'Zorgen om bijwerkingen bewijst robuustheid van de geneesmiddelbewaking'

1 maand geleden

Dit is een origineel bericht van ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Peter Bertens van Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: EMA na onderzoek: voordelen AstraZeneca wegen zwaarder dan risico (2) | ANP

Het geneesmiddelenbureau EMA weegt de voordelen van het gebruik van het AstraZeneca vaccin zwaarder dan een mogelijk zeldzame bijwerking van het vaccin dat trombose kan veroorzaken in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Dit is de conclusie van het overleg van het veiligheidscomité van de EMA eerder deze week. Voor ons als sector is dit besluit een teken dat het geneesmiddelsysteem dat we met zijn allen hebben ingericht, goed werkt.

Het is op zich niet raar dat er soms nieuwe bijwerkingen bij geneesmiddelen of vaccins gevonden worden. Sommige bijwerkingen laten zich niet gelijk na toediening zien. En sommige bijwerkingen kun je pas zien als een hele hoop mensen een vaccin gebruiken, zoals nu met de covid-vaccins gebeurt. Daarom is het belangrijk dat bedrijven en artsen gegevens blijven verzamelen over de effecten van vaccins bij gevaccineerden: we willen weten of de vaccins bescherming blijven geven en we willen weten of er onverwachte bijwerkingen zijn.

Hiervoor hebben we met z’n allen een systeem van geneesmiddelbewaking opgetuigd. Als iemand na vaccinatie ergens last van heeft is het belangrijk dat dit doorgegeven wordt aan zijn of haar arts en het bijwerkingencentrum Lareb. Deze verzamelt en beoordeelt gegevens over mogelijke bijwerkingen.

Uiteindelijk komen de data uit Nederland en andere Europese landen terecht bij de EMA, waar het veiligheidscomité zich er over buigt. Dat kan dan beslissen, zoals bijvoorbeeld nu met AstraZeneca, dat de bijsluiter aangepast moet worden. Zelfs als het risico zo klein is als in dit geval. Hieruit blijkt dat het beleid goed werkt: we kunnen er met z’n allen vanuit gaan dat de door de EMA als positief beoordeelde geneesmiddelen en vaccins veilig en effectief zijn.

De EMA kijkt altijd of de nadelen van een vaccin opwegen tegen de voordelen. Langs deze lat is deze week het vaccin van Astra Zeneca gelegd, met als eindconclusie dat het vaccin gewoon gebruikt kan blijven worden maar dat de bijsluiter aangepast moet worden. Zo worden artsen en gevaccineerden nog extra gewezen op het extra risico op trombose. Het risico daarop is gelukkig heel erg klein en veel kleiner dan andere risico’s die we lopen.

Mensen nemen regelmatig grote risico’s, denk bijvoorbeeld aan autorijden of skiën. Ondanks het risico op het breken van een been, gaan elk jaar mensen massaal op de lange latten staan. Zonder heel veel extra zorgen: we zijn met dit risico vertrouwd. Een bijwerking van een vaccin is daarentegen onbekend, niet goed voor te stellen en daarom extra zorgelijk.

Ik denk dat we deze week hebben gezien dat ons systeem van geneesmiddelbewaking heel goed werkt: door het verzamelen van gegevens en het analyseren daarvan kunnen autoriteiten de veiligheid en effectiviteit van geneesmiddelen en vaccins goed volgen. En ingrijpen als dat nodig is.

Peter Bertens is Manager Innovatie en Life Science en Health bij Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.

Andere persberichten van deze organisatie

'Serveer geen plofkinderen met de onderwijsmenukaart'

Dit is een expertquote van Vincent van der Veen van IVN Natuureducatie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: 'Menukaart' voor scholen om achterstanden weg te werken (2) | ANP

Scholen kunnen uit een keuzemenu gaan kiezen hoe zij de door corona opgelopen leerachterstanden willen gaan inhalen. Het ministerie van Onderwijs trekt hiervoor minimaal 700 euro per leerling uit. De buitenruimte rond de school en buitenles ontbreken nu op de menukaart en dat is volgens IVN Natuureducatie een gemiste kans voor de gezondheid van onze kinderen en de verbetering van de leerprestaties.

Door minder dan een derde van het budget te investeren in de transformatie van schoolpleinen van stenen woestijnen naar natuurlijke, gezonde buitenlokalen wordt de speel- en leeromgeving van onze kinderen structureel beter. Buitentijd is namelijk leertijd, zo bewijzen allerlei onderzoeken. Bovendien wil toch niemand plofkinderen serveren met de menukaart?

De afgelopen jaren zijn kinderen gemiddeld dikker geworden, is de motorische ontwikkeling achteruit gegaan en draagt inmiddels ruim een derde van de kinderen een bril of lenzen. Onze kinderen dreigen plofkinderen te worden en onze onderwijshuisvesting draagt daaraan bij. Slechts 1% van de onderwijstijd is buitenlestijd in Nederland. Dat terwijl buitenles zorgt voor meer enthousiasme, de stof blijft beter hangen, de buitenlucht gezond is en, niet te vergeten, kinderen bewegen veel meer.

Een goede buitenruimte is dus belangrijk. Nu bestaat de ruimte rond scholen voor het grootste deel uit te krappe stenen woestijnen. Daarmee hokken we onze kinderen voor een groot deel van hun wakkere tijd doordeweeks op in slecht geventileerde, te krappe ruimtes. Het natuurlijk gedrag van een kind is om te scharrelen en door 'grijpen te begrijpen'. De coronacrisis heeft ons het belang geleerd van een gezonde leefstijl en goed geventileerde ruimtes. Geef de natuurlijke en gezonde buitenruimte en het scharrelkind dan ook een plek op de menukaart.

Scholen mogen zelf gaan aangeven hoe zij denken de opgelopen achterstanden het beste te kunnen inhalen. Een gemiddelde basisschool in Nederland telt zo’n 236 leerlingen. Voor 200 euro per leerling kun je het schoolplein omtoveren tot een fantastische groene leeromgeving. IVN Natuureducatie hoopt van harte dat scholen voor de lange termijnvisie kunnen gaan en dus investeren in een groene, gezonde generatie en niet slechts gedwongen worden te kiezen voor ad hoc bijspijkerprogramma’s.

Vincent van der Veen is programmamanager Kind en Natuur van IVN Natuureducatie.

10 uur geleden

'Inhumaan om kinderen te testen op corona voor een zwemles'

Dit is een expertquote van Shiva de Winter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Speelpark Oud Valkeveen wil niet meewerken aan het verplicht... - De Gooi- en Eemlander

Nu er achter de schermen hard gewerkt word aan de Testwet Covid-19 en er mondjesmaat wat naar buiten komt, heb ik de wet uitgeplozen. Kort gezegd komt het erop neer dat de overheid bij onder andere publieke doorstroomlocaties zelf mag bepalen of en wie er getest moet worden bij binnenkomst. Hiermee is er dus een vrijbrief om alles wat los en vastzit te gaan testen. Zo lopen pretparken bijvoorbeeld tegen het feit aan dat ook bezoekers onder de 12 jaar een negatieve test moeten kunnen overleggen. Absoluut uit den boze.

Zwembaden zijn al jaar en dag een van mijn vakgebieden. Met veel pijn en moeite is de zwemles weer opgestart onder de noemer 'reparatiebeleid van het kabinet'. Dit met een persoonlijk dankwoord voor mijn inzet van de directeur VWS. Na acht weken zonder noemenswaardige coronaproblemen zal het toch niet gaan gebeuren dat Den Haag er een testverplichting tussen gaat plaatsen. Zwembad zijn tenslotte al meerdere malen aangewezen als veilig door de hoge luchtverversing en de constante desinfectie van het water.

Ik ben van mening dat het niet zo kan zijn dat het verplicht wordt voor iedereen om te testen. Mensen moeten de keuze hebben om zich te laten testen en waar het kan moeten publieke doorstroomlocaties open kunnen zonder testen. Belangrijker nog, spaar kinderen hierbij. Als volwassenen al niet gelukkig worden van de test, valt het te raden hoe een kind die ervaart. Ondiep of niet, het is een naar gevoel. Ook hebben wij het nog niet gehad over de duur van deze vanuit mijn oogpunt onzinnige stap en wet. 'Het nieuwe normaal' is niet zo normaal als er niet vooraf meer duidelijkheid is.

Aanstaande donderdag debatteert de Kamer over de testwet en zoals het er nu voor staat zijn de meeste kamerleden positief. Het kabinet heeft steeds gewerkt zonder plan B, van week tot week en geleid door de cijfers. Een slechte uitgangspositie, zoals op vele vlakken bleek. Natuurlijk is het een pandemie en moeten er maatregelen genomen worden. Alleen het plan B wat er nu ligt is desastreus voor vele branches die hieronder vallen. Dus Den Haag, eerst duidelijkheid, openheid en sympathie voor die wet überhaupt verder behandeld gaat worden.

Shiva de Winter is voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid.

16 uur geleden

'Ook Hemelvaartsdag onderhevig aan lentegrillen'

Dit is een expertquote van Matthijs van der Linden van Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Het gemeentehuis gesloten op Hemelvaartsdag | ANP

De meeste officiële Nederlandse feestdagen vallen in de lente en dat betekent dat het weer werkelijk alle kanten op kan gaan. Dit geldt dan ook zeker voor Hemelvaartsdag. Het verschil tussen een koude noordenwind en een warme zuidenwind is levensgroot.

Op de koudste Hemelvaartsdag ooit gemeten werd het slechts 9,2 graden. Die recordkoude dag is niet eens zo lang geleden: 13 mei 2010. Tropisch warm is het nog nooit geweest, maar wel werd het sinds 1901 zes keer zomers warm met maxima van 25 graden of meer op Hemelvaartsdag in De Bilt. Vorig jaar was de laatste keer. Recordwarm was het in 1954 met 29,2 graden.

Warme Hemelvaartsdagen in de minderheid

Sinds 1901 was het op slechts 27,5% van de Hemelvaartsdagen 20 graden of meer in De Bilt en bleef de temperatuur op maar liefst 33% van de dagen steken beneden 15 graden. Ook viel op 55% van de Hemelvaartsdagen regen, al was dit op 15% van alle Hemelvaartsdagen slechts een klein beetje.

Zeven keer viel in De Bilt met Hemelvaart meer dan 10 mm regen. In 1915 viel 23 mm regen, in 1935 werd 27,1 mm gemeten en recordhouder is 1995 met 37,2 mm. Koud was het op 25 mei 1995 niet met 21,2 graden en de zon was zelfs nog twee uurtjes te zien. In de avond trokken stevige regen- en onweersbuien over het land.

Hemelvaartsstorm 1983

Op 12 mei 1983 stak op Hemelvaartsdag onverwachts een kortdurende storm op langs de kust en boven het IJsselmeer. In het Zeeuwse Cadzand werd tijdelijk zelfs windkracht 11 (zeer zware storm) gemeten met een windstoot van 133 km/uur. De actieve stormdepressie ontstond plotseling boven Het Kanaal; een zogenaamde kanaalrat.

Pas in de ochtend werd de ontwikkeling van de storm duidelijk en waarschuwde het KNMI onmiddellijk. Veel mensen waren toen al vertrokken voor buitenactiviteiten, waardoor de waarschuwing hen niet bereikte en de plotselinge storm hen overviel. Doordat het eerst nog zonnig was, waren veel watersporters o.a. de Zeeuwse wateren en het IJsselmeer opgegaan.

De storm kostte tien mensen het leven en er vielen nog veel meer gewonden. Langs de westkust raakten een groot aantal strandpaviljoens, vakantiehuisjes en feesttenten beschadigd. Tientallen caravans waaiden de berm in of werden nog een stuk verder weggeblazen.

Matthijs van der Linden is meteoroloog bij Weeronline.

16 uur geleden

'Sneeuw zeer uitzonderlijk in mei, maar niet uniek'

Dit is een expertquote van  Yannick Damen, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: 'Uiterst zeldzame natte sneeuw in mei' | ANP

Het zuidoosten van Nederland werd vanochtend wakker met sneeuw. Sneeuw in mei is zeer uitzonderlijk en vandaag is een van de laatste dagen na de winter ooit waarop er nog sneeuw lag in ons land.

Natte sneeuw in mei is best zeldzaam, maar dat de sneeuw ook echt blijft liggen is heel bijzonder. De laatste dag na de winter in De Bilt met een sneeuwdek is 4 mei. Dat gebeurde in 1978. In De Bilt werden de laatste natte sneeuwvlokken waargenomen op 17 mei 1935. In andere delen van Nederland is natte sneeuw zelfs nog iets later in de lente waargenomen. Zo dwarrelden op 23 mei 2013 in Stavoren en Lelystad nog sneeuwvlokken naar beneden.

Veel sneeuw lag er op 5 mei 1957. Op de Vaalserberg ontstond toen namelijk een dek van maar liefst 15 centimeter! Recentelijk, op 4 mei 2019 kleurde de Vaalserberg ook wit, maar toen ging het om slechts een dun laagje sneeuw. Door de hoge ligging komt een sneeuwdek

op de hoogste heuvels van Limburg vaker voor dan in de rest van het land. Dat zo ver in het voorjaar nog in de lage delen van Nederland sneeuw valt zoals vandaag is dus heel bijzonder!

7 april 2021: uitzonderlijk veel sneeuw

Opvallend: precies een maand geleden hadden we ook met sneeuw te maken. Op 7 april viel namelijk een uitzonderlijke hoeveelheid van bijna 20 centimeter! Ook daarna is nog een paar keer natte sneeuw waargenomen in ons land.

Na de sneeuw van vandaag is de kou echt uit de lucht. Zondag kan het in het zuidoosten lokaal zelfs 27 graden worden, een enorm contrast met de sneeuw van vandaag!

4 dagen geleden

'Vaccinproductie: er zijn betere opties dan vrijgeven patenten'

Dit is een expertquote van Gerard Schouw, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: EU wil praten over opzijschuiven patenten coronavaccins | ANP

Het vrijgeven van patenten voor coronavaccins helpt patiënten wereldwijd niet, en kan zelfs averechts uitwerken. Het knelpunt voor het opschalen van productie is het vinden van veilige productiecapaciteit. We moeten ons daarom focussen op snelle uitbreiding van bestaande productiecapaciteit bij ervaren vaccinproducenten. Dat werkt sneller en geeft de samenleving betere garanties voor kwaliteit.

Vaccins maken is iets anders dan koekjes bakken. Het produceren van het Pfizer-vaccin kost bijvoorbeeld zo’n 60 dagen. Het is technologisch ingewikkeld en er is van alles voor nodig: een goedgekeurde fabriek, gespecialiseerd personeel en voldoende grondstoffen. En daaraan is nu juist een tekort. Morrelen aan patenten lost dat niet op. Wereldwijd zijn er 173 fabrieken betrokken bij de productie van vaccins. Nederland speelt daarbij een belangrijke rol, maar ook landen als Zuid-Afrika, Egypte en India produceren al mee.

De afgelopen dagen lieten bedrijven als Pfizer/BioNTech en Moderna weten in 2021 honderden miljoenen extra vaccins te gaan maken. Dat zijn gerenommeerde bedrijven, die zich bewezen hebben in de productie van veilige vaccins. Bedrijven zetten zich maximaal in voor de bestrijding van COVID-19 door samen te werken. Merck helpt Johnson & Johnson bijvoorbeeld bij de productie van het Janssen-vaccin. En Sanofi en Novartis helpen Pfizer en BioNTech bij de productie van hun vaccin, om maar een paar voorbeelden te noemen. Dát is de aanpak die wel werkt en we moeten uitbreiden en versterken, ook in Nederland.

 

5 dagen geleden

'Digitalisering zorg biedt kansen voor mensen met gezondheidsachterstand'

Dit is een expertquote van Henk Herman Nap van Vilans, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Patiënten die het meest gebaat zijn bij digitalisering van de zorg worden vaak vergeten | Trouw

Uit het RVS-rapport Een eerlijke kans op een gezond leven blijkt dat niet iedereen profiteert van zorginnovaties. Miljoenen Nederlanders hebben beperkte digitale vaardigheden, zijn laaggeletterd of hebben moeite met begrijpend lezen, of hebben geen smartphone of onbeperkte toegang tot internet. Zij horen tot de groep met gezondheidsachterstanden waar de RVS zich terecht zorgen om maakt.

Dat is jammer, want digitalisering biedt juist ook kansen voor groepen met een gezondheidsachterstand. Deze digitale innovaties sluiten nu vaak vooral goed aan bij de hoogopgeleide, actieve, participerende patiënt. Niet bij de laagopgeleide patiënten, vaak met meer aandoeningen tegelijk, in een sociaal-maatschappelijke achterstandspositie, bij ouderen, gehandicapten, of mensen met een communicatiebeperking. Zij worden niet gezien als de groep waarvoor digitale gezondheidsinterventies het grootste verschil kunnen maken, en waar het ontwerp van deze interventies bij moet aansluiten. Zo worden de kwetsbaarste groepen opnieuw onbedoeld buitengesloten en profiteren zij niet van nieuwe technieken.

De oplossing zit hem niet alleen in de techniek maar ook in de implementatie en digitale transformatie. Dat merken wij bijvoorbeeld in de projecten voor Active Assisted Living (AAL), die vanuit de Europese Unie worden opgezet. Binnen deze internationale projecten voor de creatie van nieuwe zorgtechnologie om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, staat co-creatie centraal. We co-creëren iteratief samen met de eindgebruiker, wat betekent dat van meet af aan de doelgroep betrokken is bij het ontwerp en ontwikkeling van een nieuwe technologie.

Op die manier komen vraagstukken over gebruikersgemak, maar ook ethische vraagstukken over veilig gebruik en privacy, veel duidelijker in beeld. Bovendien ondersteunen we zorgaanbieders ook bij de implementatie van technologie op een andere manier. Namelijk door zorgprofessionals met verschil in digitale vaardigheden ook verschillend te faciliteren. Samen met partners ontwikkelde we vier digitypes met wie je op verschillende niveaus tech kan implementeren. Op die manier hopen we dat nieuwe technieken ook gebruikt kunnen worden door de groepen die ze het hardst nodig hebben.

Henk Herman Nap is Senior onderzoeker Ehealth bij Vilans.

5 dagen geleden