'Bedrijfsgebouwen ombouwen tot woningen stuit op veel praktische belemmeringen'

08 NOV 2021 13:02 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jeroen Wilhelm, Cribb, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Leegstaand kantoor wordt minder vaak omgebouwd tot woning | NOS

Dat alle zeilen moeten worden bijgezet om de woningmarkt in beweging te krijgen, is een feit. Niemand wil dat de markt implodeert en tot stilstand komt. Sommige oplossingen die als hoopvol worden betiteld, blijken echter praktisch vaak moeilijk te realiseren. Zo ook met het idee om kantoorgebouwen om te bouwen tot woningen.

Wie het voormalig KPMG-hoofdkantoor langs de A9 bij Amstelveel kent, ziet het met eigen ogen. Van een 'ombouw' is nauwelijks sprake. Het oude gebouw is volledig gestript en het traject loopt al jaren. Jaren geleden nog dacht ik dat dit wel eens een heel mooie showcase zou kunnen worden, maar gezien de duur van het project en de ingreep die gedaan moet worden om de woningen marktklaar te krijgen, heb ik nu zo mijn twijfels.

De ombouw van bedrijfsmatig vastgoed kán bijdragen, maar daarbij moet wel rekening worden gehouden dat er veel praktische bezwaren kunnen zijn. Een belangrijke term in de woningmakelaardij is 'lokatie, lokatie, lokatie'. En daar begint het eerste probleem al. Veel kantoorgebouweven bevinden zich op bedrijventerreinen. Niet de lokatie waar iedere woningzoeker warm van wordt.

Als we kijken naar het eerder genoemde project langs de A9, dan heeft dit project ongetwijfeld te maken gehad met de nodige CO2-footprint vraagstukken. Wat een verbouwing moet zijn, lijkt op een volledige bouw, met alle stikstof en CO2-problematieken van dien.

Tot slot is er het vraagstuk van vraag en aanbod. Er waren tijden dat er in Amsterdam alleen al een paar miljoen vierkante meter kantoorruimte vrij was. Keuze genoeg om daar wat van om te bouwen tot woningen. Dat zou je denken. Maar in een paar jaar tijd is deze markt ook weer flink aan het aantrekken en is de vraag groot. Met lange doorlooptijden van transitie-projecten en een snel veranderende markt, wordt het vanuit financieel oogpunt lastiger om een beslissing te maken als eigenaar: wachten op mooie verhuurprijzen of een langdurig (kostbaar) traject ingaan voor ombouw naar woningen.

Is het ombouwen van bedrijfsmatig vastgoed naar woningen een oplossing voor de problemen in de woningmarkt? In een aantal specifieke gevallen wel. Maar zoals we nu in de praktijk zien helaas maar een klein beetje.

Jeroen Wilhelm is Managing Director, co-founder bij Cribb 

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed