich neer en laat patiënten in de kou staan

Op 20 januari 2021 heeft de Tweede Kamer met een grote meerderheid een motie aangenomen dat er een oplossing moest komen voor de zorg aan chiropractiepatiënten. Minister Van Ark heeft deze motie in de praktijk niet serieus uitgevoerd, zelfs naast zich neergelegd. Ze heeft enkel de fysiotherapeuten en huisartsen schriftelijk gevraagd de chiropractiepatiënten op te vangen. De fysiotherapeuten hebben haar vervolgens laten weten dat zij slechts voor een deel van de chiropractiepatiënten zorg kan bieden. Voor een grote groep patiënten geldt dit niet, zij zijn afhankelijk van de chiropractoren. We hebben aan de Minister gevraagd om met ons in gesprek te gaan om tot een serieuze oplossing te komen voor deze groep patiënten. Er volgde enkel stilte. Daarmee laat Minister Van Ark duizenden Nederlanders onnodig pijn lijden. En dat terwijl de Minister haar beleid op andere punten wel degelijk heeft bijgesteld, versoepeld. Dat geldt bijvoorbeeld voor de medisch pedicure die nu terecht zelf kan inschatten welke behandelingen nodig zijn. Ook lazen we dat je inmiddels met jouw huisdier naar de trimsalon mag, zodat het arme dier geen pijn zal lijden door een vervilte vacht. Uiteraard gunnen wij dat elk dier. Maar die duizenden Nederlanders met pijn, die mogen van Minister Van Ark absoluut niet naar de chiropractor. Integendeel, er wordt gedreigd met zware boetes op elke poging van een chiropractor om een patiënt zorg te bieden. Begrijpt u het nog?

“Het aantal patiënten met ernstige klachten zal niet afnemen door gekwalificeerde zorgverleners zoals chiropractoren thuis te laten zitten, en evenmin zal dat reisbewegingen doen afnemen. De reisbewegingen nemen juist alleen maar toe door de zoektocht naar andere oplossingen.” Zo luidt de conclusie van de beroepsvereniging van chiropractoren, de NCA.

Waarom is Nederland zo’n eenzame uitzondering?

In landen zoals België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Zwitserland, de Scandinavische landen én alle Engelstalige landen is chiropractie een reguliere eerstelijnsbehandeling. Tijdens de lockdowns zijn  de chiropractiepraktijken daar open, ze ontlasten de tweedelijns zorg. Nederland vormt een eenzame uitzondering op deze werkwijze: chiropractie wordt in ons land als alternatieve geneeswijze gezien. Dat zoveel andere landen hier heel anders over denken lijkt hier niet door te dringen.

De overkoepelende organisatie van chiropractoren (NCA) is al jaren in gesprek met onze overheid over het feit dat chiropractie tot de eerstelijns zorg behoort en dat de wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) dringend aan een update toe is, maar tot op de dag van vandaag is er nog geen enkele vooruitgang geboekt. Wat is de reden dat ons land zo afwijkt ten opzichte van zoveel Westerse landen? Als belangenvereniging voor patiënten chiropractie vinden wij dit onbegrijpelijk. We zien in deze coronacrisis hoe pijnlijk dit verschil tussen de diverse landen uitpakt. Het kan toch niet de bedoeling van onze overheid zijn dat een Nederlandse patiënt naar het buitenland moet reizen om daar naar de chiropractor te gaan?

Persoonlijke noodkreten van patiënten

Als Belangenvereniging Patiënten Chiropractie ontvangen wij wekelijks berichten van patiënten met schrijnende verhalen, dit kan toch niet de bedoeling zijn in een welvarend en zorg verlenend land als Nederland?

“Ik ben whiplashpatiënt en sinds 30 jaar afhankelijk van chiropractie. Ik hoor dat minister van Ark de aangenomen motie afdoet met het zoeken naar oplossingen via fysiotherapeuten. Eindeloos en machteloos ben ik, deze minister wil dus chiropractie niet zien als medisch beroep. Dit over de hoofden van vele duizenden mensen die een chiropractische behandeling nodig hebben.

