Vanwege faillissement van de onderneming kunnen geen diensten meer worden aangeboden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met de curator, mevrouw mr. S. Buddingh. Het telefoonnummer is 030-2122844.

persbericht

Afname lichaamsvet bij sterke verbetering vitamine K-status

Afname lichaamsvet bij sterke verbetering vitamine K-status


Maastricht, 20180410 -- Bij vrouwen die het beste reageerden op voedingssuppletie met vitamine K2 werd een afname vastgesteld van buikvet, zowel van onderhuids buikvet als van dieper liggend buikvet dat rondom de organen zit (visceraal vet). Dit blijkt uit de resultaten van een Nederlandse studie, uitgevoerd aan de Universiteit van Maastricht en gepubliceerd in de European Journal of Clinical Nutrition.

In deze studie kregen 214 postmenopauzale vrouwen tussen de 55 en 65 jaar drie jaar lang een voedingssupplement met 180 microgram vitamine K2 per dag (menaquinon-7, of kortweg MK-7) of een placebo.

De studie was oorspronkelijk opgezet om de invloed van vitamine K2-suppletie op het botverlies na de overgang te onderzoeken. Aan de hand van de gegevens die bij dit onderzoek verzameld werden kon eveneens de invloed van vitamine K2 op de tailleomvang, lichaamssamenstelling (vetmassa) en buikvet worden geanalyseerd. 

Over de gehele vitamine K2-groep genomen werd een verbetering van de vitamine K-status waargenomen. Bij degenen bij wie de vitamine K-status bovengemiddeld toenam, zogeheten good responders, gaf suppletie met vitamine K2 een significante toename in het glucose- en vetregulerende hormoon adiponectine en een vermindering in buikvet. Dit gebeurde niet bij de vrouwen in de placebogroep en bij de vrouwen uit de vitamine K-groep die een lager dan gemiddelde verbetering van de vitamine K-status bereikten (poor responders).

Het is nog te vroeg om een causaal verband te bewijzen aan de hand van de uitkomsten de studie van de Maastrichtse onderzoekers. “Het precieze mechanisme achter deze effecten moet nog uitgezocht worden in toekomstige onderzoeken.”

Bron:                                                                                                                                         Knapen MHJ, Jardon KM, Vermeer C. Vitamin K-induced effects on body fat and weight: results from a 3-year vitamin K2 intervention study. Eur J Clin Nutr. 2018 Jan;72(1):136-141.Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie