Premie zorgverzekering zal toch echt flink stijgen

9 maanden geleden

Dit is een origineel bericht van
Verzekering.nl

Met de toenemende kans op een tweede golf, laait ook de vraag weer op welk effect de coronacrisis heeft op onze zorgpremie. Hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot verwacht voor volgend jaar een stijging van € 140. De vergelijkingswebsite Verzekering.nl sprak met Wim Groot voor een toelichting op zijn voorspelling en over de vraag waarom zorginstellingen eigenlijk niet failliet gaan.

Volgens u is de Nederlander volgend jaar zo’n € 140 meer kwijt aan de zorgverzekering vanwege corona. Waar baseert u dat getal op?

“Door de coronacrisis zien zorgaanbieders hun kosten hard stijgen. Het aantal ic-bedden wordt bijvoorbeeld uitgebreid en er wordt vaker schoongemaakt. Daarnaast zijn er hoge kosten voor het handhaven van de anderhalvemeter-richtlijnen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) voorspelt dat ze daar volgend jaar € 3 miljard extra aan kwijt zijn. Als die verwachting klopt, betekent dat € 250 per verzekerde. Dit jaar betalen zorgverzekeraars die extra kosten nog uit hun reserves.

Die reserves gebruikten ze tot nu toe om de zorgpremie laag te houden. Onze zorg kostte namelijk al meer dan het bedrag dat we met z’n allen aan zorgpremie betalen. Dat gaat gemiddeld om zo’n € 30 per verzekerde per jaar. Ik verwacht dat de verzekeraars - vanwege de coronakosten - die premie volgend jaar niet meer subsidiëren. Dat betekent dus een totale jaarlijkse kostenstijging van € 280 per verzekerde.

De helft van deze kosten betaalt de werkgever of uitkeringsinstantie via de Inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. De andere helft moet via onze nominale zorgpremie binnenkomen.”

Sommige experts verwachten dat de kosten nauwelijks zullen stijgen omdat op andere gebieden in de zorg minder kosten gemaakt.

“Ik zie niet waar die mindere kosten vandaan moeten komen. Een deel van de reguliere zorg is uitgesteld. Deze zorg wordt voor het grootste deel nu en volgend jaar gewoon ingehaald. Ook deze ‘inhaalzorg’ moet ergens van worden betaald. Vergeet daarnaast niet dat de zorgverzekeraars de zorgaanbieders met zo’n € 5 miljard hebben gecompenseerd voor hun omzetverlies tijdens de coronacrisis. Dat staat nog helemaal los van die € 3 miljard extra kosten die ziekenhuizen voor volgend jaar voorspellen. Tenslotte zijn er nog extra kosten voor de coronazorg buiten de ziekenhuizen om. En dan zijn de kosten voor een eventuele tweede golf nog niet eens meegenomen.

Is het niet vreemd dat de extra kosten voor ziekenhuizen door de burger betaald moet worden?

“Er heerst een algemene instelling dat het onverantwoord is om zorginstellingen door de coronacrisis failliet te laten gaan. Op zich wel opmerkelijk, een ziekenhuis is immers een private instelling en wordt bestuurd door ondernemers of bedrijven. In heel Nederland gaan bedrijven nu failliet, maar voor bedrijven in de zorg gelden blijkbaar toch andere regels.

Dan is het wel logisch dat de burger die rekening betaalt. Wie anders? Als de overheid het doet, komt de rekening links- of rechtsom alsnog bij ons terecht. De enige uitwijkmogelijkheid is door de rekening bij de toekomstige generaties neer te leggen. De overheid kan dat doen door met geleend geld de rekening te betalen. Het begrotingstekort loopt dan verder op en moet ergens in de toekomst worden terugbetaald. Op deze manier de rekening bij onze kinderen leggen, vind ik moreel onaanvaardbaar.”

Verzekering.nl
plaats:
'S-GRAVENHAGE
website:
https://www.verzekering.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Slechte buurt en huurhuis drijven premie inboedel op

Niet alleen bij de autoverzekering, ook bij de inboedelverzekering bepalen verzekeraars de premie op basis van de postcode. Doordat wordt gekeken naar risicofactoren als inbraken, brand en type woning is de premie in achterstandswijken hoger dan in villawijken. Inwoners van Den Haag en Heerlen betalen gemiddeld de hoogste premie van Nederland.

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Verzekering.nl naar de hoogte van premies voor inboedelverzekeringen in Nederland. Enkele jaren geleden ontstond grote ophef toen bleek dat de hoogte van de autoverzekering per postcode kan verschillen en dat sommige mensen zelfs honderden euro’s meer betalen dan hun buren. Bij de inboedelverzekering gebeurt echter precies hetzelfde, ontdekte Verzekering.nl.

Bij het zoeken naar de drie goedkoopste aanbieders in provincies en in grote steden trof de site opmerkelijke verschillen aan. Zoals verwacht zijn de premies in Groningen, Friesland en Drenthe gemiddeld lager dan in de Randstad. Premies in Limburg zijn weer hoger dan bijvoorbeeld in Noord-Brabant.

Vooral tussen grote steden onderling bestaan grote verschillen. In Den Haag is iemand maandelijks tussen de 8,77 en 9,77 euro kwijt aan zijn inboedelverzekering. In Heerlen zit de goedkoopste aanbieder nog op 7,06 euro per maand, maar de op een na en op twee na goedkoopste verzekeraars komen al uit op een premie van 9,93 en 10,57 euro per maand.