“Ik kom al ruim 15 jaar wekelijks 2x per week bij de chiropractor. Dit doe ik omdat ik anders de pijn niet kan verdragen. Ik gebruik dagelijks morfine en ik kan nu al bijna 2 maanden niet naar een chiropractor, terwijl iedere chiropractor wel wil helpen omdat ze weten dat we omkomen van de pijn. Ja echt, geen andere uitweg meer zien dan zachtjes wachten tot je doodgaat van de pijn. Weten jullie wel dat er zulke schrijnende gevallen zijn?”

5 maanden geleden

Steeds meer patiënten lijden door gesloten praktijken chiropractoren

Steeds meer patiënten lijden door gesloten praktijken chiropractoren

“Praktijken moeten zo snel mogelijk weer open”

Amsterdam 7 januari 2021—Steeds meer patiënten smeken hun chiropractor om toch behandeld te kunnen worden. Door de lockdown zijn de praktijken van chiropractoren al een aantal weken gesloten. De patiënten laten weten dat het gebrek aan de essentiële zorg door een chiropractor leidt tot onhoudbaar pijnlijke situaties. Patiënten met rug- en nekklachten lijden door gebrek aan de behandeling door de chiropractor (soms ondragelijke) pijn en kunnen niet of nauwelijks functioneren. In Nederland hebben 2 miljoen mensen last van rug- of nekpijn die door een chiropractor moet en kan worden behandeld. Die groep wordt nu de juiste zorg onthouden. Het probleem heeft zich de afgelopen maanden verergerd door het vele thuiswerken, gebrek aan beweging en de extra druk op specifieke beroepsgroepen zoals zorgmedewerkers. Veel verpleegkundigen maar ook medisch specialisten hebben de behandeling van een chiropractor meer dan ooit nodig om de pijn te verlichten en om te kunnen blijven functioneren in hun cruciale functies.

Gitte Tønner, MSc, voorzitter van de NCA: “De vele schrijnende verhalen van patiënten maken duidelijk dat chiropractoren een onmisbare schakel zijn in de zorgketen. Alternatieven zijn er immers beperkt en (als ze er al zijn) heftig: zware medicijnen en/of belastende operaties. Vooral niet goed voor de patiënt en ook niet goed voor de toch al overbelaste zorg. Daarom hebben wij een klemmend beroep gedaan op politiek Den Haag om ons in staat te stellen de cruciale zorg snel weer te leveren: kortom onze praktijken moeten weer open. Hoe eerder, hoe beter! Onze praktijken voldoen aan alle hygiëne maatregelen om patiënten veilig te kunnen behandelen.”

-----------------------------------------------------------------

7 maanden geleden

Chiropractoren: “Steeds meer mensen hebben last van lockdown stress”

Chiropractoren: “Steeds meer mensen hebben last van lockdown stress”

Tip:  ga weer meer bellen: met elkaar praten is beter dan teksten uitwisselen. En men kan bewegen tijdens het bellen.

Amsterdam, 16 december 2020—De 300 Nederlandse chiropractoren verrichten in normale omstandigheden jaarlijks ongeveer 1 miljoen behandelingen. In de huidige bijzondere tijd moeten ze in de toch al drukke praktijken ruimte vinden om een extra toevloed van patiënten met veel houdings- en stress gerelateerde klachten op te vangen. Voorzitter van de Nederlandse Chiropractoren Associatie Gitte Tønner, MSc: “Maandenlang thuiswerken is voor veel mensen in toenemende mate een fysieke maar ook psychische zware last. Te weinig beweging en te weinig pauzes maar ook een vaak ongeschikte werkplek en nauwelijks sociale contacten leiden vaak tot forse klachten. Ook patiënten die we in het verleden met succes hebben behandeld voor bijvoorbeeld nek- en rugklachten, zien we weer terug in onze praktijken. Zij waren zelfredzaam maar nu even niet meer. We behandelen hen natuurlijk en geven praktische tips zoals: meer pauzes nemen en meer bewegen of bijvoorbeeld: als je een webinar moeten beluisteren kun je dat beter buiten doen, wandelend in het bos. Daarnaast: veel van onze communicatie loopt inmiddels via SMS en Whatsapp maar mijn advies is: ga weer meer bellen met collega’s, vrienden en familie. Je kunt bewegen als je belt en bent niet constant aan het typen. En misschien wel het allerbelangrijkste: het menselijke contact is warmer en indringender aan de telefoon.