Ook binnen steden zijn er per postcodegebied grote verschillen. Daardoor kan het voorkomen dat iemand in Den Haag of Heerlen toch minder premie betaalt dan in Amsterdam. In Den Haag is de premie in de Schildersbuurt, Transvaal en Laakkwartier en Spoorwijk aanmerkelijk hoger dan in de Vogelwijk, Belgisch Park en de Archipel Buurt. Soms wel 2 euro per maand. In Amsterdam betalen inwoners van dure wijken als de Apollobuurt juist een euro meer premie dan op de Wallen.

Net als bij autoverzekeringen blijkt ook bij inboedelverzekeringen het aantal inbraken per buurt of straat mede bepalend voor de hoogte van de premie. Zo duiken Den Haag (5) en Heerlen (9) geregeld op in top 10 van crimineelste steden in de AD Misdaadmeter(zie bron1). Puur gekeken naar het aantal inbraakclaims die het Verbond van Verzekeraars hanteert, valt het in deze steden wel mee. Breda en Eindhoven staan bij deze ranglijst bovenaan. Daar zijn de premies ook hoger dan gemiddeld, al betalen inwoners van het ‘veiligere’ Tilburg een hogere premie dan in Eindhoven. In beide steden is de premie weer lager dan in Maastricht, dat zowel in de AD Misdaadmeter (4) als in de lijst van het Verbond van Verzekeraars (14) relatief hoog scoort.

Verzekeraars kijken niet alleen naar inbraakcijfers, maar ook naar andere risicofactoren, zoals het type woning: koop of huur. ,,Het is bekend dat huurders minder goed omgaan met hun woning dan eigenaren van koopwoningen en meer schade claimen,” legt Jeroen van der Zwan van Verzekering.nl uit.

Zowel in Heerlen als Den Haag bestaat meer dan 50 procent van het woningbezit uit huurwoningen. Rotterdam heeft met 45 procent het hoogste aantal corporatiewoningen, wat verklaart dat de gemiddelde premies daar – tussen 7,23 en 9,18 euro per maand – hoger liggen dan in Amsterdam. Daar wordt veel zakelijk verhuurd en ligt de premie tussen de 6,83 en 8,47 euro per maand. Ter vergelijking: inwoners van Sneek betalen tussen de 3,33 en 4,54 per maand.

Ook tussen stad en platteland is er een verschil in premie. In Appingedam (tussen 4,61 en 5,47 euro) betalen inwoners gemiddeld minder premie dan in Groningen (tussen 4,61 en 6,90 euro) en in Zaltbommel (tussen 4,21 en 7,21 euro) zijn ze goedkoper uit dan in naastgelegen Den Bosch (tussen 5,92 en 8,96).

EINDE PERSBERICHT

3 jaar geleden

Geplaatst in

Ademhalingsziekten Aflevering van geneesmiddelen Afslanken en dieetleer Alcoholisme en drugsmisbruik Allergologie Alternatieve geneeskunde Ambulancediensten Andrologie Anesthesie Aromatherapie Besmettelijke ziekten Bio-informatica Cardiologie Chiropodie Chiropraxie Chirurgie Computers in gezondheidszorg Dermatologie Desinfectering Diabetes Diagnostiek Eerste hulp Eetstoornissen Endocrinologie Epidemiologie Experimentele geneeskunde Financiën voor huisartsen Fitness Fysiologie Fysiotherapie Gastro-enterologie Gehoor en spraak Geneeskunde Geneeskunde bij ongevallen Geneeskunde en uitrusting in het buitenland Geneesmiddelen op voorschrift Gerontologie Gezinsplanning Gezondheid Gezondheidsbeheer Gezondheidsbeleid Gezondheidsonderwijs Gezondheidszorg HIV en AIDS Hematologie Holistische geneeskunde Homeopathie Huisartsen en familiedokters Hypnose Immunologie Intensive care Invaliditeit en revalidatie Keel-, neus- en oorheelkunde Klinische geneeskunde Klinische testen Kunstmatige weefsels Leverziekten Longziekten Medicijnenbeleid Medische en ziekenhuisuitrusting Medische esthetiek Medische producten en diensten Medische specialisten Medische technologie Medische-praktijkbeheer Mentale gezondheid Nefrologie Neurologie Nucleaire geneeskunde Obstetrie en gynaecologie Onafhankelijke gezondheidssector Oncologie Oogverzorging Optica Opticiens en oftalmologie Optische technologie Orthopedie Ostheopathie Ouderenzorg Pediatrie Plastische chirurgie Psychiatrie en psychotherapie Radiologie en radiografie Reumatologie Revalidatiecentra en verpleeghuizen Rugpijn SOA's Seksuele gezondheid Spas en fitnesscenters Sportgeneeskunde Stressbeheer Tandheelkunde Telegeneeskunde Toepassingen voor nieuwe geneesmiddelen Toxicologie Transplantaties Traumatologie Tropische ziekten Urologie Vaccins Verpleegkundigen Vitaminen en voedingssupplementen Voeding Vroedvrouwen Vruchtbaarheid en voortplanting Yoga Ziekenhuisartsen Ziekenhuizen Zwangerschap Gezondheidszorg en Geneeskunde Verzekeringen ... Toon meer Toon minder