Helaas hebben de chiropractoren dinsdag de praktijken moeten sluiten vanwege de lockdown. Wij hebben begrip voor de strenge maatregelen die nodig zijn om het virus terug te dringen maar krijgen niet aan onze patiënten uitgelegd waarom wij dicht moeten terwijl soortgelijke contactberoepen in de bewegingszorg kunnen blijven behandelen. Maar bovenal zijn we verdrietig, met name voor de patiënten die nu minstens een maand verstoken blijven van onze zorg waar juist nu zoveel behoefte aan is.”

 -------------------------------------------------

7 maanden geleden

Duizenden patiënten opeens zonder noodhulp

Osteopaten en chiropractoren moeten praktijken onverwacht weer sluiten

DUIZENDEN PATIëNTEN OPEENS ZONDER NOODHULP

Utrecht, 1 mei 2020

Osteopaten en chiropractoren mogen sinds gisteren, geheel onverwacht en zónder overleg, geen patiënten meer behandelen. Voorheen was dit sinds half april, onder specifieke voorwaarden, weer mogelijk. Als gevolg van een beleidswijziging van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moeten duizenden patiënten met chronische en acute klachten het nu stellen zonder noodhulp. Zelfs zonder enig uitzicht op wanneer dit wel mogelijk is. Vergelijkende medische beroepsgroepen, zoals fysiotherapeuten, mogen juist wel weer patiënten zorg verlenen. De Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) en Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) verwijten VWS willekeur en hebben in een brief aan het ministerie gepleit voor onmiddellijke herziening van de maatregelen.

Bij het nemen van dit besluit heeft vanuit VWS geen enkel overleg met NVO of NCA plaatsgevonden. Ook werd er vanuit het ministerie in eerste instantie geen enkele toelichting gegeven. Gevolg van deze beslissing is, dat nu sinds eind april reeds opgestarte behandelingen bij chiropractoren en osteopaten weer gestaakt dienen te worden. Patiënten met specifieke, acute klachten en patiënten met chronische klachten voor wie regelmatige behandeling noodzakelijk is, zijn hiervan onmiddellijk de dupe. Onder hen ook patiënten die in cruciale beroepen werken. Niet behandelen, betekent in vele gevallen dat zij maatschappelijk onvoldoende of in zijn geheel niet meer kunnen functioneren.

Onaangenaam verrast

Sinds half april mochten osteopaten en chiropractoren onder dezelfde voorwaarden als paramedici, zoals fysiotherapeuten, werkzaamheden verrichten. Op voorwaarden dat de patiënt hiervoor een medische indicatie heeft, de zorg niet op afstand kan worden gegeven of niet kan worden uitgesteld én de behandelaar alle adviezen van het RIVM over persoonlijke beschermingsmiddelen kan naleven. NVO en NCA waren daarom zeer onaangenaam verrast, toen op 25 april jl. deze tekst van de website van VWS was verwijderd. Pas na mailcontact bleek dat osteopaten en chiropractoren niet exact vielen onder de definitie van paramedici en dat daarom per direct een volledig verbod gold voor behandelingen.

Wrang voor de patiënt

“Dit valt gewoon niet uit te leggen aan onze patiënten,” stelt NVO-voorzitter Mendel Blokland. “Osteopaten en chiropractoren hebben doorgaans een medische vooropleiding en hebben daar nog een extra studie aan toegevoegd. We voldoen minimaal aan dezelfde kwaliteitseisen als andere zorgprofessionals.” Volgens Blokland botst deze maatregel bovendien met het beleid om naast de acute Corona-maatregelen, patiënten met andere klachten weer zo spoedig mogelijk van passende zorg te voorzien. NCA-Voorzitter Gitte Tønner noemt het wrang dat uitgerekend op de dag dat fysiotherapeuten weer gaan opschalen, osteopaten en chiropractoren juist alle handelingen worden verboden. “Zeker weten doen we het niet, maar het ziet er naar uit dat we worden gelijkgesteld met kappers en nagelstudio’s. Wij hebben echter wel te maken met patiënten die gebukt gaan onder ernstige en zeer specifieke klachten, die nu simpelweg nergens anders terecht kunnen.” NVO en NCA vragen daarom in hun brief aan VWS zo snel mogelijk met hen in contact te treden, met als doel osteopaten en chiropractoren de acute en noodzakelijke zorg weer voort te laten zetten voor de nu gedupeerde patiënten. De Nederlandse Vereniging voor Osteopathie en Nederlandse Chiropractoren Associatie vertegenwoordigen in gezamenlijkheid ruim 1000 praktijken en voeren jaarlijks ongeveer 3 miljoen consulten uit.

Fotobijschrift: Fysiotherapeuten (foto boven) en osteopaten en chiropractoren verrichten veel soortgelijke handelingen. Toch mogen osteopaten en chiropractoren niet aan de slag, waardoor vele patiënten geen noodzakelijk hulp krijgen.

1 jaar geleden

Basispakketzorg – wel of niet alternatieve geneeswijzen erin?

“Bijna acht op de tien volwassenen vindt onderzoek naar de werking en risico’s van alternatieve geneeswijzen belangrijk. Eveneens een meerderheid vindt dat de overheid moet meebetalen aan onderzoek naar de werking en risico’s van alternatieve geneeswijzen”, aldus een recent verschenen rapport van het Centraal Bureau voor Statistiek. Hierover rapporteerde de Volkskrant 18 juni 2019.

De Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) juicht wetenschappelijk onderzoek toe. Zoals het nu is, subsidieert de overheid wetenschappelijk onderzoek naar geneeswijzen die in het basispakket zijn opgenomen, maar niet naar alternatieve geneeswijzen die in de aanvullend pakket zitten.

“Dan komen we ten eerste niet veel verder met het verbeteren van kennis en uiteindelijk de zorg voor onze patiënten,” zegt de voorzitter van NCA, Gitte Tønner. “Ten tweede zijn lang niet alle reguliere geneesmiddelen  goed onderbouwd, en voor bepaalde indicaties zijn sommige alternatieve geneeswijzen bewezen werkzaam.”  Hierover schreef ook het Belgische HuisartsNU in maart 2019. “Wellicht moeten we overwegen of de termen ‘regulier’ en ‘alternatief’ niet achterhaald zijn”, zegt zij.

Chiropractie niet alternatief

Volgens de KNMG zijn reguliere geneeswijzen “methoden van diagnostiek, preventie en behandeling die gebaseerd zijn op kennis, vaardigheden en ervaring die nodig zijn om de artsentitel te behalen en te behouden, die algemeen door de beroepsgroep worden aanvaard en deel uitmaken van de professionele standaard”. Tønner: “We zijn van mening dat chiropractie conform de Nederlandse KNMG-definitie regulier is. NCA-chiropractoren voldoen aan alle criteria zoals genoemd, behalve dat er geen titelbescherming is voor chiropractoren. Alle huidige wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen en aanbevelingen omtrent lage rugklachten zijn op het lijf van een chiropractor geschreven. Feitelijk horen wij bij reguliere, oftewel bewezen, eerstelijnszorg.”

Besluit Staatssecretaris van Financiën

In de belastingwetgeving worden chiropractoren gezien als volwaardig zorgverleners, ook binnen de Europese regelgeving. In een besluit van de Staatssecretaris van Financiën in 2016 wordt aan chiropractoren BTW-vrijstelling verleend, omdat chiropractoren gezondheidskundige diensten verrichten en de opleiding en beroepskwalificaties een vergelijkbaar niveau hebben, als beroepen in de Wet BIG.  

VU onderbouwt effectiviteit manipulatie

Een team wetenschappers op de Vrije Universiteit heeft dit jaar een artikel gepubliceerd in het British Medical Journal in samenwerking met de Cochrane Library. Onder de leiding van Dr. Sidney Rubinstein PhD, concluderen ze als samenvatting van veel onderzoeken, dat spinale manipulatie even goed en in sommige gevallen beter werkt dan al bestaande gangbare methodes om van lage rugklachten af te komen.

Rugklachten zijn duur

Rug- en nekklachten kosten de maatschappij enorm veel geld. Actuele cijfers daarover zijn niet beschikbaar, maar in 2011 bedroegen de zorgkosten alleen al € 1,3 miljard. De economische schade is, als gevolg van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid, vele malen groter. Het gezaghebbende The Lancet heeft in 2018 een drie-tal artikelen over lage rugklachten gepubliceerd. The Lancet adviseert te stoppen met dure MRI-scans, paracetamol, spierverslappers, opioïden, steroïde injecties en operaties. Het tijdschrift geeft een ‘go’ aan promotie van positieve gezondheid: een therapie zonder geneesmiddelen zoals manipulatie, gecombineerd met adviezen om veel te bewegen en oefeningen te doen.  “Wanneer wij op grotere schaal onze kennis en handen kunnen gebruiken, dan scheelt dat qua dure operaties in ziekenhuizen, injecties en verslavende pillen”, aldus Tønner.

De WHO trekt ook aan de bel

Lage rugklachten zijn wereldwijd de nummer één oorzaak van ‘years lived with disability’, dat is de term die de WHO (World Health Organization) gebruikt om ziektelast aan te geven.

De kennis van oorzaken en onderbouwde behandeling van lage rugklachten neemt toe, maar wordt in de praktijk niet doorgevoerd, volgens de WHO in een recente bulletin. één van de vele obstakels is gebrek aan tijd en onderzoeks-expertise bij de huisarts, die vaak maar 5-10 minuten de tijd heeft om onderzoek uit te voeren, diagnose te stellen en een behandelplan op te stellen.

Chiropractoren kunnen huisartsen ontlasten

“Chiropractoren zijn bij uitstek zeer goed gekwalificeerd om de huisarts te ontlasten,” zegt Tønner. “Vanwege onze evidence-based medische opleiding zijn we eigenlijk een soort huisarts gespecialiseerd in het bewegingsapparaat in het algemeen en de wervelkolom in het bijzonder. We zijn low-tech, low-cost en bewezen efficiënt bezig wat lage rugklachten betreft. Met ons takenpakket kunnen we samen de uitdaging aan gaan om lage rugklachten te verminderen.”

Naar Deens model

The Lancet noemt specifiek de chiropractie opleiding in Denemarken als voorbeeld van innovatief onderwijs op dit gebied.

In Denemarken trekken studenten chiropractie en studenten geneeskunde al sinds 1994 de eerste drie jaar voor hun bachelor samen op in de collegezalen. Daarna scheiden elkaars wegen en gaan ze nog twee jaar door voor hun eigen masters. De Deense chiropractoren genieten titelbescherming en wetgeving op gelijke voorwaarden als de rest van de zogenoemde reguliere gezondheidszorg. Chiropractoren werken daar veelal in ziekenhuizen en multidisciplinaire centra. “Waarom loopt Nederland achter op dit vlak?”, vraagt de van oorsprong Deense voorzitter van de NCA zich af.

2 jaar geleden